Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

HISTORYMAN

Alıntı yapılan: meda - 25 Ocak 2015 - 00:05:35
Elementary OS 32 Bit.

Cevabınız için teşekkür ederim,deneyeceğim.

neynefes

Kararlıdan ziyade burda hafif bir dağıtıma yonelmek yerinde olur. Xubuntu veya Lubuntu önerilebilir.

Tigris05

Grundig netbook için en iyi linux dağıtımı hangisi sizce ?

Grundig 1020 özellikleri;

Intel Atom N455 1.6Ghz
Windows 7 Starter
2GB RAM DDR3
10.1 Ekran 1024*600 Ekran
250GB Sabit Disk 5400Rpm
Intel GMA 3150 256Mb 64Mb i paylasımsız

Şimdiden teşekkürler.

heartsmagic

@Tigris05, bu başlıkla birleştirdim başlığını. Geriye doğru bakarsan farklı öneriler görebilirsin bu konuda. Ne kuracaksan kur, mümkün mertebe güncel bir dağıtım olsun. Masaüstü olarak hafif bir şeyler seçebilirsin. Örneğin Ubuntu tarafından bir şeyler olacaksa, Lubuntu ve Xubuntu gibi dağıtımlar isabetli olabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gnukarabatak

Hafif dağıtım tarafında Ubuntu-MATE şu an itibariye kullandığım bir dağıtımdır ve tavsiye ederim.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

Quapukulu

Alıntı yapılan: gnukarabatak - 12 Haziran 2015 - 16:04:16
Hafif dağıtım tarafında Ubuntu-MATE şu an itibariye kullandığım bir dağıtımdır ve tavsiye ederim.
Katılıyorum , Ubuntu Mate hafif ve kararlı çalışıyor.Ben de Mate kullanıyorum.

ubeyd78

Arkadaşlar merhaba ben yazılım mühendisliği öğrencisiyim. Uzun süredir ubuntu kullanıyorum. Yazılımlarımı ubuntuda geliştiriyordum hep. Fakat 3 gün önce bilgisayarımı değiştirdim. Sistemimi yeniden kurmam gerekti. Ubuntu yanına grub ile windowsta kuracaktım. Çok fazla sıkıntı çıktı vazgeçtim. Sadece ubuntu 14.04 kurdum. Fakat anlayamadığım bir şekilde performans düşüklüğü var. Çok fazla cpu kullanıyo makine ve fazlasıyla ısınıyor. Bende dağıtımı değiştirmek istedim. Tavsiye edebileceğiniz performans sıkıntısı yaşamayacağım editörleri çalıştırırken kasmayacak hızlı bir şekilde çalışacak geliştiricilerin kullandığı bir dağıtım varmı? Kullandığım editörler şimdilik Android studio Eclipse Qt editor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
En yüksek ölçüsü başkaları için fedakârlıkta bulunmaya gönüllü olmaktır...

jaschar

en hafif distro arch. herseyini kendin kuruyorsun zaten.
projectdisco - state of art android distribution .

Reverser

Kasma sorununun nedeni ekranı kartı olmasın ? Geliştiriciler için en uygun dağıtım diye bir şey yok, neredeyse hepsi işinizi görür.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



ubeyd78

büyük ihtimal ile ekran kartından biliyorum hocam. Bir diğer sıkıntımda firefoxta flash player kasıyor. Uğraşmak istemedim o yüzden daha hafif ve performanslı bir dağıtım arıyorum. aslında birazda zun süredir ubuntu kullandığım için değiştirmek istedim diyebilirim.
En yüksek ölçüsü başkaları için fedakârlıkta bulunmaya gönüllü olmaktır...

Reverser

Ubuntu tabanlı linux mint deneyebilirsiniz o halde ya da dağıtımı hiç değiştirmeyin masaüstü ortamınızı değiştirin xfce ve özellikle lxde son derece hafiftir.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



mozhan

Arch & XFCE tavsiye ederim ben kararlı ve hızlı olur ayrıca fareyi ekranın köşesine biraz fazla ittirince (bu hassaslığı ayarlayabilirsin) diğer workspace e geçiyorsun bu da iki monitör deneyimini tek monitör de yaşama imkanı sunuyor.
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

miyojen

Yaklaşık bir yıldır Ubuntu kullanıyorum. Gayet alıştım ama bu dağıtımlar hakkında ne bir şey biliyorum ne de bilmiyorum. Ortada bir yerde kaldım yani. :) Kendimce Windows'u ve Ubuntu'yu ikiye ayırdım. Sadece interneti kullanacaksam veya yeni öğrenmeye başladığım Python hakkında bir şeyler yapacaksam, daha hızlı ve rahat olduğu için Ubuntu'yu kullanıyorum. Ama oyun oynayacaksam ki çok nadir oynarım veya Photoshop'a işim düşerse Windows kullanıyorum. Yani Ubuntu'da alışamadığım bazı programlar yerine Windows'taki benzerlerini kullanmak için Windows'u kullanıyorum.

Her neyse çok uzattım galiba. Sorum şu olacak, neden bu kadar çok Linux dağıtımı var? "Debian ile şunları daha rahat yaparsın." veya "Ubuntu ile bu daha kolay olur." gibi söylenen şeyler mi var? Bana farklarını yüzeysel olarak birazcık açıklayabilir misiniz? Eğer benim için Ubuntu'dan daha kullanışlı bir dağıtım varsa onu kullanmaya başlayabilirim.
miyojen - havlama, başka ihsan istemem.

meda

#889
Tek bir Windows sürümü yok. Home, Pro, Enterpecise ... gibi isimlerde ek özellikleri olduğu için. Aklıma gelmeyen isimlendirmelerde mevcut 10-15 farklı sürüm bile olabilir. Resmi olmasada Windows'un bile dağıtımları mevcut Ali, Mehmet, Fatih ... gibi şahısların kod çözücüler güncelleştirme ve tema değişikliği yaptığı sürümler. 

Ubuntu'dan daha kullanışlı başka bir Linux dağıtımı demek pek doğru bir tanım değil ama bazı şeyler hazır geldiği için Mint tavsiye edilir. Kişinin alışkanlığı ve sistemden beklentisine göre masaüstü ortamları: Unity, Gnome Shell, KDE, Cinnamon, XFCE, Mate ... bu masaüstlerini baz alan dağıtımları denediğinizde aralarında çok büyük farklılık olmadığını anlarsınız. Tavsiyem 5-10 tane farklı masaüstlerini baz alan tane dağıtım deneyin.

Gnome Shell-Ubuntu Gnome (Fedora)
KDE-Kubuntu (Mageia, Opensuse)
Cinnamon-Mint
XFCE-Xubuntu (Debian)
Mate-Mint

Parantez içinde yazdığım dağıtımlar bana göre kararlılık açısından daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Gelelim bu kadar dağıtım olmasının sebebi tabii ki Windows ile aynı sebepler değil. Linux dünyasının bir deyimi olan '' özgürlük '' bu kadar dağıtım olmasında ana etkendir. Kullanıcı ve geliştiricilerin istekleri daha ön planda olduğu için bu dünyayı daha gelişime açık daha devingen kılar. Windows 10 ile gelen çoklu masaüstünü seneler öncesinde kullanırdık. OSX El Capitan ile gelen ekran bölme özelliğini seneler öncesinde zaten kullanıyorduk. Sistem duyurularında bu özellikleri ilk defa kendileri bulmuş gibi tanıtıldı. Daha aklıma gelmeyen daha nice özellikler. Android mobil tarafında bu kadar yaygın kullanıma sahipken masaüstü ve dizüstünde geri kalmasının sebebi Google gibi bir firmanın vakti zamanında Linux bayrağını taşımamasıdır zaten böyle bir amaç edinilmesi hiç istenmedi. Bu da diğer sermayedar yani kar amaçlı firmaların daha önde olmasını sağladı. Sadece güvenlik sebebiyle bile Linux kullananlar var. Örnek olarak Apple bulut hesabından bilgi çalındı ünlülerin çıplak resimlerinden tutunda önemli belgelere kadar. Amerikan istihbaratına Apple ve Windows gibi firmalar bilgi paylaşımında bulunuyor iddiaları. Biraz da kararlılık, farklılık, güvenlik, yenilik ... gibi herkesin kendine göre sebebi olduğundan bu kadar dağıtım var.

Toparlamak gerekirse Linux öğrenmeye, gelişime, teknolojiye aç insanların yeri olduğu için bol bol okuyup araştırın. İnanın insan doğru bilgiler edindikçe aydınlandığını hissedip bu kapital şirketlerin sistemlerini kullanmak istemiyor. :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

miyojen

@meda
Son cümlenizde çok haklısınız. Aslında Ubuntu'yu kullanmaya ilk başlamamın nedeni, daha güvenliği olduğunu hissetmemdi. Mesela Windows kullanırken, laptopun kamerasından sanki birileri beni izliyormuş gibi hissederdim :) yada her türlü bilgilerime vakıf olduklarını düşünürdüm. Zaten, öyle galiba. :)
miyojen - havlama, başka ihsan istemem.

heartsmagic

Alıntı yapılan: miyojenEğer benim için Ubuntu'dan daha kullanışlı bir dağıtım varsa onu kullanmaya başlayabilirim.
Yaptıklarını yapmaya devam etmek için herhangi bir dağıtım senin işini görür zaten :) Gerisi kişisel zevke bakıyor sadece. Bu dünyayı yeni tanımaya başladığın için önce ne ne değildir, dağıtımlar arasındaki fark nedir diye öğrenmeye bak. Sonra istersen kendilerini bir şekilde dener, aradaki farkı ilk elden görürsün. Hatta reklam yapmış olayım: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29598.0
Biraz biraz ne ne değildir diye kafanda ışık yakacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

miyojen

@heartsmagic
Güzel yazıymış hocam. Yararlı oldu.
miyojen - havlama, başka ihsan istemem.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: heartsmagicAlıntı yapılan: miyojenEğer benim için Ubuntu'dan daha kullanışlı bir dağıtım varsa onu kullanmaya başlayabilirim.Yaptıklarını yapmaya devam etmek için herhangi bir dağıtım senin işini görür zaten Gerisi kişisel zevke bakıyor sadece. Bu dünyayı yeni tanımaya başladığın için önce ne ne değildir, dağıtımlar arasındaki fark nedir diye öğrenmeye bak. Sonra istersen kendilerini bir şekilde dener, aradaki farkı ilk elden görürsün. Hatta reklam yapmış olayım: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29598.0
Biraz biraz ne ne değildir diye kafanda ışık yakacaktır.
Forumda arama yapmadığım için böyle bir yazıyı buamamıştım. :(
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

ulupınar

#894
Linux üzerinde yazılım geliştirenler için kararlı Pisi Linux dağıtımını tavsiye ederim.
Öncelikle dağıtım sorunlarını ilk elden geliştiricilere sorabilirsiniz.
Geliştirdiğiniz yazılımı paketlemek istediğinizde tam destek alırsınız.
Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir ve katkı sağlayabilirsiniz.
Pisi Linux için yaptığınız katkı açık kaynak topluluğu içinde değer kazanır.
Pisi dünya çapında değerli bir dağıtımdır.
Her zaman açık kaynaklı ve geliştirme süreçleri her aşamada açık olan bir dağıtımdır.

betseg

Alıntı yapılan: ulupınarLinux üzerinde yazılım geliştirenler için kararlı Pisi Linux dağıtımını tavsiye ederim.
Öncelikle dağıtım sorunlarını ilk elden geliştiricilere sorabilirsiniz.
Geliştirdiğiniz yazılımı paketlemek istediğiniz tam destek alırsınız.
Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir ve katkı sağlayabilirsiniz.
Pisi Linux için yaptığınız katkı açık kaynak topluluğu içinde değer kazanır.
Pisi dünya çapında değerli bir dağıtımdır.
Her zaman açık kaynaklı ve geliştirme süreçleri her aşamada açık olan bir dağıtımdır.
Aynıları distrowatch.com'daki ilk 30'daki her dağıtımda var.

ulupınar

Alıntı yapılan: betseg - 12 Ekim 2015 - 23:09:33
Alıntı yapılan: ulupınarLinux üzerinde yazılım geliştirenler için kararlı Pisi Linux dağıtımını tavsiye ederim.
Öncelikle dağıtım sorunlarını ilk elden geliştiricilere sorabilirsiniz.
Geliştirdiğiniz yazılımı paketlemek istediğinizde tam destek alırsınız.
Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir ve katkı sağlayabilirsiniz.
Pisi Linux için yaptığınız katkı açık kaynak topluluğu içinde değer kazanır.
Pisi dünya çapında değerli bir dağıtımdır.
Her zaman açık kaynaklı ve geliştirme süreçleri her aşamada açık olan bir dağıtımdır.
Aynıları distrowatch.com'daki ilk 30'daki her dağıtımda var.

Hepsini incelediniz mi geliştiricilerle iletişim kurdunuz mu herkes merak ediyorda.

betseg

30 dağıtım, hemen yarin hepsine e mail atacağım. 

if

#898
Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Öncelikle dağıtım sorunlarını ilk elden geliştiricilere sorabilirsiniz.
Geliştirdiğiniz yazılımı paketlemek istediğiniz tam destek alırsınız.
Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir ve katkı sağlayabilirsiniz.

@ulupınar, yukarıdaki kıstasları karşılamayan dağıtım var mı? Müphem ve genel tariflerle açıklamaktansa özel özrnekler versen. "Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir..." demek "Su 100 °C'de kaynar." demek gibidir.

Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Pisi Linux için yaptığınız katkı açık kaynak topluluğu içinde değer kazanır.

Pisi Linux için gönüllü katkıcıların yaptığı hangi katkılar açık kaynak topluluğu içinde ne kadar değer kazandı? Gönüllü birinin yaptığı bir katkı Ubuntu, Debian, OpenSUSE gibi toplulukların hangisinde kullanılıyor?

Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Pisi dünya çapında değerli bir dağıtımdır.

Pisi'yi dünya çapında değerli bir dağıtım yapan nedir? "Dünya çapında değerli" bir dağıtım olmasını sağlayan şeye kim ne gibi katkı sağlıyor? IBM para yardımında mı bulunuyor? Intel içinde ayrı bir geliştirici gurubu mu var o "şeyin" geliştirilmesini sürdürmek için? 

ulupınar

#899
Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Öncelikle dağıtım sorunlarını ilk elden geliştiricilere sorabilirsiniz.
Geliştirdiğiniz yazılımı paketlemek istediğiniz tam destek alırsınız.
Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir ve katkı sağlayabilirsiniz.
Alıntı yapılan: if - 13 Ekim 2015 - 00:36:26
@ulupınar, yukarıdaki kıstasları karşılamayan dağıtım var mı? Müphem ve genel tariflerle açıklamaktansa özel özrnekler versen. "Dağıtım üzerinde proje geliştirebilir..." demek "Su 100 °C'de kaynar." demek gibidir.

Günaydın, yazdıklarımı konu başlığında geçtiği gibi Pisi Linux için özel olarak yazdım. Diğer dağıtımlarda özellikle ilk 30 dağıtımda durum nasıl bilmiyorum. Dağıtım üzerinde açık kaynak yazılımları kullanarak proje geliştirebilir özellikle Pisi Linux için araçlar yazabilirsiniz.
Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Pisi Linux için yaptığınız katkı açık kaynak topluluğu içinde değer kazanır.
Alıntı yapılan: if - 13 Ekim 2015 - 00:36:26
Pisi Linux için gönüllü katkıcıların yaptığı hangi katkılar açık kaynak topluluğu içinde ne kadar değer kazandı? Gönüllü birinin yaptığı bir katkı Ubuntu, Debian, OpenSUSE gibi toplulukların hangisinde kullanılıyor?

Pisi Linux ta kullanılan araçlar pek çok dağıtımda özellikle Solus, chakra ,mageia da kullanılmaktadır.
http://linuxbsdos.com/2014/02/12/mageia-4-review-cinnamon-gnome-3-kde-and-mate-desktops/
http://chakraos.org/wiki/index.php?title=Kapudan
https://solus-project.com/forums/viewtopic.php?t=3

Alıntı yapılan: ulupınar - 12 Ekim 2015 - 23:00:33
Pisi dünya çapında değerli bir dağıtımdır.
Alıntı yapılan: if - 13 Ekim 2015 - 00:36:26
Pisi'yi dünya çapında değerli bir dağıtım yapan nedir? "Dünya çapında değerli" bir dağıtım olmasını sağlayan şeye kim ne gibi katkı sağlıyor? IBM para yardımında mı bulunuyor? Intel içinde ayrı bir geliştirici gurubu mu var o "şeyin" geliştirilmesini sürdürmek için?
Açık kaynak yazılımlara aralarında intel linde bulunduğu bir çok şirket katkı sağlamaktadır. Pisi Linux için Digital Ocean , Pamukkale Üniversitesi, Bulut Kare katkı sağlamaktadır.