Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

WhiteScars

Selamlar konu ara ara dağılmış sonra tekrar konuya geri dönülmüş. Tavsiyem sadece linux dağıtımları ile ilgili paylaşımda bulunun böylece konu temiz kalsın.

İş sebebiyle çok fazla miktarda unix, solaris ve linux dağıtımları hakkında tecrübe edindim. Kısaca özetliyim :) Dağıtım seçmenizde işinize yarayacağını umuyorum

Redhatgiller
Bu kategorideki dağıtımların ortak özellikleri paket yöneticisi olarak yum kullanmasıdır.
Yum'un en güzel özellikleri şöyle sıralayabilirim.

1. Plugin mekanizması ile en hızlı ayna (mirror) seçimi
2. Plugin ile işlevselliklerin arttırılması
3. APT'den sonra geliştirildiği için apt'de kompleks işler basitleştirilmiş
4. APT kadar çok seçenek yok

Bunlar benim gözüme batan özellikleri. Eğer paket yöneticisinin basit olmasını istiyorsanız yum'u tavsiye edebilrim.
Diğer özellikleri ise aslında çok farklılık göstermiyor. Sistem ayar dosyaları yerleri isimleri değişebiliyor.
Bu kategoride önerebileceğim masaüstü dağıtımı Fedora olacaktır. Son kullanıcılara hitap ediyor ve kullanımı basite indirgenmiş

Sunucu tarafında ise RHEL,CentOS tavsiyelerim.  Centos ve RHEL kolayca sunucu üzerinde çalışıp, dertsiz bir şekilde yönetilebiliyor.

Debiangiller
Bu tarafta APT söz konusu. Ubuntu'dan zaten alışmışsınızdır :) APT oldukça olgun bir paket yöneticisidir. Mutlaka istediğiniz bir şeyi bir şekilde yapmanın yolu vardır. Yapı itibari ile yum'dan daha komplekstir.
Masaüstü tarafında Ubuntu varyasyonları, Mint en öndeler. Bunlardan bir tanesini kurabilirsiniz eğer ilk defa linux kullanacaksanız. Eğer orta seviye kullanıcı iseniz Debian tavsiye ederim. Eğer sistemimi ben yöneticem her şeyi ile ilgileneceğim derseniz, Debian Sid size oldukça fazla dert verebilir. Fakat apt'yi kullanmayı öğrenirsiniz. (Tecrübe yaşarken bir kaç defa sistemi yeniden kurmak zorunda kalabilirsiniz.)

Server tarafında ise Debian Stable sürümü bence kullanılabilecek tek dağıtım.

Solaris
Masaüstü kullanımı olarak tavsiye etmem. Ama solaris tarafının nasıl olduğunu merak ediyorsanız. OpenSolaris ile işe başlayabilirsiniz.
Server olarak Solaris harikalar yaratabiliyor. Şu anda 1000'den fazla gündür çalışan solaris makinalarım var :) Linux'ler bu kadar gitmiyor (Kişisel tecrübem)
Paket sistemi ne yum ne apt. pkg paketleri kullanır. Tamamen son kullanıcıya hitap etmemektedir :) Konfigurasyonu çok fazla değişiklik gösterir linux dağıtımlarına göre.
Kullanımında da çok fazla farklılık mevcut. En basitinden sistemde GNU tabanlı yazılımlar gelmiyor. Yani awk, sed düşündüğünüz gibi çalışmayabilir. Gerçi gnu tabanlı olan aynı paketlerin bazıları kurulu geliyor. awk yerine nawk kullanabilirsiniz.

Diğerleri
openSuse: Aslında çok güzel bir dağıtım olmasına rağmen, pek ilgi görmüyor. Çok uzun zaman önce 1-2 yıl kullanmıştım. YaST oldukça güzel bir araçtı sisteminizi yönetmek için. Bence hakettiği yerde değil.

Gentoo: Ben bu dağıtıma aşığım. Çok eskilerden baya kullandım. Fakat son 4-5 yıldır elimi sürmedim. Sadece emerge için bile kullanılabilir bu dağıtım. Her yazılımı kendiniz (işletim sistemi kernel'ide dahil) derleyip kullanmak isterseniz çok güzel bir dağıtım. Öte yandan son kullanıcıya tavsiye etmem. İlk linux kullanmaya başladığım zamanlar herşeyi kendim yapıcam diye uğraştığım zamanlar en favori dağıtımımdı.

Arch: Bunu kullanmadım fakat bir özelliği çok ilgimi çekiyor. Türkçesini bilmiyorum (Rolling based) yani bütün yazılımların en son sürümleri hemen geliveriyor. Bu güzel bir durum olsada son sürümle beraber gelen kararsız sistem ortaya çıkabiliyor. Üzerinde biraz çalışmak lazım. Eğer her şey son sürüm olsun istiyorsanız (ki tavsiye etmem) Arch güzel bir opsiyona benziyor.

Slack: Herşeyi kendin yap dağıtımlarından biri. Güzel bir dağıtım hakkında çok şey okudum ama kurup kullanmadım. Son kullanıcılara pek hitap etmiyor. Aslında bu dağıtımı kuracak bir sebep görmedim. Debian, Gentoo yanında. Belki daha iyi tecrübeleri olan arkadaşlar bu durumu açığa kavuşturabilir.

BSD: bu tarafa hiç girmedim girmeyede niyetim yok :)

Bence dağıtımı seçerken aşağıdaki konulara önem gösterin:

Soru: Neden linux dağıtımına ihityacınız var?
Cevap: linux kullanmayı öğrenmek istiyorum > Ubuntu, Mint, Arc
Cevap: linux üzerinde geliştirme yapmak istiyorum > Ubuntu, Mint, Debian (Stable), Fedora, Centos (aslında herhangi biri olabilir hepsi ile aynı işi yapacaksınız)
Cevap: Sunucu kuracağım -> Paran yoksa Centos, Debian (Stable), Solaris, varsa RHEL, Solaris
Cevap: linux'ü daha fazla kurcalamak istiyorum ve hatalar bulduğumda bunları gönderip daha güzel bir linux olsun istiyorum -> Debian (Testing)
Cevap: Linux'te artık bir çok şeyi rahatça yapabiliyorum. Sıkılmaya başladım > O zaman buyrun (Debian Sid, Gentoo, Slack)
Cevap: Başıma iş açmak istiyorum > Gentoo :)
Cevap: Linux'ten sıkıldım > OpenSolaris
Cevap: Linux ne abi? > Windows

Linux'ü öğreneceğim diye kendinizi yıpratmayın. Çünkü eğer işiniz linux ile ilgili değilse, son kullanıcı dostu dağıtımları kullanın.
Amacınız neyse ona göre dağıtım seçin. Yazılım geliştirme için herhangi bir linux dağıtımı işinizi görecektir.
Dağıtımdan dağıtıma zıplamayın. Ne olursa olsun dönüp dolaşıp geleceğiniz yer çok yüksek ihtimalle ya RedHat tabanlı olacak yada Debian :)

İşin açıkcası ne kullanıyorsanız kullanın aslında hepsi aynı. Yapacağınız iş neyse hepsinde yapabilirsiniz. Solaris'te bile :)
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

agritux

Gnome'u en iyi sunan dağıtım forum kullanıcılarınca hangisi ? :)

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

agritux

Alıntı yapılan: shadow.Debian.
Tabi ki haklısınız. Fakat ekran kartım güncel kernel sürümleri ile daha kararlı çalışıyor.

freeman

Alıntı yapılan: heartsmagicRica ederim @KaganIsmail, sayın demene gerek yok elbette
:)

Arkadaşlar bana Debian hakkında da bilgi verebilir misiniz? Kullanan kişilerin yorumlarını da alabilir miyim? :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

agritux

Alıntı yapılan: KaganIsmailAlıntı yapılan: heartsmagicRica ederim @KaganIsmail, sayın demene gerek yok elbette [img width=15,height=15]http://forum.ubuntu-tr.net/Smileys/default/smiley.gif[/img]

Arkadaşlar bana Debian hakkında da bilgi verebilir misiniz? Kullanan kişilerin yorumlarını da alabilir miyim?
sapasağlam, taş gibi bir dağıtım. Bir çok dağıtımın anası. Kararlı sürümünde hata ile karşılaşmak çok zor. Gnome masaüstünü ana ortam olarak barındırıyor. Sunucular için ideal. Masaüstü için rahatlıkla kullanılabilinir. Kullanmak için en az orta düzeyde Linux tecrübesi tavsiye edilir. Masaüstünde kullanmak için testing sürümü tavsiye edilir. En azından daha güncel paketler mevcuttur. Testing sürümünde bile hata ile karşılaşmak zordur. Bir de sid sürümü vardır ki o da kararsız olarak adlandırılır. O da piyasada kullanacağınız bir çok linux dağıtımı ile yarışır kararlılık adına bana göre.
Ama gel görki bunu sağlamak adına güncel yazılımlar depoda mevcut değil. Denenmiş, kararlı sürümleri mevcut. Bana göre tek dezavantajı bu zaten.

freeman

@agritux;
Debian 'ı sisteme kurdum ama KDE yüklü olarak geldi.  Kararlı sürümüne, istersek en yeni programları kurabiliriz herhalde. Bir sorun olmaz sanırım. Konsoldan derleyerek tabi.

Bİr de Debian 'u kurdum ama ne yapacağımı bilmiyorum. İlk başlarda ne yapılır ki?  :D :D Biraz bilgilendirebilir misiniz?
Ubuntu 'da, Mint 'de falan yazılım merkezini açtınız mı gerisi geliyor. :)
Şu anda Arch, Slackware ve Debian dağıtımları aşırı ilgimi çekiyor. :)
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

agritux

Debian'da synaptic kurulu geliyor mu tam hatırlamıyorum. Eğer gelmiyorsa, terminale sırasıyla yazın

su
şifreniz
apt-get update
apt-get install synaptic

Sonra synaptici çalıştırıp yolunuza devam edebilirsiniz. Synaptic debianın yazılım merkezidir (diyebiliriz).

Derleme konusuna gelince, gerek olacağını sanmıyorum. Ek depolar ile ya da sitelerdeki deb paketleri ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Debian ile ne yapabilirim sorusunun cevabı için her türlü sorunuzun cevabını bulabileceğiniz debian Türkiye forumunu ziyaret edebilirsiniz.

freeman

Teşekkür ediyorum agritux. Synaptic 'e ben baktım ama kurulu gelmiyor. En azından ben ilk DVD 'yi yükledim, onun içinde yoktu. Diğer DVD lerin içinde olabilir mi bilmiyorum.
Son olarak Ubuntu için kullanılan *.deb paketleri, aynen Debian 'da çalışır mı? Şu anda deneme imkanım olmadığı için soruyorum.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

agritux

Alıntı yapılan: KaganIsmailTeşekkür ediyorum agritux. Synaptic 'e ben baktım ama kurulu gelmiyor. En azından ben ilk DVD 'yi yükledim, onun içinde yoktu. Diğer DVD lerin içinde olabilir mi bilmiyorum.
Son olarak Ubuntu için kullanılan *.deb paketleri, aynen Debian 'da çalışır mı? Şu anda deneme imkanım olmadığı için soruyorum.
sanırım debian forumda o soruyu soran da sizsiniz.

terminale bir önceki mesajda verdiğim komutları yazarsanız synaptic kurulur. İlk dvd ya da cd dışında bir şey kurmanıza gerek yok.

ubuntu için olan deb paketlerine gelince. Kesin bir şey söylemek zor. Çünkü bağımlılıklarının da depoda sağlanıyor ya da bağımlılıklarının da deb paketlerine sahip olmanız lazım. Zira bağımlılığı olmasa dahi çalışmayada bilir. Ama debian için kaynak bulamayacağınızı düşünmeyin. Dediğim gibi bir çok dağıtımın anasıdır debian.

freeman

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Evet Debian forumda da soruyu sordum ama foruma pek kimse girmiyor sanırım. Biraz hareketlendrmek gerek. :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

agritux

#586
Kimse bir şey yazmasa da takip eden çok :) Yoksa ben nereden bileceğim oraya da yazdığınızı :) Gereken cevap verildiği için bir şey yazmadım.

Canımı çektirdiniz, indiriyorum testing kuracağım :)

WhiteScars

KaganIsmail şevkini kırmak gibi olmasın ama debian için orta seviye linux bilmen lazım yoksa 2 gün sonra bu olmuyo bunda deyip silip atarsın.
Madem kurdun başına biraz bela aldın. Eğer çok uğraşmak istemiyorsan tavsiyem hiç kurcalamadan sil, ubuntu vs kur. Yok abi ben bunu öğrenicem dersen sana biraz bilgi vereyim.

Stable sürümü: En sorunsuz sürümüdür. Kurarsın çalışır gık demez. Bırak makinayı işlemci ölesiye kadar çalışır. O derece sağlamdır. Çünkü üzerindeki paketler çok fazla testten geçmiş hatasız denecek kadar iyi durumdadır. Debian güvenlik tayfası stable sürümüne sürekli güvenlik yamaları sunar. O yüzden securiy repon sürekli açık olması gerekir. Peki madem taş gibi linux ne dezavantajı var? Üzerindeki yazılımlar oldukça eski durumda. Son sürüm bişiler kurmak istersen sistemini kararsız hale getirebilirsin. Zaten stable'ı masaüstü olarak kullanmak çok mantıksız. Backport ile bazı yazılımların güncel versiyonlarını edinebilirsin. http://backports.debian.org/

Testing sürümü: Bu sürüm daha çok sürekli sistemleri ile uğraşmayı seven, hata bulunca hemen bug report açan kişiler için. Masaüstü kullanım için uygun değil. Neden diye sorarsan, buraya bir paket düştüğünde bug bulunursa düşen sürümde bug'ın tamir edilmesi için uzun süreler beklemen gerekebilir. Linux sistemleri çok fazla kütüphaneden oluştuğu için, herhangi bir kütüphanede bug bulunduğu zaman bu bir çok yazılımı etkileyebilir. Kararlıdır fakat güvenlik açıkları hariç bug temizleme olayı unstable sürümünden daha yavaştır. Bu arada debian güvenlik takımı testing içinde güvenlik paketleri çıkarıyor. Ama öncelikleri stable versiyonu. Testing sürümü 1 haftalık snapshotlardan oluşur (kusura bakma türkçesini bilmiyorum) Oluşan snapshot'un kurduğun gibi çalışması beklenir. Fakat çalışmadığına ben 2,3 defa rastladım.

Unstable (Sid) sürümü: Bu sürüm masaüstüne hitap eder. Öncelikle Sid nerden geliyor dersen, debian kod isimlerini toy story filminden alır. Orda da Sid diye bir karakter var oyuncakları kırıp duran. Debian sid bir sürüm değildir. Testing yada stable kurduktan sonra apt repolarını unstable'a çevirip dist-upgrade yaparsın. Sistemin patlamadan açılırsa, Sid sahibi olursun. :) Neden masaüstü için uygun? Çünkü; yeni yazılımlar ilk önce unstable'a girer. Burda 10 gün bekletilir. Eğer bir sıkıntı bug vs bulunmazsa paket testing'e taşınır. Ubuntu mesela debian'ının unstable sürümü baz alınarak paketleri oluşturuluyor. Inanın eğer ubuntu dağılmıyorsa debian hiç dağılmaz :)

Experimental: Burda da debian'a girmeye hazırlanan yazılımlar test edilir. En güncel sürümler burda bulunur. Fakat kesinlikle apt'yi experimental repolarına yönlendirme. Çünkü bu repoda bulunan yazılımlar tam bir sistemin çalışması için gerekli bütün paketleri bulundurmaz. Zaten o yüzden bir sürüm değildir.

Dünya kadar yazı yazdırdın bana. Şimdi stable sürümüne geçirmek istersen işletim sistemini her zaman önce debian hava kontrolü yap :) http://edos.debian.net/weather/ Eğer kullandığın mimari'de hava güneşliyse unstable'da sistemini geçirdiğinde muhtemelen patlamaz :)

Debian kullanırken apt'yi kullanmayı iyi bilmek zorundasın. Apt pinning http://jaqque.sbih.org/kplug/apt-pinning.html yapmayı ve sistemini düzgün bir şekilde repolara yönlendirmeyi becermen lazım. Zira eğer pinning yapmazsan ve repoların experimental yada unstable sürümlerini gösteriyorsa apt-get upgrade yaptığında başına çok iş açılabilir. Kişisel tavsiyem apt-get upgrade, dist-upgrade bunları yapmadan önce mutlaka ne yaptığınızdan emin ol ve apt, aptitude bunların nasıl kullanıldığını bildiğine emin ol  ;D

Son olarak bir arkadaş gnome3'ü en düzgün hangi dağıtımda kullanabilirim diye sormuş ve bir başka arkadaşta debian demiş.
Even eğer gnome3'ün yaklaşık 1-2 yıl önce çıkardığı sürümü 3.4'ü kullanmak istiyorsan. En son kontrol ettiğimde unstable bile 3.4 sürümüne sahipti. Gnome 3 yeni geliştirilmekte olduğu için bir çok bug'ı bulunmakta, o yüzden testing'ten geçemiyor. Aşağıdaki linkleri kontrol edebilirsiniz.

http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.4-status.html
http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.6-status.html
http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.8-status.html

Tahminimce 3.6 yakında testing'e düşer.

Gnome 3'te çok fazla bug var. Gnome ekibi bug kapattıkça yenileri geliyor. O yüzden tavsiyem gnome3'ün son sürümlerini kullanmanız. Ubuntu 13.04'te gnome 3.8 kullanabilirsiniz. Zira ben öyle yapıyorum. Kısacası; gnome3 tecrübesini (kalite kontrol'ünden ödün vermeyen debian) güzel bir şekilde kullanıcılara yaşatamıyor.

Ubuntu, Arch, Mint bunlar üzerinde gnome 3.8 kullanmanızı öneririm.

İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

agritux

Alıntı yapılan: WhiteScars
Son olarak bir arkadaş gnome3'ü en düzgün hangi dağıtımda kullanabilirim diye sormuş ve bir başka arkadaşta debian demiş.
Even eğer gnome3'ün yaklaşık 1-2 yıl önce çıkardığı sürümü 3.4'ü kullanmak istiyorsan. En son kontrol ettiğimde unstable bile 3.4 sürümüne sahipti. Gnome 3 yeni geliştirilmekte olduğu için bir çok bug'ı bulunmakta, o yüzden testing'ten geçemiyor. Aşağıdaki linkleri kontrol edebilirsiniz.

http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.4-status.html
http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.6-status.html
http://www.0d.be/debian/debian-gnome-3.8-status.html

Tahminimce 3.6 yakında testing'e düşer.

Gnome 3'te çok fazla bug var. Gnome ekibi bug kapattıkça yenileri geliyor. O yüzden tavsiyem gnome3'ün son sürümlerini kullanmanız. Ubuntu 13.04'te gnome 3.8 kullanabilirsiniz. Zira ben öyle yapıyorum. Kısacası; gnome3 tecrübesini (kalite kontrol'ünden ödün vermeyen debian) güzel bir şekilde kullanıcılara yaşatamıyor.

Ubuntu, Arch, Mint bunlar üzerinde gnome 3.8 kullanmanızı öneririm.
 
O bir arkadaş ben oluyorum :)
Evet testing'de şu an 3.4 sürümü var. Ama 3.6 yı atlayıp direk 3.8 üzerinde çalıştıklarını okudum Türkiye forumunda.
Bug demişsiniz ama ben henüz bir sorun ile karşılaşmadım.
Bir dağıtımın ana masaüstü ortamı neyse onu kullanmak gibi bir alışkanlığım var. Biliyorum saçma ama malesef böyle :)
Xubuntu dışında bir dağıtımın comunity sürümünü kurup kullanmışlığım bile yoktur. Ha denemek için belki kurmuşumdur ama kullanmadım.
Eskiler bilirler. Bir ara her gün bir dağıtım kurup tecrübelerimi aktarırdım. Zaman vardı. Şimdi hayat zor :P

Sanırım gnome ile aradığım macerayı bulamadım. KDE dağıtımlarına yöneleceğim.
Manjaro ile deneyeyim dedim ama onunki de comunity sürümmüş.
Acaba KDE için hangi dağıtımı tavsiye eder forumdaşlar?

heartsmagic

Alıntı yapılan: WhiteScars - 02 Temmuz 2013 - 19:45:33
Server tarafında ise Debian Stable sürümü bence kullanılabilecek tek dağıtım.

Bence "tek dağıtım" demeyelim :) Ubuntu kurulu sunucularıyla mutlu mesut geçinen çok insan var. Tercih meselesidir tabi, fakat benim şerh düşmek istediğim nokta "tek dağıtım" ifadesi oldu. Verdiğin bilgiler için teşekkürler, sadece arada bu cümleyi okuyan birisi "Neden Ubuntu kullanılmasın?" diye düşünür diye şerh düşmek istedim kendi adıma.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

agritux

Aaa o konuya girecek olursak bir çok dağıtım var server olarak kullanılabilecek :) cent os, gentoo, suse ...  :D
ne kadar comunity sürümleri kurup kullanmam desem de, manjaro nun kde sini indirdim şimdi. Bakalım.

freeman

@WhiteScars;
Yazdıklarını kesinlikle heves kırıcı değl. Verdiğiniz bilgiler çok değerli benim için. Teşekkür ediyorum. Linux 'u zor olduğu için bırakacağımı sanmıyorum. :D  Tüm bunları göze alarak zaten Linux 'a geçtim. Ki zor olması bence daha güzel. Yıllarca Wİndows kullandım. Yaklaşık 1 yıldır Linux kullanmama rağmen, bu kadar şey öğrenmemiştim Win kullanırken. Linux 'u bunun için seviyorum.
Hatta Slackware kullanmak istiyorum ama o biraz daha sonra. :D  Gözüm yemiyor şimdilik.

Herkese, bana katlandıkları için teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

WhiteScars

@agritux
Alıntı YapEvet testing'de şu an 3.4 sürümü var. Ama 3.6 yı atlayıp direk 3.8 üzerinde çalıştıklarını okudum Türkiye forumunda.

Benim bildiğim debian bunu yapmaz. Bu arada "bir arkadaş" diye seslenmemin sebebi geriye dönüp kim yazmış mesajı bakmaya üşendiğimden dolayı :)

Alıntı Yap
Bug demişsiniz ama ben henüz bir sorun ile karşılaşmadım.

Gnome belki tarihinde en fazla açık bug'a sahip olduğu anlarını yaşıyor. Gnome 3 bir çok yazılımdan (paketten) oluşur. Sadece GNOME-SHELL için 2100 açık bu var :) https://bugzilla.gnome.org/buglist.cgi?quicksearch=gnome-shell

Alıntı Yap
Xubuntu dışında bir dağıtımın comunity sürümünü kurup kullanmışlığım bile yoktur. Ha denemek için belki kurmuşumdur ama kullanmadım.
Eskiler bilirler. Bir ara her gün bir dağıtım kurup tecrübelerimi aktarırdım. Zaman vardı. Şimdi hayat zor :P

Çok zıplama tavsiyem :) Masaüstü istiyorsan ubuntu mint iyi :)

Alıntı Yap
Sanırım gnome ile aradığım macerayı bulamadım. KDE dağıtımlarına yöneleceğim.

Bilmiyom neden beğenmedin ama ben şu an Ubuntu 13.04 üzerinde gnome 3.8 ile gayet güzel takılıyorum. Sıkıntıları var ama çok dert etmemek lazım. Daha gelişme sürecinde.

@heartsmagic ve agritux
Alıntı Yap
Bence "tek dağıtım" demeyelim :) Ubuntu kurulu sunucularıyla mutlu mesut geçinen çok insan var. Tercih meselesidir tabi, fakat benim şerh düşmek istediğim nokta "tek dağıtım" ifadesi oldu. Verdiğin bilgiler için teşekkürler, sadece arada bu cümleyi okuyan birisi "Neden Ubuntu kullanılmasın?" diye düşünür diye şerh düşmek istedim kendi adıma.

Sunucunun üzerinde çalışacak yazılım eğer yeni güncel bir dağıtım istiyorsa olabilir. Debian stable ve Solaris benim bunca zamandır görüp, gözümü kırpmadan sunucunun üzerine kurabileceğim dağıtımlar :) Kişisel fikrim tabi :) Kimseye empoze etmiyim  ;D (debian kurun debian kurun  ;D ) Aslında hepsi sunuculuk görevini yerine getirebilir. Yönetici önemli :) Arkasında yaslanıp yatmayı seviyosa, debian ve solaris kurar :)

@KaganIsmail
Sana debian tecrübelerinde başarılar diliyorum :) Eğer inatla kullanmaya devam edersen debian'ı çok seversin. Nazlıdır kendisi  8)
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

heartsmagic

Her dağıtım aşılanabilir karşı tarafa, o sorun değil :) Debian seven Debian önerecek elbette. Benim söylemek istediğim nokta tek dağıtım kısmıydı sadece.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

matraxx22

#594
Benim gibi bir formatta bir çok işletim sistemi kurmasını seven arkadaşlar muhakkak vardır aramızda...

Neyse ben her formatta şöyle başlarım

-WİNDOWS-
1-) Windows Xp Orijinal
2-) Windows Xp Görsel modifiyeli
3-) Windows 7
--------------------------------------
-LİNUX-
4-) KDE = OpenSuSe
5-) GNOME = Mageia
6-) XFCE = Sabayon
7-) LXDE = Fedora
8-) CİNNAMON/MATE = Linux Mint
9-) UNİTY = Ubuntu
10-) E17 = Bodhi

Konu hakkında görseller




Soru işareti olan yerlere sizce hangi işletim sistemleri olmalı bana yardım edin uzun süre linux haberlerini gelişmelerini takip edemedim hangisi en iyi hangi masa üstü yöneticisi ile iyi gide bu konudada konuşup sizden bilgi almaya hazırım ayrıca başka masaüstü yöneticisi de önederebilirsiniz bana

ayrıca şu siteyide sizlerle paylaşmak isterim : DistroWatch

furkankalkan

Linux konusunda Distrowatch'e bakıp öyle karar verebilirsiniz, ilginç birşeyler olsun derseniz ve orta derece Linux bilginiz varsa size Bodhi Linux'u önerebilirim. Ama kesinlikle modifiyeli windows kullanmanızı önermem, hem uyumluluk hem hız hem de güvenlik sorunları var. Bu arada Microsoft,Windows XP den desteğini çekti. 
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

matraxx22

Alıntı yapılan: dewilman - 14 Temmuz 2013 - 16:12:22
Linux konusunda Distrowatch'e bakıp öyle karar verebilirsiniz, ilginç *bir şeyler olsun derseniz ve orta derece Linux bilginiz varsa size Bodhi Linux'u önerebilirim. Ama kesinlikle modifiyeli windows kullanmanızı önermem, hem uyumluluk hem hız hem de güvenlik sorunları var. Bu arada Microsoft,Windows XP den desteğini çekti.
Önce yorumunuz için sağolun Distrowatch sitesini biliyorum ama ben linux kullanıcılarının tecrübe ettikleri dağıtımlar konusunda yardım almak istiyorum ve xp nin desteksiz kaldığını ve ne gibi tehlikelere maruz olduğununda bilincindeyim ama vaz geçilemeyecek bi işletim sistemi o ayrıca bodhi linuxu kullandım ve o da listemde mevcut

alihanozturk

KDE olarak Pisilinux Beta v3 ü tavsiye ederim kendim kullanıyorum. Beta sürümünde ancak gayet kararlı. Forum->http://forum.pisilinux.org/index.php
Anasayfa->http://www.pisilinux.org/

İndirme->http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39812.0



Özgürlük şimdi başladı...

http://www.pisilinux.org/

matraxx22

Alıntı yapılan: alihanozturk - 14 Temmuz 2013 - 16:40:23
KDE olarak Pisilinux Beta v3 ü tavsiye ederim kendim kullanıyorum. Beta sürümünde ancak gayet kararlı. Forum->http://forum.pisilinux.org/index.php
Anasayfa->http://www.pisilinux.org/

İndirme->http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39812.0




Vay be bakın ben bu linuxu ilk sizden duydum güzelmiş ama bana kararlı ve pisiden daha tanınmış daha çok desteği olan KDE lazım Mesela OpenSuSe

empax

KDE - PCLinuxOS
XFCE - Xubuntu


Xubuntu - Yaklaşık iki senedir devamlı kullanıyorum, gayet memnunum.
PCLinuxOS - Sürekli bir KDE kullanma isteğim var ama performansından dolayı anlaşamadık, son zamanlarda okuduğum incelemelerde PCLinuxOS ve KDE uyumluluğundan sıkça bahsedilir olmuş. Niyetim var :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|