Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

confickerbelasi

ikizim yüzünden indiremiyorum pentium 100mhz 40mb ram olan antika ile nasıl olur o?

if

@Xaelon, aslında bilgisayarınız Ubuntu'yu çalıştırmak için yeter, hatta iyi de çalışır. Ram kullanımı epey düşürülebilir, işlemciniz iyi, ekran kartı da yeter. Yavaşlığın başka bir sorunu olmalı. Ubuntu temelli dağıtımlarda ilk kurulumlarda işlemci kullanımı yüksek olabiliyor. apt-xapian-index adlı bir uygulama zaman zaman devreye girip işlemciyi çok yiyebiliyor. Belki bu yüzden yavaş çalışmıştır.

Grafik ağırlıklı derken tam olarak neyi kastettiniz?

confickerbelasi

Alıntı yapılan: Xaelon - 11 Ocak 2012 - 22:02:19
  Öncelikle merhaba, forumda yeni olmam münasebetiyle. Yakın zamanda kendi içimde ezber bozmak adına Pardus 2011 kurdum, fakat egoma yenildim ( bir çırpıda kurarım hacı ben bunu mantalitesi ile...). Pardus kurarken harddiskimdeki tüm verileri kaybettim, windows ruhumu da :) Pardus' u kurdum ama sonuç hüsran oldu elbette, inanılmaz yavaş çalışan bir işletim sisteminin yanında hiç bir şeye erişememek çıldırttı beni ( erişememekten kasıt acemiliğin getirisi olan mağdurluktur başka hiç bir sebebi yoktur.) En son işletim sistemi  ararken Linux merakı başladı ve ubuntu 11.10 kurdum. Bir iki aksaklık yaşamış olsam da çok ama çok beğendim fakat tekrar yavaşlık söz konusu oldu. Sisteminden* birazdan bahsedicem, işlemci %30 un altında çalışmıyordu ram 400 mb civarı idi yanılmıyorsam veya sistem gözlemcisi beni yamultmuyorsa... An itibariyle windows 7 kullanıyorum, açıkçası şu an tıkanmış durumdayım. Grafik ağırlıklı, adaptasyon sürecini atlatabileceğim ve en önemlisi çok yavaş çalışmaması gereken, " yeni başlayanlar için Linux " tadında işletim sistemi önerilerinize açığım. Bu sıkıcı yazıyı okuduğunuz ve cevap için teşekkürler.

Sistem*  : 
İşlemci   : Intel Celeron Prescott 2.4 gHz
Ram       : 768 Mb
Ekran K. : Ati Radeon 9550
ram ilave et  ddr? ddr2? eğer ddr ise 2Gb max. olabilir 1Gb+1Gb 400MHz olabilir ram az ondan öyle.

Xaelon

@if, Yavaşlığın sorunu ile ilgili bir fikrim yok, sistem gözlemcisi ile incelemiştim ama detaylı olarak hatırlamıyorum neyin işlemciyi yorduğunu, ram için ise bir şey söyleyemem.  Fakat soldaki barda ( üzerinde simgeler olan, ubuntu one gibi.. )  güncelleştirme simgesine tıkladığında açılmamıştı ve işlemci kullanımı %100' den aşağıya düşmüyordu. Bir kaç tekrar sonra güncelleştirme menüsü açıldı, kapattığımda ise işlemci hızı %30' lara geriledi ama bu şu anlama gelmesin stabil bir %30 değil kesinlikle bu. Min. %25, Max. %40 arasında gidip geliyordu.

Grafik ağırlıklıdan kastım,  xp tema ile windows 7 aero teması arasındaki fark gibi düşünebiliriz. Bazı simgelerin farklılaşmış olmasının çok önemi yok yani( bilgisayarım, belgelerim vs.) . Kullanım kolaylığı açısından değerlendiriyorum durumu, bu benim fikrim elbette.

confickerbelasi

ram tipi ramin üstünde ve anakart üzerinde yazar o cpu lga478 ise ddr ram kullanıyor.

if

@confickerbelasi, yazdığınız iletinin @Xaelon'un verdiği cevabla nasıl bir alâkası var? @Xaelon yazdığı özelliklere göre bir dağıtım arıyor, ne kadar ve ne tür bir ram almak istediğini değil.

@Xaelon, halâ Ubuntu kullanıyorsanız ram kullanımını düşürebiliriz. Arka planda çalışan uygulamalardan kimilerini kaldırmak yeterli.

Xaelon

Alıntı yapılan: confickerbelasi - 12 Ocak 2012 - 01:13:41
ram tipi ramin üstünde ve anakart üzerinde yazar o cpu lga478 ise ddr ram kullanıyor.
sevgili arkadaşım iyi niyetini anlayışla karşılıyorum fakat o kadarda değil ya :)

evet anakartım 478 pin ve ddr ram kullanıyorum..

@if şu an ubuntu kullanmıyorum çünkü oldukça yavaş idi, hard diskim saçmaladığı için sırf bu yüzden 7 kere format atmak durumunda kaldım...

an itibariyle xubuntu ve freezylinux indirmekteyim, xubuntu heralde bir 10 dakika içinde inmiş olur.. Ubuntu ise dvd' de mevcut.

if

Tamam o zaman @Xaelon, o ikisinden hangisini beğenirseniz onunla devam edebilirsiniz. Olmadı başkaları da var:)

Xaelon

Alıntı yapılan: if - 12 Ocak 2012 - 01:30:58
Tamam o zaman @Xaelon, o ikisinden hangisini beğenirseniz onunla devam edebilirsiniz. Olmadı başkaları da var:)
Umarım başkalarına gerekmez son 3 günde bu alet hiç görmediği kadar format gördü, ben de usandım sürekli format atmaktan.
Önce xubuntu denemek istiyorum akabinde freezylinux' ı deneme mahiyetli kesinlikle kurucam zaten. İlgilendiğin için teşekkür ederim.

Bahsini ettiğin arka planda çalışan uygulamalar, eğer gereksizseler söylersen çok sevinirim, kurduğum sistemlerde de görüp en azından doğru sonuç almış olurum.

@confickerbelasi, image niye almadın falan deme nolur :)

heartsmagic

@Xaelon, kurduğun dağıtıma göre arkada çalışan şeyler değişecektir. Bu nedenle kurduktan sonra duruma bakılabilir. Ubuntu için 400MB düşük kalıyor olabilir, bazı uygulamalar işlemciye ilk açılışlarda haddinden fazla yüklenebiliyorlar, örneğin Uygulama Yazılım Merkezi. Biraz da uygulamanın kendisiyle alakalı bir durum bu. Sen Xubuntu veya daha hafif bir dağıtım kuracaksan zaten bu uygulama sende olmayacak. Uçbirim kullanırsın kurma/kaldırma için mesela ya da belki Synaptic denersin.

Ayrıca hafif dağıtım demişken bu başlıkta sıkça dile getirilmiş olan (öyledir umarım :) ) Lubuntu'yu da es geçme bence.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Gluskap

Konunun geneliyle ilgili bir şey yazmak istiyorum. Bir yerde rastlamıştım.

Alıntı YapHangisi olduğu fark etmeksizin, siz ne kadar öğrenir ve kendinizi geliştirirseniz dağıtımlar o kadar iyi, ne kadar yerinizde sayar ve ön yargılarınızı, eski alışkanlıklarınızı kıramazsanız dağıtımlar o derece kötüdür.

Xaelon

@heartsmagic, kurduğum dağıtıma göre bazı şeylerin değişkenliklerini fark ettim ama adaptasyon süreci yavaş yavaş atlattım diye düşünüyorum, en azından bir şeyler yükleyip kaldırabilme kabiliyetine sahibim :))
Xubuntu ve Freezy Linux' ı kurdum ve denedim bir süre, şu an Freezy' deyim fakat Xubuntudaki başlat çubuğu öğeleri ve erişilebilirlik daha iyiydi gibime geldi. Cpu ve ram açısından bakarsak olaya çok farklı değil aslında ikisinin de kullandığı miktarlar ama Freezy bir miktar daha az kullanıyor. Bir aceminin bir kaç saat kullanarak karar verdiği durum zaten bu, Freezy' de synaptic sıkıntılı gibi geldi bana ve garip bir şekilde icq' nun sitesini açtığımda ICQ for Linux' ın download butonu deaktif gözüküyor bunun sebebini anlayamadım.
Xubuntu' ya mı geçsem acaba diye düşünmekteyim hala...

Lubuntu içinse öneriyi değerlendirip en kısa vadede indirip kurucam ve detaylarla yine karşınızda olucam.Xaelon,Freezy Linux' tan bildirdi :) İlgililere teşekkür.

heartsmagic

Henüz işin başındayken dağıtım deneme şansın çok, çok disk biçimlendirmeden bir şey olmaz :)
Arada Crunchbang'e de göz at: http://crunchbanglinux.org/

Aslında bu başlıkta dağıtımların birçoğu konuşuldu sanırım, biz şu an tekrar yapmış oluyoruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Ocak 2012 - 21:43:35
Aslında bu başlıkta dağıtımların birçoğu konuşuldu sanırım, biz şu an tekrar yapmış oluyoruz.

Yeni ve donanıma uygun ne varsa onu da @decent tavsiye etmiş oluyor zaten.

MuzziP

Arkadaşlar usbden krulum yapbilecegim hızlı calışan bir iux sürümü önerelir misiniz netbook için teşekküler

furkankalkan

E17 tecrübeniz varsa bodhi linux gayet hızlı ve boyutu düşük bir işletim sistemi.Bunun dışında Lubuntu ve Xubutu da deneyebilirsiniz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

MuzziP

aslında ubuntu uanıyorumda internette çok kasıyo pcyi mozilla durmadan donuyo formatlayıp yenden yükledm değişmedi

furkankalkan

Alıntı yapılan: MuzziP - 25 Ocak 2012 - 18:19:55
aslında ubuntu uanıyorumda internette çok kasıyo pcyi mozilla durmadan donuyo formatlayıp yenden yükledm değişmedi

flash ile ilgili bir sorununuz var o zaman. Forumda arama yapmışmıydınız bu konuyla ilgili ?
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

MuzziP

flash sorunu var ama adobeden farklı kullabilecegim flash programı yok birde betigi durdur diye bişey geliyo o zamanda kilitliyor

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ocak 2012 - 18:34:49

lubuntu mu xubuntu mu önerirsiniz??

alquirel

@MuzziP,

Konunuzu dağıtım tavsiyelerini konuştuğumuz hâl-i hazırdaki sabit başlığımızın altına taşıdım.

dark_boy_imp

Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam çok özür dilerim en azından soruma cevap alana kadar kapatmazsanız sevinirim.

Arkadaşlar bilgisayarıma windows işletim sistemlerini kurduğum zaman hiç bir performans alamıyorum ama linux kurduğumda durum çok daha iyi oluyor.

Şimdi size sorum şu ben bir kaç aydır linux kullanmıyordum  kullandığım zamanlarda da 10.10 kullanıyordum  11.10 çıkmış.Sizce hangisini kurup devam etmeliyim ?  11.10 da sol tarafta ki menü bar' ı hiç ama hiç sevmedim hatta gıcık oldum 10.10 masa üstü daha kullanışlı geliyor bana ve tema sıkıntısı yaşamadım hiç.Apache server kurarkende hiç sıkıntı yaşamamıştım lütfen bir öneri sunun sizce hangi sürümü kurmalıyım 10.10 mu 11.10 mu ? 11.10 ' un avantajları neler sıkıntı yaşarmıyım ?

alquirel

Öncelikle, yeniliklere açık olmak ve alışkanlıkları değiştirebilmek ilk tavsiyemdir. ;)
Bu noktada size şununla devam et demekten daha çok, sizin kullanıp deneyip kendi kararınızı vermeniz daha faydalıdır.

10.10 sürümüyle de yola devam edebilirsiniz. Ama ben olsam alışkanlığı güncelliğin önüne geçirmem, Ubuntu kullanacaksanız 11.10 kurun. Unity'ye alışamazsanız Gnome Shell'i denersiniz.

Nihai tavsiyem, eski Gnome görümünü devam ettirmek istiyorsanız XFCE kullanın. Bu konuda da Xubuntu 11.10 derim tabii ki ;)

Konuyu sabit başlığımızın altına taşıdım.

turuncu

Konu kirliliği olmaması adına sorumu burdan yöneltiyorum.
Deposu geniş olan netbook'un kaldıracağı sistem arıyorum. Fuduntu kullanıyorum ama yüklemem gereken programlar yüklenmiyor.Ubuntu ve Lubuntu haricinde ne önerirsiniz? Teşekkürler.

decent

Alıntı yapılan: winkan - 29 Ocak 2012 - 22:15:53
Konu kirliliği olmaması adına sorumu burdan yöneltiyorum.
Deposu geniş olan netbook'un kaldıracağı sistem arıyorum. Fuduntu kullanıyorum ama yüklemem gereken programlar yüklenmiyor.Ubuntu ve Lubuntu haricinde ne önerirsiniz? Teşekkürler.

Sabayon;
Kurulum seçeneklerinde doğrudan netbook seçimi yapılabiliyor.
Yazılım bulma/yükleme vb. sorunlar yok.

LXDE veya E17 masaüstü ile gayet güzel çalışır.

SparkyLinux;

turuncu

Sabayon'u indirip kuracam.
Sabayon çalıştı ama harddiske kurulmadı.Şimdilik PcLinuxOs'ta karar kıldım.
Tavsiye icin cok sağolun.