Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

grayloop

#1050
https://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1mlar%C4%B1
Bu bağlantıda Linux çatallamalarının grafiği de var. Ana çatallamadan sonra alt çatallamalar var, orada Ubuntu çatallamalarını da görebilirsiniz. Diğer iletilerde de bahsedildiği üzere kalite değil de kullanıcının tercihleri önemlidir. Hangisi kendisine kullanışlı geliyorsa, hangisi kendisini daha iyi hissettiriyorsa o dağıtım tercih edilir. Birilerini kötülemedikten sonra dağıtımları konuşmanın bir zararı yok, ancak "şu daha iyidir..." içeren cümlelerin kişisel olduğunu da unutmamak lazım.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

TopKek

Ben Ubuntu derdim. Rahat bir arayüzü var ve son kullanıcı için de bence gayet uygun
Arch Linux mu Gentoo mu?

turuncu

Elementary çok şık duruyor. Senin yerinde olsam boş vaktimde üçünü de denemeye çalışırım.

sayz

Ben hiçbiri demezdim. Hepsini dene sanal makine denen bi şey var. Her birini kur. Ben kullanmayacak olsam bile gördüğüm her dağıtımı bi kere kuruyorum deniyorum. Zevkli oluyor üstelik.

Dorabeon

Teşekkürler dostlarım. Hepsini denedim. Ubuntu yüklediğim gibi sildim, Mint'i biraz kullandım ama nedense ısınamadım. Elementary yükledim, sanırım olay buymuş dedim ama farklı sistemlere tabi ki geçebilirim. Sadece Elementary'nin arkasında küçük bir ekip olduğu için sorun çıkabilir korkusu var içimde ama herhalde Ubuntu tabanlı olduğu sorunlar benzerdir.

plazma

Tabanda evet ama farklı dağıtımlar donanımlara göre farklı sorunlar baş gösterebilir, illa gösterilecek demiyorum ama sonuçta kendine has özelleştirme ve ugulamarı var. Ubuntu, Mint, Elemantary aynı donanımda farklı durumlar gösterebilir.

eronis

Arkadaşlar bununla ilgili elementary takımından resmi bir açıklama bulamadım. Elementary OS'un bir sürümünün destek süresi ne kadar ? LTS sürümünün desteği bitene kadar mı ? Xubuntu gibi 3 yıl mı ? Yoksa iki yıl mı (Yeni sürüm çıkınca güncelleyip de mi destek almaya devam ediyoruz). Her kafadan farklı bir ses çıkıyor. İşin aslını bilen bi el atabilir mi bu kardeşinize :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

kötükurt

Alıntı yapılan: Dorabeon - 06 Mart 2016 - 08:06:54
Ubuntu tabanlı olduğu sorunlar benzerdir.
İşini bilen Ubuntu'yu kullandığı gibi Elementary de kullanabilir ama son kullanıcı için hiç öyle olmuyor. Aynı mantık ile hepsi Linux çekirdeğini kullanıyor, sadece yazılım tercihleri farklı, o zaman rastgele bir dağıtım kurun sonra isteğinize göre farklı yazılımlar kurabilirsiniz ne de olsa. Dağıtımların amacı bu tercihleri hazır sunup kullanıcının işini kolaylaştırmaktır.
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

plazma

@eronis

Zaman çizelgesi bulabildim https://launchpad.net/elementaryos/+series

Kuvvetle muhtemel sizin tahmininiz doğru Ubuntu LTS sürümleri periyodunda olabilir.

eronis

Sanırım dediğiniz gibi 5 yıl, çünkü luna hala destekleniyor, luna 12.04 tabanlı, 16.04 çıkacak yani neredeyse 4 yıldır destek veriliyor. Sırf bunu bilmediğim için elementary os'a mesafeli bakıyordum, teşekkür ederim cevabınız için. Artık ciddi ciddi ona geçmeyi düşünebilirim :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

meekran79

#1060
Merhaba Arkadaşlar,

*dizüstü bilgisayarıma Manjaro sürümlerinden birini kurmak istiyorum sizin önerinizi almak istedim. Daha önce KDE masaüstünü kurmuştum, ancak pek beğenmedim. Görüşleriniz nelerdir, lütfen!

Özellikler;

Asus İntel İ5 Core - Nvidia Geforce 840M - 4 GB Ram

ata1

xfce olarak kurun daha verimli çalışır manjaro

meekran79


ata1

1 yıldır sorunsuz kullanmakatayım exfce olarak herhangi bir sıkıntıya rastlamadım. Deneyin seveceksiniz  ;D ;D

lnxdev

Benim beğendiğim budgie masaüstü ortamı var fakat kararlı değil. Onun dışında xfce derim bende.

sinan54

Manjaro'nun amiral gemisi xfce dagıtımıdır.Kde biraz sorunlu olabiliyor,çünkü plazma 5 kullanıyor.Plazma 5 gelişme sürecinde yanlış bilmiyorsam.Diger dagıtımlarda kullanımada pek geçilmedi diye biliyorum.

saitp

KDE bence çok sorunlu. XFCE'de canavar gibi çalışır Manjaro. :)
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

TopKek

Ben XFCE masaüstü ortamını tercih ediyorum. İnanılmaz derecede kişiselleştirme seçeneği var.
Arch Linux mu Gentoo mu?

AtakanYildirim

Merhaba. Daha 1 hafta öncesine kadar Windows 7 kullanıyordum. Artık hantallaşan Windows 7 ve ek yazılım için program kuramaz oldum. Linux'u raftan çıkartıp araştırdım. Linux Mint ve Ubuntu iyi dediler yeniler için. Lİnux mint'i denedim fakat biraz kastı. Ubuntu Mate kullanıyorum, şuan gram kasma yok ama 64 saniyede bilgisayar açıldı. Ayrıca CHROME 32 bit uyumluluğu yokmuş. Firefox da hiç anlamam. Sizce hangisini kurmalıyım? Lubuntu ve Xubuntu varmış ama fikrim yok. Ne önerirsiniz acaba? HIzlı öğrenen birisiyim. Zor olsa bile sıkıntı değil.

Bilgisayar özelliklerim
Laptopdur.
2GB RAM
128 MB Ekran kartı
250 GB HDD
2GHZ
Intel Chipset ve Intel Mobile ekran kartı vardır.

Oyun oynamıyorum.  Sadece web ile ilgili kodlar yapacak, python ve visual studio (bu mümkünse) programlarıyla uğraşacağım.

plazma

Xubuntu ve Lubuntu daha hafiftir, ikisinide deneyebilirsiniz canlı cd/usb olarak hangisi hoşunuza gider ve daha hızlı çalışırsa kurarsınız sonrasında.

Reverser

2 GB ile Mate, Xfce, Lxde gibi ortamlar yeteri kadar performans sağlayacaklardır.
32 bit Chrome desteğine gelirsek, bildiğim kadarıyla açık kaynak olarak sürdürülen Chromium projesi bir süre daha 32 bit için destek sağlayacak.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



Barış Can

xubuntu hem özelleştirme hem de hafiflik açısından iyi bir tercih olacaktır ancak yukarıdaki arkadaşların da önerilerini dikkate almanızda fayda var, hepsini canlı cd ya da parmak bellek ile deneyebilirsiniz. hangisini beğenirseniz, onda karar kılın. :)
» genelde hiçbir şey planladığım gibi gitmez.
» kişisel blog.

Deathangel

benım laptop da
8gb ram
i5 işlemci
500 gb hdd
sizce ben hangısını kurmalıyım
in a world without fences and walls, who needs gates and windows

keyserver2.pgp.com
EA004CB1-->privatekey0@gmail.com

illedelinux

Bir çok dağıtım ve bir çok masaüstü denesem de yıllardır kullandıgım Lubuntu'yu öneriyorum.
Üstelik 14.04.4 sürümü küçük hatalarından arınmış ve daha işlevsel hale getirilmiş.
Chromium tabanlıları kendim kullanmam ama denemekten de geri kalmam,  32 bit destegi de olan Slimjet, Opera, Vivaldi ve SRWare Iron tarayıcıları kullanabilirsin, hepsi dep paketli.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

barış

"Hangisini kurmalıyım?" sorusuna kesin bir cevap verilebileceğini düşünmüyorum açıkçası. Şöyle soru sorulabilir "hafif Ubuntu türevleri nelerdir?" forumda da mutlaka bulursunuz daha önceki başlıklardan. 2009'dan beri buradayım (benden daha eskiler de var) ve bu konunun birçok kez tartışıldığına şahit oldum. Fakat ortaya hiçbir şey çıkmayacak bu tartışmalardan, emin olun. Bu tamamen kullanıcının kendisine kalmış bir durum.
Daha az sistem kaynağı tüketen masaüstleri elbette var. Hemen hemen bütün dağıtımlara da adapte edilebilir durumdalar.

Gene de bir öneride bulunayım, forumdaki yüzlerce cevabın içine bir şey daha ekleyeyim:
LXDE masaüstü ile özelleştirilmiş olan Ubuntu dağıtımı, yani Lubuntu kur derim ben. Ya da XFCE masaüstü ile özelleştirilmiş olan Ubuntu dağıtımı, Xubuntu kur. Hafif masaüstleridir bunlar. OpenBox falan da kurabilirsin sonradan. Çeşit fazla, seç beğen al.
Python ile web yazılımları geliştirebilirsin. Visual Studio, Microsoft'un bir ürünüdür ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalışır. Visual Studio Code diye bir editör de cross-platform olarak çalışıyor şu anda gene Microsoft ürünü. .NET Core da açık kaynak kodlu oldu. Onları da araştırabilirsin. Fakat Linux ortamında pek sağlıklı çalışmıyor. Yani bir Java değil Linux için.