[Nasıl]DTS sesi AC3'e çevirmek ve MKV dosyasına gömmek (Renkli, resimli!)

Başlatan dimetokavi, 05 Ekim 2011 - 09:07:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dimetokavi

Merhaba,
Başlıktan da anlaşılacağı üzere MKV dosyasında gömülü DTS sesi AC3'e (DTS2AC3) çevirmeyi ve çevrilen sesi tekrar, MKV dosyasında birleştirme işlemlerini resimli olarak anlatmaya çalışacağım.

Başlamadan evvel, tamamen ihtiyaçtan kaynaklanan bir işlemler dizisini yapacağımı itiraf etmeliyim; Zirâ, kaba tabirle, DTS AC3'ü havada karada döver! :) DTS (Digital Theater Systems), AC3'e nazâran şüphesiz ki daha kalitelidir (kullanıldığı yerler ve daha fazla bilgi için; goo.gl/quDLQ ve goo.gl/rsCUh) ancak sahip olduğunuz televizyon (LG? Muhtemelen!) 'lisans' muhabbetinden dolayı "bu sesi" oynatamıyorsa, bu devirde çözüm bulmak hiç de zor değil! :)

MKV dosyasında gömülü DTS sesi AC3'e (DTS2AC3) çevirmek ve çevrilen sesi tekrar, MKV dosyasında birleştirmek için iki adet uygulama kullanacağız; WinFF ve MKVmerge. Elbette her iki uygulama da "açık" ve kurulumu ve kullanımı "kolay".

WinFF için uçbirimi açın ve sudo apt-get install winff ile kurulumunu yapın. WinFF Uygulamalar >> Ses & Video bölümünde kendine yer edinecektir.

MKVmerge için ise (güncel sürümü kullanmak için) yine uçbirimi açın ve sudo gedit /etc/apt/sources.list komutuyla kaynak dosyanıza erişerek kaynak dosyasının en altına aşağıdaki satırlardan sisteminize uygun olanını ekleyin;

Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" için;
deb http://www.bunkus.org/ubuntu/karmic/ ./
deb-src http://www.bunkus.org/ubuntu/karmic/ ./

Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx" için;
deb http://www.bunkus.org/ubuntu/lucid/ ./
deb-src http://www.bunkus.org/ubuntu/lucid/ ./

Ubuntu 10.10 "Maverick Meerkat" için;
deb http://www.bunkus.org/ubuntu/maverick/ ./
deb-src http://www.bunkus.org/ubuntu/maverick/ ./

Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" için;
deb http://www.bunkus.org/ubuntu/natty/ ./
deb-src http://www.bunkus.org/ubuntu/natty/ ./

Kaynak dosyanızı kaydedin. Yine uçbirimdeyken sudo apt-get update komutunu verin ve listenizi güncelleyin. Akabinde geliştiricinin sitesinde yer alan "public GPG" anahtarını sisteminize tanıtın; Şöyle ki, buraya tıklayarak txt uzantılı anahtarı bilgisayarınıza indirin. İndirdiğiniz dizine uçbirimden erişerek sudo apt-key add gpg-pub-moritzbunkus.txt komutunu verin. Her şey yolunda giderse anahtarı sisteminize eklemişsiniz demektir. Bundan sonra yapılacak iş uygulamanın kendisini kurmak olacak, yine uçbirimde sudo apt-get install mkvtoolnix mkvtoolnix-gui komutuyla uygulamayı kurabilirsiniz (Ayrıntılı bilgi için; http://goo.gl/Z1JAJ). MKVtoolnix, Uygulamalar >> Ses & Video bölümünde kendine yer edinecektir.

WinFF uygulamasını çalıştıralım, bizi aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılayacaktır. "Add" düğmesine tıklayarak DTS sesli MKV uzantılı (genelde mkv oluyor çünki) dosyamızı listeye ekleyelim.


WinFF ile AC3 yapacağımız dosyamızı "Add" düğmesiyle ekliyoruz.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere mkv uzantılı ve dts sesli dosyamızı uygulamamıza ekledik. Conver To bölümünden "neye" çevireceğimizi, Device Preset bölümünden kalitesini ve en nihayetinde Output Folder ile ac3 olarak ayrıştırılacak ses dosyamızın nereye kaydedileceğini ayarlıyoruz ve yukarıdaki Convert düğmesine tıklıyoruz.


'Neye' çevireceğimizi, kalitesini ve nereye kaydedeceği bilgilerini giriyoruz.

Convert düğmesine tıkladığınızda karşınıza bir uçbirim penceresi açılacak ve işlem sürecini takip etmenize imkân sağlayacak.



Ses ayrıştırma (ve dönüştürme) işlemi sona erdiğinde uçbirim penceresinde "Press Enter to Continue" yazacaktır, ki işlem başarıyla sonuçlanmış demektir. "Giriş" tuşuna basıp, WinFF uygulamamızı da kapatıyoruz.



Akabinde, mkvmerge (GUI) isimli uygulamamızı çalıştırıyoruz. Aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran ile bizi karşılayacaktır;


Input Files yazan bölümdeki "add" dğmesine tıklayarak hem mkv uzantılı dosyamızı hem de az evvel ac3'e çevirdiğimiz dosyamızı ekliyoruz. Tracks, chapters and tags başlıklı bölümden DTS ile başlayan dosyanın önündeki "tik" işaretini kaldırıyoruz. AC3 başlayan dosyanın da, dil ve varsayılan ses olup - olmadığına dair (birden fazla ses varsa gereklidir) ayarlamalarını General Track Options başlıklı bölümden yapıyoruz. Output Filename bölümünde ise yeni oluşturulacak medyanın nereye kaydedileceğini ve 'dosyanın adını' ayarlıyoruz.


Bütün ayarlamalarımızı tamamladıktan sonra Start muxing düğmesine tıklıyoruz; İşlem bilgisayarın(ızın) özelliklerine ve medyanı(zı)n boyutuyla doğru orantılı olarak, ama çok da uzun olmayan, bir sürede tamamlanacaktır.


Everything went fine mesajıyla işlem tamam! :)


"Her şey yolunda gitti!"

Ve son olarak, aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi ac3 ses ile tekrar oluşturan medyamızın boyutu dts sesli orijinal dosyanın boyutundan daha az. Dolaylı yoldan yer tasarrufu da sağlıyor diyebiliriz! :)


AYRICA;
General Track Options başlıklı sekmenin hemen iki sağında bulunan Extra Options başlıklı bölümdeki Compression kısmını None yapınız, yani şıkıştırma yapmayınız. Mazaallah televizyon oynatmaz falan, gerek yok... :)



Saygılar...
(via@http://goo.gl/Ehuyy)

if


dimetokavi