Arch Linux Üzerine KDE Kurdum Fakat Login Olamıyorum

Başlatan g0kh4n, 25 Eylül 2011 - 20:52:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

g0kh4n

Tamamen sorunsuz görünen kurulum sonrası KDE kullanmaya karar verdim. Yüklenmesinde herhangi bir sorun olmamasına rağmen giriş yöneticisi karşıma geldiğinde kullanıcı adım veya şifremle login olamıyorum, root denediğimde de aynı şekilde. Fakat ctrl + alt + f1 ile konsola geçtiğim zaman login olabiliyorum. Yabancı forumları da araştırdım benzer problemi yaşayanlar var fakat tatmin edici bir sonuca ulaşamadım.

Kurulum sonrası yaptıklarımı da hatırladığım kadarıyla yazayım:

Pacman ile sistemi güncelledim.
Xorg kurulumu
Açık kaynak ati sürücüsü kurulumu
Alsa kurulumu (Daemons satırına alsa ekledim)
dbus ve fam kurulumu (Daemons satırına ekledim)
hal kurulumunu yapmadım, udev varken gereksiz sanırım.
adduser ile kullanıcı ekledim, şifre belirtledim ve Additionals Groups sonuna users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power,network ekledim.
pacman -S kde ile Kde kurulumunu gerçekleştirdim.
sudo kurulumunu da yaptım fakat eklediğim kullanıcıyı sudoer yapamadım.
ayrıca archlinuxfr reposundan yaourt kurmaya çalıştığımda hata veriyor. (repoyu /etc/pacman.conf'a eklemiştim)

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

umityakup

sudoers yapamadım derken kastettiğiniz dosyaya yazamamanız mı,(-w parametresi kullanın)
KDM'ye de eklemeniz gerekir kullanıcıyı eklediniz mi ?

g0kh4n

Alıntı yapılan: umityakup - 25 Eylül 2011 - 22:42:26
sudoers yapamadım derken kastettiğiniz dosyaya yazamamanız mı,(-w parametresi kullanın)
KDM'ye de eklemeniz gerekir kullanıcıyı eklediniz mi ?

KDM'ye nasıl ekleyebiliyoruz?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Eylül 2011 - 00:04:56

Alıntı yapılan: gufabe - 25 Eylül 2011 - 23:02:02
Belki yardımcı olabilir...

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=932607#p932607

Malesef yardımcı olamadı. Bu arada kdm'yi daemon yöntemiyle başlatıyorum.

umityakup

/etc/group dosyanıza bir bakarnısınız en altta kdm varmı ? Var ise "gpasswd -a kullanıcı adı kdm" şeklinde..
inittab dosyanızda kdm'yi etkin ederek de bir deneyin

kalkan1973

CTRL+ALT+F1 ile konsola düşün sanırım kullanıcı bilgileri tanımlamamışsınız

konsolda

adduser

yazın enter

burada

Addional group

yazana kadar enter.

Addional group
kısmındayken sırayla

users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power

ardından enter

tam isim-kullanıcı adı-parola kısımlarını da doldurduktan sonra işlem sonlanana kadar enter. ve

reboot
komutuyla sistemi yeniden başlatın.
Evde İşte her yerde Linux

g0kh4n

Alıntı yapılan: Mustafa Kalkan - 26 Eylül 2011 - 00:58:59
CTRL+ALT+F1 ile konsola düşün sanırım kullanıcı bilgileri tanımlamamışsınız

konsolda

adduser

yazın enter

burada

Addional group

yazana kadar enter.

Addional group
kısmındayken sırayla

users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power

ardından enter

tam isim-kullanıcı adı-parola kısımlarını da doldurduktan sonra işlem sonlanana kadar enter. ve

reboot
komutuyla sistemi yeniden başlatın.

Teşekkürler fakat noktasından virgülüne kadar anlattığınız şekilde kullanıcı eklemiştim. (adduser ile kullanıcı ekledim, şifre belirtledim ve Additionals Groups sonuna users,audio,lp,optical,storage,video,wheel,power,network ekledim.)

Kullanıcı eklemesem bile normal şartlarda root ile login olabilmem gerekmiyor mu ki? İşlem sıralamam az çok yukarıdaki gibi neyi eksik yapmış olabilirim?

if

g0kh4n

Contempt

Giriş bilgileriniz Türkçe karakter içeriyorsa giriş yapamazsınız.
Çözümü;

nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf

Option "XkbLayout" "tr"

Satırını ekliyoruz.

Örnek Aşağıdaki gibi * olacak.

Section "InputClass"
        Identifier "evdev keyboard catchall"
        MatchIsKeyboard "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Driver "evdev"
        Option "XkbLayout" "tr"
EndSection
Herşeye Rağmen...

g0kh4n

Alıntı yapılan: Contempt - 26 Eylül 2011 - 14:53:41
Giriş bilgileriniz Türkçe karakter içeriyorsa giriş yapamazsınız.
Çözümü;

nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf

Option "XkbLayout" "tr"

Satırını ekliyoruz.

Örnek Aşağıdaki gibi * olacak.

Section "InputClass"
        MatchIsKeyboard "on"
        Driver "evdev"
        Option "XkbLayout" "tr"
EndSection

Section "InputClass"
        MatchIsKeyboard "on"
        Driver "evdev"
       EndSection

Bu şekilde birden fazla var hepsinin sonuna da eklemeli miyim? Bir de şifre ve kullanıcı adı Türkçe karakter içermiyor.

Contempt

Hayır sadece keybord bölümüne ekliyeceksiniz. Diğerleri başka bölümlere ait. Ama dediğiniz gibi türkçe karakter içermiyorsa sorun o değil ozaman.
Herşeye Rağmen...

g0kh4n

Bir de konsolda login olup startx ile girmeyi denedim fakat turkuaz bir ekranla birlikte 2-3 tane terminal karşıladı beni. Acaba problem kde'nin tamamıyla mı alakalı?

Kurulumda yanlış bir şey mi yaptım diye düşünüyorum fakat pacman -S kde dışında bir şey de yapmadım. Dünden beri uğraşıyorum henüz bir çözüm bulamadım.

if

g0kh4n

if

@g0kh4n, https://wiki.archlinux.org/index.php/KDM bağlantısında anlatılanları uygula. Yani sudo pacman -S kdebase-workspace archlinux-themes-kdm Ardından sudo nano /usr/share/config/kdm/kdmrc dosyasına SessionsDirs=/usr/share/config/kdm/sessions,/usr/share/apps/kdm/sessions,/etc/X11/sessions,/usr/share/xsessions
satırını ekle.

stratovarius

KDE fam kullanmıyor artık. KDE için gerekli bir gereç değildir. Arch linux kurulum sonrası için iki anlatım yapmıştım. Bir inceleyiniz belki eksik yaptığınız kısımlar mevcuttur.

Arch kurulum sonrası yapılandırma için ;

http://www.bilisimplatformu.com/forum/konu-arch-linux-kurulum-sonrasi-yapilandirma.html

Arch KDE kurulum ve yapılandırma içinde ;

http://www.bilisimplatformu.com/forum/konu-arch-kde-kurulum-ve-yapilandirma.html

g0kh4n

Sorun hala çözülmedi, elimde bir ipuçu var o da konsoldan login olup startx kde dediğim zaman "XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:" ile başlayan bir hata alıyorum. Telefon dandik olduğu için fotoğraf pek okunaklı değil ama yine de koyayım:

kalkan1973

Geçende 19 Ağustosta çıkan İSO lardan birini indirip kurulum yapmıştım. Defalarca hatasız kurmama rağmen verdiğiniz resimdekine benzer konsol ekranında kalıyor sürekli. Kanaatimce ekran kartı sürücüleriyle kernel uyumsuzluğundan kaynaklanan bir sorun. Bir türlü masaüstü gelmiyor. Hep konsolda kalıyor.

if

@g0kh4n, o sorun bende de var. Göz ardı edebilirsiniz onu. Benim ya da @stratovarius'un önerisini incelediniz mi?

g0kh4n

Alıntı yapılan: if - 28 Eylül 2011 - 00:44:02
@g0kh4n, o sorun bende de var. Göz ardı edebilirsiniz onu. Benim ya da @stratovarius'un önerisini incelediniz mi?

Sizin yöntem işe yaramadı malesef, stratovarius'un önerisini de incelemedim henüz, her öneri için restart atmam gerekiyor ki sıkmaya başladı biraz. Elimde smartphone veya netbook tarzı bir şey de yok şu an hem okuyup hem de deneyebilmek için.

Aslında benim sormak istediğim şu; Sorunsuz yapılan bir base kurulumdan sonra pacman -S kde komutu ile yaptığımız yükleme sonrasında normal şartlarda hazır bir arayüzün gelmesi gerekmiyor muydu? Yani bu kde nin bu şekilde kurulumu tek başına yeterli değil miydi masaüstünü görebilmek için?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Eylül 2011 - 00:55:16

Alıntı yapılan: stratovarius - 27 Eylül 2011 - 17:38:54
KDE fam kullanmıyor artık. KDE için gerekli bir gereç değildir. Arch linux kurulum sonrası için iki anlatım yapmıştım. Bir inceleyiniz belki eksik yaptığınız kısımlar mevcuttur.

Arch kurulum sonrası yapılandırma için ;

http://www.bilisimplatformu.com/forum/konu-arch-linux-kurulum-sonrasi-yapilandirma.html

Arch KDE kurulum ve yapılandırma içinde ;

http://www.bilisimplatformu.com/forum/konu-arch-kde-kurulum-ve-yapilandirma.html

Açıkçası fam nedir, hal ne işe yarar, dbus ın işlevi nedir bilmiyorum, kaynağım archwiki idi kurulumu yaparken. Fakat kurulum esnasında dahi olsa linux'un yapısı konusunda az çok fikir sahibi oldum, bazı kodları öğrendim falan. Ayrıca kurulum sonrası da sizin yazınızdan faydalanmıştım :)

if

Yeterli olması gerek @g0kh4n. cat /etc/rc.conf içeriğini görebilir miyim?

g0kh4n

Alıntı yapılan: Mustafa Kalkan - 28 Eylül 2011 - 00:37:50
Geçende 19 Ağustosta çıkan İSO lardan birini indirip kurulum yapmıştım. Defalarca hatasız kurmama rağmen verdiğiniz resimdekine benzer konsol ekranında kalıyor sürekli. Kanaatimce ekran kartı sürücüleriyle kernel uyumsuzluğundan kaynaklanan bir sorun. Bir türlü masaüstü gelmiyor. Hep konsolda kalıyor.

KDM kullanıcı adı ve şifremi reddettiği için ekran kartı ihtimalini göz ardı etmiştim. Yani en azından login olur fakat masaüstü açılırken hata verir diye düşünmüştüm.

kalkan1973

O zaman şunu ben bi anlayayım. Her açılışta ekran konsolamı düşüyor...? Yoksa KDM ekranı geliyor da kullanıcı adı ve şifreyi mi reddediyor...*

g0kh4n

Alıntı yapılan: Mustafa Kalkan - 28 Eylül 2011 - 01:43:37
O zaman şunu ben bi anlayayım. Her açılışta ekran konsolamı düşüyor...? Yoksa KDM ekranı geliyor da kullanıcı adı ve şifreyi mi reddediyor...*

O gösterişli KDM ekranı geliyor kullanıcı adı ve şifremi girdiğimde hatalı girmişim gibi reddediyor.