Dağıtım önerisi

Başlatan enbilulu, 13 Eylül 2011 - 16:24:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enbilulu

Önceden linux kullanan biriyim. Çok tecrübesiz sayılmam. Bir ara windowsa geçtim ve tekrar geri dönmeyi düşünüyorum. (Dönme sebebim yeni alacağım performans delisi pc sayesinde olacak)

Daha önce ubuntu ve archlinux kullandım.

Bilgisayarda yaptıklarıma gelince:
web tasarım (html, css, jquery dökümü). Şu an windowsda photoshop kullanıyorum fakat sadece küçük düzenlemeler ve bölümleme işlemi için
web programlama (php, mysql). Netbeans kullanıyorum. küçük düzenlemeler içinse notepad++
Programlama (c++) Şu an için temel altı bir seviyedeyim. Yeni başladım. Microsoft visual studio kullanıyorum.
Ayrıca centos kurulu bir sunucum var. Windows altından bağlanarak konsole ile işimi görüyorum.
teamviewer ile destek verdiğim bazı kişiler var (Bu önemli değil)
Ayrıca 2 ekran kullanmam gerekiyor (sadece tasarım yaparken ve int bazen dokumanı takip ederek birşey yapmam gerektiğinde işime yarıyor. Ama iki ekran olmadan tasarım dökerken cinnet geçiriyorum.)
Video halinde eğitim setleri hazırlıyorum.cyberlink powerdirector programını kullanıyorum video düzenleme için ekran görüntüsü almak için camstudio kullanıyorum.
altyazı için subtitle workshop programını kullanıyorum.

Beklentilerim:
Tekrar kurulumu unutmak istiyorum.
Donanım yükseltmelerinde sorun istemiyorum.
Dil desteği önemli değil (gerekirse ingilizce kullanabilirim.)
Şu an bunu yapmıyorum. Bir kaç ay içinde düzenli bir gelir kaynağım daha açılacak. Bu para ile bir vps kiralayarak istediğim dosyaları yedeklemeyi düşünüyorum. Bunun için ayrı bir program veya script çok iyi olur.
wireless bağlantısında sorun istemiyorum. Donanım uyumluluğunda sorun görünmüyor. Live cd ile denedim oradada sorun çıkmadı.
Bilgisayarımda kullanmadığım program dosya vs olmasını sevmem. Örneğin windows altındaki wordpad notpad gibi programlardan nefret ederim. Eskiden kurulum cd üzerinde düzenleme yaparak bazı programları yüklemezdik.

Hangi dağıtımı neden önerirsiniz? Ayrıca zamanında bir yerde linux dağıtımı önemli değil. Yeterince bilgiliysen hepsini isteğine göre kıvama sokabilirsin. Eğer bu önerme doğru ise belirleyici olan nokta hangisi dağıtım seçiminde.

heartsmagic

Sorunun tek cevabı yok ne yazık ki. Şimdi göreceksin, bu başlığa birileri gelecek farklı farklı dağıtım tavsiyesi yapacaklar sana. Beklentilerin hemen her dağıtım üzerinde karşılanabilir, gerçi iki ekran kartı meselesini şimdilik anlamadım. Ubuntu ile mutluysan, Ubuntu kur yoluna devam et.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

O zaman biraz daha ayrıntı vereyim. Şu an windows 7 kullanıyorum gerçi.

2 ekran meselesi html/css kodlaması yaparken işime çok yarıyor. Bu işlemi yaparken en azına 3 pencerem açık olmak zorunda. psd dosyası, html/css dosları editor içinde ve firefox penceresi. Bunun için eskiden dreamweaver kullanırdım. ama iki ekranla çalışmak hem daha zevkli hemde daha hızlı.

Aslında benim tekrar geri dönme olayım biraz keyfi. Şu an windws 7 fazlasıyla işimi görüyor. Sadece open source'a destek vermek istiyorum.

Ubuntu ile mutlumuydum. Evet
Sevmediğim yanları ise. Archa göre daha az şey öğreniyor olmak. Örneğin grub dışında boot loader olduğunu archa geçtiğim zaman öğrenmiştim. Veya konsol için yazılmış olan tarayıcılar, irc programları felan olduğunu archda öğrendim. Nanoyu kullanmayı archda öğrendim.
Ubuntuda çekincelerim arasında her 6 ayda bir sürüm yükseltmem gerekmesi. 1,5 yıl ubuntu kullanmama rağmen hiç yükseltme yapmadığım için bu işin nasıl olacağı konusunda fikir sahibi değilim. Gerçi yükseltme yönergelerini okudum sıradan bir güncellemeden farksız görünüyor. Ama yinede endişeliyim.
Bunun dışında ubuntu için ubuntu-tr gibi destek mevcut.

Archlinuxda ise gereksiz programların olması beni en çok cezbeden şeylerden birisi. Örneğin bir ayarı yapmak için bir arayüz yerine bir dosya içerisinde bir satırı değiştirmek benim için daha uygun.
rolling realease olması devamlı güncel bir sisteme sahip olmamı garantiliyor.
Hemen hemen her şeyi elle kurduğum için işime yaramıyorsa kaldırmam daha kolay. Örneğin ekran kartını değiştirdim. Eski ekran kartı sürücülerini kaldırıp yenilerini kurabilirim. Ubuntu da ise her iki ekran kartınıda otomatik olarak tanıyıp kuracağı için eski ekran kartının sürücüleri duracaktr diye tahmin ediyorum.

Internete bulunan distro chooser gibi testleri yaptım.
Genelde aldığım sonuçlar
1- linux mint, opensuse, ubuntu ve türevleri
2 - arch, gentoo
3 - freebsd

Yaptığım testlerde 1 grub daha çok çıktı. Açıkcası o grupta sadece ubuntu kullanırım. veya alt gruptan arch. Freebsd ise şimdilik pek düşünmüyorum.

serkanburda

Bence siz zaten yanıtınızı kendiniz vermişssiniz. Sürüm yükseltmek istemiyorsunuz ve de ayar dosyalarıyla uğraşmak hoşunuza gidiyor. Bu tarif de sizi Arch Linux'a götürüyor. Ayrıca sizi bir yanılgıdan kurtarmak isterim, Ubuntu'da 6 ayda bir sürüm yükseltmek zorunda değilsiniz. Ara sürümler 1,5 yıl, LTS'ler -ki benim tercihimdir- 3 yıl masaüstü desteğine sahip. Sürüm yükseltmek sizin programların güncel olanlarını kullanmanızı sağlar ki ben bunu depo ekleyerek yapıyorum. Mesela firefox bende 6.02 sürümünde, depo eklemesem 3.x'lerde kalacaktı. Her şey yükseltilmiyor bu şekilde ama herşeyi yükseltmek de gerekmiyor zaten. Yok ille de en güncel diyenlerdenseniz Arch size daha uygun olur.

heartsmagic

@serkanburda bazı konulara cevap vermiş zaten. Ben de diğer konulara değineyim. Uçbirimden çalışan uygulamaları öğrenmemen aslında Ubuntu'nun alternatifsizliğinden değil, daha çok son kullanıcıya hitap ettiğindendi. Biraz merak edip bakınırsan aslında her şeyi Ubuntu üzerinde de öğrenebilir, kullanabilirsin.

Bir başka mesele, grafik kartı sürücü konusu. Arch üzerinde de durumlar çok farklı değil. Eğer sahipli sürücüden bahsediyorsak şu an için ne Arch ile ne de Ubuntu ile bu sürücüler kurulu gelmiyor. Eğer açık kaynak sürücülerden bahsediyorsak hem Arch hem de Ubuntu ile geliyordur bu sürücüler (Bir arch kullanıcısnın teyidine ihtiyacımız var yine de). Kaldı ki istemediğin uygulamaları kendin yine kaldırabilirsin.

Fakat, bence de cevabı sen vermişsin aslında. Çünkü en iyi tahlili insan kendisi yapar. Şu anki isteklerine bakacak olursak Archlinux sana daha uygun duruyor.

if

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Eylül 2011 - 20:59:09
Eğer açık kaynak sürücülerden bahsediyorsak hem Arch hem de Ubuntu ile geliyordur bu sürücüler (Bir arch kullanıcısnın teyidine ihtiyacımız var yine de).

Arch Linux kurulum .isoları sadece çekirdek ve çekirdek üzerinde çalışan bir kaç uygulama dışında hiçbir şey sunmuyor. X'den itibaren ki buna ekran kartı kurulumu da dahildir, herşeyi kullanıcıya bırakıyor.

eribol

@if; sizin bahsettiğiniz netinstall ancak core iso dosyası da mevcut ki bu iso içerisinde neredeyse tüm sürücüler dahil. Ayrıca netinstall bu gibi durumlar için paket seçimini sunuyor yani tek tek paket seçmiyorsunuz bir base grubunu seçiyorsunuz ve ardından gerekli sürücüleri netten çekiyor(misal wireless-tools ve linux-firmware). Demek istediğim archlinuxu netinstall ile kursak bile sürücü sorunu yaşamamız düşük ihtimal. Ancak Ubuntu kadar geniş bir yelpazeyi de barındırmıyor tabii ki :) Az önce kurduğum core isosu nouveau bile barındırıyormuş mesela.

heartsmagic

Evet, sanırım parça parça yükleyebiliyoruz sürücüleri. Ubuntu altında da bu tersten mümkün sanırım, işimize yaramayan sürücüleri kaldırabiliyoruz. Bunu unuttuğum için yanlış bir çıkarım yapmışım. Xorg ile beraber gelen sürücüler temel xorg paketlerine bağlıdır diye düşünüyordum ama değilmiş.

speakerXXL

if

Alıntı yapılan: eribol - 14 Eylül 2011 - 02:56:57
@if; sizin bahsettiğiniz netinstall ancak core iso dosyası da mevcut ki bu iso içerisinde neredeyse tüm sürücüler dahil. Ayrıca netinstall bu gibi durumlar için paket seçimini sunuyor yani tek tek paket seçmiyorsunuz bir base grubunu seçiyorsunuz ve ardından gerekli sürücüleri netten çekiyor(misal wireless-tools ve linux-firmware). Demek istediğim archlinuxu netinstall ile kursak bile sürücü sorunu yaşamamız düşük ihtimal. Ancak Ubuntu kadar geniş bir yelpazeyi de barındırmıyor tabii ki :) Az önce kurduğum core isosu nouveau bile barındırıyormuş mesela.

@eribol, evet doğru yazmışınız. Ben unutmuştum netinstall .iso'sunu.

Konuyu kilitlemek durumundayım zira bu soruların sorulup yanıtlanacağı yeni bir başlığımız var[1]

[1]http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0