Nvidia Optimus Teknolojisi ve Linux

Başlatan aurora, 11 Eylül 2011 - 20:19:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aurora

Not: Daha güncel ve sade bir anlatım için şuraya bakılabilir: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0


Optimus Teknolojisi ve Linux

Öncelikle bu yazıyı yazma amacımı belirtmek istiyorum. Ben dahil bir çok arkadaşımız yeni aldığı dizüstü bilgisayarlarda, Windows işletim sistemlerinde çalışan fakat Linux temelli sistemlerde oldukça fazla zorluk çıkaran yeni bir teknolojiyle tanıştık. Bu teknolojinin ismi Optimus. Optimus teknolojisi hakkında yazının ilerleyen bölümlerinde ayrıntılı bilgi vereceğim.

Gelelim neden bu yazıyı yazıyorum kısmına. Yukarıda da belirttiğim üzere optimus teknolojisi Windows işletim sistemlerinde kararlı (çoğunlukla) çalıştığı halde Linux temelli sistemlerde çalışmamakta ve kendisi çalışmadığı gibi Linux dağıtımları yüklendiği takdirde bütünüyle bilgisayarın çalışmasını da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle yurtdışında optimusun Linux dağıtımlarında bir engel oluşturmasını engellemek ve varolan zorlukları aşıp bilgisayarın donanım-yazılım bütünlüğünde kararlı çalışmasını sağlamak için bir kaç proje başlatılmıştır. İşte bu yazıda, hem optimus teknolojisinden, hem de bu teknolojinin linux yüklü bilgisayarlarda çıkardığı zorlukların aşılmasından bahsedeceğim.

Şunu da unutmadan söylemeliyim. Linux camiasında yeni sayılırım. Belli başlı bazı dağıtımları deneme fırsatım oldu, fakat henüz görmediğim ve bilmediğim bir çok dağıtım da mevcut. Anlatacağım çözüm yollarından bazılarını Ubuntu 11.04 ve Mint 11'de deneme fırsatım oldu. Yani bu demektir ki daha kat etmem gereken çok yol var. Bu nedenle bu yazının bir kaynaktan çok bir başlangıç olarak kabul edilmesini  rica ediyorum.

Bir çoğumuz gelecekte sahip olacağı dizüstü bilgisayarlarda bu teknolojiyle karşılaşacağından, herhangi bir Linux dağıtımı yükledikten sonra mutlaka buradaki ya da diğer kaynak olacak sitelerdeki çözüm yollarını deneyecektir. Elbette hepimiz sahip olduğumuz bilgisayar için bir çözüm yolu bulamayacağız, fakat bir çoğumuz bulduğu çözüm yollarını dile getirecektir. Böylece biz kullanıcıların deneyimleri, hem yazıyı geliştirip bir kaynak olacak kadar kapsamlı hale getirecek, hem de yeni linux kullanıcılarının yaşayacağı zorlukları aşmasını sağlayacaktır. (Ümit ediyorum)

Not: Optimus teknolojisinin masaüstü bilgisayarlardaki karşılığı Synergy teknolojisidir.

Şimdi başlayalım.

Optimus Teknolojisine Doğru

Günümüzde dizüstü bilgisayarlar oldukça yaygınlaştı ve artık taşınabilirliğin yanında tasarım, uzun pil ömrü ve performans beklentisi de ortaya çıktı. Bu nedenle üreticiler hitap ettikleri kitlelere farklı farklı modeller sunarak piyasayı model zengini bir yapıya büründürdü. Fakat bazı istekler varolan koşullar nedeniyle karşılanamazken elden geldiğince tatmin edici çözümler sunulmaya çalışıldı. İşte bu beklentilerden biri de       -aslında talep de denebilir- hem uzun pil ömrü hem de performansın bir arada olmasıydı. Buna karşılık bazı üreticiler pil tüketimini azaltmak amaçlı kullanıcı tarafından kapatılıp açılabilen, biri işlemciyle tümleşik, diğeriyse bağımsız/harici olmak üzere 2 adet ekran kartına sahip modelleri piyasaya sürdü. Bu modellerde yüksek grafik gücü gerektirmeyen işlemlerde işlemciyle tümleşik ekran kartı kullanılırken, yüksek grafik gerektiren işlemlerde harici ekran kartını kullanmanın yolu açıldı. Fakat bu durum, bilgisayarı kapatıp açmayı, dolayısıyla hem zaman kaybının olması hem de kullanılabilirliğin azalmasını getirmekteydi. Buna bir çözüm yok muydu?

Elbette vardı, Nvidia geliştirdiği teknoloji ile buna bir çözüm sundu. Optimus.

Optimus Teknolojisi Nedir?

Optimus teknolojisi bir otomatik geçiş teknolojisidir. Bu teknoloji, sadece Nvidia ekran kartlarının sahip olduğu, gerektiğinde işlemciyle tümleşik grafik yongasının da kullanılabildiği bir teknoloji olmakla birlikte, Arrandale (Core i3/i5/i7), Penryn (Core 2 Duo) ve Pine Trail (Atom N4xx) altyapılarını desteklemektedir. Yüksek grafik isteyen uygulamalarda (yazılım,oyun ya da multimedya) Nvidia ekran kartı devredeyken, internette gezinirken, yazı yazarken, okurken ya da müzik dinlerken (veya benzeri uygulamalarda) yani kısacası yüksek grafik gücü gerektirmeyen durumlarda ise işlemciyle tümleşik grafik kartının devrede olması yukarıda bahsettiğim pil ömrü/performans ilişkisini en üst düzeyde tutmaktadır. Böylece sahip olduğumuz Nvidia canavarı her daim çalışmayacağından pilimiz uzun süre dayanacak ve dolum-boşalım işlemlerinin az olması nedeniyle de pil ömrümüz normalden uzun olacak ve bilgisayarımız daha az ısınacaktır. İşte bu durumu otomatikleştiren de Optimus teknolojisidir.

Optimus teknolosini Transformers filmindeki robotlara benzetebiliriz, altınızda kısıtlı hareketler yapabilen bir araba varken canınız biranda akrobatik hareketler ve ordan oraya atlamayı çekti diyelim, işte optimus sayesinde otobanda giderken arabanız bir anda hem de siz içindeyken robota dönüşüyor ve yüksek hareket kabiliyetiyle robotunuzun izin verdiği ölçüde istediğinizi yapabiliyorsunuz. :) Daha sonra da yine robotunuzu durdurmadan arabaya dönüşmesini istediniz, anında bu gerçekleşiyor ve hem enerjiden tasarruf ediyorsunuz, hem de bu geçiş sizi kısıtlamıyor.

Optimus teknolojisini Nvidia şu sözlerle tanıtıyor;

Alıntı YapMÜKEMMEL PİL ÖMRÜ VE MUKEMMEL PERFORMANS. BU KADAR BASİT.
NVIDIA® Optimus™ teknolojisi, dizüstü bilgisayarınızı akıllı bir şekilde optimize ederek daha uzun süreli bir keyif yaşamanız için pil ömrünü uzatarak gereksinim duyduğunuz olağanüstü grafik performansını sunar.

Başlıca Avantajlar:
*Optimus teknolojisi tamamen otomatiktir, ayarları manuel olarak değiştirmek zorunda olmadan daha uzun pil ömrü ve muhteşem görsellere olanak verir.
*Optimus, arka planda ve yaptığınız işi kesintiye uğratmadan dizüstü bilgisayar deneyiminizi en iyi nasıl optimize edeceğine karar verir.
*NVIDIA® CUDA™ teknolojisi ile 10 kattan fazla daha iyi performans beklediğiniz NVIDIA grafikleri, kesintisiz ve endişesiz olarak uygulamalarınızın ve oyunlarınızın keyfini çıkarmanıza olanak verir.

Tanıtım videosu;
http://www.youtube.com/watch?v=nv1S9amZiCU

İngilizce tanıtım yazısı;
http://www.nvidia.co.th/object/lo-optimus-whitepaper-tr.html

Gelelim işin Linux boyutuna,

Optimus ve Linux

Nvidia'nın Optimus teknolojisi konusunda çok fazla, hatta hiç uğraşmadığı Nvidia'nın şu sözleriyle açıklığa kavuşmaktadır; ''We have no plans to support Optimus on Linux at this time.''

Bunun üzerine Linux camiasında bir topluluk oluşturulmuş ve Geçişli (Hibrid olarak kullanılsa da ben geçişli demeyi tercih ediyorum) kartların Linux dağıtımlarında kullanılmasına yönelik uygulamalar yapılmaya başlanmıştır. Şu anda Optimus teknolojisi Linux dağıtımlarında kullanılamamaktadır. Fakat bu teknolojinin yarattığı zorluklar (fan hızı/sesi, bilgisayar sıcaklığı v.b.) belirli metodlarla aşılmaya çalışılmaktadır.

Topluluğa buradan ulaşabilirsiniz; Ayrıca aşağıda anlatacağım çözüm yollarının İngilizce anlatımları da bu sayfada ayrıntılı olarak mevcuttur.

Nvidia Geçişli Kartlar için;

İronhide; (11.10 ve önceki sürümler için önerilir)

İronhide, Bumblebee ile aynı özellikleri göstermekte fakat donanıma göre farklı performans sunabilmektedir. Ubuntu 11.04 ve Mint 11 üzerinde iki çözüm yolunu da denedim. Bumblebee ile sistem açılmazken (güncelleştirmelerle ilgili bir çakışma söz konusu olabilir diye düşünüyorum) İronhide ile sistemi çok verimli olarak kullanabildim. Şimdi 12.04 üzerinde Bumblebee 3.0 oldukça iyi sonuç vermekte ve özellikle pil tüketimi daha az olmaktadır. Yani şarjınız daha uzun gitmektedir.

Gelelim kuruluma;

İronhide kurulumundan önce mesa-utils kurulmalıdır. Bunun için uçbirimi açıyoruz.

sudo apt-get install mesa-utils

komutu ile mesa-utils kurulmaktadır. Daha sonra aktif haldeki nouveau sürücülerini pasifleştiriyoruz ve böylece nvidia-current sürücüsü yüklenirken çakışma yaşanmasını engellemiş oluyoruz. Bunun için;

sudo rmmod nouveau

Ardından şu komutları sırasıyla uygulayarak ironhide kurulumuna geçiyoruz;

sudo apt-add-repository ppa:mj-casalogic/ironhide
sudo apt-get update
sudo apt-get install ironhide


İndirme tamamlandıktan sonra ironhide bilgisayarımızı otomatik olarak tanıyacak, güncel verilerle varolan yapılanışlardan/konfigürasyonlardan bilgisayarımıza uygun olanını ekrana getirecektir.





Daha sonra bize sunduğu seçeneklerden istediğimizi seçebiliriz, istersek de ''Show all profilles''seçeneğini seçerek daha fazla yapılanışa ulaşabiliriz.



Resimde de gördüğünüz üzere gönüllü çalışmalar bir çok farklı model bilgisayara ulaşmakta ve aynı model için bile farklı yapılanış seçilebilmektedir. Deneme yanılma yöntemi ya da kullanıcı geribildirimlerini takip etme yöntemiyle istediğimiz seçeneği seçmekte özgürüz, dilersek ''Enter Manuel Configuration'' seçeneği ile kendimize özel yapılanış da yapabiliriz. Ben kendi bilgisayarıma uygun olan ve ''Thomas Krutz'' tarafından oluşturulan 2 numaralı yapılanışı seçiyorum.



En uygun seçeneği seçip bir sonraki aşamaya geçtiğimizde, resimde görülen pencere karşımıza çıkmaktadır. Bu aşamada, seçilen yapılanışın kullanıcı sayısı, kim tarafından hazırlandığı ve hangi dağıtımın hangi sürümünde test edildiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Dilerseniz siz de bu yapılanış grubuna katılabilirsiniz.





Yapılanış seçiminden sonra karşımıza görüntülerin kartlar arasında aktarımı ile ilgili seçenekleri gelmektedir. İlgili açıklama resimde mevcut olmakla birlikte ''XV'' varsayılan olarak seçili gelmektedir.
Gerekli yapılandırmalar tamamlandıktan sonra İronhide bize ''Tamamlandı'' uyarısını iletecektir.

Bumblebee 3.0; (12.04 ve 12.10 ile Uyumludur)

Bumblebee, yukarıda da değindiğim üzere İronhide ile aynı özellikleri göstermektedir. Sadece kurulum komutları farklı olmakla birlikte, yapılanışa da gerek yoktur.

Not: Genel anlamda İronhide, Ubuntu ve türevleri için öncelikli olarak tavsiye edilmekte fakat Bumblebee 3.0 ve güncel çekirdeklerle daha uzun pil süresine sahip olunmaktadır.

Bumblebee kurulumu için uçbirimi açıp;

sudo bumblebee-uninstall
sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
sudo usermod -a -G bumblebee $USER


Not: $USER yazan yere kullanıcı adınızı girmelisiniz.

komutlarını yürütmek yeterli olacaktır. Bu komutlarla, varsa daha önceden kurulu bumblebee kaldırılacak, x-updates ve xorg-edgers ppa'ları kaldırılacak, ardından bumblebee deposu eklenecek, son olarak da bumblebee kurulacaktır. Yapılanış ayarları gerekmemektedir.

İster Bumblebee ister İronhide yüklemiş olun, herhangi bir programı Nvidia ekran kartı ile çalıştırmak istediğiniz de uçbirimden;

optirun program_ismi

komutunu yürütmek yeterli olacaktır. Program kapatıldığında ise görüntü otomatik olarak İntel görüntü birimine aktarılmaktadır ve uçbirimde buna dair uyarı da gösterilmektedir. Örneğin Firefox'u Nvidia kartı ile çalıştırmak istediğimizde;

optirun firefox
* Starting Ironhide X server ironhide                                         
_PS0 Enabling nVidia Card Succeded.
DGPS Enabling nVidia Card Succeded.
.                                                                        [ OK ]


mesajı size başarılı bir şekilde Firefox'un Nvidia kart ile çalıştırıldığını, Firefox kapatıldığında ise;

NOTE: child process received `Goodbye', closing down
* Stopping Ironhide X server ironhide                                         
_DSM Disabling nVidia Card Succeded.
_PS3 Disabling nVidia Card Succeded.
DGPS Disabling nVidia Card Succeded.
                                                                         [ OK ]



mesajı size başarılı bir şekilde Nvidia kartın kapatıldığını iletmektedir.

Ayrıca sistemimize kurduğumuz Bumblebee ya da İronhide'ı google-chrome tarayıcı ile şu şekilde de test etmemiz mümkündür. Uçbirimi açıp;

optirun google-chrome http://webglsamples.googlecode.com/hg/aquarium/aquarium.html

komutu ile belirtilen adrese gidebiliriz. Tarayıcının sol üst tarafında balık sayısı ve oynatımdaki fps değeri görülmektedir. Bir de uçbirimden şu komutu yürüttüğümüzde;

google-chrome http://webglsamples.googlecode.com/hg/aquarium/aquarium.html

aradaki farkı görebilirsiniz. İlk komutla birlikte tarayıcıyı Nvidia kart ile açmakta ve oynatımı bu kart ile göstermekteyiz fakat 2. komutla oynatım intel görüntü birimi ile gösterilmektedir.

İronhide Grafik Arayüzü

@speakerXXL'den alıntı

Ironhide ile Nvidia Optimus kullananlar için kullanımı kolaylaştıran ironhide-ui isimli bir paket eklendi.
Bu paketi aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırarak kurabilirsiniz.

sudo apt-get install ironhide-ui

Peket uygulamaları optimus ile ilişkilendireceğiniz bir grafik arayüz ve sistem çekmesine eklenebilen bir uygulamacıkdan (indicator) oluşuyor.



Sistem çekmesinden kullancağınız uygulamacığın otomatik başlamasını istiyorsanız Başlangıç Uygulamalarına eklemeniz gerekiyor.

İsim => Ironhide-UI
Komut => ironhide-indicator



Aşağıdaki bağlantıdan videosuna erişebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=D8Vs-LXQ3rA&feature=player_embedded

Yazıda, acpi_call ve byo-switcheroo yöntemlerine değinmedim. Bu yöntemler genel olarak daha çok ATI(AMD) ekran kartları olan dizüstülerde kullanılmaktadır. İlerleyen zamanlarda bu yöntemleri ve daha farklı bilgileri de yazıya ekleyeceğim. Son olarak şunu belirtmek isterim;
Önce de belirttiğim üzere bu başlık gün geçtikçe gerek benim tarafımdan gerekse forumdaki diğer arkadaşlarımız tarafından güncelleştirilecektir.

Bu yazının yazılmasına aşağıdaki konular vesile olmuştur.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=27255.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=26955.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28709.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28248.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=26850.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=19995.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=25700.0

heartsmagic

Eline sağlık @aurora, sabitleyelim güzelce.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aurora

@heartsmagic, teşekkür ederim. :) Umarım ilerleyen zamanda daha da geliştirip yerli çözümler de buluruz. :)

heartsmagic

Ben yabancısına da razıyım :) Yeter ki optimus sahibi arkdaşlar sorunsuz kullansınlar sistemi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

if

Eline sağlık @aurora. Deneyen arkadaşların geri bildirim yapması faydalı olur.

apocuk

Ben asus N53sn serisi laptopta iki yöntemide denedim ikiside başarılı olarak çalışıyor
şuanda ironhide kullanıyorum bana göre iyi olanı bu :)
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

yakusha

bu hibrit teknoloji yüzünden başımıza gelen komik bir olayı anlatmadan geçemeyeceğim...

Şirketteki bir arkadaş için bir firmadan laptop aldık; ürün aldığımızda w.home edition vardı, arkadaş bunu silip bildiği ultimate geçmiş... sonra bakmış ki kasada nvidia kart yazıyor, ama laptopda bulamıyor...

bize döndü ve diyor ki: abi bunun ekran kartını çalmışlar :)




Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 12 Eylül 2011 - 04:03:14

başlığı kısaltıp, ingilizceye çevirecek, bunu da bir blogda veya forumumuz içinde yayınlayacak birileri olsa çok güzel olur... :)

hep mi biz yabancılardan öğreneceğiz, biraz da gelip bizden HowTo Make öğrensiler...
Artık bu forumu kullanmıyor.

aurora

Alıntı yapılan: yakusha - 12 Eylül 2011 - 04:01:10
abi bunun ekran kartını çalmışlar :)

Sabah sabah çok güldüm,  ;D  ;D  ;D

Alıntı yapılan: yakusha - 12 Eylül 2011 - 04:01:10
başlığı kısaltıp, ingilizceye çevirecek, bunu da bir blogda veya forumumuz içinde yayınlayacak birileri olsa çok güzel olur... :)

hep mi biz yabancılardan öğreneceğiz, biraz da gelip bizden HowTo Make öğrensiler...

Mantıklı bir öneri, forumda ki üstadlar hep mi İngilizce'den Türkçe'ye çevirecekler, biraz da tersini yapsınlar.  ;)

utdmr

Merhaba.

Ben de optimus kulanan Asus N53SV kullanıyorum. Şöyle bir görüntü var şu an:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0df4 (rev a1)

Büyük ölçüde kullanabiliyorum optimus'u(Arch Linux x86_64, AUR'dan acpi_call-git ve bumblebee kurulu). Hem bir geribildirim olsun, hem de sorunumu söyleyeyim diye yazdım:


[utdemir@utdemir-arch ~]$ #bilgisayar yeni açıldı, nvidia kart açık
[utdemir@utdemir-arch ~]$ lspci -d10de: -nn | grep '030[02]'                                                                                                                                   
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation Device [10de:0df4] (rev a1)                                                                                                       
[utdemir@utdemir-arch ~]$ optirun glxgears
4834 frames in 5.0 seconds = 966.745 FPS
[utdemir@utdemir-arch ~]$ #canavar gibi çalıştı.
[utdemir@utdemir-arch ~]$ optirun glxgears
4958 frames in 5.0 seconds = 991.575 FPS
[utdemir@utdemir-arch ~]$ #tamam düzgün kart.
[utdemir@utdemir-arch ~]$ test_off.sh #kartı kapatalım
...
Trying \_SB.PCI0.PEG1.GFX0._OFF: failed
Trying \_SB.PCI0.PEG0.GFX0.DOFF: works!
[utdemir@utdemir-arch ~]$ lspci -d10de: -nn | grep '030[02]'
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation Device [10de:0df4] (rev ff)
[utdemir@utdemir-arch ~]$ optirun glxgears #çalışmadı, ki bekliyorduk, kart kapalı
^C   
[utdemir@utdemir-arch ~]$ test_on.sh #kartı tekrar açalım
...
Trying \_SB.PCI0.PEG1.GFX0._ON: failed
Trying \_SB.PCI0.PEG0.GFX0.DON: works!
[utdemir@utdemir-arch ~]$ lspci -d10de: -nn | grep '030[02]' #kart açıldı
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation Device [10de:0df4] (rev a1)
[utdemir@utdemir-arch ~]$ optirun glxgears #çalışmadı, ama niye, biz kartı açmıştık.
^C

Komutları yorumladım, ama kısaca söyleyeyim, kart açık başlıyor bilgisayar, bumblebee ile kullanabiliyorum, acpi_call'ın verdiği test_off.sh ile kartı kapatabiliyorum, test_off.sh'taki bütün OFF'ları ON diye değiştirip oluşturduğum test_on.sh ile de kartı açabiliyorum, ama kartı tekrar açtıktan sonra bumblebee çalıştırmıyor. Şimdi bumblebee'nin git sürümünü kurup deneyeceğim, sonuçları söylerim.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

marjinal1st

Merhaba. Bende Lenovo Ideapad Y570 var. Optimus sistemlerini biraz araştırdım. Öğrendiğime göre bunlar iki türlü imiş. Ekran kartlarının ayrı olduğu ve ekran kartlarının bağımlı olduğu sistemler. Bendeki galiba ikincisi gibi. Zira Windows'dan Intel ekran kartını pasifleştirince Nvidia'yı da kullanmama izin vermiyor.

Bunu neden söylüyorum? Zira denediğim "çoğu" yöntemden olumlu sonuç alamadım. Acaba bu durum ekran kartlarının bağımlı veya bağımsız olmasıyla ilgili olabilir mi?
Bugün özgür yazılım için ne yaptın? :)

aurora

#10
@marjinal1st

Bağımlı/bağımsız konusunu ve Windows'tan İntel ekran kartını nasıl pasifleştirdiğinizi biraz anlatabilir misiniz?

Ati karta sahip bilgisayarlarda biostan dahili ekran birimini kapatma işleminin yapılabildiğini okumuştum. Bir teknoloji mağazasında da Windows üzerinden bir yazılım ile yapılabildiğini gördüm. Fakat Nvidia kartlar için böyle bir şey görmedim henüz, biraz ayrıntılı olarak açıklarsanız durumu, ben de nasıl bir araştırma yapabileceğimi görmüş olurum. Örneğin, işlemi yaptığınız yazılım, biosun ilgili değişikliğe izin verip vermemesi, entegre grafik biriminizin adı/türü, Linux ortamında Optimus'un yarattığı sorunları nasıl çözdüğünüz/çözmeye çalışıp aldığınız sonuçlar vb durumlar.

Ek: Yazıda bahsetmediğim yöntemler de mevcut, henüz güncellemeye fırsatım olmadı. En yakın zamanda diğer yöntemlerden de bahsedeceğim. Belki diğer yöntemler işinize yarayabilir.

Alıntı yapılan: utdmr - 21 Eylül 2011 - 23:34:06
Şimdi bumblebee'nin git sürümünü kurup deneyeceğim, sonuçları söylerim.

Bilgisayar açılırken iki kart da çalışıyor. Bumblebee de bu iki karta erişebiliyor (fakat kullanımı bizim tercihimize göre yapıyor). Bu yüzden uygulamayı ilk denediğim zamanlarda bazı çakışmalar, açılmamalar vb durumları çok yaşayıp defalarca sistemi yeniden yükledim. Kartı kapatınca (off.sh ile) sanırım Bumblebee'nin karta erişimi kesiliyor ve kartı tekrar açtığınızda da Bumblebee karta ulaşamadığından başlatamıyor. Bir hata mı yoksa gözden kaçırılmış bir durum mu yorum yapamayacağım açıkçası.

Kısaca denemelerinizi merakla bekliyorum. :)

cagriemer


utdmr

Alıntı yapılan: aurora - 22 Eylül 2011 - 22:44:01
Alıntı yapılan: utdmr - 21 Eylül 2011 - 23:34:06
Şimdi bumblebee'nin git sürümünü kurup deneyeceğim, sonuçları söylerim.

Bilgisayar açılırken iki kart da çalışıyor. Bumblebee de bu iki karta erişebiliyor (fakat kullanımı bizim tercihimize göre yapıyor). Bu yüzden uygulamayı ilk denediğim zamanlarda bazı çakışmalar, açılmamalar vb durumları çok yaşayıp defalarca sistemi yeniden yükledim. Kartı kapatınca (off.sh ile) sanırım Bumblebee'nin karta erişimi kesiliyor ve kartı tekrar açtığınızda da Bumblebee karta ulaşamadığından başlatamıyor. Bir hata mı yoksa gözden kaçırılmış bir durum mu yorum yapamayacağım açıkçası.

Kısaca denemelerinizi merakla bekliyorum. :)
git sürümü ve stabil sürümü de, açık ve kapalı kaynak sürümü de aynı sorunu verdi. Program biraz daha gelişene kadar bekleyeceğiz anlaşılan. Bir de şöyle bir sorunu var buna bağlı, kartı kapatınca bumblebee'nin hata da vermeyip sadece beklemesinden dolayı, bilgisayar da kapanmıyor. Çünkü bilgisayar kapanırken açık olan bumblebee daemon'unu kapatması gerekiyor, ama kapatamıyor, "Stopping Bumblebee"de kalıyor. Ondan sonra bilgisayarı kapatmak için ya direk tuştan kapatıyorsunuz, ya da kapatmadan önce daemonlardan bumblebee'yi silip kapanırken onun çağrılmasını engelliyorsunuz. Ama ne kadar sağlıklı bilmiyorum.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

heartsmagic

Alıntı yapılan: cagriemer - 23 Eylül 2011 - 05:02:07
Bumblebee ile alakali olarak eglenceli bir bakiniz:) https://github.com/MrMEEE/bumblebee/commit/a047be85247755cdbe0acce6#diff-1

1.4.31 sürümünü kuran oldu mu acaba :)
Bir geliştirici için çok vahim bir durum bu, umarım fazlaca dert açmamıştır başına.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Eylül 2011 - 15:46:55
Alıntı yapılan: cagriemer - 23 Eylül 2011 - 05:02:07
Bumblebee ile alakali olarak eglenceli bir bakiniz:) https://github.com/MrMEEE/bumblebee/commit/a047be85247755cdbe0acce6#diff-1

1.4.31 sürümünü kuran oldu mu acaba :)
Bir geliştirici için çok vahim bir durum bu, umarım fazlaca dert açmamıştır başına.
Bu kadar güldüğüm başka bir linux başlığı yoktur, kesinlikle. Resimlere bakılması şiddetle tavsiye edilir :)

heartsmagic

Yazık olmuş geliştiriciye, çok abartmışlar. Gerçi kendisi de çok ciddiye almadığını söylemiş. Beraberce eğlenildiğini biliyorlar. Gçöüp giden siste sahipleri belki biraz kızgındırlar :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Geçen konuşmaların hiçbirinde yerici veya eleştirici bir şey göremedim ben. Herkes işin eğlencesinde. Bir boşluk ve bumbbb :) Şükür ki çok sık kullanılan bir uygulama değil.

yakusha

ahan da linux a virüs bulaştı :p bu programı kaldırınca tüm linux göçüyor derler...

anladığım kadarıyla uygulama kaldırma scripti küçük bir boşluk bugı sebebiyle sistem için çok önemli olan usr/ klasörünü kökten siliyor :)

Artık bu forumu kullanmıyor.

gocen

bu ironhide tam olarak ne işe yarıyor
bende de ASUS K53SV laptop var ve buna nvidia sürücüsünü elle kuramadım
acaba ironhide benim de işimi görür mü?
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Şahsın görünür, rütbe-i aklı eserinde.
Ziya Paşa

aurora

@gocen, İronhide bilgisayarındaki dahili (İntel HD 3000) ve harici (Nvidia 540M) kartlarının çakışmasını önleyerek normal kullanımda İntel kartın açık, Nvidia kartın kapalı olmasını sağlıyor. Böylece fan hızı ve sıcaklık sorunu ortadan kalkıyor. İronhide kurarken zaten Nvidia'nın sürücüsü de kuruluyor fakat bu sürücü İronhide ile birlikte kullanımda olduğundan sıkıntı yaratmıyor.

gocen

ben ironhide kurdum ama Nvidia X Server Settings'den nvidia kurulu gözükmüyodu
peki bunun tam tersini yani nvidia kartın açık intel kartın kapalı olmasını sağlayabilir miyiz
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Şahsın görünür, rütbe-i aklı eserinde.
Ziya Paşa

aurora

Alıntı yapılan: gocen - 19 Ekim 2011 - 00:23:38
nvidia kartın açık intel kartın kapalı olmasını sağlayabilir miyiz

Şu durumda söylediğinizi yapabileceğimiz bir yöntem bulamadım.

gocen

bu konuyu internetten biraz araştırdığımda bi arkadaş
ubuntu 11.10'da nvidia'nın 280.13  sürücüsünün direk kurulu olarak geldiğini söylemiş
acaba 11.10'a upgrade etmek sorunu çözer mi?
Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Şahsın görünür, rütbe-i aklı eserinde.
Ziya Paşa

aurora

Ubuntu 11.10 kullanan arkadaşlardan öğrenmek lazım bunu. Ben Unity'e alışamadığımdan Mint ile yoluma devam ediyorum şimdilik.

apocuk

ben 11.10 kullanıyorum nvidia 550m serisi grafik kartım var ancak dedıgınız gıbı kurulu geldıgı yok ironhide kullanıyorum bu nedenle
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/