Ubuntu Server Sürekli Artan RAM kullanımı

Başlatan rbugdayci, 03 Eylül 2011 - 14:06:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rbugdayci

Merhaba Arkadaşlar aranıza yeni katıldım .. sorunum hakkında forumda araştırma yaptım ancak uygun bir cevap bulamadım

Sorunum şu bize ait 5-10 siteyi barındırdığımız bir sunucumuz var
bunun üzerine ubuntu server + apache2 + mysql + bind + openssh + proftpd  vs kurdum server configirasyonu Intel(R) Xeon(R) CPU X3440 @ 2.53GHz + 8Gb Ram + 500 gb X 2 raid hdd panel olarak ispcp kurdum ve gayet soruunsuz çalışıyor

problemim şu : sistem açık kaldığı sürece ilk anlarda ram kullanımı  800mb / 8 gb iken yaklaşık 24 saat sonra 7.2 gb/ 8 gb seviyelerine geliyor. bunun önce kapanmayan mysql connectionlar yüzünden olduğunu sandım ve my.cnf içerisine wait_timeout = 100 satırı ekledim bu başlarda işe yaradı gibi göründü ancak şu anda yine 24 saat uptime de 7 gb civarında ram kullanıyor görünüyor .. bunun üzerine trafik yükselirse eminim server cevap veremez hale gelecek .. aslında server sorunsuz çalışıyor görünüyor ancak sitelerimizden 1 tanesi gün içerisinde bazen anlık 1000 tekil ziyaretçiye kadar çıkabilen bir site .. o an geldiğinde ram tamamen dolacak ve server cevap vermez olacak diye endişe ediyorum.

bu aşırı RAM kullanımının nedeni ne olabilir bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum bu arada "top" komutu ile ram+cpu kullanımına baktığımda %0.5 den daha yüksek ram kullanan açık hiçbir uygulama görünmüyor toplamda %5 gibi bir değer açık uygulamalar tarafından kullanımda görünmesine karşın yukarısındaki mem% değeri 95 lerde geziyor bir anlam veremedim

cagriemer

Merhaba,

Oncelikle foruma hosgeldiniz. Aslinda yasadiginiz sey bir problem degil. Cekirdek RAM kullanimda olmadigi zamanlarda bellekleme islemi yapar. Boylece diskten bir sey gerekirse eger herhangi bir zaman, diski okumak yerine bellekteyse bellekteki bilgiyi verir. Bir uygulamanin RAM'e ihtiyaci oldugunda belleklemeyi azaltarak uygulamaya ihtiyac duydugu miktar kadar hafiza verir. Bu isi de cok etkin bir sekilde yapar.

free -m

Bu komutu calistirdiginizda buffer/cache icin ayrilmis olan miktarin oldukca yuksek oldugunu goreceksiniz muhtemelen. Yukarida da dedigim gibi bu aslinda bir sorun degil. Uygulamalar ihtiyac duydugunda, cekirdek onlara gereken miktar kadar hafiza verecektir. Eger bu ozelligi kapatmak isterseniz /proc/sys/vm/drop_caches a bir sayi atamaniz yeterli. Su anda cat ile baktiginizda sifir gormeniz gerekiyor. http://linux-mm.org/Drop_Caches adresinden de tam olarak ne yaptigini anlatan ufak aciklamalari bulabilirsiniz.

rbugdayci

yani sunucu gerçekten RAM e ihtiyaç duyduğunda (anlık trafik 1000 lere yükseldiğinde) herhangi bir sıkıntı yaşamayacağım anlamına geliyor bu durum yanlış anlamadıysam ?

cagriemer

Dediginiz gibi, RAM'e ihtiyac duyuldugunda cekirdek bu isi otomatik olarak halledecektir. Yuksek trafigin oldugu saatlerde bunu gozlemleyebilirsiniz. Yok eger performans kaybina neden oldugunu dusunurseniz gozlemlerinizden sonra, o zaman dedigim gibi bellekleme ozelligini kapatabilirsiniz de. Oncesinde sync komutunu da verirseniz daha cok RAM temizlenmis olur. Kapatma islemi zarari olmayan, geri donulebilir bir islemdir. Bunu da icinizin rahat etmesi icin soyluyorum :) Ote yandan sunu da dusunmekte fayda var; 7 kusur GB RAM'in uygulamalarin ihtiyaci olmadigi zamanlarda diski bellekleyebilecekken bosta durmasi kaynak israfi degil midir?

rbugdayci

haklısınız; teşekkürler sistemi bir süre gözlemleyeceğim ve trafik yoğun olan saatler gelmek üzere zaten bir süre yoğunluka gözlemleyeceğim sonra duruma göre (kapatmaya gerek olmadığını düşünüyorum) belki kapatabilirim .. teşekkürler yardımlarınız için