Mozilla Firefox 9.0 Alpha 1

Başlatan decent, 01 Eylül 2011 - 16:16:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

decent

Web tarayıcılar arasında kendisine önemli bir yer edinmeyi başaran Mozilla Firefox,
diğer bazı tarayıcılarda olduğu gibi birkaç kanaldan geliştirilmeye devam ediyor.

Bugün itibariyle 9.0 Alpha 1 sürümü duyurulan Firefox' un bu geliştirme sürümünü
denemek isterseniz, aşağıdaki bağlantılardan sisteminize uygun dosyayı indirebilirsiniz.

firefox-9.0a1.en-US.linux-i686.tar.bz2
firefox-9.0a1.en-US.linux-x86_64.tar.bz2

PPA kaynağından kurulum:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install firefox-trunk

http://nightly.mozilla.org/

eribol

Mozilla ne yapıyor bu şekilde? Kafam allak bullak. 7.0 kullanıyorum ama bu bile beta sürüm diye biliyorum. 8.0 var mı haberim yok ama varsa da o da betadır. 9.0 çıkmış şimdi de. Amaç nedir ve kullanıcıların kafasını karıştırmış olmazlar mı bu şekilde?

decent

PPA kaynağından kurulum ilk iletiye eklendi.

Rbbt

Final sürümleri çıkana kadar yüklemiyorum artık (: Şu an 6.0.1 var sistemde adamlar 9.0 alpha hazırlamışlar.

Ne gibi özellikleri var acaba? Birinin betası çıktığında onu alıp diğer bir sürümün alphası gibi yayınlıyorlar (:
What happens when I become main source of a pain!!!

decent

Bu sürümler geliştirme sürümleridir, deneme amaçlıdır, hata bildirimine yöneliktir.
Her zaman kararlı sürümlerin kullanılması tavsiye edilir.

Bununla birlikte sistemde istediğiniz zaman istediğiniz Firefox sürümünü ayrı ayrı kullanmak gibi bir özgürlüğümüz de var :

syagdiran

Firefox'ta neler oluyor bir türlü anlamadım. 3,4 derken 9 nerden çıktı. Bu hızla sürüm numaralarını değiştirince kime ne faydası olacak anlamadım. Amaç ne hiç anlamadım. Sürüm numaralarıyla beraber birbirlerinden ne farkları var hiç mi hiç anlamadım. Yenilerde bir bankanın internet şubesinden fatura ödeyeyim dedim. Her zaman ödeyebildiğim faturayı muhtemelen sürüm numarası yüzünden ödeyemedim. Anlayan varsa beri gelsin????

Al Arabi

internet explorerla si ....k   yarıştırıyorlar akıllarınca. Kime ne faydası var bu durumun bilemiyorum!

aurora

Alıntı yapılan: Al Arabi - 01 Eylül 2011 - 22:52:22
internet explorerla si ....k   yarıştırıyorlar akıllarınca. Kime ne faydası var bu durumun bilemiyorum!

Aslında chrome ile yarıştıklarını düşünüyorum ben.

aklan

Ben de Firefox kullanan birçok insan gibi bu sürüm politikasından memnun değilim. Firefox'un 4., 5. ve 6. sürümleri arasında neredeyse gözle görülebilir hiçbir fark yok. Program dediğinizin yeni sürümü büyük yeniliklerle gelmeli. Bu alfa sürümünün numarası 9,0 değil; 4,5 gibi bir şey olmalıydı. Yine de haber için teşekkürler @decent.

ulash

Alıntı yapılan: aurora - 02 Eylül 2011 - 00:18:28
Alıntı yapılan: Al Arabi - 01 Eylül 2011 - 22:52:22

Aslında chrome ile yarıştıklarını düşünüyorum ben.

Aynı düşüncedeyim. Bu politika i.e den ziyade chrome'a ait...

ferat_tes

Arkadaşlar chrome bir şey biliyorki, bu şekilde sürüm numaraları ilerliyor. Sürüm numaralarının bu şekilde ilerliyor olması çok iyi bir şey. Firefox chrome'a özenmiyor, firefox iyi olana özeniyor. İster ms ister başkası, eğer yapılan uygulama iyi - doğru ise onu uyguluyor.

Özellikle çok esnek yazılımlarda sürüm numaralarının bu şekilde hızlı ilerlemesi faydalı. Mesela sürüm numaraları hızlı ilerlerse, güncel yapılan her kararlı değişiklik kararlı sürüme, kararsız değişiklikler alpha-beta gibi sürümlere hemen yansır. Bu şekilde hem kararlıyı indirenler için hemde testerlar için daha yararlı olur. Düşünseneze Ubuntu her hafta bir sürüm çıkarsa, içinde güncellemeler olsa iyi olmazmıyıdı? Ubuntu 11.04 ü şimdi indirenler, update yapmamak (veya daha az update yapmak) zorunda kalacaktı.

Mesela ortada bir esnek yazılım var. Her özelliğin modüler çalıştığını düşünelim. Bu yazılım 4. versiyonunda A,B ve C özellikleri olsun. Hemen ardından 5. versiyon E özelliği ile gelsin, hemen ardından 6. versiyon F özelliği ile gelsin. Her versiyonun içindeki özellik daha kararlı hale getirildiğinde ortaya 5.04, 4.1, 6.2 gibi sürümler ortaya çıkar. Bu şekilde bazı özellikleri kullanmayacak kişiler uzun bir süre kendi sürümünü yükseltmekle yetinebilir. Hatta bu teknik kısımları bilenler için daha başka yararlar sağlayabilir. Mesela her özelliğin diğerleri olmadan nasıl çalıştığını daha uzun süreler inceleyebilmek gibi...

Düşününce çok daha fazla olumlu yanı olduğunu göreceksiniz. Kafa karıştıran bir şey yok. Çoğu yazılım ve işletim sisteminin otomatik güncelleme sistemi var. Eğer kafa yormak istemiyorsanız kurum kararlı sürümü, sürekli kararlıya güncellensin arkaplanda. İsteyenler beta veya alphaları da aynı mantıkta kurabilir.

Özgür yazılımlar fazla şımaramaz, fazla yanlış yapamaz. Bu yüzden yapılan değişikliklere bu kadar olumsuz bakmayın. Aksi halde zaten sonu openofice gibi olur.

krwlng

@ferat_tes, güzel anlatmışsınız fakat bunu yapmanın mantığı bu şekilde olmamalı bence, bir kararlı bir günlük sürümünüz olur birinde geliştirdiğinizi güncelleme ile diğerine yansıtırsınız ve bu güncelleme yeterli olur bir tarayıcı için, zaten tarayıcı sektöründe her gün öyle ahım şahım değişiklik ve yenilikler olmuyor. Bu sürüm numarası mantığı, bazı insanların "chrome 13, firefox 4, chrome daha önde" dememesi için düşünülmüş gibi geldi bana. Diğer türlü zaten içeriğe ve sürüm notlarına baktığımız zaman açık şekilde görüyoruz, değişen çok önemli bir şey yok 4 ile 9 arasında.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

syagdiran

Alıntı YapBu sürüm numarası mantığı, bazı insanların "chrome 13, firefox 4, chrome daha önde" dememesi için düşünülmüş gibi geldi bana. Diğer türlü zaten içeriğe ve sürüm notlarına baktığımız zaman açık şekilde görüyoruz, değişen çok önemli bir şey yok 4 ile 9 arasında.
Aynen katılıyorum.

ferat_tes

Alıntı yapılan: krwlng - 03 Eylül 2011 - 13:17:07
@ferat_tes, güzel anlatmışsınız fakat bunu yapmanın mantığı bu şekilde olmamalı bence, bir kararlı bir günlük sürümünüz olur birinde geliştirdiğinizi güncelleme ile diğerine yansıtırsınız ve bu güncelleme yeterli olur bir tarayıcı için, zaten tarayıcı sektöründe her gün öyle ahım şahım değişiklik ve yenilikler olmuyor. Bu sürüm numarası mantığı, bazı insanların "chrome 13, firefox 4, chrome daha önde" dememesi için düşünülmüş gibi geldi bana. Diğer türlü zaten içeriğe ve sürüm notlarına baktığımız zaman açık şekilde görüyoruz, değişen çok önemli bir şey yok 4 ile 9 arasında.

Size katılmıyorum. Benim verdiğim değişiklikler örnek icabıydı. Bu değişiklikler basit olursa olsun bir şey değişmez. Yine söylediğim geçerli olacak. Linuxta 3. sürüme atladı ama önemli hiçbir değişiklik atılmadı. Bunda bir şey yok ve hatta bence iyi de oldu. Chrome da yıllardır bu şekilde ilerliyor ama hiçbir sorun olduğunu duymadım bile. Firefox gibi özgür yazılımlar başka programlara özenince çoğu kişi olumsuz bakıyor bu olaylara. Şu andada durum bence böyle. Firefox 7,8 ve 9 u neden alpha (veya daha öncesi herneyse) sürümünü çıkarmış olabilir? Hiçbir teknik bilgim yok. Sadece varsayımla ilerleyeceğim ve size neden olabileceğini açıklayayım: Firefox, chrome gibi gayet esnek bir yazılım. Bu sebeple bir önceki mesajımda belirttiğim gibi deneme amaçlı, özellik ekleme çıkarma girişimleri kolay şekilde yapılabiliyor. Firefox 9 change logunu üşendim aramadım. Şuradaki 7. sürüme baktım: http://www.filehippo.com/download_firefox/changelog/10434/ Hemen ilk satıra bakıyorum: "Drastically improved memory use" Bu geliştirme aşamasının da ötesinde bir adım gibi duruyor. Önemsiz olabilir ama sonuçta hafıza kullanımında bir değişiklik yapılmış. Bunun testi için özel sürüm çıkarılmıştır. Bunda kötü bir şey yok. Sizin dediğiniz gibi, işi bilmeyen kullanıcılar firefoxu sürüm numarası yüzünden ilerde görüyor diye böyle bir değişikliğe gitmiş olsun firefox. Bu neyi değiştiririr? Sonuçta zararı olan bir değişiklik değil. Bence böylesi daha iyi. Bwne firefox 9 kullanıyorum dediğimde sende şu şu değişiklikler var denmesi, aylarca 3.1.x sürümünü kullanmamdan iyidir diye düşünüyorum. Ne kadar fazla sürüm varsa, bir sorun olduğunda bile o kişideki sorunların çözümüne daha belirgin gidilebilir. Yani şöyle diyeyim. Kararlı-beta-alpha yerine 4 tane beta, 8 tane alpha kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Yazılım yeterince esnek ki, bu halde parçalara bölünerek ilerleme kaydedilebiliyor. Aksi halde zaten toparlanamazdı :D Bir nevi alphanın öncesi ve betalar arasındaki sürümlerde sunulmaya başlandı ve sürüm numaraları 1.3.4 gibi olacağına 10.3 gibi ilerliyor olacak. Numaralara zaten takılmıyorum. Benim asıl anlatmak istediğim bu şekilde dolaylı yoldan daha fazla-farklı sürümlerin piyasada dolaşması sağlanabileceğidir.

Şunları yazdıktan sonra aklıma geldi: Yıllarca windows kullananlar service packları bekleyedurdu. Ne olurdu bütün güncellemeleri içeren bir paket aralarda yayınlansaydı da service pack1 yerine service pack 12 yi kullansaydık? Bence hiçbir zararı olmayacaktı. Tam tersine her formattan sonra bir service pack dosyanın bilgisayarda kurulu olması bize yetecekti. Ne kadar güzel olurdu. Ne kadar tarayıcılar için bu kadar önemli bir şey olmasa da sonuçta zararı olmayan bir şey (tam tersine aralarda saydığım olumlu yanları var). Uzun zaman sonrada olsa eminim herkes bu sistemi yavaş yavaş örnek alacaktır. Çoğu yazılımın bu şekilde ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum.

aklan

Alıntı yapılan: syagdiran - 03 Eylül 2011 - 13:19:34
Alıntı YapBu sürüm numarası mantığı, bazı insanların "chrome 13, firefox 4, chrome daha önde" dememesi için düşünülmüş gibi geldi bana. Diğer türlü zaten içeriğe ve sürüm notlarına baktığımız zaman açık şekilde görüyoruz, değişen çok önemli bir şey yok 4 ile 9 arasında.
Aynen katılıyorum.
Ben de katılıyorum.

Ayrıca eskiden bir programın yeni sürümü çıktığı zaman beraberinde getirdiği özelliklerle kullanıcılarında büyük bir heyecan meydana getirirdi, şimdi öyle bir şey kalmadı. "Firefox 5 çıkmış" dendiğinde herkes indirdi, sonuç hayal kırıklığıydı. Bu yüzden "Firefox 6 çıkmış" dendiğinde bu haberi çoğu kişi umursamadı. Ayrıca yeni sürüm politikasında bir sürüm çıktığı zaman eski sürümlere verilen destek tamamen kesiliyor. Örneğin şu anda 3.6 sürümüne destek verilirken 5.0.1 sürümüne destek verilmiyor.
Bkz.: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Firefox#Release_history

Ubuntu 11.10 çıkınca 11.04, 10.10 ve 10.04 LTS'ye desteğin kesildiğini düşünelim; bazı nedenlerle yükseltme yapamayan kullanıcıların başı güvenlik sorunlarıyla derde girebilir.

ferat_tes

Alıntı yapılan: aklan - 03 Eylül 2011 - 22:05:13

Ayrıca eskiden bir programın yeni sürümü çıktığı zaman beraberinde getirdiği özelliklerle kullanıcılarında büyük bir heyecan meydana getirirdi, şimdi öyle bir şey kalmadı. "Firefox 5 çıkmış" dendiğinde herkes indirdi, sonuç hayal kırıklığıydı. Bu yüzden "Firefox 6 çıkmış" dendiğinde bu haberi çoğu kişi umursamadı.

Heyecan kalmıyor diye, faydaları olan bir sistemden kaçmalımıyız ?

Alıntı yapılan: aklan - 03 Eylül 2011 - 22:05:13

Ayrıca yeni sürüm politikasında bir sürüm çıktığı zaman eski sürümlere verilen destek tamamen kesiliyor. Örneğin şu anda 3.6 sürümüne destek verilirken 5.0.1 sürümüne destek verilmiyor.
Bkz.: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Firefox#Release_history

Ubuntu 11.10 çıkınca 11.04, 10.10 ve 10.04 LTS'ye desteğin kesildiğini düşünelim; bazı nedenlerle yükseltme yapamayan kullanıcıların başı güvenlik sorunlarıyla derde girebilir.

Desteğin kesilmesi gayet doğal. Doğal olmasının sebebi yükseltilecek sürümün kimse için hiçbir farklılık göstermeyecek olması (zararı olmayacak olması) veya yükseltimesi şart olan veya .... sürümlerdir.

Herkes hata yapar. Bazen topluluklarda hata yaparak. Bu sebeple bazen sürüm desteğinin kesilmesi, veya fazladan sürüm atlamak gibi hatalar nadirde olsa illaki yapılır, yapılacaktır. Ama bu genel olarak bu yeni sistemin kötü olduğunu göstermez.

aklan

Alıntı yapılan: ferat_tes - 04 Eylül 2011 - 12:14:15
Ben "kaçmalıyız" gibi bir ifade de kullanmadım, ancak bir programın yeni sürümünün büyük değişikliklerle gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eskiden beri süregelen bir politikadır, dolayısıyla değiştirilmesine gerek yoktur. Linux çekirdeğinin 2.6.38.11'den birdenbire 3'e atlatılmasına ne gerek olduğunu da anlamadım.

Desteğin kesilmesi gayet doğal. Doğal olmasının sebebi yükseltilecek sürümün kimse için hiçbir farklılık göstermeyecek olması (zararı olmayacak olması) veya yükseltimesi şart olan veya .... sürümlerdir.

Bu ifadenizi tam olarak anlayamadım ama daha önce bazı büyük sorunlar oluşturabileceğini Mozilla Vakfı başkanı açıklamıştı:
Alıntı YapMozilla Vakfı başkanı Mitchell Baker, Firefox'un 6 haftada bir yeni sürümünün yayınlanmasının kurumlar için önemli zorluklar çıkarabileceğini söyledi. Bunun yanında eklentilerin sürümlerinin de bir sorun olduğunu söyleyen Baker'a göre Firefox'un "hızlı yayınlanması", yeni özellikler için yaklaşık bir yıla yakın bekleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor
http://www.chip.com.tr/konu/mozilla-hizli-yayinlanma-surecini-savundu_28854.html

Mozilla Vakfı başkanı, ifadesinde yeni sürüm yayınlama politikasını özet olarak alıntımdaki son cümledeki gibi savunmuş. Yalnız yeni küçük değişiklikler için beklenmesini istemiyorlarsa, bu değişiklikleri sürüm numarasının en soldaki rakamını atlatmadan da yapabilirlerdi. Birçok yerinde hiçbir farklılık olmayan bir tarayıcıyı 1,5 ayda bir "yeni sürüm" olarak yayınlayıp 20-25 MB'lık indirmelerle fazladan bant genişliği kullanımına neden olacaklarına, yalnızca değişiklikleri içeren bir yama sistemi geliştirip ona göre bu küçük özellikleri ekleyebilirlerdi. Yani bir bakıma Windows'un güncelleştirme sistemi gibi, yalnızca üzerinde değişiklik yapılan dosyalar bir yama hâlinde indirtilebilirdi. Bu yamalarla istiyorlarsa sürüm numarasının en son hanesini, yahut da gerekiyorsa ortadaki rakamı yükseltebilirlerdi.

if

Sürümü kaç olursa olsun, Firefox olduktan geri önemli değil:)

ferat_tes

Alıntı yapılan: aklan - 04 Eylül 2011 - 18:52:10
Ben "kaçmalıyız" gibi bir ifade de kullanmadım, ancak bir programın yeni sürümünün büyük değişikliklerle gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eskiden beri süregelen bir politikadır, dolayısıyla değiştirilmesine gerek yoktur. Linux çekirdeğinin 2.6.38.11'den birdenbire 3'e atlatılmasına ne gerek olduğunu da anlamadım.

Linux içinde saydıklarımın hepsi geçerli. Neyse ama doğru dediniz. Kaçınmalıyız dememişsiniz. Fakat şu anda eskisi gibi kalmalıyız diyorsunuz. Ben yukarıda sadece kısa bir süre içinde aklıma gelen, bu yeni sistemin artılarını belirttim. Eğer sırf eskisi gibi devam etmekse niyetiniz, * tabi ki diyecek bir şeyim yok. umarım yakında mozillanın türevi bir sistem çıkarda sürümlerin numaralarını değiştirip sunar.

Bu ifadenizi tam olarak anlayamadım ama daha önce bazı büyük sorunlar oluşturabileceğini Mozilla Vakfı başkanı açıklamıştı:
Alıntı YapMozilla Vakfı başkanı Mitchell Baker, Firefox'un 6 haftada bir yeni sürümünün yayınlanmasının kurumlar için önemli zorluklar çıkarabileceğini söyledi. Bunun yanında eklentilerin sürümlerinin de bir sorun olduğunu söyleyen Baker'a göre Firefox'un "hızlı yayınlanması", yeni özellikler için yaklaşık bir yıla yakın bekleme ihtiyacını ortadan kaldırıyor
http://www.chip.com.tr/konu/mozilla-hizli-yayinlanma-surecini-savundu_28854.html

Ben size mozillanın amacının farklı olabileceğini yukarıda belirttim. Sonuç olarak yukarıda saydığım artıları var bu işin. Bu sebeple mozillanın bunu farklı amaç için yapmış olması bir şey kaybettirmeyecek bizlere.(hemen aşağıdaki mesajımı okumaya devam edin)

Mozilla Vakfı başkanı, ifadesinde yeni sürüm yayınlama politikasını özet olarak alıntımdaki son cümledeki gibi savunmuş. Yalnız yeni küçük değişiklikler için beklenmesini istemiyorlarsa, bu değişiklikleri sürüm numarasının en soldaki rakamını atlatmadan da yapabilirlerdi. Birçok yerinde hiçbir farklılık olmayan bir tarayıcıyı 1,5 ayda bir "yeni sürüm" olarak yayınlayıp 20-25 MB'lık indirmelerle fazladan bant genişliği kullanımına neden olacaklarına, yalnızca değişiklikleri içeren bir yama sistemi geliştirip ona göre bu küçük özellikleri ekleyebilirlerdi. Yani bir bakıma Windows'un güncelleştirme sistemi gibi, yalnızca üzerinde değişiklik yapılan dosyalar bir yama hâlinde indirtilebilirdi. Bu yamalarla istiyorlarsa sürüm numarasının en son hanesini, yahut da gerekiyorsa ortadaki rakamı yükseltebilirlerdi.

Şu anda piyasada kalmak için bazen son kullanıcının hoşuna gidecek bazı hamleler yapılabilir. Bu hamleler arasında bu yeni sürüm numarası politikası varsa neden izlenmesin? Belki mopzillanın pazara payı daha da artacak bu şekilde standartları artık ie gibi tekeller değilde biz belirleriz? Neden olmasın? He, ama bize zararı vardır bu yeni sistemin, fakat yinede piyasadaki pazar payımızı arttıracaktır, o zaman bende savunmam. Ama zararı olmayıp, yukarıda saydığım (ufak veya önemli) artıları var ise ve pazara payımızı bir nebzede olsa arttıracağı işletmeci tipler tarafından öngörüldüyse, bu sistemin gelmesinde ne gibi sakınca var çok merak ediyorum.

Bazıları yıllardır süre gelen alışkanlık diyor - Bu yeni ve pozitif bir sistemi esgeçmemiz için geçerli sebep değil
Bazıları kafa karıştırıyor diyor -Buda geçerli bir sebep olmamakla birlikte, @decent in dediği gibi özgür yazılım aleminde herşeye çare vardır :) Tüm platformlar için kararlı sürümünn yanında beta onunda yanına alpha veya istenen başka sürümler kullanılabilir ve otomatik güncellemeler (ister arkaplanda ister elle) yapılabilir. İster portable ister kurulan sürüm... İsteyen kararlı depodan otomatik karalıya günceller, isteyen aplhadan alphaya, isteyen betadan betaya...

krwlng

Firefox, yapılan küçük değişikliklerde yeni sürüm çıkarma zorunluluğunu ortadan kaldırmak için zaten 3.sürümü çıkarırken ona uygun bir alt yapı hazırladı, şimdi bakıyorum o zaman ki mantık ile şimdi söylenen arasında çok büyük fark var, ben firefox düğmesini daha renkli ve göze hoş gelen bir şekilde değiştirdim diye yeni sürüm çıkarmam gerekmez, bunu (yıllardır yaptığı gibi) küçük güncellemelerle halledebilir, çünkü firefox bunun altyapısını daha önce hazırladı. Eklenti geliştiricilerini çileden çıkaran bir sürüm mantığı ile firefox için geliştirilen betik ve eklentileri geniş çerçeveye yaymak yarardan çok zarar getirir kanaatindeyim. Öyle olsa n'olur zararımı var böyle olsa ne çıkar sorun mu olur gibi bir düşünceyle gidersek yanlış yapmış oluruz, illaki bu gereksiz gidişat birilerinin işini zorlaştırıyor, emin olabilirsiniz.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

ferat_tes

Alıntı yapılan: krwlng - 05 Eylül 2011 - 13:49:53
Firefox, yapılan küçük değişikliklerde yeni sürüm çıkarma zorunluluğunu ortadan kaldırmak için zaten 3.sürümü çıkarırken ona uygun bir alt yapı hazırladı, şimdi bakıyorum o zaman ki mantık ile şimdi söylenen arasında çok büyük fark var, ben firefox düğmesini daha renkli ve göze hoş gelen bir şekilde değiştirdim diye yeni sürüm çıkarmam gerekmez, bunu (yıllardır yaptığı gibi) küçük güncellemelerle halledebilir, çünkü firefox bunun altyapısını daha önce hazırladı. Eklenti geliştiricilerini çileden çıkaran bir sürüm mantığı ile firefox için geliştirilen betik ve eklentileri geniş çerçeveye yaymak yarardan çok zarar getirir kanaatindeyim. Öyle olsa n'olur zararımı var böyle olsa ne çıkar sorun mu olur gibi bir düşünceyle gidersek yanlış yapmış oluruz, illaki bu gereksiz gidişat birilerinin işini zorlaştırıyor, emin olabilirsiniz.

A eklentisi 12. sürümde sorunsuz çalışıyor diyelim. 12. sürümün üzerine X özelliği eklendi. Bu özellik ile ha 12.1 sürüm ha 12.9 olarak atandı. Bu eklentinin çalışacağı varsa ikisinde de çalışır, çalışmayacağı yoksa ikisinde de çalışmaz.

krwlng ben zararı olmayan şeyleri getirilsin dedim. Ama lütfen dikkat edinki aynı mesajımda, ufakta olsa pozitif yanları olan bir sistem zararı yoksa uygulamaya geçirilsin tarzında cümleler kurdum dedim.

finix

Adamlar "Şaka yaptık! Aslında 9 4. sürümdü!  Öncekileri geliştirme sürümüydü!" derse hiç şaşırmam.

aklan

@ferat_tes, tamam. Siz diyorsunuz ki, ne olursa olsun bu sistem devam etmeli, çünkü faydaları çok. Ben de diyorum ki, aynı şeyler geleneksel sürüm politikasıyla da yapılabilir, diğer tarayıcılardan daha çabuk gelişiyor gibi bir algıyla karşılaşılmaması için değişikliğe gerek yoktu. Siz diyorsunuz ki, "olsun, bu durum yeni politikayı uygulamamak için geçerli bir sebep değil". Fikir ayrılığı burada başlıyor.

Tartışarak kolayca ortak bir nokta bulabileceğimizi sanmıyorum. Üstelik biz tartışarak yalnızca vakit kaybederiz. Biz burada bir noktada anlaşsak bile, Mozilla bunu dikkate almayacaktır. Çünkü elbette bir şeyleri düşünüp de bunu yapmışlardır, tarayıcının düşen pazar payını yeniden artırmak gibi, yahut başka bir şey de olabilir. Bence gereksiz olan tartışmaya bir nokta koyup daha gerekli şeylerle uğraşalım, forumdaki diğer kişilere yardımcı olmak gibi.

Not: "'Kaçmalıyız' gibi bir şey söylemedim" derken demek istediğim şuydu: Bir program, çekirdek yada ne olursa olsun çabuk sürüm çıkarıyor diye onu terk etmek yanlış olur. Yoksa bu, yeni sürüm politikasından memnun olduğum anlamına gelmez.