Çözünürlülük Problemi

Başlatan sabriyasin, 29 Ağustos 2011 - 20:10:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sabriyasin

Merhaba Arkadaşlar sitedeki ilk mesajım ve ilk problemim öncelikle berliteyim windows 'tan oldum olası nefret ettim ve r10 sitesinde linuxa gececeğimi belirttim oradaki arkadaşlar sağolsun hepsi ubuntuyu önerdi bana ve destek için ise bu siteyi :) şimdi sorunum şu exper 5128 laptop'um var ekranı catlak bu sebeble tv'ye bağlı olarak kullanıyorum tv'ye çıkış hdmı kablo ile veriyorum
ubuntuyu kurdum şuan tvdeyim sorunum şu ekran ayarlarına girdiğimde  çözünürlülük 640x480  ve 1280x720  var 640x480 yaptıgımda çok kötü bir görüntü oluyor  ama 1280x720  yaptıgımda ise
görüntü çok güzel ama bu sefer ekranın sağı solu ve üst'ten taşıyor buna bir ayar yapamıyorum çok yeniyim ubuntuda driver tanıdımı tanımadımı bilmiyorum lütfen bu konuda bana bi yardımcı olun sizlerin yardımı ile tamamen ubuntuda kalmak istiyorum... :)
Lord oF The Php

hckr

Eğer driver tanımadıysa Ek Sürücülerde görürsünüz.Tabi eğer Türkçe kullanıyorsanız şu an bir sıkıntı var o yüzden ek sürücüleri şu şekilde açın.
Kod (Uçbirimde çalıştırın.) Seç
env LANG="en_US.UTF8" jockey-gtk
Burada gerekli bir sürücü varsa gözükür ve kurarsınız.
Diğer problemi ise bilmiyorum.

BayboraKaan

ilk önce ekran kartinin modelini ögrenelim;

lspci | grep VGA

Ondan sonra ekran kartinin kurulum durumunu ögrenelim;

fglrxinfo

sabriyasin

türkçe kullanıyorum verdiğiniz komutu uyguladıgımda şöyle bir

process:5273): Gtk-WARNING **: Locale not supported by C library.
Using the fallback 'C' locale.

bildirim geldi  ve hemen arkasından ek sürücüler adında bir pencere acıldı ama pencere hiç birşey yok
Lord oF The Php

sabriyasin

Alıntı yapılan: BayboraKaan - 29 Ağustos 2011 - 20:21:18
ilk önce ekran kartinin modelini ögrenelim;

lspci | grep VGA

Ondan sonra ekran kartinin kurulum durumunu ögrenelim;

fglrxinfo

ekran kartı modeli için verdiğiniz kodda bu yazxıyor
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)

diğerinde ise

root@sabri:/# fglrxinfo
fglrxinfo: komut bulunamadı
root@sabri:/#
Lord oF The Php

BayboraKaan

Ekran kartin kurulum gerektirmiyor. Intel onboard oldugu icin Ubuntu kendiliginden tanimis durumda.

sabriyasin

Alıntı yapılan: BayboraKaan - 29 Ağustos 2011 - 20:34:44
Ekran kartin kurulum gerektirmiyor. Intel onboard oldugu icin Ubuntu kendiliginden tanimis durumda.

peki bu taşma olayını nasıl yapabilirim :S baya araştırdım artık kafayı yicem tekrar dönmek istemiyorum windowsa sırf bu problem yüzünden :S

wireless ses vs.. hepsini tanımış :S neden taşıyor ekran anlayamadım zaten anlarım desem yalan olacak :S

şuan sadece bu problem var  apache php myql phpmyadmin vs.. hepsinikurdum çok güzel çalışıyor  :S ama bu problem 2 gündür mafetti beni :S
Lord oF The Php

BayboraKaan

Cift monütör kullanmadigim icin yardimci olamiyacagim. Ama forumda bu konu ile ilgili bir cok baslik mevcut. Eger bu konuda tecrübeli biri gelene kadar beklemek istemez isen biraz forumu arastir demekten baska carem kalmiyor.

sabriyasin

Alıntı yapılan: BayboraKaan - 29 Ağustos 2011 - 20:46:21
Cift monütör kullanmadigim icin yardimci olamiyacagim. Ama forumda bu konu ile ilgili bir cok baslik mevcut. Eger bu konuda tecrübeli biri gelene kadar beklemek istemez isen biraz forumu arastir demekten baska carem kalmiyor.

tşk ederim hocam yinede tavsiye için yalnız 2 gündür bu forumda ve diğer forumlarda okunması gereken herseyi okudum hatta yalnış yaptıgımda sistem açılmama gibi problemler oldu kimisini recovery ile düzelttim kimisinde tekrar 11.04 yeniden kurdum beklemekten baska care yok sanırım :(  tkr teşekkür ederim

not: çift monitör değil laptop  monitörü kapattım sistemden sadece monitör olarak tvyi görüyor :)
Lord oF The Php

6ng4n

tv üzerinden mod ayarı gerekiyor olabilir. benim tvde(vestel led) fullhd(1920x1080) ya da 16:9(1280x720) olarak seçmek gerekiyor ayarı tv destekliyorsa 1920x1080 kullan

sabriyasin

Alıntı yapılan: 6ng4n - 29 Ağustos 2011 - 21:00:42
tv üzerinden mod ayarı gerekiyor olabilir. benim tvde(vestel led) fullhd(1920x1080) ya da 16:9(1280x720) olarak seçmek gerekiyor ayarı tv destekliyorsa 1920x1080 kullan

windowsta iken 1920x1080  kullanıyordum ama ubuntuda bu secenek çıkmıyor :S yardımcı programlar araştırdım ama nafile ekranın yarısını görerek yazıyorum inanın :S  tv de ise ayar yok
Lord oF The Php

6ng4n

/etc/X11/xorg.conf dosyanızı alabilir miyim

sabriyasin

Alıntı yapılan: 6ng4n - 29 Ağustos 2011 - 21:08:22
/etc/X11/xorg.conf dosyanızı alabilir miyim

şuan öyle bir dosya yok ama daha önce kurdugumda vardı görmüş hatta denemeler yapmıştım ama suan sıfır kurulum ve öyle bir dosya oluşturulmamış ?
Lord oF The Php

cemoli

Ubuntu 10.10 kur bi de öyle bak
Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D

sabriyasin

Alıntı yapılan: cemoli - 29 Ağustos 2011 - 21:34:48
şimdi 11.04 bu problemi yaratıyorsa 10.10  yaratmazmı birde bu pcde zaten xp driveri bulamamıştım ben win7 kullanıyordum 10.10 driverleri tanırmı ?  suse tanımamıştı bir türlü şu linux'a geçmek nasip olmayacak bana ? yalnış anlamayın hocam bilgi edinmek için soruyorum

manuel çözünürlülük verebilmem için bir ayar yokmu bunda ?
Lord oF The Php

6ng4n

Xorg dan veriliyor ancak 11.04de kalkmış ayrıca donanımın yeni bir seri galiba

sabriyasin

Alıntı yapılan: 6ng4n - 29 Ağustos 2011 - 23:29:27
Xorg dan veriliyor ancak 11.04de kalkmış ayrıca donanımın yeni bir seri galiba

evet donanım yeni seri debian'da deneyeceğim bakalım aynısımı olacak :S ubuntuda iyi gelmişti bana
Lord oF The Php

zeitgeist

Harici olarak kullandığın ekran için tavsiye edilen çözünürlük değeri nedir? 1920x1080 mi?
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

sabriyasin

Alıntı yapılan: zeitgeist - 29 Ağustos 2011 - 23:40:05
Harici olarak kullandığın ekran için tavsiye edilen çözünürlük değeri nedir? 1920x1080 mi?

1280x720  şuan hocam çözünürlülük güzel ama ekran sağdan soldan üstten alttan hep taşmış durumda

debian kurulumuna başlıyorum bilgi vercem arkadaşlar.. :(
Lord oF The Php

sabriyasin

maf oldum bu kadar zor olmamalı  yaa debian kurdum o hiç tanımadı 640x480 tekrar ubuntu kurdum cıldırmak üzereyim :S
Lord oF The Php

eribol

gnome-control-center çalıştırıp Ekranlar kısmından monitörünüzü görüp yapılandıramaz mısınız? Söylendi mi bilmiyorum ama şu an için aklıma bu geliyor.

cemoli

Alıntı yapılan: sabriyasin - 29 Ağustos 2011 - 21:38:13
şimdi 11.04 bu problemi yaratıyorsa 10.10  yaratmazmı birde bu pcde zaten xp driveri bulamamıştım ben win7 kullanıyordum 10.10 driverleri tanırmı ?  suse tanımamıştı bir türlü şu linux'a geçmek nasip olmayacak bana ? yalnış anlamayın hocam bilgi edinmek için soruyorum

11.04 ile 10.10 arasında elbette ki bazı farklar var
Ben donanım tanıma konusunda 10.10 üzerine tanımam
11.04 sürümünde ki yapılan değşiklikler yüzünden epey bi kullanıcı sürümlerini yükseltmediler
Halen 10.10 kullananlar var
Bence bi de böyle dene
Daha sonra xorg.conf dosyasından ayar yaparsın
Ben daha önce 10.10 sürümünü arkadaşın bilgisayarına kurmuştum
Arkadaşım o bilgisayara HDMİ kablo ile 102 ekran televizyon bağladı
Win XP hiç bişey göstermezken Ubuntu canavar gibi çalışmıştı
Linux'u Seviyoruuuuuuum ;D

sabriyasin

Alıntı yapılan: cemoli - 30 Ağustos 2011 - 03:08:44
Alıntı yapılan: sabriyasin - 29 Ağustos 2011 - 21:38:13

11.04 ile 10.10 arasında elbette ki bazı farklar var
Ben donanım tanıma konusunda 10.10 üzerine tanımam
11.04 sürümünde ki yapılan değşiklikler yüzünden epey bi kullanıcı sürümlerini yükseltmediler
Halen 10.10 kullananlar var
Bence bi de böyle dene
Daha sonra xorg.conf dosyasından ayar yaparsın
Ben daha önce 10.10 sürümünü arkadaşın bilgisayarına kurmuştum
Arkadaşım o bilgisayara HDMİ kablo ile 102 ekran televizyon bağladı
Win XP hiç bişey göstermezken Ubuntu canavar gibi çalışmıştı

şuan downloada başladım 10.10 için kesinlikle buradan belirtiem sonucu yoksa gercekten cıldırcam :S

http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download
10.10 yok sanırım ?

edit: 10.10  buldum bitane bakalım bilgi vercem yatıyorum şimdilik bayramdan sonraya bilgi verebilirim lütfen takipçi olun bu topicte su konuyu aşalım  :S tşk yine herkeze ii geceler
Lord oF The Php

sabriyasin

şimdi denediğim ve olumlu sonuc aldıgım sürümleri yazıyorum arkadaşlar

Olumsuz Sonuc Aldıklarım
Ubuntu 10.10
Ubuntu 11.04
Pardus 2011
Suse 2011
Debian  son sürümü
Centos 6.0
Mandrave

Olumlu Sonuc Aldıklarım
Win - All Version

şimdi ben acık kaynak bir yazılımda destek bulmakta zorlanıyorum bu yüzden bir türlü çıkamadım işin içersinde ve şunu anladım sanırım tr kaynak az :)  yardımcı olan arkadaşlara tşk ederim yine bir deneme hüsranla sonuçlandı ve geçiş yapamadım artık eski bir pc ayarlarım niş driverleri tanır büyük ihtml  kolay gelsin arkadaşlar :) ama hala çözümü var diyen olursa tekrar kurmaya hazırım yeterki kesin yardımcı olup çözebilecek birisi olsun :)
Lord oF The Php

heartsmagic

Sorunun çözümü muhtemelen şurada:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=796776

Fakat ortada bir sorun var, başlık çok eski. Kullanılması gereken uygulamanın olduğu site kapanmış durumda. Anlatımı yapan kullanıcı bir .deb paketi hazırlamış ve iletisine eklemiş. Ancak başlık çok eski olduğu için haliyle paket de çok eski sürümler için: 7.10 ve 8.04. Şimdi, ufacık bir ihtimal de olsa denemek isterim ben diyorsan yardımcı olmaya çalışırız. Fakat denemeden önce 10.10 veya 11.04 kullanan bir arkadaş o iletideki paketi indirip sistemine kurmayı denerse en azından yolun başındayken durumu anlamış oluruz. Paketi indirmek için foruma üyelik gerekmekte.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.