ubuntu 11.10 Üstünde Ubuntu Klasik Görünüm

Başlatan yakusha, 25 Ağustos 2011 - 12:52:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot Unity kullanıyor... (Compiz ile) aynı zamanda Unity 2D ise fallback mod olarak Compiz temelli unity çalıştıramayan kullanıcılara sunuluyor... Gnome Shell Ubuntu 11.10 için kullanılabilir durumda... Depolarda kolaylıkla kurulup kullanılabilir durumda... Peki ya Ubuntu Klasik veya bildiğimiz GNOME masaüstü...

Pekala, GNOME masaüstü ortamını Ubuntu 11.10 da kullanmak mümkün, lakin bu GNOME 3 temelli bir klasik masaüstü ortamı, GNOME 2 temelli bir masaüstü ortamı değil... Bunun için "gnome-session-fallback" paketini ubuntu yazılım merkezinden, synapticten veya komut satırından kurmanız gerekiyor...

gnome-session-fallback

Sonra oturumu kapatıp LightDM giriş panelinden Ubuntu Klasik'i seçiniz...

Girişten sonra, panele ALT+sağ klik deyip kimi appletleri eklerseniz gnome 2 gibi kullanma şansınız doğacaktır.. alacaktır...

Lakin, kimi eski appletler yeni klasik GNOME ortamında çalışmamaktadır...

GNOME3 klasik masaüstü (fallback) ortamının Ubuntu 11.10 altında nasıl göründüğünü (varsayılan Ambiance temasıyla) gösteren bir ekran görüntüsü de ekleyelim...

Ubuntu 11.10 yayınlandığında hangi masaüstü ortamını kullanacağınıza karar verebildiniz mi: Unity, klasik Gnome, Gnome Shell veya XFCE (Linus gibi) veya KDE?

Kaynak: http://www.webupd8.org/2011/08/installing-using-classic-gnome-desktop.html
Serbest Tercüme: Sabri ÜNAL

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ağustos 2011 - 19:40:47

yazıyı doğru foruma taşıyan yetkiliye teşekkür ederim.
Artık bu forumu kullanmıyor.

decent

Alıntı yapılan: alquirel - 10 Ekim 2011 - 10:12:35
@decent sen de olmasan 10.10 sonrası sürümlere soğuk kalmaya devam ederdim galiba :)

Ama soru işaretlerim var. Forumu takip ederken edindiğim izlenim özetle şu: "Gnome3'te eskisi gibi özelleştirme yapılamıyor. Özellikle de paneller"
Ancak Ekran görüntülerinden gördüğüm kadarıyla da sen bu özelleştirme işini yapıyorsun galiba. Mesela bir paneli veya sadece öğelerini tamamen kaldırma gibi bir şey var mı?

(Aslında bunun çok kısa bir cevabı var : Dene gör :) ama biraz tembelimdir.)

İlgisinden dolayı bu konunun altında yazdım.

@alquirel, şimdiden birçok seçenek ortaya çıktı...
Onlardan bir tanesi için bağlantıya bakabilirsin.
http://askubuntu.com/questions/65069/is-it-possible-to-keep-gnome-2-in-11-10

alquirel

@decent ve @yakusha teşekkürler,

3 gün sonra ne ile uğraşacağım belli oldu şimdiden :)

mahira

Gnome'un en kullanışlı versiyonu olan 2 serisi 2.32 ile son buldu. Bu noktada klasik masaüstü isteyenler (benim gibi) bir süre daha 2.32 ile idare edecekler ancak çok araştırdım ve önerim doğrudan XFCE'ye geçmenizdir. Hem çok daha hızlı hem de neredeyse Gnome kadar özellikli ;)

alquirel

Alıntı yapılan: mahira - 11 Ekim 2011 - 14:16:14
Gnome'un en kullanışlı versiyonu olan 2 serisi 2.32 ile son buldu. Bu noktada klasik masaüstü isteyenler (benim gibi) bir süre daha 2.32 ile idare edecekler ancak çok araştırdım ve önerim doğrudan XFCE'ye geçmenizdir. Hem çok daha hızlı hem de neredeyse Gnome kadar özellikli ;)

Öneriniz için teşekkür ediyorum.
Bir kereliğine XFCE denemesi yapmıştım. Sadeliği ve hızıyla önemli bir tercih sebebi.
Ancak alıştığım Gnome araçlarını bırakıp XFCE'ye alışmak da bir nevi alışkanlık değiştirmek olacağı için Gnome ile devam ederim diye düşünüyorum.

the kumpir

Peki siteden standart Ubuntu'yu seçtiğimizde hangi masaüstü gelecek? Gnome mu ?
Dünya'nın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır. B. Russel

Luna

Vallahi ben, uzun zamandır foruma da girmiyordum Ubuntu yu da kaldırmıştım fakat usb belleğimi kaybettiğimden Windows un yanına kuramamıştım 2 gün önce usb bellek bulup kurdum 11.10 betayı pek aman aman bir sorun yaşamadım açıkçası, ama bir girdim Gnome 3 ortamı yok Unity ve Unity 2D Gnome 3 ün sitesinde bulup gnome 3 ü kurdum, ama bana Unity den bile kullanışsız geldi.

Çareyi Cairo Dock ta buldum, fakat sorun şu ki Cairo da default olarak gelen programlar tıklayınca çalışırken sonradan eklediklerimiz açılmıyor. Yoksa çok şekil bir masaüstüm oldu. :)

Unity i sevdim, ama Gnome a alışmak için çokca kurcalamak lazım, üstelik Unity i çözmeye çalışırken hem de.
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

alquirel

mahira

Alıntı yapılan: alquirel - 11 Ekim 2011 - 14:28:19
...
Ancak alıştığım Gnome araçlarını bırakıp XFCE'ye alışmak da bir nevi alışkanlık değiştirmek olacağı için Gnome ile devam ederim diye düşünüyorum.

Tabi tercih meselesi. Bana da biraz sıkıntılı gelmişti ama bir arkadaşıma kurduktan ve bazı öğeleri düzenledikten sonra Gnome kadar rahat oldu diyebilirim. Biliyorsunuzdur mutlaka, Linus bile XFCE'ye geçti yakın zamanda ;D Ben de Xubuntu 11.10'la temelli geçmeyi planlıyorum 8)

Debian kullanıyorum şu an ama hakikaten masaüstünde verimli kullanmak için uğraşmak fazla yorucu oldu...

BayboraKaan

Alıntı yapılan: thekumpir - 11 Ekim 2011 - 14:39:19
Peki siteden standart Ubuntuyu seçtiğimizde hangi masaüstü gelecek. gnome mu ?

Unity gelecek. Gnome3 kurmak gerekiyor, kararli sürümde .iso'ya koyarlar mi bilmiyorum. Gnome3 kurulumu icin;

sudo apt-get install gnome-shell

pwl

Ben de giriş ekranında Ubuntu Classic'i görmeyince yeni arayüzde epey zorlandım ve sonunda LinuxHaber arkadaşımızın rehberi ile ubuntu classic masaüstü arayüzüne kavuştum. Paneli nasıl düzenleyeceğim? Takvim ekranın tam ortasında yer alıyor ?

nirvana16

Alıntı yapılan: LinuxHaber - 25 Ağustos 2011 - 12:52:00
Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot Unity kullanıyor... (Compiz ile) aynı zamanda Unity 2D ise fallback mod olarak Compiz temelli unity çalıştıramayan kullanıcılara sunuluyor... Gnome Shell Ubuntu 11.10 için kullanılabilir durumda... Depolarda kolaylıkla kurulup kullanılabilir durumda... Peki ya Ubuntu Klasik veya bildiğimiz GNOME masaüstü...

Pekala, GNOME masaüstü ortamını Ubuntu 11.10 da kullanmak mümkün, lakin bu GNOME 3 temelli bir klasik masaüstü ortamı, GNOME 2 temelli bir masaüstü ortamı değil... Bunun için "gnome-session-fallback" paketini ubuntu yazılım merkezinden, synapticten veya komut satırından kurmanız gerekiyor...

gnome-session-fallback

Sonra oturumu kapatıp LightDM giriş panelinden Ubuntu Klasik'i seçiniz...

Girişten sonra, panele ALT+sağ klik deyip kimi appletleri eklerseniz gnome 2 gibi kullanma şansınız doğacaktır.. alacaktır...

Lakin, kimi eski appletler yeni klasik GNOME ortamında çalışmamaktadır...

GNOME3 klasik masaüstü (fallback) ortamının Ubuntu 11.10 altında nasıl göründüğünü (varsayılan Ambiance temasıyla) gösteren bir ekran görüntüsü de ekleyelim...

Ubuntu 11.10 yayınlandığında hangi masaüstü ortamını kullanacağınıza karar verebildiniz mi: Unity, klasik Gnome, Gnome Shell veya XFCE (Linus gibi) veya KDE?

Kaynak: http://www.webupd8.org/2011/08/installing-using-classic-gnome-desktop.html
Serbest Tercüme: Sabri ÜNAL

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Ağustos 2011 - 19:40:47

yazıyı doğru foruma taşıyan yetkiliye teşekkür ederim.
uzun zamandır ubuntu kullanmıyordum. anlattıklarınızı kurmadan diğer menülere nasıl ulaşabilirim.

alquirel

Alıntı yapılan: nirvana16 - 05 Kasım 2011 - 13:41:22
uzun zamandır ubuntu kullanmıyordum. anlattıklarınızı kurmadan diğer menülere nasıl ulaşabilirim.

Hangi sürümü kullanıyorsunuz?
Hangi masaüstünü kullanıyorsunuz?
Diğer menüden kastınız nedir?

nirvana16

Alıntı yapılan: alquirel - 05 Kasım 2011 - 14:59:18
Alıntı yapılan: nirvana16 - 05 Kasım 2011 - 13:41:22

Hangi sürümü kullanıyorsunuz?
Hangi masaüstünü kullanıyorsunuz?
Diğer menüden kastınız nedir?
Ubuntu 11.10 . diğer Ubuntularda Windows'un "Başlat" menüsü gibi yer vardı 11:10 versiyonunda bu yok

travego0403

Ubuntu 11.04 sürümünden beri Unity arayüzü ile geliyor. Bu arayüzde Dash(?) denilen bir başlatıcı ile uygulamalara erişiyoruz. Bu ilk zamanlarda zor gelebilir fakat sürekli klavye kullanıyorsanız size hız kazandırabilecek bir özellik. Sık kullandığınız uygulamaları Unity paneline ekleyebilirsiniz.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

yakusha

fedora ile ilgili okuduğum bir haberde gnome-shell ortamının 3d gerekliliğini ortadan kaldırdıkları ve gnome-shell in artık 3d hızlandırma olmadan da çalışabildiği, failsafe modun gereksiz olduğu yazılmıştı

ilaveten şu güzel görüntü de mint 12 lisadan :)

demem o ki, gnome3 altyapısı bence gnome2 altyapısını aratmayacak gibi görünüyor...

Artık bu forumu kullanmıyor.

gufabe

Alıntı yapılan: LinuxHaber - 05 Kasım 2011 - 20:56:30
fedora ile ilgili okuduğum bir haberde gnome-shell ortamının 3d gerekliliğini ortadan kaldırdıkları ve gnome-shell in artık 3d hızlandırma olmadan da çalışabildiği, failsafe modun gereksiz olduğu yazılmıştı.

http://fedoraproject.org/wiki/Features/Gnome_shell_software_rendering   
ve

http://fedoraproject.org/wiki/Features/Gnome3                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

ovural43

Fedora 16 kurdum, Ubuntu 11.04 olan bilgisayar üzerine ..
Aynı cihazda performansı daha iyi geldi bana ..

Ama hala Gnome 3 e alisamadim .. Alttaki ekran görüntüsü için neler yapılması gerekiyor?

Sanırım pencere listesi mevcut ekran görüntüsünde.

Alıntı yapılan: LinuxHaber - 05 Kasım 2011 - 20:56:30
fedora ile ilgili okuduğum bir haberde gnome-shell ortamının 3d gerekliliğini ortadan kaldırdıkları ve gnome-shell in artık 3d hızlandırma olmadan da çalışabildiği, failsafe modun gereksiz olduğu yazılmıştı

ilaveten şu güzel görüntü de mint 12 lisadan :)

demem o ki, gnome3 altyapısı bence gnome2 altyapısını aratmayacak gibi görünüyor...

alquirel

Alıntı yapılan: ovural43 - 10 Kasım 2011 - 21:36:40
fedora 16 kurdum ubuntu 11.04 olan bilgisayar uzerine ..
ayni cihazda performansi daha iyi geldi bana ..

ama hala gnome 3 e alisamadim .. alltaki ekran goruntusu icin neler yapilmasi gerekiyor

sanirim pencere listesi mevcut ekran goruntusunde

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=30249.0

gufabe

Yanlış yönlendirmeye sebep olmamak adına; bir önceki iletide geçtiğim ilk bağlantının Fedora 17 sürümü için öngörülen bir proje olduğunu hatırlatmak istiyorum. Projenin kapsadığı en özel yenilik ise Gnome shell için; sistem ve ekran kartı (sahipli ya da açık kaynak sürücülü Open GL desteği olan veya olmayan) uyuşmazlıklarına fırsat vermeden, software rendering kolaylığını yaşatmak.   

ovural43

Mate-Desktop diye * bir şey varmış :D

Fedora'ya kuramadım; Ubuntu icin anlatım ve kodları mevcut .. Compile ettim, ama nasıl yapılandırma yapacağım, onu bulamadım .. Ubuntu ve Arch için anlatımlar mevcut ..

Bende mi bir tuhaflık var anlamadım .. Aynı cihaz .. Ubuntu 11.04 çok performansı yokken Fedora uçuyor ..

Alıntı yapılan: alquirel - 10 Kasım 2011 - 22:08:54
Alıntı yapılan: ovural43 - 10 Kasım 2011 - 21:36:40
fedora 16 kurdum ubuntu 11.04 olan bilgisayar uzerine ..
ayni cihazda performansi daha iyi geldi bana ..

ama hala gnome 3 e alisamadim .. alltaki ekran goruntusu icin neler yapilmasi gerekiyor

sanirim pencere listesi mevcut ekran goruntusunde

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=30249.0

decent

@ovural43,
Ekran kartın nedir, Fedora üzerinde sürücüsünü yükleyebildin mi?

Gnome 3 eklentileri, temaları vs. kolay iş, zor olanı hele ATI kart için sürücü yüklemek.

ovural43

Denediğim bilgisayarda Nvidia idi ..

Sürücü kurmadım otomatik ne gördü ise onu kullandım ..

Şimdi 1 GB ram i olan bir notebook ta önce Ubuntu 11.10 sonra Fedora 16 kurup deneme yapacağım ..
Testler ne kadar saglıklı olur bilemem ama buraya yazarım .. Lakin şöyle * bir şey dikkatimi çekti .. Fedora 16 da kernel 3.2 kullanılmış ..

buraya yazarım ayrıntıları

Alıntı yapılan: decent - 11 Kasım 2011 - 09:23:10
@ovural43,
Ekran kartın nedir, Fedora üzerinde sürücüsünü yükleyebildin mi?

Gnome 3 eklentileri, temaları vs. kolay iş, zor olanı hele ATI kart için sürücü yüklemek.

mahira

Ubuntu klasik temayı arayan arkadaşlar Xubuntu'ya geçerlerse rahat edecekler. Ben Xubuntu 11.10 çıktığından bu yana kullanıyorum, gayet iyi...

Bir önemli eksisi var; Samba yapılandırma desteği Gnome Nautilus dosya yöneticisinde olduğu kadar rahat değil XFCE'nin Thunar'ında. Biraz uğraştırdı ama bir şekilde işimi hallettim...

Bazı nispeten önemsiz, kolay çözülen sorunları da var;

• XFCE Weather Plugin, weather.com'un yeni kuralları yüzünden bir süre daha çalışmayacak. Çözümü var. Kullananlar ve çözüm bulamayanlara yardımcı olurum.
  • Ön tanımlı resim göstericisi berbat ötesi. LXDE ekibinin GPicView'i çok daha iyi. Ubuntu yazılım merkezinden kurulabilir.
  • Gnome'da olduğu gibi üstte ve altta sabit paneller seviyorum. XFCE öyle değil(di). Neyse ki panelleri ayarlaması çok kolay...