Kendi Linux Dağıtımımı Yapmak İstiyorum

Başlatan Nano68, 20 Ağustos 2011 - 10:13:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nano68

Alıntı yapılan: 6ng4n - 21 Ağustos 2011 - 01:55:17
En son sorudan gidelim linux'ta program öyle tek bir yere yazılmaz. Derli toplu olsunlar diye her amaca yönelik klasör vardır ve bu klasörlerin sınıflandırma biçimi dağıtıma göre değişkenlik gösterir.

Dil kısmında ise scripting tarzı dillerle programlama dilleri arası farkı ayırmak lazım. Script dilleri ya da Türkçesi ile betik dilleri sadece belli bir yazılımla yazılır belli ortamlarda veya şartlarda çalışır. Kendine ait hazır fonksiyonları tasarım şablonları üzerinden gidersin. Ancak programlama dilleri böyle işlemez bunlarda da hazır fonksiyonlar olmasına rağmen betik dilleri kadar rahat değildirler. Derleyicisinin bulunduğu her ortamda derlenebilirler. Kendi sınıf, fonksiyon veya yapılarını oluşturabilirsin yani ipleri elinde tutarsın.

Betik dillerinin avantajı çok fazla bilgi bilmeden sadece belli başlı komutlarla yazılım yazmanızı yani kısa sürede program yazmanızı sağlar. Ezberlenecek pek fazla sözdizim, gramer ayrıntıları yoktur.Ve ayrıntı istemeyen yazılımlar yazmada kullanılabilirler. Ancak taşınabilir olmayabilirler.

Linux üzerinde oynamak için en az 2 dil -biri orta seviye sistem dili biri de daha yüksek seviyeli bir dil- bilmeniz lazım ki bir şeyler yapabilesiniz. Ki bu da yetemeyecek üstüne kütüphane bilgisi de gerekecektir eğer ki kastettiğiniz linux üzerinde değişiklik yapmaksa işin tek başına oldukça zor. Gerekli eğitim bile yıllar alacaktır ve projenin boyutu zaten değil bir kişi birçok kişiyi bile aşacak boyuttadır. Bunun yanında hazır bir dağıtımı kişiselleştirmek çok daha kolaydır istediğiniz veya yazdığınız yazılımları ekleyebilirsiniz. Ubuntu Customization Kit vb yazılımlarla dağıtım kişiselleştirmek oldukça kolay.

Ne kadar derine inmek istediğinizi bilmek lazım.Eğer çok derine inmeyecekseniz python tarzı bir dil oldukça kullanışlıdır ve sistem ayrıntılarına fazla takılmadan rahat rahat yazılım yazabilirsiniz.

Ancak programlamaya giriş için @bytan belittiği gibi bazı temelleri oturumanız lazım. Programlama ile alakalı edineceğiniz kitaplar işinizi görecektir.
Hocam ben tek değilim linux yapalım diyen arkadaş grubumuz var.Bilgisayarı iyi biliyoruuz diye bu işe girşicez çünkü widowsa baya hakimdik sonra dapığıtımlarla tanıştık işte ben hemen olsun demiyom arkadaşlarımızdan 2si grafikçi 1isiteçi bende program falan yani 4 kişiyiz ama katılmak isteyen ilerde çok olur zaten hepimiz 12 yaşındayız... dedik kibu yaz linuxu araştıralım kitaplarını okuyalım bi yerdden başlayalım dye yoksa zıp diye ubuntu kubuntu xubuntu lubuntu edubuntu my ubuntu ubuntu studio suse enterpirse open suse pardus gibi hemen o kadar iyi bi sistem yapamayız ama 5 yılda yavaş yavaş bişi yapabiliriz :)
Şimdi bu yazın linux kitabı okuyacam ve pardus ve ubntunun forumdlarında gezinipbişiler öğrenmeye çalışacam yavaş yavaş ama ben bunu 5 yıl içide yapcağıma inanıyorum :)

eribol

Yaş 12 mi? Valla bunu düşünmeniz bile, bu yaş dönemi için takdir edilesi. Biraz da kelimeleri özenle yazarsanız tam olacak :)

heartsmagic

12 mi? :) Vakit bol o zaman, öğrenmek için acele etme.

Zaman, zaman, ne kadar değişti zaman. Ben 12 yaşımdayken elimizde ancak tetris vardı :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Nano68


6ng4n

Vallahi öğrenmenin yaşı yok ben 5 senede (evet 12 yaşımda başladım [Suse sağolsun], 17 yaşındayım) iyi yol katettiğimi düşünüyorum. Arch kurabiliyor yapılandırmaya müdahale edebiliyorum. Arkadaşlar da pekala aynı seviyeye gelebilir ancak biraz da dengeli durmak lazım.