Fatih Projesi "Pardus" dedi

Başlatan omergex, 19 Ağustos 2011 - 20:07:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

omergex

Pardus ve özgür yazılım dünyası için sevindirici haber günün sonunda TeknoKedi'den geldi. Eğitim dünyamız için önemli ve kapsamıyla büyük bir proje olan Fatih Projesi Tercihini Pardus'dan yana kullanmaya karar verdi. Teknokedi'nin yayınladığı haberin içeriği şöyle ;

Fatih Projesi, aylar önce ortaya çıkan, ismini her yerde duymaya başladığımız, devletin eğitim sürecinde reform niteliğindeki değişimin adı. Yaklaşık 3 milyar TL'ye mal olacak projenin hedefi, eğitim-öğretim sistemini teknolojik altyapı ile güçlendirmek.

Üç yılda tamamlanması planlanan projeyle 42 bin okuldaki 620 bin dersliğe; on binlerce dizüstü bilgisayar, projektör cihazları, 40 bin civarında çok amaçlı fotokopi makinesi ve akıllı tahtalar dağıtılacak.

Okullardaki bilgisayar odalarını kaldıracak olan proje, sınıfları birer teknoloji merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Karatahta yerine bilgisayarla bağlantılı özel kalemli akıllı tahtalar (smartboard) kullanılarak yapılan eğitim sayesinde, öğrenciler bilgileri tahtadan direk bağlantı sayesinde kendi bilgisayarına alabilecek.

Fatih Projesi'nde "İstikamet" Pardus
Çok değil, geçen hafta Fatih Projesi'ni ihale şartnamesinde Microsoft'un kapalı ve sahipli teknolojilerinin şart koşulmasını eleştirmiş, Hindistan'da bu işlerin yerel kaynaklar kullanılarak nasıl yürütüldüğünü detaylı bir şekilde anlatmıştık.

Biz bu eleştirileri getiren tek İnternet sitesi değiliz elbette... Başta Özgürlükİçin portalı olmak üzere, Türk özgür yazılım camiasının pek çok bileşeni ve bilişim öğretmenleri bu duruma itirazlarını sık sık yükseltiyordu.

Bugün aldığımız ve iki ayrı bakanlığın yanı sıra Başbakanlık'tan da doğrulattırdığımız haber, son derece sevindirici: Fatih Projesi'nin ihale şartnamesinden Microsoft Windows çıkartılarak, Pardus'un adı konmuş durumda!

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Pardus'un adı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Ulaştırma Bakanlığı'na iletilen yeni ihale şartnamesinde yer alıyor. Fatih Projesi, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan "Evrensel Hizmet Fonu"ndan yararlanacağı için, ihale süreci Ulaştırma Bakanlığı tarafından yönetilecek. Türkiye'de bilgi toplumunun geliştirilmesine katkı sağlamak ve bilgisayar okur-yazarlığı da dâhil olmak üzere bilgi teknolojilerini yaygınlaştırmak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan "Evrensel Hizmet Fonu", Fatih Projesi ihalesi için 820 milyon TL'lik bir destek sağlayacak.

Neden Pardus?
Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen Pardus, bugüne dek son kullanıcı ve kurumlara yönelik pek çok sürüm çıkarmış bir Linux dağıtımı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan RTÜK'e pek çok büyük kurumda kullanılan Pardus, teknolojik düzeyde rüştünü çoktan ispat etmiş bir ürün.

Özgür yazılıma dayanan bir işletim sisteminin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük eğitim projesinde tercih ediliyor olması, gurur verici bir gelişme. İşin bir de, sadece ihale aşamasında" yüz milyonlarca TL'ye varan tasarruf yanı var.

Uluslararası yazılım tekellerinin iştahını uzun süredir kabartan bu ihalede, Türk yazılım mühendislerinin ortaya çıkardığı bir Linux dağıtımının kullanılması; eğitim sistemini "şirket bağımlılığından" kurtaracak, Türkiye'nin kendi eğitim teknolojilerini üretir bir noktaya taşıyacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nı bu karardan dolayı kutluyor, bu yeni ihalenin başına bir "yol kazası" gelmemesini umut ediyoruz!

http://www.ozgurlukicin.com/haber/fatih-projesi-pardus-dedi/


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Ağustos 2011 - 20:09:37

bir öğretmen adayı olarak o kadar sevindim ki :) ancak haber doğru mudur, sanki hala biraz kuşkum var ya da gözlerime inanamıyorum :)
toshiba satellite a300 2d4
ati mobility readon hd 3400

ersinkandemir

İnşallah doğrudur, güzel haber. :)
Where there's a shell, there's a way.



Al Arabi

Bunu yaptılarsa tebrik etmek lazım. Gelecek adına önemli bir adım atılmış. Bunları yazarken nedense içimde  hala bir kuşku var. İyimserliğide elden bırakmak istemiyorum. :)

yakusha

neredeyse ağlayacaktım sevincimden... linux olsun da ha pardus ha ubuntu...

gümbür gümbür bir linux nesli için geri sayımı başlatıyorum :)
Artık bu forumu kullanmıyor.

daligo5

gerçekten sevindirici bir haber bir öğretmen olarak da cok sevindim
ancak ben bakanlığımı tanıyorum inanın bana meb son dakika golleri ile ünlü bir bakanlıktır
o yuzden olayın ipini bıraakmadan desteğin sürmesi şart yoksa birilerinin kar payına kurban olabilecfek bir proje bu 
http://piyonsatranc.blogspot.com/

satranç modern bir beyin işkencesidir.

6ng4n

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=16187.msg346519#msg346519 burdaki mesajımda da belirttiğim üzere biraz iyimser bir proje ve sanki sadece korsan medyanın işine yarayacak gibi duruyor bir de tabii orijinal yazılım ücretlerinden kurtulacağız.

eribol

Bu defa pek kötü bir durum yok. Tüm okuldaki bilgisayarlardan tek öğretmen sorumlu olacak. Tamam linux kullanmayan veya bilmeyenler windows kurabilir ama bilenler kullanacaklar. Benim okuluma geldiğinde herkes tıpış tıpış kullanacak.

KemalALKIN

Özgürlük İçin Pardus!
Tekele Son İçin Linux!
www.tckemal.ist

ulusoyab

Çok sevindirici bir haber. İnşaAllah hayırlı olur.
Son dakika değişikliği konusunda en büyük handikap gerekli yazılımların ve sürücülerin eksikliği olabilir. İnşaAllah sorun çıkmaz.

aurora

Az önce dikkatimi çeken bir haber;

Fatih Projesinin en şanslı adayları: Microsoft ile Apple

İlköğretimde okuyan 15 milyon çocuğa tablet dağıtılmasını içeren Fatih Projesinde görev alacak şirketler yavaş yavaş belli olmaya başladı. Konuyla ilgili gerçekleştirdiği Amerika seyahati dahilinde Seattle ve Silikon Vadisi'ni ziyaret eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan; Microsoft, Apple ve Intel gibi devlerin de aralarında bulunduğu şirketlerle görüşmelerde bulundu. Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi projesi dahilinde önümüzdeki 4 sene içerisinde öğrencilere 15 milyon tablet dağıtılacağını açıklayan Çağlayan, projenin en şanslı isminin Microsoft olduğunu vurguladı.

Eğitim alanında özel bir ekibe sahip olan yazılım devinin yapacağı pilot uygulamayı değerlendirecekleri ve beğenilmesi durumunda kendileri ile beraber çalışmayı düşündüklerini ifade eden Çağlayan, Fatih projesiyle birlikte 7,5 milyar dolarlık bir pazar oluşacağını öngördüklerini vurgularken, sözlerinin devamında şunları dile getirdi:

Alıntı YapÇevre ülkelere ve bölgeye baktıklarında Türkiye'yi merkez olarak görüyorlar. Bu konuda yapılan işbirlikleri hem eğitimde çığır açacak hem de yeni bir sektör doğuracak. diye konuştu. Cari açık sorunu bizim için çok önemli, bu yüzden üretimin en üst seviyede Türkiye'de olmasını istiyoruz. Hem bu durum bizim insanlarımızı da yeni yeni programlar yapmaya itecek. Fatih Projesi fitil ateşleyecek.

Apple'ın da projeyle yakından ilgilendiğini belirten Çağlayan, şirketin MEB ile yakın temas halinde olduğunu söylerken, onların teklifinin ise 'üretim Türkiye'de yapılsın, biz üçüncü ülkelere satış ve pazarlama için destek veririz.' olduğunu ifade etti. Apple'ın konuyla ilgili kendilerine, 'üretilen ürünleri görürüz, kendileri satıp kendileri ticaretini yaparlar, biz o işlere karışmıyoruz.' dediğini ifade eden bakan, yazılım alanında ise 'Yazsınlar, hazırlasınlar, gelsinler pazara girsinler. Biz onlara alanı açarız.' dediğini vurguladı.

Bakalım ihalenin aslan payını kim alacak...

Alıntıdır.
Kaynak: http://www.pclabs.com.tr/2011/08/20/fatih-projesinin-en-sansli-adaylari-microsoft-ile-apple/

cos

Bahsedilen konu 15 milyon adet  tablet bilgisayarlar değil.  Teknik şartnamenin kapsam bölümünde şunlar yazıyor.

"Ülkemizde ki tüm MEB Ortaöğretim okullardaki derslik, labaratuar, idari odalar ve sosyal alanlar da, öğretmen, öğrenci ve idarecilerimizin öğrenme-öğretme ortamlarından faydalanmaları için donanım, ağ altyapısının oluşturulması amacıyla kurulum ve dağıtımlarını kapsamaktadır. var olan yapılar göz ardı edilerek yeni alt yapı oluşturulacaktır."


ironic

Bir eğitimci olarak bu  projeye başından beri karşıyım. Eğitim sorunu ülkede içler acısı durumda. Daha derslik sorunu bile çözülmemişken çöp bir  projeye hiç mi hiç gerek yok. İşgüzar  tarafı varsa o da birileri daha çok zengin olacak

Tuxie

Yapmak önemli değil arkadaşlar. Hepimiz bir şekilde geçtik o sıralardan.Ben iyi hatırlıyorum devlet bir sürü bilgisayar gönderir. Öğretmenler ya kullandırtmazlar ya da hiç ilgilenmezlerdi.Genelleme yapmıyrum fakat en azından bizim bölge böyleydi.

Teknolojiye ayak uydururken herşeyiyle uydurulmalı.Bunları kullanabilecek öğretmenler yetiştirilmeli hala üniversitelerin birçoğunda bilgisayar diye office programları gösteriyorlar. Okullar arasındaki ayrımcılık ve ayrıcalıkları say say bitmez.Hah hah herşey güllük gülistanlıkta bi bizim haberimizi yok

travego0403

Alıntı yapılan: ironic - 22 Ağustos 2011 - 23:30:48
Bir eğitimci olarak bu  projeye başından beri karşıyım. Eğitim sorunu ülkede içler acısı durumda. Daha derslik sorunu bile çözülmemişken çöp bir  projeye hiç mi hiç gerek yok. İşgüzar  tarafı varsa o da birileri daha çok zengin olacak
Her ne kadar Teknoloji alanında gelişmemize bir katkısı olacağını bilsemde,
Bu konuda bende seninle aynı düşüncedeyim. Çünkü bu akıllı tahta, projeksiyon cihazı vs... gibi araçlar öğrenciyi tembelliğe iter. Ayrıca bazı dersler kesinlikle ama kesinlikle projeksiyonla anlatılacak dersler değildir.Örneğin Matematik, Fizik...Projeksiyon sadece destek amaçlı kullanılmalıdır. Eğer ki bir denge kurulabilirse ne mutlu...
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

decent

Projede Pardus yer alacaksa,
1- Pardus çok hızlı gelişecektir,
2- Dışarıya akacak kaynak içeride kalıp, Fatih ve Pardus projelerine aktarılması söz konusu olabilir,
3- ...

techworld

#15
Yerli tablet tamam peki ya yerli yazılım?
FATİH Projesi'ndeki tablet üretimi için Türkiye'nin ilk ve tek ulusal işletim sistemi Pardus da devreye girdi ama onlara henüz bir talep yok.
Detaylar için tıklayınız

Tuxie

Devlet şimdi her öğrenciye tablet mi dağıtacak? Çoğu dersi dinlemez o zaman ;D

eribol

Ben kimin cebi ne kadar çok dolacak derdinde değilim açıkçası. Saçma sapan iş yapmasınlar yeter benim için. Zira her şekilde yediriliyor bundan hepimiz eminiz bari adam akıllı, eğitime katkısı olan bir sonuç elde edilsin. Bir Megep faciasi gibi bir şey yaşanmasın.

Bu bağlamda kapalı kaynağın ilköğretimde ne işi var denilmesi kadar doğal bir şey yok.

insan

Pardus kullanılacak mı bilinmez lakin akıllı tahta doğru kullanılırsa öğretmenler için kolaylık olacağını düşünüyorum.Öğretmen kara tahtaya yazdığının aynısını akıllı tahtaya da yazabilir,problemin çözümünü hazır verdiği gibi tahtada da çözebilir.Bir kaç problem çözdükten sonra kalan soruları hızlıca öğrenciye akıllı tahtayla açıklayarak gösterebilir.Zaman açısından,tebeşir rahatsızlığı açısından,öğrencinin soru ve derse her an her yerde ulaşabilmesi açılarından iyi olur diye düşünüyorum.Lakin teknolojiyi kullanamayan öğretmen,bilgisayarı mail ve mesajlaşmaktan başka bir amaç için kullanmayı düşünmeyen öğrencilerle sıkıntılar olacaktır.Sadece teknolojiyi değil zihniyetimizi de yenilemezsek milletin parası boşa gidebilir.Gerekli önlemler alınır ve ciddi tutulursa ileride teknolojiyi amacına uygun kullanan öğretmen ve öğrencilerimiz de olur.

Tuxie

Zaten pilot bölgelerde denenir önce bu tür işler sanıyorum böyle önemli bir projeyide deniyeceklerdir.Kim ne derse desin.Bizim öğrenciliğimiz zamanında (Yani ortaokul,lise) eğtim sistemi ağzımıza bile alınmıyordu.
Eşitsizlikler, öğretmenlerin kendi insiyatiflerine göre insanların gelecekleri hakkında karar vermesi vb. hala unutamam insanlar bu basamaklardan bir kez geçebiliyor ve tüm hayatı etkileniyor. Çok şükür biz kendi başımızın çaresine bakabilmiştik.Şimdi ise umutluyum en azından kör topal uğraşan birileri var birileride hala nasıl insanların önüne engel koyarızın derdinde fakat gelişen sistem onlarıda ezecektir.
Hem tablet pc leri pardus kaldırır mı? acaba.onlar genelde android li gelmiyor mu. Okuduğum bir yazıya göre okullara server odası kurulacak ve buradan hızlı internet altyapısı ile bakanlığa bağlı olacakmış.

eribol

Tablet Pc hakkında bir bilgi yok ama daha fazla bilgi için http://fatihprojesi.meb.gov.tr/site/brosur.php
Biraz uçuk fikirler var ama amaç olursa bu fikirler temeli sağlama atılabilir.

Sherlock Holmes

Bunu ilk uygulayacak olan ülke Türkiye'mi.?
Farklı bir deyişle ülke çapında yürütmeyi planlayanlar arasında öncümüdür.?

sireno52

#22
inşallah saç baş yoldurmazlar zira dün akşam savura  kadar pardusla uraştım nedense ubuntu da yaptığım işleri pardus dama dama`da yapamadım  mesela benim pc de 2 hard disk var birine xp diğerinde  ubuntu var iken  ben xp nin programfiles içindeki steam dosyasını   ubuntu masa üstüne kopyalıyordum  sonra wine aracılığıyla steam kurup  sonra steamı kapatıp wine içindeki program filesteki  steam dosyasını silip yerine xp den kopyaladığım  steam dosyasını kurup counter strakeye giriyordum ama dün resmen saç baş yoldurdu pardustaki wine içindeki steam dosyasını sildim ama xp den kopyaladığım steam dosyasını winedeki  program files  dosyası içine  kaydedemedim adamlar kes kopyala seçeneklerini koymuş ama yapıştır seçeneğini koymamış sürükle bırakta olmuyor  enson 2007 de tanıştım pardusla ogünden bu güne pek bişey değişmemiş  üstüne ekileyeceklerine sanki üstünden almışlar pardus wiki de  uygulamalar bölmündeki uygulamaların isimlerini  alıp pisi depoda aratıyorum  böylebir uygulama yoktur diyor örneğin Audacious 2.1  özgürlükiçin  pardus  wiki veya wiki pardus sitelerinde uygulama bölmünde vardır diyor ama aratıyorum böylebir paket yoktur diyor zira amarokta   şu an adı aklıma gelmeyen bir cok program pardusun resmi sitesinde var olarak gözüküyor  ama pardusun paket deposunda yok ben kötülemek amaçlı yazmıyorum ama birileri bu eksiklikleri görmüyormu onu merak ediyorum
(İŞLEMCİ:Intel Skylake Core i7 6700K 4.0GHz 8Mb Cache LGA1151 ( ANAKART:  MSI Z170A GAMING M7 Intel Z170 Express 3400MHz(OC) DDR4)  (RAM:DDR4  16 GB )  (EKRANKARTI:  NVİDİA GeForce / GIGABYTE VGA,2GB,GTX680 OC,DDR5,256Bit,DVI,HDMI,DISPLAY PORT )

if

@sireno52, yaşadığınız sıkıntılar Pardus'a soğuk bakmanıza sebep olabilir, anlarım; fakat konu kapsamı dışında ileti geçmemeniz ve imlâ kurallarına uymanız bizleri memnun eder.

Tuxie

Alıntı Yap24 Temmuz'da Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde biraraya gelen Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM ve yeni Milli Eğitim Bakanımız Ömer DİNÇER'in katılımı ile gerçekleşen projeye son şekli verildi. Proje kapsamında bu yıl ortaöğretim kurumlarından başlanarak tüm okullarımıza içinde profesyonel bir ağ yönetim odasının olduğu ağ sistemleri kurulacak. Daha sonra üstteki fotoğraflarda görülen üçlü tahta sistemleri tüm sınıflara konulacakl. Tüm öğretmenlerimize dizüstü bilgisayarlar verilecek ve okullarımız hızlı internet ile bakanlıktaki birime bağlanacak. EBA adı verilen Eğitim Bilişim Ağı Portalı'nda tüm derslere ait animasyonlar,sunumlar,e-kitaplar vb. yer alacak. Üçlü tahtaların bir yanında klasik kara tahta yer alırken diğer yanında çoklu dokunmatik  yapıya sahip ve içinde gömülü bilgisayar yer alan LED TV yer alacak. Ayrıca en üstte kayarak hareket eden manyetik beyaz tahta yer alacak.Sistem direkt olarak internete bağlanacak ve üzerinde Ulusal İşletim Sistemimiz kurulu olacak. Ankara'da pek çok firmanın getirdiği prototipleri inceleme ve kullanma şansı bulduk. LED TV lerin üzerine yerleştirilen kırılmaz cam yumruk darbelerimize dahi dayanabilecek kapasitede sağlam imal edilmiş. LED TV lerin ekran ömürleri de şartnamede en az 50.000 saat olarak belirlenmiş. 
Pilot şehirlerden biri benim yaşadığım şehir. O açıdan çok sevindim gerçekten.