Staj için tavsiye

Başlatan kaansef, 11 Ağustos 2011 - 18:55:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kaansef

Arkadaşlar öncelikle konuyu yanlış yere açtığım için özür dilerim.Lise 3'e geçtim ve bu sene stajlar başlayacak ve ben daha staj yapacağım yere karar veremedim.Sizce programlamamı geliştirmek için staj'ımı nerede yapmalıyım?
# 28065

aysel_aksu

Merhaba @kaansef,

Öncelikle hangi tür lisede ve hangi alanda okuduğunu sorabilir miyim?

Kadir Can

Sanırım Meslek Lisesi Programlama Bölümü.
Staj yerini okul belirliyor diye biliyordum.
Siz mi seçeceksiniz?
Kuzenim de bu sene staj yapacak, onlara okul staj yerlerini söyleyecekmiş.

aysel_aksu

Meslek Lisesi stajlarında genellikle önce kendin alan araştırması yapıyorsun. Eğer kendin bulamazsan okul ayarlıyor.

Programlama adına önerebileceğim yerlerin başında Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü geliyor.  Ben Bilgi işlem bölümünde yapmıştım stajımı. 3 senede öğrenemediğim kadar çok şey öğrendim 3 ayda. Benimki yaz stajıydı. Okul dönemindeki staj daha verimli olacaktır.

Eğer elektrik elektronik gibi teknik bir bölüm okumuyorsan ASELSAN'a kesinlikle gitme. İyi para verir. Ama fotokopi çekersin. Zira Türkiye Kömür İşleri de aynı şekilde.

Devlet Su işleri 'nde yapabilrsin.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok iyi bir yerdir. Hatta orada türkiye çapında gerçekleşen projelere katılma olanağı bulursun ki bu özgeçmişinde çok büyük bir yere sahip olacaktır.

Şimdilik bunlar geldi aklıma. Yine geldiğinde söylerim. Ama Öncelikle MEB, sonra Meteoroloji ve sonra Devlet Su işleri sıralaması yapabilirim sana şimdilik

heartsmagic

Forum Dışı / Konu Dışı'nın kapatılmasından sonra yaşlar da yanıyor ne yazık ki. Evet, bölüm yanlış ancak bu gibi bir başlık için doğru bölüm var mı forumda? Şu an yok.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysel_aksu

bence kaansef okusun önerimi . ondan sonra kaldıracaksak kaldıralım. :( staj konusu önemli bir konu çünkü .

heartsmagic

Bu nedenle kaldırmadım başlığı zaten :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysel_aksu

kaansef

Teşekkürler @aysel_aksu.Önerilerini değerlendireceğim.Peki bu staj'da ne gibi işler yapılıyor?(Bu arada Meslek Lisesi 3.Sınıf Bilişim'de Veritabanı programcılığı okuyorum.)
# 28065

aysel_aksu

Rica ederim. Meslek Liseleri ve ilerisi hakkında herşeyi sorabilrsin bana :) Stajda yaptığın şeyler yerine göre değişiyor. Ben lisede iken veri tabanı, web ya da sistem diye ayrılmıyordu bölümümüz. Direk Bilgisayar dı hatta ismi. Veri tabanı alanında olduğuna göre öncelikle MEB ya da Meteoroloji tam senlik demek istiyorum.

Ben MEB'de EĞİTEK şubesinde bilgi işlem ofisinde çalışıyordum. Bilgi işlem ofisi ikiye ayrılıyor. Yazılım ve Sistem Bakım olarak. Bizim zamanımızda yazılım ofisine üniversite öğrencilerini alıyorlardı. Şimdi liseden de aldıklarını duydum. Biz sistem de MEB in bilgisayar bakım, onarım, format, gibi işlerini yapıyorduk. Bir de ağ kurulumu yapıyorduk. Eğer veri tabanın iyi ise ve donanımdan eksiğin varsa bence direk sisteme girmelisin.

Ama yazılımcı olacağım, donanımı öğrenirim dışarıdan dersen; Yazılım şubesine başvur derim. Tabi bu önerim meb  i düşünürken.

Yazılım ofislerinde, eğer devlet kurumuna girersen üzerinde çalıştıkları projelere alıyorlar stajyerleri. Ama burada önemli olan birşey var. O kadar çok stajyer var ki kendini farkettirmen gerek. Eğer azimli çalışırsan, ne istediğini belli edersen, hatta yeri geldiğinde yüzsüzlük yapıp ben bunu yapmak bunu olmak istiyorum dersen, çok şans yakalarsın.

Bir de şu konu var. İyi birimler ders çalışmak için uygun ortamlar değiller. Yani senin burada bir seçim yapman gerek. Ya üniversiteye çok iyi hazırlanmak ve daha az iş yapılan bir yere girmek ya da iyi bir birime girip sınava boş zamanlarında (evde dershane zamanlarında vs..) hazırlanmak. Ben dönem içinde MEB de çalışmak istemiştim ama hocamız ders çalışamayacığımı bildiğinden izin vermemişti.

Özel bir şirkete girersen daha çok yardımcı görevinde olursun. işte şu dökümanı veritabanına gir, şunu sil, şunlar şuradan istenecek. Onun için özel şirket düşünme derim ben sana.

Bir de şey var. Üniversite kesin düşünüyorsan, devlet kurumlarına başvurmalısın. Özgeçmişinde de büyük etki yaratacaktır. Ama liseden sonra çalışırım üniversiteye olursa giderim diyorsan, özel bir şirkete gir. Çünkü devlet kurumları seni herhangi bir şekilde stajdan sonra bünyesinde bulunduramıyır. Bunun için KPSS ye girmen gerekiyor ki iyi yerlere girmek için önce yüksek puan sonra da torpil gerekiyor.

Ama özel kurumlara kendini beğendirdiğinde liseden sonra ilk başta part-time olarak sonra da direk çalışan olarak alıyorlar. Yine bu özel şirketleri de seçerken dikkat etmen gereken nokta şirketin çalışma alanı. Bir elektronik üzerine çalışan şirket sana birşey katmayacaktır veri tabanı ya da programlama alanında. Zira bu şirketler stajdan sonra seni bünyelerine almayacaklardır. Çünkü bölüm dışı kalacaksın onlara. Onlar ssenin staj dönemin boyunca az maaş vermenin ve sigorta yapmamanın sefasını süreceklerdir. Bunun için şirketi de yazılım alanında seçmeye çalış. Ve lisede aldığın veri tabanını referans gösterek farklı bir programı kullanan şirkete gir ki bir programı daha öğrenmiş olasın stajın bittğinde. Öğrenci milleti olarak biz zorlamayınca ekstradan birşeyler öğrenmeyiz lise boyunca. Daha sonradan pişmanlık yaşamamak için dikkat etmek gerek bunlara.

Ben zamanında macromedia ı tamamen öğrenmiştim lise müfredatı içinde. Ama çalışmayınca ders dışında birşey yapmayınca parçaparç a kalıyor . Bir işe yarayamıyor.
Anlatabildim mi bilemedim ama .

kaansef

@aysel_aksu çok iyi anlattınız teşekkür ederim.Benim veritabanı ve programlama konusunda sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum.Çünkü programlamam çok iyi.Benim amacım programlamamı dahada geliştirebileceğim bir yere girmek.Programlama ve BTT(Bilişim Teknolojisinin Temelleri) derslerim dışındaki diğer derslerim pek parlak değil.Benim istediğim şey farklı programlama dilleri öğrenmek ve bildiklerimi geliştirmek.Programlamayı en iyi nerede staj yaparak geliştirebilirim acaba?
# 28065

aysel_aksu

o zaman şöyle yapmalısın. Daha doğrusu yaparsan iyi olur. Öncelikle temelinde veri tabanının kullanıldığı bir kurum araştırmalısın. Örneğin Eminyet Genel Müdürlüğü (alırlar mı bilmiorum ama) ,  Milli Eğitim Bakanlığı, Şimdi yeni bi bakanlık açıldı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ( ilk stajyerlerinden olmak özgeçmişinde işe yarayabilir) , iç İşleri Bakanlığı, kısacası bakanlıklar hepsi olur.

Başvurmadan git bir gör nasıl çalışıyorlar? zaten sorun çıkartmayacklardır. Staja başlayacağım. Bir görmek istedim dersen hepsi de kabul eder.

Özel kuruluş düşünürsen de Cisco sistemini kullanan bir yere girebilirsin. Sql ile çalışan bir yer de yararlı olur.

Şu an yapacağın ya da yapabileceğin şey diyeyim, alan araştırması yapmak olmalı. git gör. nere hoşuna giderse oraya başvur. ortalaman nasıl bu arada?

kaansef

Ortalama kötü. 2,80 lerde.Dediğim gibi bilgisayar derslerim haricindeki diğer derslerim iyi değil.Sadece bilgisayar derslerim yüksek.
# 28065

aysel_aksu

anladım . pek i üniversite düşümüyor musun liseden sonra? yani herkes düşünür de bi hedefin var mı bu konuda? Mesela ben mutlaka şurayı kazanmalıyım diyor musun ?

kaansef

Elazığ'daki Fırat Üniversitesini düşünüyorum.
# 28065

aysel_aksu

Bak şimdi . Eğer illa ki üniversite okuyacağım diyorsan delet kuruluşuna gir staj için. Ben öyle yaptım mesela. Ama üniversiteyi tutarsa giderim diyen arkadaşlarım özel şirketlerde çalıştılar ki beğenildiklerinde orada kalabilsinler.

Anlatabildim mi :)

kaansef

Evet anladım @aysel_aksu.Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Fakat bende Üniversite konusunda kararsızım.Çünkü dediğim gibi bilgisayar dersleri hariç diğer derslerim kötü.
# 28065

aysel_aksu

rica ederim :) ama bana sorarsan üniversite okumalı mıyım diye?

ben derim ki bi erkek olarakk biz bayanlar kadar kısıtlı değilsiniz iş sahasında. Bizim giremeyeceğimiz çok işe girebiliyorsunuz gözünüz kapalı. 4 yıllık kazanmasan bile 2 yıllık bir üniversite oku. Ama oku. Çünkü 4 yıllık mezunlar dahi işsiz kalırken, bir zaman gelecek ki sadece 4 yıllık bitiren öğretmenler şimdi lise mezunlarının çalıştığı yerlerde çalışacak. Çünkü devir 4 yıllık üniversite bitirenlerin devri değil şu an. Devir şu an yüksek lisans yapanların. Ki bu senin benim zamanıma doktora olacak belki daha yükseği olacak. bunları düşünerek yap tercihini. Şu an bile ne  kadar çok öğretmen açıkta görüyoruz. Sözleşmelilerin kadroya alınması ile de açık olan yerlerin tamamıa yakını doldu. bir atamada 200 kişi alınan bir bölümüz biz. onun için kararlarını doğru vermelisin.

Ben ne yapıyorum mesela?

ben şimdi üniversitede okuyorum. Bilgisayar öğretmenliği. ama biliyorum ki ben mezun olduğumda atanacak yer olmayacak. yılda o kadar fazla emekli olan bilgisayar öğretmeni yok ki yerine atansın bütün mezunlar. Sonra yüksek lisans yapacağım. eğer başarılı olursam devamını getireceğim öğretim üyesi olacağım inşallah.

Ama dediğim gibi ortalamam düşük diyorsun. Olsun. Sen dersleri de boşlama. stajda göreceksin. o kurumun en altındaki görevli olacaksın. Bir diplamanın ne kadar çok şey değitirdiğini göreceksin. Yeri gelecek müdür iki adım uzaktaki suyu senden isteyecek. Adın bilgisayar stajyeri olacaksın. Sen onun için biraz da diplama bazlı bak olaya tamam mı ?

Önceden bilgisayar bölümü çok değerliydi. Şimdi herkez bilgisayarcı diyorlar. Öyle olmasa da sağlam kişiler çok olmasa da dışarıdan öyle bakılıyor.

Sonradan pişman olmamak için adı çok duyulmamış bi üniversite olsun ama olsun.

Artık maddi açıdan gelir getiren iki şey var : biri diploma, biri de hayal.

Diploması olan devlet dairesinde para kazanıyor.

Hayali olan özel şirketlerde. (Hayal derken güzel fikirler. Öncü fikirler)
Çok konuştum kusura bakma :(

kaansef

Estağfurullah @aysel_aksu.Tavsiyeleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.Bana çok yardımcı oldunuz.Bu arada @heartsmagic konuyu silmezseniz böylece benim gibi Staj yapacak olan insanlar bu konudan faydalanabilir.Tekrar teşekkür ederim @aysel_aksu.İyi akşamlar.
# 28065

aysel_aksu

Rica ederim. Silmeyecekler :) zaten.

Umarım herşey gönlünce olur.