Açık Kaynak İçin Flash Alternatifi - Neden Olmasın?

Başlatan alquirel, 09 Ağustos 2011 - 19:40:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alquirel

Açık kaynak dünyası için hep Macromedia Flash (ve ActionScript) için bir geliştirme ortamı olmadığından şikayetçiyiz.
Hepimizin gözlemlediği gibi Adobe, Flash konusunda da gün geçtikçe darbe almakta.

HTML 5 ile Flash'ın video oynatma tekeli ciddi biçimde kırıldı.
JQuery (ve benzerleri) ve CSS ile de şuan Flash ile yapılmakta olan canlandırmalar çok daha güzel ve etkin bir şekilde yapılıyor.

Mesela
Dock Menu
HighCharts

Hatta aramalarda karşıma çıkan en Flashımsı JQuery örneklerini de vermek istiyorum
JQuery Robot
Colorful Clock

(Daha fazlası şurayı ziyaret edebilirsiniz : http://aext.net/2010/03/javascript-jquery-killing-flash-tutorial-jquery-plugin/)

Hâl böyleyken JQuery kütüphanesini ve birçok eklentisini kullanarak Macromedia Flash gibi zaman çizgili (timeline) animasyon oluşturmamızı sağlayan, hatta ActionScript gibi javascript kodları yazarak daha fazla etkileşim üretmemize imkan sağlayan, hatta üstüne (Flashtan çok daha etkin bir şekilde) ajax kullanımını da sağlayan yeni bir platform oluşturulamaz mı?

Sözün özü, sağda solda eskiden flash ile yapılan, ancak şimdi jquery ile daha iyi yapılabilen birçok örnek mevcut. Bunları tek bir çatı altında birleştiren, ayrı bir dosya mimarisi olan bir platformdan bahsediyorum.

Mesela bu programın oluşturduğu dosya bir JSON dosyası olsun, içinde Flashtaki gibi nesnelerin bilgisi, eklenen animasyonların bilgisi ve eklenen scriptler olsun.
Tarayıcılar için de Flash gibi bu yeni programın eklentisi olsun, bu eklenti JSON dosyasını okuyarak bize animasyon (daha doğrusu vektörel animasyon, video işini HTML 5 e havale ettik) göstermiş olsun.

Mümkün mü? Mevcut mu? Çok mu şey istedim? ;)

ParadiseGuard

Dünümü hatırlayamayacaksam,
Bu günümü neden yaşıyorum,
Ne utanmazımki bide yarınımı bekliyorum.

cagriemer

Dediginiz gibi yeni bir platform degiller tabii ama ActionScript calistirabilen acik kaynak flash player alternatifleri var.

Gnash Projesi

Lightspark Projesi

alquirel

Alıntı yapılan: cagriemer - 13 Ekim 2011 - 07:35:18
Dediginiz gibi yeni bir platform degiller tabii ama ActionScript calistirabilen acik kaynak flash player alternatifleri var.

Gnash Projesi

Lightspark Projesi

Teşekkürler,
Lâkin benim bahsettiğim daha çok olayın üretim safhası, ürünün işlenmesi safhası değil. Yani bir uygulama geliştirilse Macromedia Flash arayüzü gibi, timeline kullanarak JQuery animasyonlar üretebilsek, özellikle de reklamlar için gayet mantıklı olur bence.

raspacı

Güzel düşünce ama adobe sizden önce düşünmüş  galiba: http://labs.adobe.com/technologies/edge/  ve  http://devlup.com/html5/create-flash-like-animations-using-html5/2362/
Biraz erken davransaymışsınız güzel bir proje olurmuş :)
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

alquirel

Yani benim kapalı olan Flash'ın açık kaynak için düşlediğim alternatifi yine kapalı olacak  :'(

Neyse, Adobe yaparsa kapalı da olsa güzel olur. En azından fikir hakkını bulmuş olur. :)

raspacı

Evet haklısınız açık kaynaklısı da yapılabilir. Belki bir yerlerde birileri yapıyordur da...
nereye gidersen git kendini de götürürsün.