Kütüphane Programı Ama E-Kitap Olarak Değil

Başlatan Mitsukuni, 03 Ağustos 2011 - 22:33:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mitsukuni

hangi e-kitap (ve e-dergi) kütüphane-koleksiyon yöneticisini tercih ediyorsunuz?
Bu anketi görünce hep sormak istediğim fakat sormayı unuttuğum soru nihayet aklıma geldi ve sıcağı sıcağına soruyorum:
E-kitap olarak değil de daha manuel olmak kaydıyla, gerçek kütüphaneler için Linux altında çalışan böyle bir proram var mı? Windows tarafında hatırlıyorum bu tarz bir program olduğunu. Ama daha çok excel dosyası gibiydi. Benim istediğim aynı Calibre gibi fakat kitapla ilgili bütün bilgileri bizim girdiğimiz bir program, kapak resmi dahil.

Kısaca tarif de edeyim: Kitap aramak için kendi çapında arama motoru olacak, sıralama şekilleri olacak (mümkünse); yani alfabetik, kategoriye göre, eklenme tarihine göre ve basım tarihine göre sıralayabilecek, her kitabı kendine ait sayfasında gösterebilecek (kapak resmi, kitabın özellikleri, kitabın hangi kitaplıkta nerede bulunduğu vb. bu sayfada olacak).

Biliyorum çok daralttım seçenekleri ama böyle evlâdiyelik bir program varsa şâyet çok mes'ût olacağım. :)

Sırf bunun için programlama dili öğrenirim, o derece çok istiyorum. :)

İyi akşamlar...

sem

Şu iletide bahsedilen program var bitmiş olarak...

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=22594.msg330369#msg330369

Bir de şu var bitmemiş olarak =)

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=27549.msg330721#msg330721

Arşiv programı değil bunlar ama doğrudan kütüphane programı =)
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

Mitsukuni

İlk bağlantıdaki baya baya profesyonel kütüphane programı, öğrendiğim iyi oldu ama ben daha şahsi bir şeyi kastetmiştim.
Bu bağlamda bitmemiş olan nasıl bir şeydir merak ettim şimdi, şu an deneyemeceğim ama yarın bakabilirim. (Bilgisayar olarak şu sıralar çok göçebeyim)

Arşiv programıyla entegre edilme şansı var mıdır acep ikincinin? :)

sem

Aslında program geliştirmiyorsan ya da ayrıca sunucu olarak kullanmıyorsan sisteminde MySQL yoktur büyük ihtimalle. İkinciyi denemek için ise MySQL sunucusunun sistemde kurulu olması gerekiyor.

Ve açıkcası o programı geliştirmeyi düşünmüyorum. Havada kalacak istekler üzerinde de bundan sonra fazla durmayacağım. O nedenle ikinciyi denemeni tavsiye etmem =) Çünkü kararlı sürüm haline gelmeyecek eğer ki benden başkası getirmezse.

Fakat istek olarak söylediğin uygulama mevcut değilse yapılacaklar listeme alabilirim. Çünkü kullanılabileceğini düşündüğüm bir uygulama tanımlamışsın...

Samimi bir itiraf ise; o uygulamaya başlamam epey zaman alır. Şu an  özel olarak geliştirdiğim bir proje var. Bu bittikten sonra Linux için bir uygulama geliştirmeyi düşünüyorum ve biraz büyük çaplı bir şey var kafamda. Bu ikisi bittikten sonra yapılmamış olursa ve istek devam ederse yapabilirim.

Dediğim gibi eğer uygulama mevcut değilse; istek olarak yapacaksan;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=22594.msg295662#msg295662

başlığı ile bu başlık birleştirilsin derim. Belki benden önce yapan çıkabilir.

Ama senden ricam ise eğer istek yaparsan bu programı , ve kodlanırsa, program genele açıldığında; şurada hata var, burada hata var ya da hata yok istediğim gibi olmuş ya da hata yok ama şu özellik eklenebilir, şu çıkartılabilir, şu değiştirilebilir gibi bir geri dönüş yapman. Yani sadece bir kaç kere programı denemen o kadar =)

Bu tarz bir uygulama kullanan ya da varlığından haberdar bir arkadaş bizi bilgilendirirse iyi olur... Belki önümdeki projeler çabuk biter ve hemen başlarım =)
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

Mitsukuni

Aslında niyetim olayı UGT'ye kadar taşımak değildi, böyle bir program olduğunu umarak açmıştım başlığı, programlama dili öğrenirim kısmı işin esprisiydi. (Ama gerçekten de niyetim var, ayrı mesele) :)

Uzun zamandır aklımda böyle bir programı aramak bulmak vardı, hatta ara ara bakınıyordum aklıma geldikçe. Şimdi başlayıp ofis belgesi oluşturmak da istemiyorum açıkcası, başlamışken sağlam başlamak lâzım diye düşünüyorum.

MySQL yok sistemimde (kendi sistemimde bile) kaldı ki göçebe yaşadığım bilgisayarlarda hiç yok. :)

Böyle bir program yapılacak olursa alpha beta tüm aşamalarda kontrol grubunda olmak isterim, seve seve geri bildirim yaparım. Genel bakış açısıyla düşünüldüğünde kullanıcı sayısı çok olmaz gibi geliyor bana ama UGT'ye istek olarak eklenebilir tabi. Şöyle aklımdaki bütün özellikleri yazarak ekleyebilirim, veya bu başlık (kalabalık olmayacaksa şâyet) birleştirilebilir de.

Tam olarak istediğim program Windows tarafında yok bildiğim kadarıyla, yoksa örnek verebilirdim. :)

sem

Aynen ben de belirli bir kullanıcıya hitap edilebileceğini düşünüyorum. O nedenle şartlar olgunlaşırsa (program yapılmamışsa ve benden önce yapan çıkmazsa ve de elimdeki işler bitince) başlayabileceğim bir proje.

Sen aklındaki özellikleri tam olarak anlatırsan programın varlığı daha raht araştırılabilir.

Kolay gelsin..
Burası dünya?

Mitsukuni

Demin o kadar yazmıştım ama yanıt gönder'e basınca giriş yapma ekranı geldi ve ne yazdıysam güme gitti, bu sebeple kısaltarak aklımda kaldığı kadarıyla yazıyorum. (Hafiften sinirim bozuldu gece gece)  :o

Şöyle sıralayayım hemen:

-Arayüz olarak basit bir internet sitesi gibi olabilir, hatta arayüzden ziyade doğrudan tarayıcıda çalışan bir program da olabilir.
-Listeleme özelliği (alfabetik, yazara göre, tarihe göre vs. vs)
-Kendi içinde arama motoru
-Kitap ekleme arayüzünde kitabın adı, yazarı, yayın evi, basım tarihi, ek bilgiler (kaçıncı basım olduğu gibi mesela), kullanıcının ekleyebileceği not, kapak resmi, okunma durumu, kitabın nerede bulunduğu (hangi raf, kaçıncı sıra) gibi özellikler
-Arşiv yedekleme özelliği, firefox'taki .json dosyası gibi (öyle olmayabilir de tabi)

Bunları barından ya da benzer özellikleri barından program bilen varsa bildirim yapmasını bekliyoruz. :)

Ayrıca, @Sem asıl sana kolay gelsin, onca işin arasında. :)

kulkke

calibre bu arada sağlamıyor mu istediklerinizi? calibre kullanmadım ancak bütün bilgilerini kendi yüklemekteydi otomatik olarak bildiğim kadarı ile.

ancak calibreyi bilememekle birlikte; sanırım alexandria tüm istediklerinizi karşılamakta. şu an indirip baktım da kendisine (ki hangi kütüphane yöneticisini kullanayım diye bakınmaktayım o yüzden sürekli inidirip bakıp kaldırıyorum) manuel olarak kitap ekleme var, doğrudan kitap ekleme de var isbn ile, bir arama motoru da var keyword, title ve yazar süzgeçleri ile işleyen. tüm istediğiniz bilgileri ekleme ve not ekleme de var.

tek eksiği, türkçe olarak inmedi bende. ancak belki türkçe dil desteği vardır gene de.

Mitsukuni

Alexandria'yı denememiştim hiç, ancak şimdi yüklediğimde açılmama sorunuyla karşılaştım, sorunu aşınca geri-bildirim yaparım.
Simgesi de hoşuma gitti. :)

-Henüz çevrilmemiş olması (benim açımdan çok önemli değil ama) tavsiye edeceğim insanlar için eksi özellik (şimdilik)
-ISBN'den aratmasını çözemedim. (Şu aşamada lâzım bir özellik değil ama güzel bir özelliğe benziyor)
-Genel arayüz olarak yeterince sade.

Sanırım bu program işimi görür, tarif ettiğime epey yakın görünüyor.

Aynı zamanda hem büyük kütüphanelerin hem de şahısların aynı anda kullanabileceği bir program yapmışlar, diğer proramlar ya sadece e-kitap üzerine kurulmuş ya da sadece kütüphanelere hitap ediyor. Çok dengeli bir program gibi duruyor. Kullandıkça anlayacağım artık. :)

@kulkke teşekkür ederim öneriniz için.

sem

Hmm.. Demek böyle bir program varmış... Aaslında bulunduğumuz platformda olabileceğini düşünmek lazım evet. Neyimiz yok ki =)

Benim için de iyi oldu aslında, çok sıkıştım aslında bu ara. Yapan arkadaşların eline sağlık diyeyim =) Sana da güle güle kullan diyeyim. =)

@kulkke, bildirim için de size teşekkür ederim.

Herkese kolay gelsin.
Burası dünya?

Mitsukuni

Hakikaten yok yok, hazır yapılmışı varken kullanmak lâzım değil mi? :)
Alıntı yapılan: sem0900 - 05 Ağustos 2011 - 00:17:08Sana da güle güle kullan diyeyim. =)
Sağolasın @sem, baştan yazmış kadar oldun benim gözümde, çok teşekkür ederim gerçekten.

kulkke

@mitsukuni rica ederim.

isbn aratması, uluslararası standart kitap numarası girerek doğrudan kitabı bulmanızı ve eklemenizi sağlıyor. isbn'de dil, ayrı basımlar ve ayrı yayımcılar için, her içerik değişimi için ayrı isbn kodları alındığı ve her cilt için de ek takım kodları alındığı için, doğrudan hangi yayımcı, hangi başlık, hangi dile çeviri, hangi basım olduğuna dair yahut gene bir kurumun, derneğin basımı ise, kütüphane materyali ise ya da sadece kodu girerek hemen istediğiniz kitabı önünüze getirir pratik işlerliği olarak. bunlar ile fazladan el ile giriş yapmanıza yahut hangisi diye seçeneklerden bakmanıza gerek kalmaz yanim. 1970 sonrasında basılanları kapsıyor sistem.

@sem0900 size de rica ederim. =)

Mitsukuni

@kulkke tekrardan teşekkür ederim, ISBN isimli numaraların ne işe yaradığını öğrenmiş oldum sayenizde. :)