[Çözüldü] Terminal komut dizini belgesi nasıl oluşturabilirim?

Başlatan mcyegen, 02 Ağustos 2011 - 14:31:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mcyegen

Arkadaşlar terminale bazı komutlar  giriyoruz. ubuntuda yeniyim. istiyorum ki ben bir dosyaya tıklayayım o dosyaya tıklayınca şu komut çalışsın:
wine "C:\\Program Files\\Silkroad\\Silkroad.exe"
Yani oyun için kısayol oluşturmak istiyorum çünkü ne wine program listesinde, ne de browse C drive dediğimde bu klasörler yok ama bu komutu girince acılıyor. bunun neden olduğunu anlamak istemiyorum şuan eminim karmaşık bir nedeni vardır :D ben sadece bu komutu çalıştıracak bir dosya istiyorum boyle * bir şey mümkün mü?
Hello World!

speakerXXL

Masaüstünde sağ tıkla ve Başlatıcı Oluşturu seç.
Açılan Başlatıcı Oluştur penceresini aşağıdaki gibi düzenle

Tür => Uygulama
İsim => Silkroad (istediğin ismi ver)
Komut => wine "C:\\Program Files\\Silkroad\\Silkroad.exe"

[eklenti yönetici tarafından silindi]

mcyegen

bu konuyu açmadan önce bilgisayarı kurcaladım ve aynı dediğiniz şeyi denedim ama terminale yazdığım komutu oraya yazıyorum, herşey tamam. sorun şu :D tıklayınca hiçbirşey olmuyor ? öyle duruyor yani belgeye tıklıyorum, en ufak etki yok.
edit: şunu farkettim. ben terminalde o komutu yazmadan once sudo -i yapıp şifremi yazıyordum. denedim sudo yapmadan o komut normalde de çalışmıyor. ama o kısayol a sudo -i yi eklemeyi bilmiyorum oyle birşey mümkün mü onu da bilmiyorum. sanırım benim denediğim yontem bu yuzden calısmadı
Hello World!

speakerXXL

Aşağıdaki gibi düzenlemeyi deneyebilirsin.

Tür => Uygulama
İsim => Silkroad (istediğin ismi ver)
Komut => gksu -i wine "C:\\Program Files\\Silkroad\\Silkroad.exe"

mcyegen

dediğiniz gibi yaptım. o başlatıcıyı çalıştırınca şifremi soruyor tamam diyorum. sonra birşey olmuyor. komutta bir hata var desem terminale yazdığımda açılıyor silkroad ama başlatıcıdan yapamadım?
Hello World!

speakerXXL

Aşağıdaki kodu çalıştırarak .silkroad isimli bir dosya oluşturun.

gedit ~/.silkroad

Açılan metin editörüne aşağıdaki kodları yapıştırın ve kaydedin.

#! /bin/sh -e
sudo -i wine "C:\\Program Files\\Silkroad\\Silkroad.exe"
exit 0

sudo -i yerine gksu komutunu da deneyebilirsiniz.

Sonra bir başlatıcı oluşturun ve komut kısmını aşağıdaki gibi düzenleyin.

/bin/sh /home/Kullanıcı_Adı/.silkroad

mcyegen

bilgin için gerçekten teşekkür ederim ama aklıma takılan birşey var, bir kısayol oluşturmak bu kadar zor mu ubuntuda, mesala windowsta dosyadi.bat şeklinde çalıştır dosyası oluşturup tek dosyadan çalıştırabiliyordum
Hello World!

heartsmagic

Wine neden yönetici hakkı istiyor ki? Ortada garip bir durum var. Kısayol oluşturmak zor mu derken, zorluk buysa asıl zorlukları düşünemiyorum bile :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mcyegen

size kolay gelen şeylerin benim için çok zor gelmesi şaşırılacak bir durum değil çünkü daha düne kadar ubuntuda çoğu işlemin komut satırında yapıldığını bilmeyen birisiyim, windows gibi sanıyordum. eminim benim gibi çoğu kişi zorlanıyor ve bu yuzden tercih etmiyordur ubuntuyu ama ben bu zorluklara rağmen seviyorum, öğrendikçe de basit gelmeye başlıyor bazı şeyler. niye root yetkisi istediğini bana sormayın uzman olan sizsiniz :) ama başka türlü wine içindeki programı başlatamıyorum, zaten wine da yüklü programlar listesinde bile gözükmüyor. bunun nedenine çok takılmıyorum.  benim takıldığım yer kısayol oluşturmaktı ama anladım ki bunu yapmaya harcayacağım zaman komutu elle girmeye harcayacağım zamandan çok daha fazla :)
eminim benim gibi defalarca tekrarladığınız basit şeylere takılan insan çoktur ama sizin bütün yazılarınızı okumamız veya her seferinde sonuç verecek bir arama yapmamız mümkün değil, bilmemek değil öğrenmemek ayıp derler ya ben de öğrenmeye çalışıyorum bunda yanlış birşey olmaması lazım :)
Hello World!

heartsmagic

Yanlış bir şey yok da, şu kadarcık şeyi "zor" diye etiketlemek de pek doğru değil. Söylediğin gibi zamanla öğrenilecek şeyler bunlar, zaman tanımıyorsan kendine kullandığın sistemi öğrenemezsin demektir.

Uzman olan bizler senin Wine ile bu uygulamayı nasıl kurduğunu bilemeyiz. Kuran sensin, haliyle neler olduğunu en iyi sen bilirsin. Benim bildiğim normal şartlarda Wine ile kurulan uygulamanın root yetkisi istemeyeceğidir.

empax

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Ağustos 2011 - 13:50:24
Wine neden yönetici hakkı istiyor ki? Ortada garip bir durum var. Kısayol oluşturmak zor mu derken, zorluk buysa asıl zorlukları düşünemiyorum bile :)

Kurulum sirasinda "ev dizinini parola ile koru" benzeri bir secenek vardi sanirim. Kurulum sirasinda da secilmisse sebebi bu olabilir mi?
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

mcyegen

ev dizini şifreli değil,
wine ile program kuramıyordum, ben de sudo -i dedikten sonra yükledim kullanacağım programı wine'ın içine. tahminim birşey wine'ın çalışmasına engel oluyor ve sudo -i ile yetki vermeden çalışmıyor. neyin engel olduğunu bilmiyorum çünkü daha önceden wine ile sorun yaşamıyordum. bir de wine ı ben kurmadım, ya güncelleme ile geldi ya da başka bir uygulamanın yanında yüklendi ama ben kesinlikle kurmadım. bu yüzden olabilir. fakat root yetkisi versem de vermesem de ben ard arda dizilmiş komutların tek dosyadan tek tıklamayla çalıştırılmasını merak ediyordum bu yüzden yardım istedim, ama o kadar önemli değil büyütülecek birşey yok,terminalden komutu girerek oyunu açabiliyorum :)
Hello World!

heartsmagic

sudo -i dedikten sonra yüklediysen yönetici hakları ile yüklenmiştir, haliyle normal kullanıcınla çalışmaz. Wine kurulmaz kendi kendine, %100 sen kurmuşsundur. Wine'ın bağlı olduğu bir paket varsa bilemiyorum.

opusxx

Bash_history belgesine en çok kullandığın kod ları bırakarak yazmaya kapatabilirsin ve search ile araman dahada kolaylaşır :) ama yinede wine ı düzgün kur.

Birde bu konuda 6. yanıta bakabilirsin bashrc' ye kısa yol ekleme. Ben şahsen kullanmıyorum kodları unutmamak için. http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=427.0 . Ama tavsiye wine' ı düzgün kurmak için uğraş. Ne kadar bozarsan o kadar iyi öğrenebilirsin :)
nVidia GeForce 8600 GT (512)
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+  1024 ram,

mcyegen

wine ı kurmadım galiba başka bir programla birlikte kuruldu, sorun çıkmaması için programları root oturumuyla yüklüyordum, demek ki haliyle wine da o programın yanında root ile yüklendi, bu yüzden root ile oturum açmadan program çalışmıyor
Hello World!

bytan

Alıntı yapılan: mcyegen - 04 Ağustos 2011 - 14:42:10
sorun çıkmaması için programları root oturumuyla yüklüyordum

Bilakis, root oturumunu kullanmamaya çalış. Kurulum sırasında sudo -i ve sudo sana ihtiyacın olan tüm yetkiyi zaten sağlar.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

mcyegen

Alıntı yapılan: bytan - 04 Ağustos 2011 - 22:22:35

Bilakis, root oturumunu kullanmamaya çalış. Kurulum sırasında sudo -i ve sudo sana ihtiyacın olan tüm yetkiyi zaten sağlar.

root oturumu derken zaten sudo -i yi kastetmiştim, sudo -i yapınca root yetkisi veriliyor sanıyorum..
Hello World!

opusxx

Root oturumu dedin mi biraz farklı algılanır. Root, yani "su" hakları kullanılmış ya da ifade ettiğiniz gibi root hakları ile oturum açmışsınız anlamlarına geliyor. Bu da kurulan paketleri root kullanıcısına / root dizinine kuracaksınız anlamına gelir.

Root(su) ile  normal home kullanıcısa yükleseniz bile artık sudo kullanmak gerekir.
Sudo, root dan bir nevi izin isteyip bende kurabilirmiyim demeye benziyor :) Root ise tamam der ve geçici (yanlış hatırlamıyorsam sudo girdiğimiz pencere kapatılanadek, 10-15 dakikalık bir izin) kurma iznini verir.

Fakat güvenliğiniz için  dosya sistemine atılan kurulum belgelerine erşimi kısıtlar, sadece okumaya izini verir.

Root sistemimizin koruyucusu, yöneticisi, biz ise kiracısı gibi gibi :).
Güvenlik ise; farzı misal yöneticinizi tatile gönderdiniz, işi bilmeden siz yönetici oldunuz :). Çok iyi bir örnek olmadı ama...  :)
nVidia GeForce 8600 GT (512)
Lxde + Awesome wm 3.4.6
philips 109b6 (19 inc )
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+  1024 ram,

bytan

Alıntı yapılan: mcyegen - 05 Ağustos 2011 - 01:16:03
Alıntı yapılan: bytan - 04 Ağustos 2011 - 22:22:35

root oturumu derken zaten sudo -i yi kastetmiştim, sudo -i yapınca root yetkisi veriliyor sanıyorum..

Yönetici yetkilerini almak farklı, root oturumu farklı bir durum. Bu nedenle kastettiğinden farklı algılanıyor.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

mcyegen

iyi de root oturumu kullanma, sudo -i kullan diyorsunuz. ikisi aynı şey degil mi zaten? cunku ben sudo-i yazınca terminalde root olarak giriş yapmış oluyorum. ilkten soyle mehmetcan@mehmetcan-RA994AA-AB8-t3520-tr:~$
ama sudo -i yazınca soyle:
root@mehmetcan-RA994AA-AB8-t3520-tr:~#

bana root oturumu gibi gözüktü
Hello World!

bytan

Root oturumu açmış olmak ile sudo -i ile oturum benzetimi yapmak aynı şeyler değil @mcyegen. O gördüğün şey root oturumu değil. "Ben root oturumunda işlem yapıyorum" dediğin zaman karşı tarafın anlayacağı şey, giriş ekranında root hesabı ile oturum açmış olduğundur.

Alıntı YapThe −i (simulate initial login) option runs the shell specified in the passwd(5) entry of the target user as a login shell. This means that login-specific resource files such as .profile or .login will be read by the shell. If a command is specified, it is passed to the shell for execution. Otherwise, an interactive shell is executed. sudo attempts to change to that user's home directory before running the shell. It also initializes the environment, leaving DISPLAY and TERM unchanged, setting HOME , SHELL , USER , LOGNAME , and PATH , as well as the contents of /etc/environment on Linux and AIX systems. All other environment variables are removed.

PF @ ST

mcyegen

Alıntı yapılan: bytan - 05 Ağustos 2011 - 14:28:11
Root oturumu açmış olmak ile sudo -i ile oturum benzetimi yapmak aynı şeyler değil @mcyegen. O gördüğün şey root oturumu değil. "Ben root oturumunda işlem yapıyorum" dediğin zaman karşı tarafın anlayacağı şey, giriş ekranında root hesabı ile oturum açmış olduğundur.

anladım, teşekkürler :)
Hello World!