Windows'tan Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Başlatan heartsmagic, 14 Ağustos 2008 - 00:57:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Açık kaynaklı ve özgür olduğu için
Windows'un sorunlarından ötürü
Ücretsiz olduğu için
Hızlı ve kararlı olduğu için
Deneme amaçlı/meraktan ötürü
Politik nedenlerle
Janjanlı olduğu için
Windows'tan bıktığım için
MS/Windows'u sevmediğim için
Kişiselleştirilebildiği/özelleştirilebildiği için
Diğer
Korsan yazılım kullanmaya zorlamadığı için
Sağladığı geniş yazılım alternatiflerinden ötürü
Güvenlik

ferret

Selamlar,

Gerçi heartsmagic'in söyledikleriyle çelişecek gibi duruyor ama kafam yettiği ve yattığınca açıklayayım; benim Windows'tan Linux'a geçiş sebeplerim; birincisi Linux'un da bir UNIX türevi olmasıdır (UNIX derivative) :), ikincisi GNU'dur.

Burada benim türev anlayışım şöyle:

UNIX'in Bell Labs.'da ortaya çıkan ilk örneğinin yalnızca belirli bir alan kaplayan yazılım olarak getirdiği yararlardan fazlası vardır. Bu sürümle ve takip eden gelişmeler vasıtasıyla UNIX standartları, UNIX felsefesi denilen kavramları ortaya çıkmıştır (Bunları da kapsayan bu kavramlarla hem bağlantılı olup hem olmayan(?) POSIX standartları da burada örnek verilebilir). UNIX sistem çağrılarını kullana(bile)n, UNIX standartlarına uygun dizayn edilmiş/oluşturulmuş işletim sistemleri birer UNIX'tirler, UNIX derivative yani UNIX türevidirler.

Diğer yandan bu işletim sistemleri UNIX değildir, bindokuzbyüzilmemkaçta Bell Labs.'ta kodlanan UNIX ile prensipleri, felsefeleri, standartları dışında benzemezler. UNIX'in sistem çağrılarını kullanırlar, desteklerler. Belki tümünü, belki bir kısmını, belki yalnızca birini... Bu işletim sistemlerine UNIX türevi deniliyor.

Bir de Linus Torvalds'ın "Just for Fun" kitabını okuyanlar bilirler, Linus kerneli yazmaya başlamadan önce UNIX'i okulda öğrenir, benimser. MINIX'in kısıtlamalarından hoşlanmadığından kendi bilgisayarında çalıştıracak UNIX aramaktadır, okul bilgisayarına bağlanmak için kullandığı kendi yazılımı sonunda Linux kerneline dönüşür. (NOT: Tabii bu öykü daha uzun, okuyanlarca farklı yorumlanabilir. Gene de herkesin kitabı okumasını en az bir defa okumasını şiddetle öneririm.)

Bu dönemde Linus, POSIX standartlarını okuyabileceği bir kaynak arar. Kitabını getirtmek ister fakat pahalı ve geç eline ulaşacaktır, internettekilere danışır. Bir sonuç elde edemez, Tanenbaum'un meşhur kitabında ve Sun Microsystems UNIX'in el kitabından sistem çağrılarının bulabildiklerini ayıklayarak kodlamaya başlar.

Gerçi Linux'un POSIX standartlarını tam olarak desteklemesi uzun bir zaman aldı diye de biliyorum. Fakat sonunda Linux POSIX'i tam olarak desteklemeye başlamış, UNIX felsefesini paylaşan, UNIX sistem çağrılarını kullanan bir UNIX türevi olarak hayat bulmuştur. UNIX'tir ama UNIX değildir. Kafa karıştırıcı açıklamalar için özür dilerim :).

Yani nasıl yaptığı önemsiz UNIX standartlarını izleyen her sistem aslında UNIX derivative yahut UNIX-like'dir.

Sanırım anlaşılması güç ve dağınık yazdım, okuyacaklardan yeniden özür dilerim. Kafamdakini aktarmak sandığımdan daha zor oldu, yazarken farkettim. Gene de UNIX derived, UNIX türevidir bence Linux.

Diğer UNIX-like, UNIX derived sistemlerden de örnek vereyim: MacOS X, BSD, AmigaOS, Solaris vs.

Konu hakkında daha fazla bilgi isteyenler basitçe google ile; SystemV, UNIX derivative, UNIX, GNU, UNIX Philosophy, UNIX standards, POSIX, BSD, SunOS, Solaris gibi kelimelerle arama yapıp bilgiye ulaşabilirler.

Yine belirteyim, bunlar benim kişisel yorumuma dayalıdır. Standartlar konusunda akademik, profesyonel düzeyde bir araştırmaya dayalı değildir. Düşüncelerimi açıklamaya çalıştım elimden geldiğince... Fakat çok eksikli kaldı.

Herkese saygılar :).

mr.kiyak

Selamlar
Tam anlamıyla linuxa geçmedim. Hem windows hem linux kardeş kardeş geçiniyoruz. Yazılım geliştirme ortamı olarak windowsta .NET geniş bir derya. Peki .NET dışında ve windows platformu dışında yazılım geliştirenler nerede ne kullanıyor ve neler üretiyor. Bu meraktan yola çıkarak linuxu ve özellikle ubuntuyu kurcalamaya başladım.

heartsmagic

@a.duru sana katıldığım noktalar var. Anlattıklarının aslında büyük çoğunluğu bana göre de doğru. Zaten Linux'un Unix'in bazı belirleyici özelliklerini miras aldığı kaçınılmaz bir gerçektir. Bunu iki sistem önüne oturan herkes rahatlıkla görebilir. Eğer anlam kargaşasını giderecekse ben bu durum Unix türevi olarak addedilebilir diyebilirim. Fakat benim söylemek istediğim şey Linux'un Unix üzerinden doğrudan derleme yapılarak yazılan bir işletim sistemi olmadığıdır. Aslında tam olarak anlatmak istediğimi şu şema sanırım özetliyor:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Unix_history-simple.svg

Görüleceği üzere Unix'ten farklı bir şekilde bağımsız olarak gösterilir Minix ve Linux. Fakat BSD, MacOSX, Solaris Unix ağacına dahildir zira tam olarak bağımsız bir şekilde yazılmamışlardır. Benim tam olarak anlatmak istediğim nokta bu. Ben bunu Unix türevi değildir de Unix-like'dır olarak algılarım nice zamandır. Ancak Linux Unix'ten ayrı düşünülür mü dersek buna elbette hayır derim. İsmi bile *nix olan bir sistem nasıl ayrı düşünülsün ki? :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ferret

@heartsmagic: Hah, evet. Bu şema ile daha kolay anlaşılabilir herşey. Senin bakış açın ve şema ile birlikte ele alınınca UNIX türevi değil de UNIX-like daha doğru oluyor aslında :).

Bense -halihazırda şemanın varlığını bilmeme, doğruluğunu kabul etmeme ve mesajı yazarken kendisine bir kez daha bakmış olmama rağmen- Linux ve Linux gibi sistemleri ortaya çıkma konusuna göre ele almadan düşündüm.

Alıntı YapAncak Linux Unix'ten ayrı düşünülür mü dersek buna elbette hayır derim. İsmi bile *nix olan bir sistem nasıl ayrı düşünülsün ki? Gülümseme

Hemen hemen aynı fikri farklı açılardan ele aldığımızı ve zaten senin fikrine karşı çıkmaktan çok bildiklerini paylaşma amaçlı yazdığımı -ayrıca cevabından çok memnun kaldığımı da- belirtmeme gerek yok sanırım :).

Saygılar.

heartsmagic

Asıl ben teşekkür ederim @a.duru. Her ne kadar yazdığım iletilerde cümle aralarında "Unix türevi değildir ancak Unix-like'dır", "büyük çoğunlukla sıfırdan yazılmıştır" desem de bunların altını çizip durumu daha fazla izah etmem gerekirdi ki kafalarda şüphe kalmasın. Kaldı ki bu türev ve  -like olma durumu bile tartışılabilir ki sen durumu gayet iyi açıkladın. Ayrıca benim vakit kıtlığı ve tembellik, bunların da üzerine teknik bilgi kıtlığı nedeniyle olayları daha iyi açıklayamamam ve senin bunları güzel bir şekilde anlatman da çok isabetli oldu.

Saygılar bizden :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Souldemon

Anketi cevaplarken insanın 1 seçeneği seçmesi  çok zordu birden fazla seçenek seçtim :)

1-Hızlı ve kararlı olduğu için
2-Açık kaynak kodu olduğu için
3-Özellştirilebilir olduğu için .

Diğer seçeneklerde güzel ama en çok seçmeme neden olan bu 3ü
Hayat; Siz Hayaller kurup planlar yaparken, başınıza gelenlerdir...

twwly

çok güzel müzik oynatıcıları oldugu için (Amarok, Sonata, QuadLibet vs)  :D

güvenlikte diyecektim amma velakin içimden bi ses hiçbir elektronik eşyanın güvenli olmadıgını söylüyor. çünkü hiçkimse meraklısı değildir bu kadar rahat iletişmemizi sağlasın, yada kolay bilgiye ulaşmamızı sağlasın, ellerinden gelse hepimizi bir odaya kapatırlar bunlar.  >:(

hasanyılmaz

Ankete daha önce oyladıklarım dışında bir sebep: "Olur mu olmaz mı?" değil de "Nasıl olur?" sorusuna cevap verdiği için bir numara Linux...

rdmplt

birden fazla seçenek işaretledim ama umarım olur :)

huseyin.tekinay

Politik nedenlerle
Açık kaynaklı ve özgür olduğu için
Kişiselleştirilebildiği/özelleştirilebildiği için
Güvenlik
Hızlı ve kararlı olduğu için
Sen dünümüz, bugünümüz, yarınımızsın,
en büyük ustalığımız,
en ince hünerimizsin.
Sen aklımız, yüreğimiz ve yumruğumuzsun.  N.Hikmet

kalkan1973

Açık kaynak olduğu
WİNDOWS'un sorunlarından nefret ettiğim için ve
ASIL SEBEP GÜVENLİK.
Evde İşte her yerde Linux

hitokiri

vay be nerdeyse hepsi, ilk kullandığım 1 ay resmen çileden çıkmıştım, hatta  xp ye geri dönmeyi bile düşünmüştüm ,sonra alıştım 3 günde bir virüs tarama bitti, zaten klasik bi ev kullanıcısı olduğum için fazla dan  bi gereksinimim yoktu, en çok window movie maker ı aradım zaten makineden ötürü video kırp biç imkansızdı ;ama slideları cezbediciydi. Sonunda Imagination çıktı onu da aramaz oldum kırk takla atıp siyah tema düzenleyemediğim xp yle şimdiki gnome temasını karşılaştırınca şaka gibi gerçekten yani xp den başka yeni sürümü kurulmaz herhalde 244 mb önbelleği olan makineye windowsun ;ama ubuntu helikopter gibi  :D :D :D

bijehr

Orjinal windows cdniz varsa eğer, ilk yüklediğiniz(aktivasyonu yaptığınız) bilgisayar eskimişse, yenisini aldığınız zaman aktivasyon bir türlü gerçekleşmezse ve telefon açarsanız microsofta, size aktivasyonu yapmamız mümkün değildir derlerse şaşırmayın. Bilgisayar değişikliği yapmamanız lazım. İşte benim geçiş sebeplerimden biri :)

xwes

Alıntı yapılan: hitokiri - 01 Ekim 2009 - 00:59:38
vay be nerdeyse hepsi, ilk kullandığım 1 ay resmen çileden çıkmıştım, hatta  xp ye geri dönmeyi bile düşünmüştüm ,sonra alıştım 3 günde bir virüs tarama bitti, zaten klasik bi ev kullanıcısı olduğum için fazla dan  bi gereksinimim yoktu, en çok window movie maker ı aradım zaten makineden ötürü video kırp biç imkansızdı ;ama slideları cezbediciydi. Sonunda Imagination çıktı onu da aramaz oldum kırk takla atıp siyah tema düzenleyemediğim xp yle şimdiki gnome temasını karşılaştırınca şaka gibi gerçekten yani xp den başka yeni sürümü kurulmaz herhalde 244 mb önbelleği olan makineye windowsun ;ama ubuntu helikopter gibi  :D :D :D
Movie maker yerine kdenlive kullanabilirsiniz. Movie makerdan daha beceriklidir.

ubuntuki lilith

yıl 2006 ya da 2007. ubuntu ile çalışan bir laptop gördüm arkadaşımda, heyecanla bir dolu şey gösterdi bana. evinde mecburen onun pc'yi kullandığımdan adapte oldum pek de zorlanmadım açıkçası. ama kendi bilgisayarım windowstu. artık windowsta her gün baş ağrıtıcı sorunlarla karşılaşıyordum birden gözümde eski ubuntulu günlerim canlandı hayal meyal. hemen cd istedim gönderdiler ve kurdum gerçi kabul, ilk zamanlar yıldım, evdeki windows alışkınlarının da baskısıyla.şimdi sadece ubuntum var ve ubuntu'yu tanıyıp da uzak kalmak mümkün değildi benim için. insan bir işletim sistemini sever mi, vallahi de seviliyormuş. bir daha benim bilgisayarıma asla windows giremez. neredeyse anketteki tüm seçenekleri işaretledim. özgür yazılım olması ve windows tekeline karşı sağlam bir karşı duruş olması benim için en baskın nedenler

platonton

Sonuçlar beni şaşırttı. Ben "ücretsiz" oluşunun yayılmasında en büyük etken olduğunu düşünüyordum.

Ama tabi anketi oylayan arkadaşlardan kaç tanesi windows lisansı için para ödemiştir, onu da ayrı bir anket olarak değerlendirmek lazım. Bir kere olsun windows için lisans ücreti ödemiş olan birinin başka bir seçeneği seçeceğini düşünemiyorum.

Kim ne derse desin windows şu anda linux'u öyle pek yanına yaklaştırmıyor. Böyle işte bizim gibi "meraklıları" linux'un bazı eziyetlerini çekiyorlar.

Ama tabi güvenlik açısından linux daha avantajlı.

Sonuçta "bedava" ve şimdilik "güvenli" olması linux'un dünyada bu denli yayılmasını sağlıyor. Her nekadar Türkiye'de anketler farklı şeyler dese de.

Sahi Amerika veya İngiltere vs. gibi bir yerde buna benzer anket sonuçlarından  bilgi verebilecek birileri çıkar mı?




Ubuntu 9.10 64 Bit, Gigabyte GA-MA78GM Anakart, AMD Athlon 64 X2 5000+ işlemci, 1 GB Kingston DDR2 RAM, Seagate 250 GB Harddisk

Ozmo

win98 den tut win vista kadar kulandım ms işletim sistemlerini hepside bir sorun yaşıyorsun yok mavi ekran yok boot yapmıyor vs vs vs ama linux geceli 3 hafta oldu biraz meraklıyım indrip kurmadığım yazılım kalmadı ve tıkır tıkır çalışıyor win kulanılanlar bilirler bunu win yapsak ne olurdu acaba BÜTÜN LİNUX VE UNİX EMEĞİ GECEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM Özgürlük Linux...

heartsmagic

Alıntı yapılan: platonton - 26 Ekim 2009 - 14:24:56
Ama tabi anketi oylayan arkadaşlardan kaç tanesi windows lisansı için para ödemiştir, onu da ayrı bir anket olarak değerlendirmek lazım. Bir kere olsun windows için lisans ücreti ödemiş olan birinin başka bir seçeneği seçeceğini düşünemiyorum.

Dizüstü alan hemen herkes bu ücreti ödemiştir. Ondan önce de ödeyenler elbette olmuştur.
Aslında bu anketi açarken ücretsiz seçeneğini yazmak az da olsa içimi acıtmıştı. Zira Linux dağıtımlarının illa ücretsiz olması gerekmiyor. Fakat kabul etmek lazım ki, böyle güzel bir yazılımı ücretsiz ve özgür olarak elde etmek cidden büyük bir lüks.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

platonton

@heartsmagic,

Benim de vurgulamak istediğim şey buydu aslında; %90 oranında (oyun dünyasını saymazsak) windows'un yapabildiklerini "bedava" yapabilen bir işletim sistemi var; inanılması gerçekten kolay değil. Büyük bir nimet...

Ama tabi yukarıdaki görüşümde ısrarlıyım, bilgisayar alırken paranın bir kısmını işletim sistemine verdiğini çoğu arkadaş bilmiyor. Bir bilgisayarda windows yüklü olması son derece doğal birşeymiş gibi geliyor çoğumuza. Eğer bilgisayarları bomboş olarak satsalar ve isteyenlere ücret karşılığı windows yüklüyor olsalar ve yazılım korsanlığı gibi bir kavram olmasa idi emin olun şu anda windows diye birşey kalmazdı.
Ubuntu 9.10 64 Bit, Gigabyte GA-MA78GM Anakart, AMD Athlon 64 X2 5000+ işlemci, 1 GB Kingston DDR2 RAM, Seagate 250 GB Harddisk

heartsmagic

Alıntı yapılan: platonton - 26 Ekim 2009 - 15:32:42
Eğer bilgisayarları bomboş olarak satsalar ve isteyenlere ücret karşılığı windows yüklüyor olsalar ve yazılım korsanlığı gibi bir kavram olmasa idi emin olun şu anda windows diye * bir şey kalmazdı.

Söylediklerinin çoğunluğuna katılıyorum. Gerçi kolay olması! açısından yine Windows tercih edilebilirdi, elbette sokaklarda korsanı bu kadar çabuk bulunabildiği sürece. Eğer sıkı sıkı takip edilse korsan meselesi zaten millet daha çok ve çabuk bu tarafa döner. Bu da ayrı bir politika yani. Daha derinlere inmek istemiyorum :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

komoL

windows'un sorunlarından bilgisayarımı tam kapasitede kullanamadığım için lunix'a geçtim ve gayet güzel herşey

salihis

Düşünüyorum Win altında çalışan bir çok CAD ve GIS programlarını kullanırken,kızımın oynadığı oyunlar varken bir gece yarısı neden Ubuntu'ya geçtim.
Windowsun o sinir bozucu mesajları mı? elimde lisanslı olmayan Win XP' miydi. Belki bunlar temel sebepler ama hayatımda tekelleşmeden hep nefret ettim. Win'in geleceğide şimdiden belli. Bizi kendisine mahkum etmeye çalışıyor. Bu yolla ülkemizden bir ton para yurtdışına Bill amcanın cebine gidiyor. Belki ben kod yazmıyorum bu nedenle açık kaynak kodlu olması beni pek ilgilendirmiyor olabilir. Ama ben açık kaynak kodlu programları kullanarak cebimdeki paranın yurdumda kalmasını sağlayabilirim.
Sebep sadece para değil aslında, düşünsenize acemi bir kullanıcının makinasına ubuntu kurarken çektiği sıkıntıları, ama şu forum o sıkıntıları tamamen ortadan kaldırıyor. Neden derseniz düşünsenize bir sorunuz var ve anında o soruna karşı çözümler üretiliyor. Benim hayat felsefeme uygun bir davranış bu. Bilgi sadece sizin içinizde, bilgisayarınızda ve kitaplarınızda kaldığı müddetçe hiç kimseye faydası yok. Bu nedenle bilgi paylaşıldıkça çoğalır diyor ve ülkemizde açık kaynak programların kullanılması için sitesi olan arkadaşların sitelerinde, elektronik posta ile bir çalışma yapılmasının yararlı olacağını düşünüyorum.

ırmak

amarok.
sebep de denilemez bir vasıta oldu sanırım.
daha iyi bir müzik programı istiyordum.
amarok diye bir şey duydum.
vista'da kurdum.
pek eziyetli bir kurulum sonrasında çalıştırdım.
çok sevdim.
ve linux'a geçmeye karar verdim.
windows hariç bir işletim sistemi kullanmamıştım hiç.
kurulumu forumdan öğrendim.
hatta pek becerikli olmadığım için 2 ubuntu birden kurdum, hangisi nerde hala tam olarak bilmiyorum.
biraz daha öğrenirsem kaldıracağım diğerini.
yine de 2. gün için yeterince iyi gidiyor her şey.
internet, müzikler, videolar sorunsuz çalışıyor.
bir tek compiz sevmedi beni sanırım o da ati'nin beceriksizliği.
çok pişman oldu diyebilirim özetle, linux'a çok daha önce geçmediğime.


garafatma

Vista yüklü dizüstüm gediği gibi bir kısmını ayırıp ubuntu yükledim. vistayı iş için kullanıyorum, bilgsayarda kaldırıyor herhangi bir sıkıntı yok. hazır varkende bir iki oyun yükledim, korsanda değil trojan falan gelsin, bildiğin orjinal oyun. İşim olmadıkça açmıyordum zaten vistayı. Aynı zamanda kuruldular, vista gözle görlür bi yavaşlık sağladı, winzip kurmadığımı fark edip kurmak istedim ancak exe'leri bir türlü açamadım vistada.

Aynı sürede kullandığım iki işletim sistemi arasındaki fark (bildiklerimiz dışında) vistada sebepsiz yere bir yavaşlık. ubuntu daha çok hızlandı sanki ayrıca. Vistayı tekrar kurmak zorundayım şimdi ama uğraşacak vaktim yok.

-Aynı zamanda kurulan windows ve herhangi bir linux dağıtımı, hemen hemen eşit kullanım oranları, yavaşlayan ms işletim sistemi.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Forjest



   Herşeyden önce güvenli ve hızlı olduğu için tercih ettim tüm ekibinize ve imkanları sağlayanlara yürekten teşekkür ederim başarılarınızın daim olmasını temenni ederim saygılarımla ..
Model: Toshiba Stallite  Laptop pc | İşlemci Intel Core i3 2310M @ 2.10GHz | Ram: 8 GB | HDD: 256GB SSD+500 SATAHDD  | Ekran kartı: Intel HD Graphics 3000 (Toshiba)
Projeler:  Macbuntu UbuntuXFCE Winbuntu