Windows'tan Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Başlatan heartsmagic, 14 Ağustos 2008 - 00:57:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linux'a geçiş sebebiniz nedir?

Açık kaynaklı ve özgür olduğu için
Windows'un sorunlarından ötürü
Ücretsiz olduğu için
Hızlı ve kararlı olduğu için
Deneme amaçlı/meraktan ötürü
Politik nedenlerle
Janjanlı olduğu için
Windows'tan bıktığım için
MS/Windows'u sevmediğim için
Kişiselleştirilebildiği/özelleştirilebildiği için
Diğer
Korsan yazılım kullanmaya zorlamadığı için
Sağladığı geniş yazılım alternatiflerinden ötürü
Güvenlik

SKYLAB

#150
Küfür etmeyi alışkanlık haline getirmekten korkmam.

NOT: Gereksiz yere kalın harfler kullanmayın ve mesajlarınızda daha açıklayıcı olun lütfen.

FıratikUS

Tamamen politik sebepler-aslında politikaylada hiç ilgilenmem ama o adamlar politik;entrika yalan v.s herşey onlarda.Duruşa duruş yanii.
Hatırlarsınız ttnet'teki 4aylık grev günlerini.Taşınmamızda bu döneme denk geldi.Yeni telefon ve adsl için başvuru imkansız,nette yok tabii.Bendeki bu warez bağımlılığı öyle bir noktaya gelmişki,ttnetteki grev boyunca bir ton yol yürüp internet kafeye gidip bir masaya oturup
sadece program indirmek için 2saat pc başında zaman geçiriyordum.Hiç bir zamanda gerçekten ihtiyacım olmadı o programlara.Tam 4ay sürdü bu.Şimdi neden "windovz" denildiğini anlıyorum.
"Yok boşluktan başka bir şey toz nereye konacak"

patalojik

Windows kullanırken çok formatattığım günlerde başıma gelen bir olaydan bahsetmek istiyorum. Günün birinde sistem kurmam gerekliydi. Sistemi kurdum geldi windows'u aktifleştirmeye; internete bağlandım aktifleştirme işlemimi gerçekleştirmek istediğimde legal lisansımı kabul etmedi. Hemen microsft'u aradım. Durumumu anlattım. Bana cevapları şu oldu; "İnternetten aklifleştirme işlemi için 10 hak verildiğini ve 10 haktan sonra artık internetten aktifleştiremeyeceğimi belirtti." Bende ne yapacağız diye sordum. Cevap : Artık telefonla aktifleştirme işlemi yapabileceğimi söylendi. Dinirlendim. Birkere düşmüşüz kucağa öpen öpene :)  Neyse aradım telefonla bayan nüşteri temsilcisi çıktı ve başladı ahiret sorularına; bilgisayarınızda donanım değişikliği var mı? Evet var dedim. Ram ekledim. Cevap şu oldu; Kullandığınız lisans oem olduğu için sadece satın aldığınız donanımla kullanabilirsiniz dedi ve aktifleştrme anahtarını vermedi. Bundan sonra da lisanslı bilgisayarımı bir süre warez ile kulanmaya başladım.
Bir ara Pardus kullanmaya başladım fakat KDE bana itici geldi ve bir gün ubuntu'yu gördüm fakat pardus ekibi gnome masaüstüne destek vermediklerini öğrendim. İşte o gündür ubuntu kullanıyorum.
Linux sayesinde kucaklada değilim.
Fakat linux'a tam olarak alışmış değilim uzun süre kullanmadığım için eksikler olduğunu düşünüyorum ama kullandıkça da bırakasım gelmiyor. :))
Daha çok neden sayabilirim siyasi vs konu çok uzar :P

Küçük bir öneri: Belki kullanıcı düşünceleri kitap haline getirilip linux reklamı olarak kullanılabilir.

Sağlıcakla kalın. Bu kısa hikayemde dil hataları olabileceğinden dolayı beni mazur görün. kontrol etmeden göndermek zorundayım.

KülTigin

#153
Windows'un  %41'lik payına karşılık Linux, %27 ile çok büyük  bir pazar payına sahip , ancak kişisel bilgisayarlar söz konusu olunca arada dağlar kadar fark var. Bu alanda Windows, tüm UNIX türevi işletim sistemlerine karşı ( Mac OS, Solaris, Linux, BSD ) vb, tek başına çarpışıyor ve buna rağmen hayli önde..

Yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım, adamlar sıfırdan bir işletim sistemi mimarisi çıkardı ve bu hale geldi. UNIX ise 1960'lardan beri geliştiriliyor, düğmelerle 1010110 diye yazılmış versiyonu bile var :)

Gelelim açık kaynak meselesine, açık kaynak demek bedava demek değildir. Bunu açık kaynağın kurucuları söylüyor (bkz. Revolution OS belgeseli).
Açık kaynak, son kullanıcıya satılan yazılımın kaynak kodları ile birlikte satılması gerektiğini söyler. Bir de özgür yazılım fikri var, bunun savunucusu GNU projesinin kurucusu Richard Stallman. Ona göre ise tüm programlar açık kaynak kodlu ve bedava olmalıdır. Ancak bu konuda çoğu (open source)'ci Stallman ile hem fikir değil.

Yani emek verip yazdığı programı parayla satan kişiyle, koyunu kesip etini parayla satan kasap arasında fark yoktur. Sonuçta ortada ciddi bir emek var.
Ben de yazdığım programları para ile satıyorum ancak kaynak kodu ile birlikte teslim ediyorum. Böylece alıcı arka kapı olmadığını da görüyor.

Yani Microsoft'a kızacaksak, sattığı yazılımın kaynak kodunu sakladığı için ve tekel oluşturma çabaları için kızmalıyız, para kazanıyorlar diye değil.

Benim geçiş sebebim sunucuların daha ucuz olması, dolaylı olarak ücretsiz olması ve UNIX sistemlerini öğrenme isteğim.

heartsmagic

@KülTigin ufak bir düzeltme yapalım. Stallman için programın bedava olması gerektiğini söylüyor demek yanlış anlaşılabilir.

Alıntı Yap"Free software" does not mean "non-commercial." A free program must be available for commercial use, commercial development, and commercial distribution. Commercial development of free software is no longer unusual; such free commercial software is very important. You may have paid money to get copies of free software, or you may have obtained copies at no charge. But regardless of how you got your copies, you always have the freedom to copy and change the software, even to sell copies.

Programlarımız ticari olabilir ancak Özgür Yazılım felsefesine uymalıdır diyor kendisi.

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

casberg

Fikir alışverişini sevdiğim için yine bakınıyodum..
Ben yorumumu (daha doğrusu nefretimi) dile getirdiğim için yorum yapmak yerine 1992'de başladığım bilgisayara o günlerden beri zevkle takip ettiğim
piyasa ve teknolojisinde dikkatimi çeken bazı önemli gelişmeleri irdelemek istedim..Şaşırtıcı olmayabilir ama belki hiç dikkat etmemişsinizdir..

1.bi arkadaş windows'un kullanıcısının kalabalık olmasından bahsetmiş...buna karşılık unix'inde 1960'dan beri geliştirildiğinden..
Sebep: Çünkü hiçbir işletim sistemi durmadan bi yerlerde reklam verip bi yerlere sponsor olmuyo (şahsi görüşüm; reklamı yapılan mal ya satmiyodur yada sonraki bi amaç için tavsiye ediliyodur)

2.Hacker sizin için ne ifade ediyor dediğimde windows kullanıcılarının tamamı ; Onların allah belasını versin, hırsızlar der...Fakat linux kullanıcılarına sorduğunuzda alacağınız cevap hiç zannetmiyorumki sert bir tepkiyle karşılık olmaz..
Sebep: Media ! (açıklamama herhalde gerek yok)

3.Pencerenin icadından beri insanlar aslında arka planda ne olup bittiğinden bile habersizken...ben teknisyenim, ben mühendisim, ben bilgisayar kullanmayı biliyorum (en azından).. diye geçinen insanlarla dolmaya başladı...enteresandır onlardan bikaçına en basit MBR nedir? diye sorsak düşünmek için zaman kazanmaya çalışırlar :) fakat eğitimin başlangıc noktasıdır...ama bi linux'cuya sorarsanız cevap açık ve nettir..
Sebep: Üreten ve geliştirenler aynı kişiler ve çoğu bilgisayarın "bilgi" saydığını bilen insanlardır :)

4.Enteresan olan başka bişeyde donanımların çok fazla şekil değiştirmesi ki buna bizim insanlarımız hiç durmadan gelişim demekte ısrar ediyo..temelde elektronikle başladım ve hızlıyla yavaş arasındaki farkı iyi bilirim (yani grafiksel ve teknik olarak)...ve 92 ile 97 ye seneleri arasında 500KB/sn'den 30MB/sn ye çıkan gelişmeye rağmen 97 senesinden beri kullandığım pc'ler (ki bunları rakamla tahmini söylemem bile mümkün değil) hala ortalama 30MB/sn kopyalama yapıyo...gelişimi sadece graikte yaptılar ama onda bile gözle görülür bi fark olmadı..çünkü ham maddenin sınırı belli nasıl altın 25 ayar olmazsa yarı iletken malzemede belli bi seviyeden fazla elenemez..yinede burada dikkat edilecek husus o teknolojiye bizi zorlayan firmanın MICROSOFT olmasıdır...Linux'u nereye kurarsanız kurun performans belli bi seviyenin altına düşmez taki hiç çalışmayacak olana kadar...
Sebep: Microsoft'un diğer bütün firmalarla iş birliği içinde olması hatta eminim onlara ahkam kesiyodur...geliştiriyomuş gibi bas bas bağırıyolar malı satınca eskisini kötüler gibi daha şöyle daha böyle diye reklam yapıyolar...tek yaptıkları eski açıkları kapatılmış ama kendi açılarından elli türlü kullanıcı alehine geliştirilmiş ve daha güzel görünümlü janjanlı ambalaja koymak oluyo..bununlada insanları bişeyler satın almaya zorluyolar..

Sanırım bu kadar yeter yazmaktan yorulmaya başladım :)
Ama diyorumki inşallah gün gelecek tıkanıp kalacaklar...ve o günler zaten sayılı..

maxxblade

Alıntı yapılan: casberg - 24 Mayıs 2009 - 04:06:53
Fikir alışverişini sevdiğim için yine bakınıyodum..
Ben yorumumu (daha doğrusu nefretimi) dile getirdiğim için yorum yapmak yerine 1992'de başladığım bilgisayara o günlerden beri zevkle takip ettiğim
piyasa ve teknolojisinde dikkatimi çeken bazı önemli gelişmeleri irdelemek istedim..Şaşırtıcı olmayabilir ama belki hiç dikkat etmemişsinizdir..

1.bi arkadaş windows'un kullanıcısının kalabalık olmasından bahsetmiş...buna karşılık unix'inde 1960'dan beri geliştirildiğinden..
Sebep: Çünkü hiçbir işletim sistemi durmadan bi yerlerde reklam verip bi yerlere sponsor olmuyo (şahsi görüşüm; reklamı yapılan mal ya satmiyodur yada sonraki bi amaç için tavsiye ediliyodur)

2.Hacker sizin için ne ifade ediyor dediğimde windows kullanıcılarının tamamı ; Onların allah belasını versin, hırsızlar der...Fakat linux kullanıcılarına sorduğunuzda alacağınız cevap hiç zannetmiyorumki sert bir tepkiyle karşılık olmaz..
Sebep: Media ! (açıklamama herhalde gerek yok)

3.Pencerenin icadından beri insanlar aslında arka planda ne olup bittiğinden bile habersizken...ben teknisyenim, ben mühendisim, ben bilgisayar kullanmayı biliyorum (en azından).. diye geçinen insanlarla dolmaya başladı...enteresandır onlardan bikaçına en basit MBR nedir? diye sorsak düşünmek için zaman kazanmaya çalışırlar :) fakat eğitimin başlangıc noktasıdır...ama bi linux'cuya sorarsanız cevap açık ve nettir..
Sebep: Üreten ve geliştirenler aynı kişiler ve çoğu bilgisayarın "bilgi" saydığını bilen insanlardır :)

4.Enteresan olan başka bişeyde donanımların çok fazla şekil değiştirmesi ki buna bizim insanlarımız hiç durmadan gelişim demekte ısrar ediyo..temelde elektronikle başladım ve hızlıyla yavaş arasındaki farkı iyi bilirim (yani grafiksel ve teknik olarak)...ve 92 ile 97 ye seneleri arasında 500KB/sn'den 30MB/sn ye çıkan gelişmeye rağmen 97 senesinden beri kullandığım pc'ler (ki bunları rakamla tahmini söylemem bile mümkün değil) hala ortalama 30MB/sn kopyalama yapıyo...gelişimi sadece graikte yaptılar ama onda bile gözle görülür bi fark olmadı..çünkü ham maddenin sınırı belli nasıl altın 25 ayar olmazsa yarı iletken malzemede belli bi seviyeden fazla elenemez..yinede burada dikkat edilecek husus o teknolojiye bizi zorlayan firmanın MICROSOFT olmasıdır...Linux'u nereye kurarsanız kurun performans belli bi seviyenin altına düşmez taki hiç çalışmayacak olana kadar...
Sebep: Microsoft'un diğer bütün firmalarla iş birliği içinde olması hatta eminim onlara ahkam kesiyodur...geliştiriyomuş gibi bas bas bağırıyolar malı satınca eskisini kötüler gibi daha şöyle daha böyle diye reklam yapıyolar...tek yaptıkları eski açıkları kapatılmış ama kendi açılarından elli türlü kullanıcı alehine geliştirilmiş ve daha güzel görünümlü janjanlı ambalaja koymak oluyo..bununlada insanları bişeyler satın almaya zorluyolar..

Sanırım bu kadar yeter yazmaktan yorulmaya başladım :)
Ama diyorumki inşallah gün gelecek tıkanıp kalacaklar...ve o günler zaten sayılı..
Bravo! gerçekten çok güzel bir yazı
bir arkadaş var sürekli bana "linuxta urbanteror hilesi yok oyun yok
ezik linux bedavaymış eziiiiiiiiik" diyip duruyo bunu neden bana anlatıyorsun diyincede
"sen linuxçusun ya" diyor
1.linuxçu diye birşey yoktur linux kullanan ve linux seven vardır
2.bana bunları söylemesinin anlamı yok nasılsa ben linuxtan dönmeyeceğim
yani artık bıkmaya başladım.
win'den zaten bıktım bilgisayarımda istemiyorum ama yapabileceğim birşey yok....

heartsmagic

@casberg tespitlerin ciddi anlamda çok iyi :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canosayan

dün itibariyle masaüstü bilgisayarımdan windowsu kaldırdım. Bir yere yazayım kaydı olsun dedim.(gerçi bloga yazacağım)
Chmod bizim işimiz.

ByCoder

Korsan yazılımına zorlamadığı için...
Bide bilgisayar yavaş olsa bile çok hızlandırıyor...

berkan402

diğer-yeni ufuklara yelken açmak için..

hasanzincir

#161
En önemli sebebi güvenlik birgün microsoft un su elua sözlesmesinin acılımını buldum. Ve orada microsoftun pc yi kapatma yazılım ve dosyaları kullanabilme hakkına sahib oldugunu okudum.(Yalan bile olsa Kıllandım bikere) Kendi kendime yerim lan windozunu
hic affetmedim Allama linux olayına daldım baya bocaladım ama becerdim.15 aylık oglumla bile ubuntudaki cocuk oyunları oynuyoruz.
Onuda insallah linux camiasına katıcam. ;D




Alıntı yapılan: KülTigin - 22 Mayıs 2009 - 03:55:27

Yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım, adamlar sıfırdan bir işletim sistemi mimarisi çıkardı ve bu hale geldi. UNIX ise 1960'lardan beri geliştiriliyor, düğmelerle 1010110 diye yazılmış versiyonu bile var :)



Bence microsoft sıfırdan birsey ürettigini zannetmiyorum. Bazen registry icinde unix tabanlı komutlara benzer komutlar bulundugunu suan
ispatlayamam ama gördügümü söyleyebilirim.
Bill gates su anki ceosu  windows 1.0 cıkarmadan  önce (90 yılların basları) genel cekirdek mimarisi unix olan sistemlere ofis programları hizmeti veriyordu. Konuyu baglayacagım noktada bugün itibarıyla microsoft un cekirdegi kernel microsoftun cok sıkı
korudugu ticari bir sırrıdır. Ve bana göre bu cekirdegi olustururken UNIX know How ından  faydalandıgından eminim.Zamanla kendi icindeki gelisimi unıx den ayrılmıstır.

Düşünsenize kerneli cözen yada dısarı sızdıran biri olsa wine emulatörü tam bir microsoft işletim sistemi gibi calısabilir. 8) 8)
Hem microsoft un ocagına incir ağacı dikilir.



Yusuff

Alıntı yapılan: hasanzincir - 13 Temmuz 2009 - 15:51:02
Alıntı yapılan: KülTigin - 22 Mayıs 2009 - 03:55:27

Yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım, adamlar sıfırdan bir işletim sistemi mimarisi çıkardı ve bu hale geldi. UNIX ise 1960'lardan beri geliştiriliyor, düğmelerle 1010110 diye yazılmış versiyonu bile var :)



Bence microsoft sıfırdan birsey ürettigini zannetmiyorum. Bazen registry icinde unix tabanlı komutlara benzer komutlar bulundugunu suan
ispatlayamam ama gördügümü söyleyebilirim.
Bill gates su anki ceosu  windows 1.0 cıkarmadan  önce (90 yılların basları) genel cekirdek mimarisi unix olan sistemlere ofis programları hizmeti veriyordu. Konuyu baglayacagım noktada bugün itibarıyla microsoft un cekirdegi kernel microsoftun cok sıkı
korudugu ticari bir sırrıdır. Ve bana göre bu cekirdegi olustururken UNIX know How ından  faydalandıgından eminim.Zamanla kendi icindeki gelisimi unıx den ayrılmıstır.

Düşünsenize kerneli cözen yada dısarı sızdıran biri olsa wine emulatörü tam bir microsoft işletim sistemi gibi calısabilir. 8) 8)
Hem microsoft un ocagına incir ağacı dikilir.




Yani diyorsun ki Microsoft'un çekirdek yapısının nasıl olduğunu kimse bilmiyor öyle mi? İlginç!...
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

hasanzincir

#163
Alıntı YapYani diyorsun ki Microsoft'un çekirdek yapısının nasıl olduğunu kimse bilmiyor öyle mi? İlginç!...



Gercekten ben konuyu arastırdım ama herhangi bilen görmedim ya da denk gelmedi.Cekirdegi derlemek haricindeki kaynak kodlarından behsediyorum.Ama bilen varsa bile ben bilmiyorum.



Konuya bir yönden de söyle bakıyorum Örnek olarak Ali kişisi oturup bir işletim sistemi yapıcak.

Etrafında hazır yapılmıs cekirdekler varken niye oturup tekrar Amerikayı keşfetsin!????
Kodlardan alcagını alır yeni cekirdek üretir.Hatta piyasada bir unix cekirdegi degil birden fazla unix cekirdegi mevcuttur.
Linux da bir unix cekirdegi türevidir.
Peki bu Ali kişisi aptalmı unix gibi bir temel dururken 0-1 ve yeni ara yüzlerle ugrassın Bence Ali akıllı cocuk!
Tabi bunlar benim uydurma teorilerim söylediklerimi ispatlama sansım yok!(ne zaman microsoftun cekirdegi patlar o zaman
belli olur.)

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: casberg - 24 Mayıs 2009 - 04:06:53
Fikir alışverişini sevdiğim için yine bakınıyodum..
Ben yorumumu (daha doğrusu nefretimi) dile getirdiğim için yorum yapmak yerine 1992'de başladığım bilgisayara o günlerden beri zevkle takip ettiğim
piyasa ve teknolojisinde dikkatimi çeken bazı önemli gelişmeleri irdelemek istedim..Şaşırtıcı olmayabilir ama belki hiç dikkat etmemişsinizdir..

1.bi arkadaş windows'un kullanıcısının kalabalık olmasından bahsetmiş...buna karşılık unix'inde 1960'dan beri geliştirildiğinden..
Sebep: Çünkü hiçbir işletim sistemi durmadan bi yerlerde reklam verip bi yerlere sponsor olmuyo (şahsi görüşüm; reklamı yapılan mal ya satmiyodur yada sonraki bi amaç için tavsiye ediliyodur)

2.Hacker sizin için ne ifade ediyor dediğimde windows kullanıcılarının tamamı ; Onların allah belasını versin, hırsızlar der...Fakat linux kullanıcılarına sorduğunuzda alacağınız cevap hiç zannetmiyorumki sert bir tepkiyle karşılık olmaz..
Sebep: Media ! (açıklamama herhalde gerek yok)

3.Pencerenin icadından beri insanlar aslında arka planda ne olup bittiğinden bile habersizken...ben teknisyenim, ben mühendisim, ben bilgisayar kullanmayı biliyorum (en azından).. diye geçinen insanlarla dolmaya başladı...enteresandır onlardan bikaçına en basit MBR nedir? diye sorsak düşünmek için zaman kazanmaya çalışırlar :) fakat eğitimin başlangıc noktasıdır...ama bi linux'cuya sorarsanız cevap açık ve nettir..
Sebep: Üreten ve geliştirenler aynı kişiler ve çoğu bilgisayarın "bilgi" saydığını bilen insanlardır :)

4.Enteresan olan başka bişeyde donanımların çok fazla şekil değiştirmesi ki buna bizim insanlarımız hiç durmadan gelişim demekte ısrar ediyo..temelde elektronikle başladım ve hızlıyla yavaş arasındaki farkı iyi bilirim (yani grafiksel ve teknik olarak)...ve 92 ile 97 ye seneleri arasında 500KB/sn'den 30MB/sn ye çıkan gelişmeye rağmen 97 senesinden beri kullandığım pc'ler (ki bunları rakamla tahmini söylemem bile mümkün değil) hala ortalama 30MB/sn kopyalama yapıyo...gelişimi sadece graikte yaptılar ama onda bile gözle görülür bi fark olmadı..çünkü ham maddenin sınırı belli nasıl altın 25 ayar olmazsa yarı iletken malzemede belli bi seviyeden fazla elenemez..yinede burada dikkat edilecek husus o teknolojiye bizi zorlayan firmanın MICROSOFT olmasıdır...Linux'u nereye kurarsanız kurun performans belli bi seviyenin altına düşmez taki hiç çalışmayacak olana kadar...
Sebep: Microsoft'un diğer bütün firmalarla iş birliği içinde olması hatta eminim onlara ahkam kesiyodur...geliştiriyomuş gibi bas bas bağırıyolar malı satınca eskisini kötüler gibi daha şöyle daha böyle diye reklam yapıyolar...tek yaptıkları eski açıkları kapatılmış ama kendi açılarından elli türlü kullanıcı alehine geliştirilmiş ve daha güzel görünümlü janjanlı ambalaja koymak oluyo..bununlada insanları bişeyler satın almaya zorluyolar..

Sanırım bu kadar yeter yazmaktan yorulmaya başladım :)
Ama diyorumki inşallah gün gelecek tıkanıp kalacaklar...ve o günler zaten sayılı..

Süper bir yazı ellerine sağlık.

Yusuff

@hasanzincir: Uydurma falan diyorsun ama çok mantıklı konuşuyorsun. Eline sağlık valla.
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

ChoPin

korsan yazılım kullanmaya zorlama,virüs tehditleri,durmadan hata mesajları alma,sistemi fazla yorması ve aklıma gelmeyen diğer nedenlerden ötürü linux kullanmayı tercih ettim.ana sitesinden pardus 9.04 indirip cd ye çekmiştim ve merakla ve windowstan uzaklaşmam gerektiğini düşünerek ubuntuyu kurmuştum.ilk başlarda çok zorlanacağımı sanıyordum ama linux beni ters köşye yatırdı ve birkaç problem harici gayet uysal bir şekilde istediğim hale geldi. açıkcası görünüş hız konfor sistem kullanımı bakımından linux u herkese tavsiye ediyorum artık. :)

andydufy

bilhassa antivirüs kurmaktan bıktıgım için
Ne zaman yalnızlık sonsuza giderken hayatın limitini alsam hep sensizlik çıkıyor :(

heartsmagic

Ufak tefek yorumlar yapmak gerekecek sanırım. Windows'un kernelinin saklı olduğu bir gerçek, neden dağıtılsın ki? Sonuçta dağıtımı serbest bir yazılım değil kendisi, MS ticari bir iş yapıyor ve bu işi yaparken kodları kapalı olarak kullanıyor. Haliyle etrafta Windows kerneli görmek pek mümkün değil. Ancak ilk çıkan Dos sürümlerinin *nix tarzı olacağını sanmıyorum, hatta yanından bile geçmez. Fakat özellikle NT ile beraber *nix kodları barındırdığını sağda solda bizler de duyuyorduk.

Diğer bir husus da Linux ile ilgili. Yanlış bilinenin aksine Linux bir Unix türevi değildir. Hatta kendisi Minix türevi de değildir. Unix türevi olması zaten doğrudan mümkün değil, Unix'in kodları ticari lisansa tabidir ve sağda solda kullanılması pek mümkün değildir. Minix içinse Linux kendisinden esinlenmiş ve bazı noktalarda faydalanmıştır diyebiliriz. Linux için kullanılabilecek tam tabir sanırım ecnebilerin kullandığı "Unix-like" olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hasanzincir

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Temmuz 2009 - 02:17:12

Diğer bir husus da Linux ile ilgili. Yanlış bilinenin aksine Linux bir Unix türevi değildir. Hatta kendisi Minix türevi de değildir. Unix türevi olması zaten doğrudan mümkün değil, Unix'in kodları ticari lisansa tabidir ve sağda solda kullanılması pek mümkün değildir. Minix içinse Linux kendisinden esinlenmiş ve bazı noktalarda faydalanmıştır diyebiliriz. Linux için kullanılabilecek tam tabir sanırım ecnebilerin kullandığı "Unix-like" olacaktır.

@heartsmagic düzeltmeniz için teşekkürler.Yanlış bildiklerimizi düzelttiniz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: hasanzincir - 14 Temmuz 2009 - 16:06:15
@heartsmagic düzeltmeniz için teşekkürler.Yanlış bildiklerimizi düzelttiniz.

Estağfurullah, beraberce bir şeyler öğreniyoruz burada. Aslında bu *nix meselesi biraz karışık. Her ne kadar kodlar ticari dense de ortada birçok *nix türevi gezinmekte. BSD bunlardan sadece bir tanesi örneğin. Ardından da FreeBSD geliyor mesela. Her ne kadar lisans olarak BSD'ye tabi olsalar da rahatlıkla kurup kullanabiliyoruz bunları. Linux da bunlardan biri olabilirdi fakat kendisi büyük çoğunlukla sıfırdan yazılmıştır.

Hatta o kadar ki kullandığı "monolithic" yapı için Linux'a meşhur "obsolote" (eskimiş) kılıfını giydiren ve yerden yere vuran Andrew Stuart Tanenbaum bile, Kenneth Brown'un "Linux Minix'ten aşırılmıştır" iddiası ve bu iddia üzerine bir kitap yayımlamak istemesi üzerine (ki kendisi AST ile röportaj bile yapmıştır) AST bunu şiddetle yalanlayan ve Linux'un Minix'ten aşırma olamayacağını anlatan bir makale yayımlamıştır. Minix'in sahibinden bile böyle bir ifade geliyorsa sanırım bizlerin söz söylemeye hakkı bile olamaz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Fidel

1- politik
2- güvenlik
3- açık kaynak kod

gio

#172
Aslında *nix, bsd, gnu, linux vb. gibi kavramlar için enixma e-dergisinin 1.ci ve 2.ci sayılarını şiddetle tavsiye ediyorum okumayanlara. Zaman zaman Unix ve  Linux'un tarihini büyük bir zevkle okuyorum oradan. Yetmiyor üstüne Revolution OS'u izliyorum. Bilgisayarımı daha çok seviyorum. Bundan 15 yıl öncesine gidiyorum ilk Amstradımla Basic kodladığım zamanlar aklıma geliyor. Sonra gelen Windows yılları. Ve sadece Windowsa hapis oluşumu. "Oh be" dedim yıllar sonra ama zamanında "vay be" demek te isterdim.

http://enixma.org
http://video.google.com/videoplay?docid=7707585592627775409

ekleme : SUDO'yu unuttuk iyi mi :) son sayıdaki Linux/Gnu/Ubuntu yazısını da ekleyelim.

hasanzincir

Her sey yerli yerine oturuyor arkadaşlar ama bir grub var onu bi türlü cözemedim.Unix desem unix degil, windows desem windows degil,
linux desem linux degilmi acaba?????

ReactOS® bu dagıtım windows programlarını calıstırdıgını falanda iddia ediyor.

link: http://www.reactos.org/en/index.html

Yusuff

Bakalım bakalım neyin nesiymiş bu grub???
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068