Yine Oracle: Ksplice kalesi de düştü

Başlatan yakusha, 23 Temmuz 2011 - 01:17:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yakusha

http://www.h-online.com/open/news/item/Oracle-buys-runtime-kernel-patcher-Ksplice-1284101.html
Alıntı Yap
Oracle has bought the Ksplice company which offers services and technology for correcting vulnerabilities and errors in the Linux kernel on the fly. Oracle plans to incorporate the technology into its Unbreakable Linux kernel, as used by its "Unbreakable Linux", and expects this to increase the operating system's reliability, security and availability.
Artık bu forumu kullanmıyor.

heartsmagic

Oracle, cidden "kapitalist" yaklaşımıyla ortalığı karıştırmaya başladı. Hani o taraftan düşününce işini iyi yapıyorlar, fakat birçok insanın, özellikle de özgür yazılım bloğundaki insanların nefretini kazanmaya devam ediyorlar. Bir çatallama daha yaşayacak bu camia sanıyorum. "Ksplice ölsün, yaşasın Freesplice" diyenleri duyar gibiyim :)

Oh ne rahat. RHEL'i temel al, etinden sütünden faydalan ancak camiaya katkı sunan bir uygulamayı satın alıp sadece kendi dağıtımın için sakla.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yakusha

katılıyorum, ksplice ile bir türlü çekirdek güncelleyememiş olsam bile gerekli bir yazılımdı...
Artık bu forumu kullanmıyor.

eribol

Ksplice'ın yaptığı işi bildiğim kadarıyla gnu/hurd yapıyor ama ah ki donanım desteği çok az. Ubuntu hurd çekirdeğine bir destek verse ne güzel olur. Ne yalan söyleyeyim bu kapitalist şirketleri görünce tek umut olarak Ubuntu'yu görüyorum.

Kadir Can

@eribol;
Debian, BSD'ler vb. de birer umut olabilir.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Kadir Can - 24 Temmuz 2011 - 00:17:46
@eribol;
Debian, BSD'ler vb. de birer umut olabilir.

Sayılanların hiçbiri sanırım kapitalist şirketlerle kolay kolay baş edemez. Onlar genelde temeli sağlıyorlar, fakat günümüze kadar olan gelişmeleri düşünürsek Linux ve Linux üzerine kurulu hemen hiçbir sistem tam anlamıyla rekabetçi olamadı, büyük şirketlerle kolay kolay başa çıkamadı. Redhat belki biraz sivrildi, o kadar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yakusha

okuduğum yazıların yalancısı olarak hurd'un 2012 sonlarından önce çıkamayacağını okumuştum :(
Artık bu forumu kullanmıyor.

DoGuKaN

Oracle niye girdiği her alanı mundar etmek konusunda bu kadar kararlı ki?

eribol

Oracle 2 Apple 1. Bu konuda kimse Apple ile boy ölçüşemez ama Oracle gücü yettiği miktarda açık yazılımı böl-parçala-yok et taktiğini işletiyor açık seçik. Geçen blender geliştiricileri kendi aralarında blender'ın apple store'a niçin ürünlerini koymadıklarını soruyorlardı. Okuduğumda dehşete düşmüştüm. Apple o kadar zorluk çıkarıyor ki açık kaynak yazılımlara, inanılmaz. Tam bir kapitalist. Yani biz Microsoft diyoruz ama Microsoft bunların yakınından geçemez. Hem açık kaynağın tüm nimetlerinden faydalanıp hem de bu kadar yok etmeye çalışmak apayrı bir şey.

@Kadir Can; BSD çok iyi, debian hem linux hem de hurd için destek veriyor ama yine de karşılarında büyük bir şirket lazım. Redhat sunucu pazarına odaklanmış sadece. O yüzden bana bu konuda en güçlü şirket Ubuntu olarak görünüyor. Novell'i saymıyorum zaten.

Ksplice bildiğim kadarıyla önemli çekirdek güncellemesi alındığında sistemi yeniden başlatmadan çekirdeği hemen kullandırabiliyor. Hurd çekirdeğinin temelinde zaten bu mantık var. @yakusha; arch, gentoo ve debian hurd sürümlerini çıkarmışlar ama ben henüz kuramadım, sanala bile kuramadım.

Kadir Can

Apple dediğin gibi açık yazılıma karşı duruyor.Fakat Microsoft'un sorunu başka.Kapalı kaynak yöntemi ile gidiyorlar ve işletim sistemleri düzgün çalışmıyor.İki firmaya da ihtiyacımız yok.
Şahsen ileride Hurd kullanmayı düşünüyorum.Olmadı BSD tarafındayım.Linus Torvalds'ın çekirdeği tescillemesi bana biraz ters geldi. Tabi ki çık kaynağa gölge düşmüyor ama bu çekirdek sadece Torvalds'ın oluşturduğu bir ürün değil.Şahsen ters düşüyor. Başkalarına ters düşmeyebilir.
Söylediğimiz dağıtımlara şirket desteği gelirse dediğin gibi olayı kurtarırız.Şu anda en çok bilinen dağıtım Ubuntu.Arkasında Canonical var.
Debian, bir şirket tarafından desteklenirse kesinlikle RHEL tekelinden kurtuluruz.
BSD için lafa gere yok.Sadece reklamı eksik.

canosayan

bir nasreddin hoca fıkrası der ki hırsızın hiç mi suçu yok?

oracle şirketleri silah zoru ile falan alıyor da benim mi haberim yok? Eğer öyleyse adalete falan başvuralım.
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Kadir Can - 24 Temmuz 2011 - 13:42:43
...Linus Torvalds'ın çekirdeği tescillemesi bana biraz ters geldi. Tabi ki çık kaynağa gölge düşmüyor ama bu çekirdek sadece Torvalds'ın oluşturduğu bir ürün değil.Şahsen ters düşüyor. Başkalarına ters düşmeyebilir.

Şu kadar kişi tescillemiş madem, Linus mu tescillemesin?
http://www.informationweek.com/blog/229216097

Biri çıksın da Linux'u tamamen tescillesin, sonra da "kullanmayın" desin, ister miyiz bunu? Kaldı ki yine yanlış bilmiyorsam Linus koruma amaçlı yapmıştı bunu. Gayet de iyi görünüyor yaptığı şeyin faydası. Kaldı ki bu tescil işini kötüye kullanmak isteseydi bugüne kadar yapamaz mıydı? 

Alıntı Yap
Söylediğimiz dağıtımlara şirket desteği gelirse dediğin gibi olayı kurtarırız.Şu anda en çok bilinen dağıtım Ubuntu.Arkasında Canonical var.
Debian, bir şirket tarafından desteklenirse kesinlikle RHEL tekelinden kurtuluruz.
BSD için lafa gere yok.Sadece reklamı eksik.

1. Debian desteklenirse:
a. RHEL'den kurtuluruz ne demek?
b. Ubuntu destekleniyor, neden mesela illa Debian?
c. Debian'ın kullanıcılarına, geliştiricilerine bir teklif edelim bakalım ne diyecekler?

2. Bana etrafında masaüstünde BSD kullanan kaç kişi sayabilirsin?

Reklam değil mesele bence, Linux'a ve Linus'a biraz haksızlık yapmıyor muyuz? 

@Kadir Can, şu andan itibaren yazacaklarımın seninle doğrudan alaksı yok.

Nedense özgür yazılım fanatiklerinin (hiçbir şeyin fanatiğini sevmem) Linus denince tüyleri diken diken oluyor. Mesele sanırım GNU/Özgür Yazılım/Açık Kaynağ'ın Linus/x'un gölgesinde kaldığının düşünülmesi. Yanlış burada başlıyor bence, hatta hastalıklı bir zihniyet bu. Forumda çok dillendirmişimdir, Linus'cuyum ben, kısacası tarafsız olamam. RMS iyidir, hoştur, belki onun gibiler bize lazımdır. Fakat bir yerde kabullenmeyi de bilmek lazım. GNU/Özgür Yazılım çok geniş bir kavram. Kapsayıcı, kucaklayıcı. Fakat, GNU/Özgür Yazılıma baba dersek, bu baba en büyük çocuğunu bir türlü kucaklayamadı gitti. Ne gururmuş! Kucaklayamayan GNU/Özgür Yazılım değil aslında, eğer öyle olsa Linux bu günlere gelemezdi. Neyse.

@canosayan, hırsızın da suçu var elbette. Fakat senin söyleminden gidecek olursak roller tam ters istikamtte burada. Hani şöyle olmalıydı bence.

- Tüüü Sun, sattı kendisini, OpenOffice'i.
- Peh, kaka KSplice o da salmış bak.

--Durun yahu, hırsızın hiç mi suçu yok?

Şimdi, Oracle işini yapıyor zaten, iyi de yapıyor. Senin söylemek istediğin neden herkes Oracle'a yüklenirken kendisini satan şirketlere suç atmadığı sanırım? Onlar da suçludur elbette, bunu inkâr etmeyelim. Fakat Oracle'ın bu tavırlarını çarpsak, bölsek, on defa toplasak yine artıya çıkartamayız. En azından Sun'dır, Ksplice'dır bu camiaya lisanslarını özgürleştirerek cillop gibi uygulamalar bıraktı. Şu anki günahlarını falan hesaplarsak sanırım artıya doğru gitme şansları var. Oracle'da bu umut hiç görünmüyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cagriemer

"Cekirdegi tescillemesi" belki yanlis anlasilabilir. Torvalds'in yaptigi Linux markasini tescillemektir. Nasil biz istedigimizde piyasaya omomatik adiyla deterjan suremezsek, baska biri de Linux adiyla bunu yapmasin diye alinmis bir onlemdir. Ustelik belirli kosullar cercevesinde alt-lisanslarla isteyen herkese ticari olarak kullanim hakkini da vermektedir.

http://www.linuxfoundation.org/programs/legal/trademark/sublicense-request

yakusha

ya kitaphaber markasını da ben tescillettim adıma :) şimdiye kadar kitaphaber.com.tr denen siteye 1 yazı yazmışlığım dışında bir yazı yazmışlığım yoktur; lakin kurtların elinizdeki lokmayı aldığı, marka tescillerini geçtik artık, lisansları da geçtik PATENTLERİN savaşının verildiği yeni bir tartışma alanındayız...

insanların neyin patentlerini aldığını duysanız şaşırırsınız... bu konuda geçen senelerde site bile açıldı, bir kısmı türkçedir, lütfen okuyunuz: http://petition.stopsoftwarepatents.eu/

alışveriş sepeti, telefonla sipariş, internetten sipariş, sekmeli arama, tarayıcı sekmeleri.... yazılım devlerinin özgür yazılım dünyasının önüne diktikleri yeni yalanın adı: yazılım patentleri!

özgür yazılımın gücü, anka kuşu modelinde olmasında, topluluk desteği ile büyümesindedir... open office in ilk satılışı değil ki bu! daha önceden ıbm'e satılmıştı ve ortaya ıbm lotus diye bir ürün çıktı...

hayran olduklarım listesinde linus ve stellman üstte gelirler...

ilaveten, sadece bir haberdi... tartışma yaratmasını beklemiyordum...
Artık bu forumu kullanmıyor.

Kadir Can

@heartsmagic;
Sözlerimde yanlış anlaşılmışım.Özür dilerim.
Tescilleme olayında haklısın.GNU'ya gönül vermese zaten akımı başlatmazdı.Ortada bir sorun yok.Ben tescil olayını yanlış anlamışım.Birçok sitede yanlış bir şey yapıldığı yazınca kafam karıştı.Bir de Stallman'ın demecini duyunca ne oluyoruz dedim.Mesela çekirdek bir grup adına tescillenseydi daha iyi olmaz mıydı?Kendimi yanlış anlattığım için özür dilerim. :D
Debian sadece bir örnekti.RHEL'den kurtuluruz sözünü biraz abartarak yazmışım.Şu anda sunucu sorumluluğuyla ilgilenenler RHEL/CentOS arıyorlar.Her ne kadar Linux çekirdeğine sahip olsa da RHEL belli bir ücrete tabi.Adeta tekel haline gelmiş.Buradaki tekel kötü anlamda değil.İşini ehli haline gelmiş ve piyasada tek anlamında. Debian'a baktığımızda da daha kurulum esnasında sunucu ayarını halledebiliyorsunuz.Yani arkasında bir firma olsa RHEL'in yanına rakip olabilir anlamında söyledim. Rakiplik gelişmeyi getirir ve tekelliğin verdiği rehavetten kurtuluruz.RHEL'le de bir problemim yok. :D
Debian geliştiricileri büyük ihtimalle kabul etmezler.
Ubuntu ise daha ziyade son kullanıcıya dönük.
Çevremde masaüstü anlamında BSD kullanan yok.BSD'nin ne olduğunu bilen de yok.Linux'u sadece ben bir arkadaşıma tanıttım.Bir de okuldan bir öğretmenim Pardus kullanıyordu.Linux'u tanıyan bile yok.Teknolojinin Facebook ve Twitter'dan ibaret olduğu bir yerde yaşıyorum.
Linus/x'a haksızlık yaptığımı düşünmüyorum.Sonuçta emeklerinin boşa gitmesini engellemiş.Ben yanlış anlamışım.Tekrar özür diliyorum.
Reklamın şart olduğunu düşünüyorum.Bugün neredeyse bütün dizüstü bilgisayarlar Windows ile satılıyorsa, lisanssız da olsa Windows kurulmaya çalışılıyorsa bunun nedeni Linux'un yeterince tanınmamasıdır.

heartsmagic

@Kadir Can, seni aslında anlıyorum fakat yine yanlış bildiklerin üzerinden yorum yapıyorsun :)

1 . Çekirdeğin değil, markanın tescillendiğini zaten @cagriemer söyledi. Kısacası ortada çekirdeğin kullanımını kısıtlayan, müsaade gerektiren bir durum yok. Amaç o çekirdeğin isminin marka değerinin koruma altına alınması. Bir önceki iletimde verdiğim bağlantıya baktıysan çamaşır deterjanın da bile Linux isminin kullanıldığını görürsün. Bu işin babası çıkmış, markanın tescil olayını üzerine almış, durum bundan ibaret.

RMS çok katı, Linus ise daha esnek. Ben bu yüzden Linus'cuyum zaten, benim işim bu meselenin felsefesi, şovu falan değil. Etrafta Linux kullananların sayısının artması gerekiyor, "saf", "kapalı sürücü" içermeyen Linux kullanıcısının artmasına sevinirim, fakat benim amacım bu değil. Bunu beklersek bizler daha çok bekleriz. Ancak bu eleştirilerimin arasında tekrar belirteyim RMS gibi insanlar bu camianın emniyet sübabıdırlar, olsunlar, olmaya devam etsinler. Yeter ki abartılmasın. Konuyu bağlayayım, Linus bir vakıf kurup bu vakıf üzerinden tescil işini yapabilir miyi? Bilmiyorum vakıfların böyle bir hakkı var mı? Varsa bile yapmamış işte, esnek davranmı. Varsın olsun, hakkıdır.

2. RHEL'in ücrete tabi tuttuğu şey destektir. Şimdi, bu konu neden insanları rahatsız ediyor? Eğer böyle olmasın diyorsak bu camia nasıl para kazanır, nasıl geliştiriciler kendisine iş bulur, nasıl sistem yöneticileri ekmek yer? Şu camia artık "beleş" tutumundan vazgeçmeli. İsteyen parasını verir RHEL kullanır, isteyen arkasında "kurumsal" destek olmayan bir dağıtım kurar, kullanır. Mesele bu kadar basit. Bu nedenle RHEL Linux'u kullanacak elbette, desteği için de parasını alacak. Bunda tekellik bir durum yok.

3. Farkındasındır sanırım ancak Ubuntu'nun sunucu sürümü mevcut. Normal sürümden farkı yok, yok da hiçbir dağıtımın sunucu sürümü kendisinden farklı değildir zaten. Kimse sunucu paketleri ile normal paketleri ayırmaz. Kimi kurulumda yaptırır bunu, kimi de Ubuntu gibi ayırır. Farklı yoğurt yeme şekilleri sadece. Dileyen Ubuntu kurar, paşalar gibi sunucusunu yönetir. Bizim, forum dahil tüm bileşenlerimiz bir Ubuntu sunucu sürümü üzerinde koşmakta.

4. Şu durumda neden Ubuntu RHEL'e rakip olamıyor? Olmasına gerek var mı? Tekrar soruyorum, neden illa Debian? Bir itirafta daha bulanayım :) Yanlış anlaşılmamayı umut ederek şunu söylemek istiyorum. Fanatikleri cidden sevmem, Debian, Gentoo gibi kullandıkları dağıtımı ilahlaştırıp diğerlerini beğenmeyenleri de hiç sevmem :) "Debian taş gibi" söylemini ise cidden komik buluyorum. Debian sağlam değildir demek istemiyorum, fakat bunu söyleyenlerin bilgisini sorgulamak bile istemiyorum. Neyse.

5. Reklam şart zaten. Bunu kabul ediyorum. Söylemek istediğim reklam "doğru" şeyler için yapılmalı. Şimdi BSD için reklam yapılsa ne olacak? Kaç tane masaüstü BSD ile güzel çalışabiliyor? Desteği ne kadar, amacı cidden masaüstü mü? Sunucu konusunda tercih sebebi olmasını anlarım. Kaldı ki gördüğüm birçok "uzman" sunucu yöneticisi BSD'lerden bir tanesini tercih ediyor. Bunu anlarım da, masaüstü konusunu anlamam.

Ubuntu bu işi yapıyor zaten. Destek veriyor, geliştiriyor, gelişiyor. Reklam da yapıyor ara ara. Sözü şuraya bağlamak istiyorum. Ubuntu bunları yaparken, yani şirketle desteklenirken, reklam yaparken neden görülmüyor da, Debian deniyor? Önce elimizdekilerin değerini bilmek lazım, değil mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Kadir Can

Aydınlattığın için teşekkürler @heartsmagic;
Demek ki Stallman'ın yorumlarını hemen değerlendirmeyeceğiz.Bir süzmek lazım. :)
RHEL'in tekelliğinden kastım işinde uzman ve alanında tek olduğunu belirtmemdi.Bir üstteki mesajımda açıklamıştım.Sadece rakip bir dağıtımın daha çıkması avantaj olmaz mı anlamında söyledim.Tekelliğin ücrete tabi olmakla alakası yok yani.
Debian sadece bir örnekti.Bütün dağıtımlar olabilir tabi.Çoğunlukla sunucu sistemler Debian Kararlı( BSD kullanabilen yoksa )  önerilir.Yoksa dağıtım ayırmaya ben de karşıyım.Ubuntu Server sürümü de gayet iyi; sonuçta onun yaygınlaşması da bizim işimize yarar. :)
Evet, elimizdekilerin değerini bilmek lazım.Tekrar etmek isterim.Debian'ı sadece örnek olarak verdim.Yoksa işini gördüğü zaman dağıtımın pek de bir önemi yok. :)

canosayan

@heartsmagic

oracle halı iyiki aldı demiyorum. ama bu ticari anlaşma iki taraflı. şimdi biz kalksak siteyi microsofta satsak, gerçekten suçlu microsoft mu olur? savaşta düşman ateş ediyor diye kızamazsın. siperden dönüp kaçana kızarsın.
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

@Kadir Can, RMS'nin sözlerini doğrudan da alabilirsin :)  Benim kişisel tavrım bu yönde sadece, Linus gibi bakıyorum olaylara biraz.
@canosayan, seni anlıyorum sonuçta satanların da elbette suçu var. Onlar da suçsuz değil elbette. Fakat düşmana ateş ediyor diye değil de, düşmanlık yaptığı için kızıyorum ben :) Tabi düşmanlık =? kapitalizm gibi bir tartışma da çıkabilir ki ortaya, oraya hiç girmek istemem.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.