Open Office / Libre Office Karşılaştırması (Yazılım Sunumu İsteği)

Başlatan Mitsukuni, 10 Temmuz 2011 - 09:52:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mitsukuni

Bir arkadaşımın "Open Office ile Libre Office'in ne farkı var" diye sorması üzerine böyle bir konu açmış bulunuyorum. Biraz düşündüm, hatta küçük çaplı birkaç araştırma yaptım ancak söyleyecek pek bir şey bulamadım. Bu konu hakkında bilgisi olanlardan ricam -vaktiniz varsa şâyet- ikisi arasındaki farkları buraya yazabilir misiniz? Makale ya da inceleme yazısı şeklinde olması şart değil, önemli olan farkların ne olduğu.
Forumda birkaç konu var ama şöyle esaslı bir toparlama yapılabilirse güzel olur diye düşünüyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim, hayırlı günler...

klbecit

benim bildiğim bir farkları yok. zaten geliştiriciler openoffice in geliştiricilerinden oluşmakta. Bildiğim kadarı ile (yanılıyor olabilirim) open office artık arkada kalacak ve libre office ile ilerlenecek.

zaten open office 3.3.0'dan sonra son sürümünü yayınlamadı ve libre office sürümleri de 3.3.3 ile başladı. şimdi 3.4.1 çıktı... yani libre office normalde kullanılan open office. open office eklentileri libre office i destekliyor. en azından kurduklarım öyle.

empax

http://forum.ubuntu-tr.net/subdomains/forum/index.php/topic,24790.0

Oracle sirketinin guvensizligi ve bir de bunun ustune oOo'yu satin almasi... oOo ekibini, calismalara LibreOffice'den devam etmelerine sebep oluyor. Hikaye gibi.  :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

agritux

OOO geliştiricilerinin OOO dan ayrılıp LibreOffice projesine devam etmesi sonucu açığa çıktı LibreOffice.

Mitsukuni

Anladığım şu an çok etraflı değil farklar, sadece isim değişikliği var galiba.
Oracle'ın güvensizliği altındaki diğer çalışmalara etki etmese bari :) Hiç kullanmadım ama Solaris de Oracle'ındı sanırım.

Jaguar

Aynı konuyu ben de merak edip araştırmıştım fark olarak bahsedebileceğimiz tek şey LibreOffice'in Go-oo kodlarını içermesiymiş. (http://go-oo.org/) Teknik detayını bilmiyorum fakat bu da bazı fazladan özellikler ve görsel tasarım anlamında biraz daha gelişme olarak yorumlanabilir şeklinde bir yazı okudum.

Felâsife

Kullanım olarak çok fark görünmüyor elbette ama kurulum olarak kesinlikle aralarında fark(lar) var.  :)
Gerçi hazır paketten kurunca (.pkg .deb. .pisi vs.) fark görülmeyebilir ama ben Pcbsd'e bu ofis paketlerini derlediğim kadarıyla aşamalar tamamen farklı.
OO iki büyük boyutlu dosya çekerken, LO irili ufaklı onlarca dosya çekiyor, OO'yu derlediğim komutların aynısını LO'ya da verdim ama LO da çok işe yaramadı, zira bir dünya warning bastı ekrana.
OO ilk komutla birlikte configure opsiyonu yok ama LO'da var, derleme aşamalarında ikisi de sık sık configure penceresi çıkartıyor, hasılı bitmek bilmiyor derleme denilen şey.  ;D

Özetle LO çatallanmış olmasına rağmen bildiğimiz anlamda bir kopya değil, kodlama işlerinden anlamam ama tecrübe ettiğim böyle.

Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

alquirel

Bu aralar pek ofislik işim olmuyor ama geçenlerde MS PowerPoint dosyalarını açarken OpenOffice'in biraz eksik kaldığını fark ettim. Tam uyumlu açamıyordum. Bu anlamda LibreOffice ile arasında bariz bir uyum farkı olduğunu gözlemledim. Sözün özü LibreOffice bu kısa sürede aradaki farkı açarak ilerlemiş, ve bundan sonra da açık kaynak ofis programı denilince eskiden akla gelen en önemli isim olan OpenOffice ismini unutturacak hale gelecek bence.

Zaten Ubuntu 10.10 dün kısmi yükseltme ile bilgisayarımda OpenOffice'in izini bile bırakmadı :)

decent

Kullandığım bütün -Linux olan veya olmayan- makinelere  LibreOffice yükledim.
Mükemmel bir yazılım ve çok memnunum.

hasmetgulkokann

Biraz geç olacak ama yine de paylaşmak istedim. windows'ta hazırlanmış makrolar içeren bir excel dosyasını openoffice'de açamadım. Libre office kurdum sorunsuz açıyor. Mükemmel ...artık LibreOffice kullanacağım...

agritux

mahira

Libreoffice Openoffice.org'dan kopyalandıktan bir süre sonra çok köklü değişiklikler görmeye başladı. Bu arada Oracle beklenmedik bir hamle yaparak Openoffice.org ismini ve kodunu Apache Vakfı'na devretti.

Bkz. http://eko.bz/E2E5M8C

Bu durum iyi mi kötü mü bilmem...Ama bence egolar bir kenara bırakılarak LibreOffice'in şu anki kodu Openoffice.org'a aktarılarak Openoffice.org ismi devam etmeli...

burk

@Mitsukuni kullanım açısından LibreOffice'in MS Office ürünleriyle daha uyumlu olduğunu tecrübe ettim. Bunun dışında teknik planda ve şirket bazında ne döndüğünü ayrıntılı olarak bilmiyorum. :)