[Nasıl] 10.04 LTS, Apache, MySQL, PHP5, Postfix, Dovecot, SquirrelMail Kurulumu

Başlatan cagriemer, 08 Temmuz 2011 - 14:09:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cagriemer

Buradaki anlatim 10.04 icin. Dovecot versiyonlari degisiyor 10.04'ten 12.04'e gecerken. Cok buyuk ihtimalle yapilandirma dosyanizla alakali problem yasiyorsunuz. Ya bu baslikta daha once adresini paylastigim 12.04 anlatimini deneyin ya da Dovecot wiki'yi kullanin yapilandirma dosyalariniz icin.

Murat Erdemir

sudo rm /etc/dovecot/dovecot-sql.conf

Bunu yapmak istediğimde böyle bir dosya olmadığına dair uyarı çıktı. Ben yine de kendim oluşturup yapılandırmaya devam ettim ama üstte belirttiğim hatayı alınca vazgeçtim. Ubuntu Server ' ı yeniden kurdum.

Deneme yanılma yoluyla işi öğrenmeye devam ediyorum. Amacım bu konuda çok iyi bir uzman olmak değil. Sadece çalıştığım kurumun sitesini kendi sunucumuzdan yayınlamak. Aynı zamanda sadece personelimizin ulaşacağı bazı web tabanlı uygulamalar üzerinde çalışıyorum. Bu yüzden yüksek alan ihtiyacımız var.

Anladığım kadarıyla , web sayfası üzerinden gönderilecek olan istek ve şikayetlerin bir e-posta adresine gitmesi için e-posta sunucusu gerekli.
Web sayfamızı atacağım dizini sanırım /var/www altına veya /home dizini altına oluşturabiliyorum.  /var/www yolunun kullanılmasında bir sakınca var mıdır ? Fazladan ayarlar ile uğraşmak yerine /var/www dizinini kullanırsam yapmam gereken ayarlar nelerdir ? Bunu öğrenmek istiyorum.

Bu yazdığım iki satırda bir hata varsa düzeltin lütfen.

Kurumumuzda internet trafiğini kontrol eden bir ağ güvenliği cihazı var. Unix üzerine kurulmuş bir sistem. Tüm bilgisayarlara ip adresi bu cihazın web arayüzü üzerinden verilmektedir.
Resmi bir kurum olduğumuzdan dolayı web sayfamızın alan adı ODTÜ tarafından sağlanmaktadır. DNS yönlendirme ve benzeri ayarlar konusunda yardımcı olmanızı rica ediyorum. DNS yönlendirmeyi ODTÜ ' nin  www.nic.tr adresi üzerinden yapmayı biliyorum. Öğrenmek istediğim bizim tarafta (local ' de) ne yapmam gerekiyor ?

Bu konularda yardımcı olmanızı rica ediyorum. Teşekkür ederim.


Intel Core 2 Quad Q9300
Gigabyte EP45C-DS3R
Nvidia GeForce 9600 GT
Kingstone DDR2 6 GB
500 GB HDD

heartsmagic

Önce amacımızı netleştirelim bence.

Eğer sadece site yayımlanacaksa bu başlık biraz fazla olabilir senin istediğin şey için. İhtiyacına göre LAMP düşünebilirsin, gerekiyorsa LAMPP da olabilir. Kısacası esas olarak Linux üzerine (L), Apache (A), mySQL (M) ve PHP (P)  kurulumu yeterlidir. Veritabanlarını rahat yönetmek için Phpmyadmin de kurulabilir (P). Bu bileşenler esasında çok basit bileşenlerdir. Hem bu forumda hem de başka yerlerde çokça anlatımı vardır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14457.0 Konu bu başlıktan uzaklaşacak gibi, eğer tahminlerimiz doğruysa konuyu ayırırız gerekiyorsa.

Siteni sunucu üzerinde /var/www altında barındırabilirsin, bir sıkıntı olmaz. Ancak yapman gereken ayarlar tık diye anlatılamaz sanırım. Çünkü ne gibi bir site kuracağını bilmiyoruz. Temelde Apache kurduktan sonra http://localhost ile kendisinin çalıştığını teyit edebilirsin. Eğer sana tahsis edilen IP adresi gerçek bir IP adresiyse dış dünyadan bu IP adresine istek yaptığında yine Apache'nin çalıştığını görebilirsin. Bu en basit adımdır.

Bu aşamadan sonra bir alan adına sahip olduğun için bunun için ayarlama yapman gerekir. Eğer tek bir site kullanılacaksa sanal konağa gerek olmayabilir doğrudan ayarlama yapılabilir. Eğer birden fazla site barındırılacaksa sanal konaklarla işlem yapılır. Bunlar da zor adımlar değil, Apache için çokça örnek vardır.

NS konusu da basit sayılır, zira sanıyorum ki nic.tr ns hizmeti veriyordur. Ns'leri oraya yönettirdiğin sürece senin tek yapman gereken şey varsa bir panel orada kendi sunucu ip adreslerin için A kaydı (gerekiyorsa diğer kayıtları) açman. Eğer bu işi hiç bilmiyorsan biraz karışık gelebilir, fakat sırayla gidilirse hepsi yapılabilecek şeyler. Sen meseleyi netleştir gerekiyorsa başlığı ayıralım. Aşama aşama gitmeye çalışırsın, buradaki arkadaşlar da yardımcı olmaya çalışırlar.

Eposta meselesini es geçmişim sanırım. Eğer istenen şey iletişim formu gibi bir şey üzerinden eposta almaksa onun için postfix kurulumu yeterli olabilir. Gönderilecek eposta adresi kuruma ait eposta adresiyse ve bir yerlerden zaten yönetiliyorsa senin yapman gereken başka bir şey yok. Ancak yeni açacağın site üzerinden eposta alma gönderme işi yapmak istiyorsan ve Google gibi bir yerden destek alamıyorsan o zaman sunucuya ve bu sunucu üzerinde kullanıcıların yararlanacağı arayüzlere ihtiyacın olabilir ki bu başlık esasında bunu anlatmakta.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.