[Nasıl] gNewSense Kurulumu

Başlatan mami96, 01 Temmuz 2011 - 02:34:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mami96

Merhaba, Richard Stallman Amcanında kullanmis oldugu dagitim olan gNewsense GNU / Linux Dagitiminini kurulumunu anlatmaya calistim.

Giriş

Bu makalede, Windows(veya başka bir işletim sistemi) üzerinden gNewSense GNU / Linux sisteminin nasıl kurulacağını açıklayacağım.

Windows uygulamalarini yukleyebilen bir kimse, GNU / Linux kurulumunu da yapabilir, cevresinde ki "kurulumu zordur" mitlerine ragmen. Ayrica, gNewSense GNU / Linux Live CD ile test edebilirsiniz.

gNewSense Hakkında

gNewSense ubuntu tabanlı bir GNU / Linux dağıtımıdır. gNewSense'de kendinizi özgür gibi hissedebilirsiniz ücretsizdir ve Ubuntuya göre özgür olmayan yazılım, uygulama ve sürücülerini içermez. Yani, gNewSense kullandığınız zaman telif hakkına saygı duymuş olacaksınız ve ücretsiz olarak temel haklarınız olacak.

gNewSense, Uzun süre destek verecek olacak Ubuntu'nun son sürümüne dayanmamaktadir. Yani daha kararlı bir sistem olacağı anlamına gelir, bir sonraki uzun süreli sürüme kadar sürekli güvenlik güncelleştirmeleri de olacak.

Başlamadan önce

gNewSense için minimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

    384 MB Ram
    4 GB Sabit Disk Alanı
     Intel x86 uyumlu işlemci

Windows ya da başka bir sistemle birlikte kullanmak istiyor ve onun yanına kurmak istiyorsanız lütfen önemli dosyalarınızın yedeğini alınız. gNewSense yükleyicisi ile bir Windows alanını yeniden boyutlandırabilirsiniz, ama birşeyler ters giderse yedekleme için teşekkür edeceksiniz.

Windows'a geri donus yapmak isterseniz, tam disk birlestirme yapmaniz gerekmektedir.

gNewSense'yi İndirin

Listelenmekte olan gNewSense yansilarindan bir kurulum cd'si indirebilirsiniz. Kurulum CD'sini herhangi bir CD yazma araci ile olusturabilirsiniz. Yakacaginiz dosya tek bir ISO dosyasi halinde geliyor.

"gnewsense-livecd-delta*-arch-x.y.iso" (standarttir) GNOME sürümü için, En son tarihli sürümü var olan iso dosyasını seçiniz. İso dosyasının boyutu 620 MB Civarındadır.

BitTorrent kullanıcıları, Iso.torrent dosyasi ile ISO dosyasini indirebilirler.

Bir Kurulum CD'si olusturmak

Karsidan yukleme islemi tamamlandiginda, ISO dosyasini yakmak icin bir CD'niz olmali ve birde CD yazma araciniz olmali. ISO dosyasını yakmak istediginizden emin olun, veri CD'si olusturmak hatali bir secimdir.

Live CD ile Boot

Live CD'yi bilgisayariniza yeniden takın. Eğer CD'ye yakma islemi basarili ise, karsiniza asagidaki gibi bir ekran gelecektir.



CD'den önyükleme için Enter'a basınız

NOT: Eğer bir önyükleme yapılmadıysa F1 tuşuna bakıp CD seçeneklerini görebilirsiniz.

Live CD Kullanımı

Live CD, gNewSense'yi tam işlevleriyle birlikte çalıştırmaz, sadece yüklenecek sistemden daha yavaş çalışır ve daha az işlemi tam manasıyla gerçekleştirebilirsiniz.



Live CD'nizi calistirdiktan sonra sisteminize bir göz atın. Tüm donanınımızın(USB cihazları, kablosuz ağ kartları vb) çalış çalışmadığını kontrol edin. OpenOffice.org veya GIMP'i deneyebilir, Richard Stallman'ın makalelerini okuyabilir ya da Özgür Yazılım şarkısını dinleyebilirsiniz. Ev ağınızdaki Windows makinelere bağlanmak için ya da internette sörf için Live CD kullanabilirsiniz.

NOT: Live CD ile Windows Sabit disklerinize erişebilirsiniz. Bunun için -> Bilgisayar seçeneğine tıklayabilirsiniz.

İşlemleriniz bittiyse, gNewSense yüklemeye hazırsanız masaüstündeki Kur simgesine çift tıklayıp başlayabilirsiniz.

Kurulum İşlemleri

Bu bölümde, kurulum işlemlerinin yapıldığı ekran görünecektir. Gördüğünüz gibi çok basit bir işlem.

İlk Adım: Dil

Dil seçim ekranını gördüyseniz çok güzel, yerel dil ayarlarınızı yapılandırın kendi dilinizi seçin ve İleri'yi tıklayın.



İkinci adım: Ülke ve Bölge seçimi

Haritayı yaklaştırmak için, harita üzerinde fareyi hareket ettirin, sonra size en yakın şehre tıklayın ve İleri düğmesine tıklayın.



Üçüncü adım: Klavye Düzeni

Bu ekranda, klavye ayarlarınızı yapılandırmalısınız. Örneğin bir almanca destekli klavye vb gibi. Alttaki hoş kutucukta dil ayarlarınızı test edebilirsiniz. Eğer yaptığınız seçim hatalıysa ve sistem kuruluysa, sistem ayarlarından düzeltilebilir.



Dördüncü adım: Disk seçimi

Bu adımda, hangi diske yukleme yapacaginizi sececeksiniz. Ayrica cift sistemli bir yukleme(windows ile birlikte kullanim gibi) ya da tekli bir yukleme yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.



Bazi durumlarda Windows suruculeri farkli bir harf olarak gorunur. Eger boyle bir durum varsa ya da Windows'u baska bir bolume aktarmak istiyorsaniz bunu "elle" yapabilirsiniz.

Tüm bölümü kullanacaksanız diskinizdeki tüm bölümler ve tüm veriler silinebilir.

Elle: Sabit diski gelişmiş şekilde bölümlendirebilmenizi sağlar. Göz atmanızda fayda var. Zararı yoktur. Değişikliklerden sonra ileri düğmesini tıklayın.

Eğer var olan Windows yuklemesini silmek istemiyorsanız ilk seçeneği seçmelisiniz.

Windows'u sileceğim diyorsanız ikinci seçeneği seçebilirsiniz.

Windows bölümünü küçültebilirsiniz. Vista kullanıcıları; Disk yönetiminden bunu yapabilirler. gNewSense'nin yükleneceği alanı en büyük alan hangisiyle o olarak belirleyin.

Sonra ileri tıklatınız

Beşinci adım: Kullanıcı Hesabınız

Burada oluşturduğunuz hesaba dikkat edin. Yönetici haklar("root" yetkileri de denmektedir) sizin için önemlidir. Sistemde bir işlem yapacağınızda sizden root şifresini isteyecektir. Root şifreniz bu bölümdeki şifreniz olacaktır

İleri diyoruz



Altıncı Adım: Belgelerinizi ve Ayarlarinizi Aktarin

Aktarım yardımcısı varolan bir Windows ya da GNU / Linux kullanıcı ayarlarınızı, belgelerinizi ve dosyalarını aktarmak için yardımcı olur. Örneğin, tarayıcı yer imleri ya da Belgelerim klasörü.

Ne yazık ki, benim su an kurdugum sistem test sistemi, bu yüzden mevcut bir isletim sistemi algilayamadi ve size asagidaki ekrani gosterdim. Aslinda, orada ayarlar olacaktir.

İleri diyoruz



Yedinci Adım: Kurulum tamamlanıyor...

Bu son ekranda yaptıgınız ayarların bir özetini göreceksiniz. Bölümleme gibi değişiklikler artık yapılmıştır, onları geri döndüremeyeceksiniz.



Kur(Install)'a tıkladığınız andan itibaren kurulum başlamıştır.

Bu arada bir kahve molası verebilirsiniz.

Şimdi, size yeniden bir önyükleme mesünü sunulacak. Birkaç saniye süreniz var bu süre içinde bir sistem seçmezseniz varsayılan sisteminiz otomatik olarak başlatılacaktır. Farklı bir işletim sistemini de seçebilirsiniz.



İşte * her şey bu kadar (:

Çeviri: CWSuskun

Kaynak: gnewsense.org

eribol

Çok güzel bir belge olmuş, teşekkürler. Bu arada not düşmek gerek diye düşünüyorum. 3. parti yazılımlar(flashplayer, mp3 çözücüler, kapalı kaynak video çözücüler) sisteme kullanıcı tarafından elle derlenerek kurulabiliyor diye biliyorum. Depoda kapalı kaynak hiç bir yazılıma desteği yok. Kuracak olan arkadaşlar bunu bilerek kursalar, sonradan "Bu ne ya" türünden serzenişler daha az olacaktır :)

mami96

Katmis oldugunuz ek bilgi icin tesekkur ederim (: Ayrica tesekkur ettiginiz icin de tesekkur ederim :) Tesekkurler (: