Dağıtım çeşitliliğinin linuxa faydaları ve zararları

Başlatan thex_yavuz, 29 Haziran 2011 - 09:32:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuxie

Alıntı Yap
Tekelciliğe, özgürlüğe engel çıkaracak her faaliyete karşı dururum, fakat Linux camiasının yazılım firmaları üzerinde en azından MacOS kadar bir etkisi olması gerektiğini düşünüyorum.

@Decent cümlenize tamamen katılıyorum fakat bu işin temelinde yine iş kullanıcılara düşüyor. Bu durumda kullanıcı sayısının artması ve aynı zamanda bilinçlenmesi lazım. Üreticiler son kullanıcının bilinçli tercihini gördüğünde buna  fazla dayanamayacaktır ki nitekim böyle firmalar da var. Tabi diretenlerde var adeta niye Linux desteğiniğz yok dediğimzde afedersiniz okuz gibi cevap verenler oluyor al en iyi örnek ttnet bankalar vb. bugün mozillaya verilen desteğin çoğunluğunuda windowsta çalışır olabilmesi sağlıyor halbuki kullanaların çoğu firefox'u bedava bişey işte diyor.Yani demek isteidğim Linux'un birazda Reklama ihtiyacı var çeşitli yollarla olabilir bu.
Yukarıda ki konuya ilave olarak çeşitlilik bence her zaman iyidir.Zaten bu kadar çeşide rahmen aslında Linux yine bir bütün genelde baktıuğımzda hep aynı programlar farklı şekillerde karşımıza geliyor ki bence tür içi çeşitlilik gibi birşey bu :D

EtSütYumurta

Mesela elementry os. ubuntu tabanlı bir sistem, ubuntu da debian tabanlı. atıyorum elementry os tabanlı da başka bir sistem olsa bu iyi bir şey midir ve bu sistemlerin birbirlerine benzerlikler hangi noktalardır yani neye göre farklı sistemler oluyorlar? Ya da bu olayın artısı nedir? Uzun zamandır öğrenmek istediğim bir şey ama bir kaynak bulamadım.
im'koniqwe

odyssey

Bence mesele tabanını kullandığı dağıtımdan ne kadar farklı olabildiğidir
Örneğin Ubuntu Debian tabanlı ama kendi depo sistemi var ve Debian dan oldukça farklı ve kolay
Ama yine örneğin zorin os sadece farklı bir arayüz özelleştirmesi ve bir kaç farklı uygulama içerir ancak kullandığı depo tamamen Ubuntu dur
Bu durumda zorin sizin yapmaya üşendiğiniz yada size zor gelen bazı özelleştirmeleri önceden yapmış olarak kullanıma sunulur ve siz de kurup kullanırsınız ancak yinede kullandığınız aslında Ubuntu dur
Örneğin ben Voyager Linux kullanıyorum
Voyager Xubuntu tabanlı Xubuntu ise Ubuntu tabanlı
Bilmem anlatabildimmi :)

heartsmagic

@EtSütYumurta, aslında sorunun cevabı olamayacağı gibi kaynağı da yok. Kime göre, neye göre iyi veya kötü? Kısacası alacağın cevaplar hem değişken olacaktır hem de "subjektif". Ben bu kadar dağıtımın çok olması bir zenginliktir diyeceğim, bir başkası ise zaman ve emek israfı. Sen hangisini cevap olarak kabul edersin?

Bu nedenle başlığımızı daha önce açılmış olan benzer bir başlıkla birleştiriyorum. Lütfen o başlığı ilk iletisinden başlayarak oku. Kafandaki sorulara cevap alabilir misin bilmiyorum ancak benim ilk paragrafta ne demek istediğimi anlayabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kafkasyali

#54
@Al Arabi

Bu tartışmaya bir kaç kere katımışımdır. Sonuna kadar katılıyorum sana. Bu kadar çok dağıtım olmasından en çok rahatsız olanlardan biri de benim. Geçenlerde bir yazılımın Kubuntu'ya kurulumunu arıyorum. Çıldırma derecesindeyim. Kuramıyorum lanet yazılımı. Ama sırf bu yazılım için dağıtım hazırlayan insanlar olmuş (Tahmin etmişsinizdir programı). Hem de 3-4 tane. Şuna bakar mısınız? Bir yazılım kullanmak için dağıtım indirip kurmam gerekiyor.

Kapı gibi GPL'i delmek değil ki amaç? Yine GPL olsun. Ama belli başlı standartları olsun. Standart dışına çıkmak isteyen son kullanıcılar mı var? Topluluk yardımcı olacaktır zaten. İddia ediyorum standart dışına çıkmak isteyen kullanıcıların büyük bir kısmı ya bilgisayar işinde gelişmiş bir kişi ya da farklılık ve heyecan isteyen kişiler olacaktır. Amacım kesinlikle aşağılamak değil. Şu anda dünya üzerinde bilgisayar kullanan kaç kişinin bırakın yazılım kodlarını, yazılımın ne olduğu hakkında bilgisi var? Zaten en büyük sıkıntı son kullanıcı değil mi? Fazla uzağa gitmeyin. Bu forumda arama kutucuğuna hangi dağıtım diye yazın ve çıkan sonuçlara bakın. Daha Linux kullanacak kişi hangi dağıtımı kullanacağını bilmiyor. Ben bile Ubuntu'yu çok sonradan öğrendim. Linux olarak biliyordum bu sistemi :) Meğersem öyle dağıtımlar varmış ki Türkiye'de destek olacak makalesi yok daha.

Kim korkar Linux'tan kitabını indirdim geçenlerde. Mandriva kurulumunu anlatıyor. İyi de kardeşim ben Kubuntu kullanıyorum. Aynı demeyin kurban olayım. Aynı demek için kaynak kod derleyecek aşamada olmak lazım.

Geliştirilmesi bitti mi ne olacak diye bir şey yok ki? Geliştirme hiç bir zaman bitmez. Kapalı kaynak ve standartları olan işletim sistemine bakın. Hala geliştiriliyor. (En çok ta güvenlik diyenleri duyar gibiyim)

@Al Arabi gerçekten haklı. Güçlü iki örnek Ubuntu ve Android :)

İşin gerçek yanı, GNU/LINUX bu birleşmeye hiç bir şekilde karşı değilken pratikte bunu yapmak mümkün gözükmüyor. Çünkü bu forumda bile GPL tartışması yaşanıyorken, dünya çapında neler olur siz düşünün. Kim ne derse desin. Masaüstü işletim sistemi son kullanıcıya hitap etmelidir. Linux bu aşamada değil. Kendi kendine engel olan, orta düzey ve profesyonel kullanıcılar için yazılmış bir sistemdir.

Oyun konusuna hiç değinmiyorum bile.

http://kafkasyalicas.wordpress.com/2012/07/05/kendinize-gore-linux-dagitimi-yapin/
kendi blogumdan bir yazı.


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

arpia

Alıntı Yap
Hatta ve hatta "Samba da neymiş? Benim kendi ağ sistemim olmalı" düşüncesiyle hareket etmelisiniz. Unutmayın siz kimseye bağımlı değilsiniz.

Bu şekilde bakılmasaydı bu gün Samba'da olmazdı.

Ayrıca programlar derlenerek kurulup kullanılabilir. İçinde ufak değişiklikler yapmak isteyenler için gayet güzel bir seçim.
Kuracağımız program illa .deb yada .rmp olacak diye bir kaide yok.

Bana göre, Dünya sizin Bloğunuzda bahsettiğiniz gibi dönseydi, hep aynı yerde dönerdi.

Alıntı Yap
Linux dağıtımı yapanlar, sakın bir araya gelip de bunu şu standarda koyalım dememelidirler. "Linux is free as in freedom" sözünden ödün vermeden yola devam etmeli, öbür dağıtımın yaptığını beğenmeyip sıfırdan yazmalı ya da kendi sistemine uyarlamalıdır. Güzelim sistem Linux olduğu yerde saymalı bir adım ileri gitmemelidir.

Kusura bakmayın ama, ben hiç anlam veremedim. Neden kendimizi kısıtlıyalım, belirli kalıplara sokalım. Benim yaptığımdan daha iyisin pekala başka biri yapabilir ve ilerlemek için yapmalıdırda. Hele son cümle de yerinde saymalı kısmı ? Kusura bakmayın ben 98 yılında tanıştım Linux ile, hiçde yerinde saydığı yok, çığ gibi büyüyor. O zamanlar sürekli kaynak koddan derlerdik, sürücüler ayrı dertti, masa üstleri şimdiyle kıyaslanamazdı v.s v.s.

furkankalkan

Dağıtım çeşitliliği derken  alt dağıtımların işe katılmaması yönündeyim. Mesela ben Lubuntu kurup LXDE yi kaldırdım ve Gnome Shell kurdum yaptığım şey yeni bir dağıtım çıkarmak değil Ubuntuya ekleme yapmaktan ibaret.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

kafkasyali

Sevgili @arpia

Linux sistemini ne kadar çok sevdiğimi size anlatamam. En çok ta beni uğraştırması, farklı bir sistem olması (!), daha size anlatmayacağım özellikler...

Dikkat ederseniz yazının en başında ironiyle yazdığımı belirttim. Asıl son cümleyle bir şeyleri vurgulamak istedim. Daha çok kullanıcısı olsun bu sistemin. Daha çok ilgi gösterilsin. Daha çok sevilsin. Bölünmesin, parçalanmasın.

@dewilman

Zaten alt dağıtımların dağıtımlarının dağıtımları beni çok üzüyor. İki resim değiştir al sana dağıtım. Bana göre haklısınız.


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

arpia

Örnek teşkil etmesi açısından başka bir kullanıcının bakış açısı

Alıntı yapılan: FNSaver - 15 Ağustos 2012 - 17:46:34
Xubuntu gibi degişik ihtiyaçlar için degişik insanlar tarafından üretilmiş dagıtımların var olması harika bir şey, Linux'un MS Windows gibi sistemlere karşı sahip oldugu üstünlüklerden biri bu sanırım.

Felâsife

Açık kaynak işinde mantık aramayın bulamazsınız.
Zira açık kaynak paylaşıma dayalıdır, gücünü hislerden/duygulardan alır, duygu ne kadar çoksa açık kaynak o kadar iyidir demektir.
Hasılı gönül işidir.
Kapalı kaynakta ise hislere yer yoktur, çokluğu sevmez, ne kadar azsa o da o kadar iyidir onun için.
Cüzdan işidir.

Mantık = Akıl
Paylaşım = Hisler

Bu tabloyu bir kaç gün öncede çizmiştim ama açık kaynakta mantık arayan arkadaşlara tavsiyem "lütfen" kapalı kaynak çerçevesinden bu dünyaya bakmayın.
Gerçekten bu dünyanın işleyişi farklıdır, yolu yöntemi farklıdır, açık kaynağı tek sistem, tek paket yaptığınız gün bu sevda biter.

Akıla saçma gelenler, duyguların sevincidir.
Duyguya saçma gelenler, Aklın sevincidir.

Daha çok şey yazabilirim ama tekrar edeyim "Hisler dünyası böyledir, çokluk onun sevincidir."
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

heartsmagic

@kafkasyali, yazılanların ne kadarını okudun bilmiyorum ancak aynı şeyleri tekrar yazmak istemiyorum. Sadece şunu söylemek istiyorum, sen GNU/GPL olayını da bence yanlış anlıyorsun ya da ben seni yanlış anlıyorum. Senin söylediklerinden anladığım şu: GPL'yi kısıtlayın, başkaları da üretemesin.

Eğer bunu söylemek istemiyorsan lütfen bence başlığı tekrar gözden geçir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

elk2msm

6 ayda yeni bir sürüm çıkartmak yerine tek bir ana sürümü geliştirmek daha mantıklı. Bazı durumlarda işine yarayan bir programı derleyemiyorsun, misal vdr. Sağlam bir programı çalışır vaziyette bir kere derleyip yıllar boyu sıkıntı yaşamadan kullabilmek gerek. 10.4 lts de çalışan bir uygulama 12.4 lts ye gelince kuramıyorsun. Ben yeni başlayan veya orta düzey kullanıcılar için konuşuyorum elbet uzman olanlar veya yabancı dili iyi olanlar için sorun değil. Ama işte yeni kullanıcılar için çok büyük bir dert. Kaffeine'den başka doğru dürüst çalıştırabildiğim bir uygulama bulamadım uydu kanallarını izlemek için. Eski sürümlerde vdr anlatımı vardı oradan çalıştırabilmiştik fakat yeni sürüme uymuyor anlatım, paketler bağımlılıklar sağlanamıyor.

Lafı fazla uzatmadan diyeceğim şu ki; Yeni sürümleri çıkartmak yerine ms gibi tek bir sürüme odaklanmalı ve yenilikler bu sürüme entegre edilmeli. 12.10'u çıkaracağına 12.04'ü geliştir, ona odaklan ve kusursuz yap. 5 yılda bir yeni sürüm çıkart.

heartsmagic

@elk2msm, tek sürüm farklı bir seçenek. Bazıları o şekilde tercih eder, bazıları ise sürüm sürüm görmek isterler sistemi. Bu iki taraflıdır, yani hem geliştirici hem de kullanıcı için bu geçerlidir. Canonical, politika olarak altı aylık döngüyü tercih ediyor şu an, kısa süre içinde değişeceğini de sanmıyorum.

Senin söylediğin soruların temeli bu döngü değil. 10.04'te çalışan bir uygulama 12.04'te çalışmıyorsa eğer ortada güncellik sorunu olabilir. Kütüphaneler değişmiştir, güncellenmiştir, yenilenmiştir. Yeniden paketleme gerekiyordur. Bu tek sürüm olsa Ubuntu o şekilde devam etse de değişmeyecektir. Sonuç olarak yine o uygulama paketlenmeli, yine günümüz şartlarına göre hazırlanmalıdır.

Kısacası senin istediğin şeyi sağlayacak dağıtım yok normal şartlar altında.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kafkasyali

@heartsmagic

Alıntı yapılan: kafkasyali - 15 Ağustos 2012 - 15:00:08
İşin gerçek yanı, GNU/LINUX bu birleşmeye hiç bir şekilde karşı değilken pratikte bunu yapmak mümkün gözükmüyor.

Abi daha önce de yazdığım gibi GNU/GPL'e karşı kesinlikle bir sözüm yok. Benim anlatmaya çalıştığım olay şu; İyi ki açık kaynak bir çekirdek var ortada. Herkes indirip kafasına göre dağıtım yapıyor. Çekirdeğe birkaç satır ekleyip-çıkarıp, bir masaüstü ortamı entegre etmeyle olmuyor bu iş. Bir araya gelseler ne güzel olmaz mı? Bakın Android'e kısa sürede nerelere geldi. Hele çatallamaya iyiden iyiye sinir oluyorum.

Şu bağlantıya bir bak abi;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Gldt.svg

Çok mu normal? Yoksa gerçekten ben mi abartıyorum?


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

odyssey

Android örneği uygun olmamış çünkü kerneli linux olsada uygulama tamamına yakını kapalı kaynak ve sadece tek bir firma geliştiriyor
Piyasada görülen uygulamaların çokluğu ise uygulama geliştirme ortamının ücretsiz olarak paylaşılmış olmasıdır ve çoğunluğunun herhangi bir güveniliriliği yoktur

Diğer taraftan önerin doğru olsada sonuçta en başından beri böyle bir yol tutulmuş ve yıllardır devam ediliyor
Dağıtımların bir tane yada bin tane olması mesele değil mesele genel olarak üretici firmaların donanım-yazılım desteğini doğru ve gerektiği şekilde vermiyor olması

Örnek olarak halen nvidia ve amd firmaları ekran kartı sürücülerini kapalı kaynaklı olarak veriyor ve bu bazen bazı sorunların yaşanmasına sebep oluyor

Linux için gereken tek şey piyasaya hakim firmaların desteğidir ve bunun için illaki linux dağıtımlarının sayısının minimum olması gerekmiyor
Sonuçta çoğu dağıtımın taban sistemleri aynıdır sadece uygulama şekillleri ve bazı yazılım teknolojiler farklıdır ve bu da inan bana linux'un asıl zenginliğidir

Linux dağıtımları birleşip tek parça haline gelemez çünkü linux felsefesi açık olarak paylaşımcı olmayı gerektiriyor
Eğer bütün dağıtımlar birleşip tek bir çatı altında birleşirse o zaman linux felsefesine ters düşer ve paylaşımcılık azalır
Linux dağıtımları özgürdür ve tek bir çatı altında birleştirilip kapatılamaz
Bir dağıtımın maliyeti çok yüksektir zaten canonical bu güne kadar ubuntudan hiç kâr etmedi aksine her yıl zarar ediyor ama açık kaynak dünyasına hizmet etmek için ubuntuya sahip çıkmaya devam ediyor

Sadece debian kaynak kodlarının değeri windows 7 kanyak kodlarının değerinden çok fazla
Bütün dağıtımların birleşip tek parça olduğunu bir düşünsenize
Bu yükün ve sorumluluğun altından kim kalkabillir

heartsmagic

Alıntı yapılan: kafkasyali - 16 Ağustos 2012 - 15:28:15
@heartsmagic

Abi daha önce de yazdığım gibi GNU/GPL'e karşı kesinlikle bir sözüm yok. Benim anlatmaya çalıştığım olay şu; İyi ki açık kaynak bir çekirdek var ortada. Herkes indirip kafasına göre dağıtım yapıyor. Çekirdeğe birkaç satır ekleyip-çıkarıp, bir masaüstü ortamı entegre etmeyle olmuyor bu iş. Bir araya gelseler ne güzel olmaz mı? Bakın Android'e kısa sürede nerelere geldi. Hele çatallamaya iyiden iyiye sinir oluyorum.

Şu bağlantıya bir bak abi;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Gldt.svg

Çok mu normal? Yoksa gerçekten ben mi abartıyorum?

@kafkasyali, tekrar sorayım, bu başlığın tamamını okudun mu? Verdiğimiz cevaplara baktın mı? Eğer baktıysan ve aynı soruyu soruyorsan sözüm yok, tekrar açıklarım sana. Fakat bakmadıysan ve okumadıysan kendimizi tekrarlamanın bir anlamı var mı?

Kısacık şekilde yazayım. Peki, her önüne gelen yapmasın bu işi. Toplansın herkes tek dağıtım olsun yeryüzünde. Onu beğenmeyenleri neyle sınırlayacaksın sen? GNU/GPL aşkına "yeryüzündeki_tek_dağıtım + 1. dağıtım"ı çıkartan "işgüzar" adamı nasıl engelleyeceksin? O işgüzarın yaptığı dağıtım yeryüzündeki_tek_dağıtım'dan daha güzel olursa hapse mi atacaksın onu, yaptığı işi mi karalayacaksın, yoksa başka bir şey mi?

Çözüm önerin nedir @kafkasyali, kısaca sorum budur sana.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kafkasyali

Bu kadar gerilmene gerek yok abi. Konunun, mevzunun ne olduğunu biliyorum. Sonuçta ortada açık kaynak bir çekirdek var ve isteyen istediğini yapar. "Yapma kardeşim" diye engellenemez.

Benim derdim işte o iki resim değiştirip adını dağıtım koyan "lüzumsuz işgüzarlar"la.

Çözüm önerisine gelince abi. GPL ile bunu engellemek mümkün değil. Burada bile anlaşma sağlanamazken nasıl getireceğim Oracle'ı, Sun'ı bir araya?


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

heartsmagic

@kafkasyali, gerilme değil bu durum. Ortada bir başlık var, aynı konu dönüp dolaşıp konuşulmuş ve bir şekilde bir şeyler iddia edilmiş. Bizler de bunu cevaplamışız, farklı farklı insanlar farklı farklı şekillerde, defalarca. Bu başlığa tekrar gelip o cevapları değerlendirmeden, yorumlamadan en başa dönerek aynı şeyleri söylemek makul değil.

Alıntı Yap@Al Arabi gerçekten haklı. Güçlü iki örnek Ubuntu ve Android

İşin gerçek yanı, GNU/LINUX bu birleşmeye hiç bir şekilde karşı değilken pratikte bunu yapmak mümkün gözükmüyor. Çünkü bu forumda bile GPL tartışması yaşanıyorken, dünya çapında neler olur siz düşünün. Kim ne derse desin. Masaüstü işletim sistemi son kullanıcıya hitap etmelidir. Linux bu aşamada değil. Kendi kendine engel olan, orta düzey ve profesyonel kullanıcılar için yazılmış bir sistemdir.

Biz ne zaman GNU/GPL tartışması yaptık bilmiyorum ancak GNU/GPL'nin tartışılacak bir yani yok. Kendisi apaçık ortada ve imkânları da belli. @Al Arabi de gerçekten haklı değil. Zira sen bunu söyleyerek aslında kendinle çelişiyorsun. Hem @Al Arabi gerçekten haklı diyorsun hem de böyle bir birleşmenin pratikte mümkün olmadığını söylüyorsun. Kısacası ortada bir çelişki var. @Al Arabi'nin yaptığı şey kendince makul görünen bir istek. Bizler de bu durumun neden ve nasıl makul olmadığını anlattık. Sen de istiyorsun aynı şeyi örneğin, fakat neden ve nasıl makul olabileceğini @Al Arabi gibi sen de anlatamıyorsun. Zira anlatmak mümkün değil, bunu izah etmeye çalışıyoruz biz.

Son söylediğini de konu ile bağdaştıramıyorum. Oracle ve SUN neden bir araya gelsin? Şu an Sun, Oracle'a ait zaten. Şirketleri bizim tarafa yaklaştırmaktan mı bahsediyorsun? Eğer öyleyse durumun yine bu konuyla doğrudan alakası yok.

Farklı bir noktadan bakıyoruz olaylara bu bir gerçek, bunu da anlarım. Ancak söylediğim gibi üç sayfalık bir sayfada bizlerin savlarını hiç görmezden gelip, üzerine ilk iletilerdeki yorumların yapıldığını görmek insanı germiyor ancak hayal kırıklığına sevk ediyor. Zira üç sayfa okunup okunmadığından şüphe ettiğim bir başlık ortada duruyorken tüm dağıtımları birleştirme, herkesi bir araya getirme gibi savlar nasıl savunulacak anlayamıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sem

".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

kafkasyali

#69
@heartsmagic

Bu konuyla ilgili kendimi doğru ifade edememek üzücü. Sun Oracle ifadesi yanlış oldu. Debian, Suse, Redhat belki daha doğru bir örnekleme olurdu.

Boşa kürek çekiyorum abi haklısın. Ortada değiştirilemez bir gerçek var. Hayırlısı olsun.

@sem0900

Kernel açık kaynak, uygulamaların büyük bölümü kapalı kaynak.


http://wp.me/1pScW
sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ؛ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐs

heartsmagic

Yanlış ifade de ediyor olabilirsin kendini ancak ben yine temel olaylarda eksiklik olduğunu düşünüyorum. Neden örneğin Debian ve Redhat biraraya gelsin? Biri gönüllü bir oluşum diğeriyse para kazanıyor bu işten gayet normal bir şekilde.

Dediğim gibi sanırım yanlış sularda geziyoruz...
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

6ng4n

Bu dağıtım çeşitliği meselesi konusunda önceden yazmıştım. Görüşlerimi yeniden belirtmek isterim.
1. olarak Linux ya da herhangi bir açık kaynak ya da özgür yazılımı geliştiren kişilerin yaptığı şey bilgi paylaşımıdır. Bu işler paylaşım üzerine yürür ve şu önemlidir ki her türlü gelişme çeşitliliğin olduğu ortamlarda çok daha kolay ve hızlı olur. GPL'in bize verdiği şey budur. Eğer biz kısıtlayıcı mantıkla (ister az ister çok) ilerlemeye kalkarsak belki ileride çok daha iyi hale getirebileceğimiz bir gelişmenin önüne set kurmuş olabiliriz. Belirtmek isterim ki sizin işgüzar dediğiniz adamlardan biri de Linus Torvalds. Sırf okuldaki Minix sistemi beğenmediği ve merak ettiği için Linux oldu.O kadar işgüzardı ki kısacık kuzey ülkesi yazını bilgisayar başında geçirdi. Sırf gelişeceğine inancı olmadığı bir yazılımı yazmak için. Ama sonuç oldukça farklı değil mi. Dünyadaki bilgisayar sistemlerinin çoğu Linux kullanıyor.(Lütfen geniş düşünün oturup Half-Life oynadığınız 17" ekrandan bakmayın olaya cep telefonundan modeme el aletlerinde bile linux kullanılıyor.)
Güncel bir örnek bumblebee projesi sayılabilir belki siz optimus ekran kartınızı ilk aldığınızda bu durumdan rahatsız oldunuz, belki çözüm aradınız, bulamadınız peki kendiniz geliştirdiniz mi? Bu kişi(ler) o kadar işgüzardı ki oturdu bunları çalıştırabilecek, normal bir insanın bakıp da hiçbir anlam veremeyeceği satırlarca kod yazdı. Sırf insanlar bunu kullanabilsin diye ve onu payaştı değil mi.

Peki windows'a gelelim kaç senedir aynı arabirimi kullanıyorsunuz? Ne kadar gelişme var acaba? Hiç Başlat sistemi ya da denetim masası değişti mi? Hala kurulumdan sonra birçok yazılıma ihtiyacınız var kimse bu duruma itiraz edemiyor. Ya da farklı daha kullanışlı bir arabirim geliştiremiyor. Çünkü paylaşım yok.

Kaldı ki bu durum sadece işletim sistemleri ya da linux dağıtımları için geçerli değil. Normal toplumda da birden fazla görüşün olması daha demokratik ve gelişmeye açık bir alan yaratır fikirler daha özgürce paylaşılabilir.Kısıtlama aykırılığı ve yeniliği bozar. Bu işin de mantığı budur.

Not: android dediğiniz sadece işletim sistemidir ve açık kaynkatır üzerine yüklediğiniz ya da telefonlarda yüklü gelen uygulamalar androidin bir parçası değildir. pekala linux'a da ücretli ve kapalı kaynaklı yazılım yüklenebilir bu linux'u kapalı kaynak yapmaz

bugra9

heartsmagic ve 6ng4n kullanıcılarına sonuna kadar katılıyorum ama katılmadığım bir noktayı vurgulamak istedim.

Alıntı Yap
Hala kurulumdan sonra birçok yazılıma ihtiyacınız var kimse bu duruma itiraz edemiyor.

Ben bu yazınıza hiç katılmıyorum. Olması gereken budur. Özgür diye tanımladığımız linux dağıtımlarında, gerekli programların kafalarına göre seçilip bize dayatılmasını yani bu kısıtlamayı çok yanlış buluyorum. Bu olayın yanlış olduğunu gösteren güzel bir örnek vereyim;

Biliyorsunuz ki windows ürünlerinde Internet Explorer (IE) , internet tarayıcısı olarak ön tanımlı olarak geliyor. Bana göre IE rakiplerine kıyasla güvensiz, yavaş ve en önemlisi aşırı problemli bir tarayıcı. Genelde hiç standartlara uymaz ve yazılım geliştiricilerinin saçını başını yoldurur. IE ön tanımlı geldiği ve bilgisayardan anlamayan kişilerin kullanması sonucunda(%50 den fazla)  tasarımcılar bu tarayıcıyı görmemezlikten gelemiyor.

Şimdi IE ön tanımlı olarak gelmeseydi, bir çok site sahibi sitesinin IE'de açılması için uğraşmayacak ve IE çoğu siteyi düzgün açamayacaktı. Dolayısıyla IE kendini yenilemezse, kullanıcı sayısı %1'in altında gezecekti. Tasarımcılar IE'ye uyum için uğraşacaklarına daha güzel siteler ortaya çıkaracaktı.

Sonuç olarak ön tanımlı gelen IE internet sektörünün yavaş ilerlemesinin temel sebeplerindendir ve bununda temel nedeni ön tanımlı olarak gelmesidir diye düşünüyorum.

heartsmagic

@bugra9, belirli ölçülerde haklısın. Bizim taraf için de benzer yorumlar yapılabilir, ancak bizim tarafta ortada ücretli satılan ve pazar payını artırarak ortalığı "domine" etmeye çalışan bir dağıtım olmadığı için diğer işletim sistemleri ile "doğrudan" kıyaslamak pek pratik değil. Dolaylı yoldan senin yaptığın gibi eleştirilebilir ancak o zaman iş internet tarayıcısından çıkar, tüm uygulamalara kadar gider. Böyle olunca da bizim yaygınlaşmasını istediğimiz hiçbir dağıtım yaygınlaşamaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mechulkalan

Bu kadar farklılığın çeşitliliğin olması beni linuxe bağlayan sebeplerin başında geliyor.
Galiba ben de bir arkadaşın bahsettiği 'işgüzar'lardan birisiyim. Bilgim yetse ben de mint'i çatallayıp grub değil burg kullanıp, kdevelop ve wine ekleyip Mechul OS olarak yayınlarım. Eminim ihtiyaçları benimde aynı doğrultuda olan insanlar minti değil benim gibi 'işgüzar' bir adamın işletim sistemini kullanır.
Başkası da Mechul OS'a eclipse eklesin chrome eklesin XXX OS diye yayınlasın benim hoşuma gider. İnsanlar benim sistemini indirip eclipse ve chrome yüklemekle uğraşacağına XXX OS'u kullansın.