Dağıtım çeşitliliğinin linuxa faydaları ve zararları

Başlatan thex_yavuz, 29 Haziran 2011 - 09:32:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

thex_yavuz

Merhaba arkadaşlar,
Linux çekirdeğini kullanan 100lerce dağıtım mevcut ve her gün yenileri ekleniyor. Bu kadar çeşitli dağıtımın linuxa artıları ve eksileri nelerdir?

Konu tek açıdan ele alınamayacağı için ucu fazlasıyla açık. O yüzden fazla dağıtmadan ve herkesin görüşüne değer vererek fikir alış-verişi yapsak çok güzel olur diye düşünüyorum.

1- Fazla dağıtım olması kullanıcı sayısını bölüyor mu, bu bölünme linuxun gücünü ms karşısında nasıl etkiliyor?
2- Msyi destekleyen şirketler linuxu desteklemek isteseler bile bu kadar çok dağıtım için yazılım yazmak istemiyorlar mı?
3-Bazılarının sitelerinde ubuntu, fedora, opensuse, source vs kurulum paketleri görmekteyiz. Yani direk destek alamayanlar kaynak dosyadan derlemek zorunda kalıyorlar. Bu da son kullanıcı için sıkıntı oluşturuyor mu?
4-Linuxa geçmek isteyen yeni kullanıcıların ilk sorusu "Call of duyt, need for speed, pes, fifa vs oyunları oynayabiliyor muyuz? Wine ile kurulabiliyor ama ???
5- Muhasebe programları, Mühendislik vs programların muadili linuxta var ama X yazılıma alışmış, şirketinin işleyişini X yazılımına göre oluşturmuş, ciddi boyutta kullanıcısı olan yazılımlar için neler yapılması gerekir?
6-Tabi ki her ülke, yada belli gruplar linuxu kendilerince derleyip yeni linux türevlerini kullanıcılara sunacaklar ama bi arkadaşın dediği gibi "Amerikayı tekrar keşfetmek" yerine belli dağıtımlar üzerinde yoğunlaşılsa nasıl olur?
7-Bildiğim kadarıyla Msnin en büyük rakibi ve 2. en çok kullanılan işletim sistemi Macintoshur. Mac ve Ms nin en büyük artısı acaba tek dağıtım olması mıdır? Linuxu tek dağıtıma indirgeyelim değil önerim ama bu kadar çok dağıtım olması yerine 3-4 ANA dağıtım olsa nasıl olurdu acaba? (Windowsun xpsi, vistası, 7 si var şeklinde bir yaklaşımla olaya girmeyelim mümkünse)

En temel çözüm kullanıcı sayısının arttırılması. Kullanıcı sayısı çoksa donanım ve yazılım şirketleri destek verir. Peki bu kadar dağıtım linux kullanıcıları açısından güzel ama linuxa destek vermek isteyen şirketlerin açısından birde olaya baksak.

*** Amacım sadece "Bu kadar dağıtım neden var?" sorusuna örnekler, tecrubeler ve bakış açılarımızla konuyu irdelemektir. Konu gereksiz görülürse direk kapatılabilir.

karamani44

Dağıtımlar farklı olsada aynı yapıyı kullanıyorlar. Ben denediğim birçok dağıtımda farklı sorunlar gördüm. En sorunsuz sistem Ubuntu geldi. Sistem çoğu şeyi kendiliğinden destekliyor zaten. Dağıtımlar farklı ama bir Synaptic'i dağıtımları %80 kullanıyor. Güncelleme neredeyse aynı mantıkla işliyor.

Farklı dağıtımlar sorun olur mu? Bence olmaz. Biraz kullanılınca hepsinin mantığı aynı. Ubuntu deb uzantısını kullanırken Pclos rpm tabanını kullanıyor. Bu bir zenginliktir farklılık değil.

Windowsun cazip tarafı çoğu program windowsa uygun olarak üretiliyor. Elbette linuxta karşılıkları var ama sıkıntı yok değil. Örneğin bir Dreamwiever'in yerini tutacak program yok linuxta.

empax

(-) Linux hakkinda bilgisi olmayan ve Linux kullanmaya baslamak isteyen biri kararsiz kaliyor. Bu surecte dogru secimi bulamayinca ya da denemek icin zamani olmayanca tekrar Ms'ye geri donuyor.

Kullanicilarin kafasindaki sorulari azaltmak icin cercevenin biraz daraltilmasi hatta on tanimli bir secenek olmasi gerekiyor kanimca.
Kullanici Linux'u benimsedikten sonra ileri evre olan cesitlilik havuzuna isterse kendisi girecektir zaten.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

kalkan1973

Linux açık kaynak olduğu için kodlamayı bilen herkes her tarafını kurcalayıp kendine göre bir takım değişiklikler yapabilir. Kişisel özelleştirmeler program ekleme yeniden yazma vs. Bu sebeple dağıtım çok. Fakat temel perensipler hep aynı. Özellikle kernel.

Windosw tarafına bakacak olursak özellikle son zamanlarda hele İE 9 da dikkatimi çeken indirme listesi ekranı tamamen Linux dan kopya çekilmiş. Sınavda kopya çekene 0 verirler.
Evde İşte her yerde Linux

gecegezen

Farklı dağıtımların olmasını bir zenginlik olarak görüyorum çünkü bu sayede biraz araştırma ve tavsiye toplayarak daha işlevsel sistemler toplayabiliyorsun ubuntu studyo veya hızlı gentoo gibi. Beki bu yeni başlayanların kafasını karıştırmıyor mu benim ilk geçisimde (daha doğrusu 2. ama lisedeki maceram kısa sürmüstü internet bağlantım olmaması ve modemi linux tanıtamamam o zamanlar redhat kullanmıştım.) İnternette biraz araştırdım ve çok fazla uğraştırmıyacak ve skype gibi kullandığım bir kaç programında depolarında olması veya hazır paketlerinin olması istemistim sonra ubuntu-tr'nın forum görünçe ubuntuda karar kıldım son kullanıcı ve yeni başlayanlar için güzeldi sonra biraz araştıramalar yaparak gentoo kurmayı falan denedim.
Kısaca demek istediğim bu çesitlilik başta biraz korkutsada insan kendine daha özgü sistemler kurabiliyor ve kullandığım dağıtım istemediğim bir şey yaparsa boğnu bükük bir şekilde durmamıda engelliyor mesala ubuntu kapandı veya benim hoşuma gitmeyen bir karar aldı o zaman benzer bir kaç dağıtım daha var mint gibi
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

gauss1777

çeşitlilik kötü değil ama bana göre öncelikle ortak bir uzantı ile dağıtımlara uygulama yükleye bilsek hiç fena olmazdı. yani ben deb paketini tekrar derlemeden pardusta kullansam fena mı? kısaca exe gibi standart bir uzantı. (farklılığın bir anlamı kalıyor mu? derseniz bilmiyorum, kalmayacaksada kalmasın) kısaca dağıtımlar arası birlikte işlerlik sağlanabilir. sonuçta aynı mantıkla çalışıyorlar diyorsunuz.

Alıntı YapMuhasebe programları, Mühendislik vs programların muadili linuxta var ama X yazılıma alışmış

hepsi için x yazılımı yok malesef. bu kadar iyi programlama bilenler, bu kadar çok dağıtım çıkaracağına, bence bu tarz uygulamalar için alternatif geliştirse daha çok iş yapmış olurlar. bu tür yazılımlar ücretlidir evet, bizlerde ücret almasınlar demiyoruz. olması yeterli..
jfm

finix

Zararları olsa da bunları birleştiremezsin ki? Her biri ayrı bir işletim sistemi olarak geçer. Mesela Mageia ile Ubuntu'yu birleştir bakalım. Çok büyük farklar olduğunu göreceksin.

6ng4n

çeşitlilik konusunu zaten gnu/linuxun kendisi yaratıyor bir anlamda çünkü genel kamu lisansı size değiştirip gene gpl ile dağıtma hakkını sunuyor. bu yüzden yapılan değişikliklerle farkı bir ortam oluşturmak mümkün. ancak farklılık yok dağıtımlar küçük farklılıklar dışında aynı çalışıyor aynı sistemle işliyor. %85i aynı birçok dağıtım kde, gnome, xfce gibi ortamlardan birinin seçiyor bunların yazılımını kullanıyor paket yöneticilerinin farkı da yok debian türevlerinde apt-get olan komut susede rpm fedorada yum pardusta pisi oluyor nerdeyse aynı komut çoğu pakedin adı aynı sadece küçük farklar var ve ben şu an fedora ya da başka bir linux kurulu bilgisayara gitsem en basitinden ls ya da cat gibi komutlar gene çalışıyordur ve bir sorun olduğunda halledebilirim. unix standardı derleme ile değil linux bsd,MacOS,solaris gibi sistemlerde aynı kodu derleyip çalıştırabiliyorum windowsta bir sürümde çalışan yazılım bir sonrakinde çalışmayabiliyor ama ben linuxta yazılımş kodu windowsta derleyebiliyorum gene hadi bilgisyarı bıraktım android telefonlarda bile aynı sistem işliyor uzaktan parça parça görünen olay bir yakına gelince bütünlük halini alıyor.

Alıntı Yapçeşitlilik kötü değil ama bana göre öncelikle ortak bir uzantı ile dağıtımlara uygulama yükleye bilsek hiç fena olmazdı. yani ben deb paketini tekrar derlemeden pardusta kullansam fena mı? kısaca exe gibi standart bir uzantı

deb ve pardsun pisileri farklı yapılanma gösteriyor ancak alien ile yüklemek mümkün eğer sistem dosyalarının yeri değişik değilse yüklenir ve sağlıklı çalışır.ayrı paket sistemlerinin mantığı uygun sistem konfigurasyonunda kurulabilmeleri.

gecegezen

aslında hemen hemen her sistemte çalışan sekilleride var mesale ati ve nvidea driverleri .run uzantılı dosyalar veya firefox sitesinden indirdigin tarballar ama o şekilde yaptığında sistemle kendi paket sistemi kullandığın kadar iyi uyuşmaya biliyor genelde kendi deb pisi veya rpm gibi paketleri kullanmak isimizi çok daha kolaylastıryor ve sonradan kurulmuş gibi durmuyor.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

thex_yavuz

Alıntı yapılan: gecegezen - 29 Haziran 2011 - 21:57:33
aslında hemen hemen her sistemte çalışan sekilleride var mesale ati ve nvidea driverleri .run uzantılı dosyalar veya firefox sitesinden indirdigin tarballar ama o şekilde yaptığında sistemle kendi paket sistemi kullandığın kadar iyi uyuşmaya biliyor genelde kendi deb pisi veya rpm gibi paketleri kullanmak isimizi çok daha kolaylastıryor ve sonradan kurulmuş gibi durmuyor.

Doğru diyorsunuz. Bi kaç tane ana dağıtım olsa yani bunların paket sistemi kullanılsa hem yazılım firmaları için sıkıntı olmaz hem de dağtımı kullananlar için kolay kurulum olur.
Örneğin Google Earhı kurmak için sitesine girdim. Ubuntu için paketi var fakat .bin uzantılı. Yani deb, rpm gibi iki uzantı temel alınsada bizde kolay bi şekilde kursak çok güzel olur diye düşünüyorum.

Tuxie

Çeşitlilik her zaman iyidir. :DHer biri farklı bir şey katar kullanıcıya.Hem Linux bir şirket değil unutmayalım özgür açık kaynak isteyen istediği kadar dağıtım çıkarır.
Böldüğünü söylemek belki kısmi olarak doğru olabilir bence.
Çünkü kullanıcılar zaten bir düre sonra kendilerine uygun gördükleri dağıtıma yöneliyorlar.Ubuntu mesela güzel bir dağıtım fakat bence en büyük sıkıntıyı sık sık yeni sürüm çıkarmasıyla yaşıyor.3 seneyi aşkındır kullanıyorum. Özellikle aynı yıl çıkan 2 sürümde çok bariz farklar olmuyor.Bunun yerine var olan sürüme destek süresi arttırılabilir.


Kadir Can

Dağıtım çeşitliliği iyidir.
İsteyen istediği dağıtımı seçebilir.
Zaten Linux kullanan adam uğraşmayı sever.
Tembel Linux kullanıcısı görmedim daha. :D
Kolay gelsin. :D

finix


emreseckin

Arkadaşlar Linux dağıtımlarının kullandıkları paket programlar hemen hemen aynı ama kod yapısı değişiyor örneğin centosta yum komutunu kullanıyorsun debian ubuntuda apt-get :)

Al Arabi

Onca dağıtıma harcanan iş gücü, emek, zamanlar 2 veya 3 dağıtıma yönlenmeli bence. Sistem(paket)  farkılılığı  şuan Linux kullanımının bence önündeki en büyük engel.  Dediğim gibi bir durum olsaydı biz şuan daha gelişmiş bir Gimp, Libre ofis veya belkide flash animasyon yapacak bir programa sahip olacaktık.

empax

Bu kadar gonullu tek bir dagitim icin seferber olsaydi simdi daha az sorun, daha fazla yazilim, daha saglam bir rakip olurduk... Ama soylenenler buradan oteye gitmiyor.
Cesitlilik diye tabir ettigimiz olay masaustunden ibaret olsaydi fazlasiyla yeterli olurdu.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

heartsmagic

Arkdaşlar GNU/Özgür-Açık yazılım dünyası tek bir yere indirgenemez. Sizin hayaliniz Windows'un sahip olabileceği tek bir şirket olmasından dolayı gün yüzünde duruyor hâlâ. Tamam gönüllüler tek bir yere toplansın demek belki mantıklı ancak bu dünyada bu işin oluru yok. Pratik hayata geçiremezsiniz bunu. Zaten vakti olan bir yerlere el atıyor.

@Al Arabi, Gimp, Libreoffice gibi konular çok ayrı. Buralara destek olanla kod yazan insanlar. Dağıtım demek salt kod demek değildir. Kısacası dağıtımların aza indirgenmesi ile Gimp veya Libreoffice'in pek alakası yok. Hele Flash, tamamen farklı bir kulvar. Birine ait, kapalı bir ortamdan bahsediyoruz.   
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Al Arabi

Alıntı yapılan: heartsmagic - 08 Ağustos 2011 - 02:45:37
@Al Arabi, Gimp, Libreoffice gibi konular çok ayrı. Buralara destek olanla kod yazan insanlar. Dağıtım demek salt kod demek değildir. Kısacası dağıtımların aza indirgenmesi ile Gimp veya Libreoffice'in pek alakası yok. Hele Flash, tamamen farklı bir kulvar. Birine ait, kapalı bir ortamdan bahsediyoruz.

Söylediğimi açıklama ihtiyacı hissediyorum. Eğer benim düşündüğüm gibi dağıtımların sayısı 2 yada 3'e düşseydi haliyle  ortaya çıkmış olan  fazla iş gücü   diğer yazılımlara desteğe (Gimp, Libreofis vb...) yönelecektir. Gelelim flash'a. Ben flahs'ın kendisinden değil  geliştirme ortamından söz ettim.Bunun için bir  F4L  adında yazılım yapıldı  fakat devamı gelmedi. 

thex_yavuz

100lerce dağıtım için harcanan emeğin birleştirilip 3-5 dağıtımda toplanması gerçekten mükemmel sonuçlar doğuracak kadar güzel bir proje olurdur. Fakat linux camiasında bu tür bir olay nedense özgürlüklerin kısıtlanması olarak algılanıyor.
Bu bizim gibi son kullanıcıların çözeceği bir mesele değil ne yazık ki, illaki linuxun başındaki kişilerde düşünmüştür bu meseleyi. Ama nedense 1.000 kişi a dağıtımını 2.000 kişi b dağıtmını destekliyor, böylece hem üretici beyinler hemde son kullaıcılar mecburen bölünüyorlar.
Tek bir linux olmasın tabi ama rpm kullanan ana bir dağtım, deb kullanan ana bir dağtım vs olabilir. Yapacak bi şey yok. Linux camiası %1lik dilimden memnun. Bizde ek olarak linuxu kurup arada güncellemeleri alıp kopmamaya çalışıyoruz. Sonuçta aksi görüşü savunanlarda kendilerince haklılar.

utdmr

Ancak
Alıntı yapılan: thex_yavuz - 08 Ağustos 2011 - 17:28:11
Ama nedense 1.000 kişi a dağıtımını 2.000 kişi b dağıtmını destekliyor, böylece hem üretici beyinler hemde son kullaıcılar mecburen bölünüyorlar.
Tek bir linux olmasın tabi ama rpm kullanan ana bir dağtım, deb kullanan ana bir dağtım vs olabilir.
Şöyle de bir şey var, o a dağıtımıyla ilgilenen 1000 kişinin yaptıkları sadece a dağıtımına değil, bütün özgür yazılım dünyasına yarıyor. Eğer bakarsanız, her dağıtımda dağıtıma özgü az program vardır(Ubuntu'nun Unity'si gibi istisnalar da var tabi), bu araçların da kodlarının büyük kısmı her dağıtımda kullanılabilir.
Kişisel Blogum: Çoğunlukla Zararsız - cogunluklazararsiz.org
--
Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -and a lot of courage- to move in the opposite direction.

Al Arabi

Sözün özü; Birlikten güç doğar! Bizde herkes kendi çalıp kendi söylüyor. Aslında Linux'un bugün bu  durumlarda olmasının temel nedeni de bu. Oysa bir vakıf aracılığıyla  1 dosyalama standartı oluşturup tek paket sistemi sistemi ile Linux  dağıtımları olsa kullanıcı sayımız çok arttığı gibi bağışta artardı. Doğal olarak Linux daha hızlı gelişirdi. E şimdi eski kullanıcılar hemen itiraz edecektir nerede özgürülük ve sınırsız tercih hakkı falan filan.... Buna cevap bugüne kadar oldu da ne? Yani fazla çeşitlilik bugün Linux kullanımının önündeki en büyük engeldir. Onun dışında dağıtımlar arasında sadece masaüstü farklılığı bence güzel olurdu. Çok çeşitli masaüstleri olsa kullanıcı çok sıkıntı yaşamayacağı (dosyalama sistemi aynı, paket sistemi aynı olduğunu düşünürsek) için herhangi bir masaüstünü kullanmada çekinmez.

bytan

Alıntı Yapçeşitlilik bugün Linux kullanımının önündeki en büyük engeldir.

Çeşitliliğin bir engel olarak algılanabileceğini ilk defa görüyorum. Herkes ihtiyacına göre bir tane seçer kullanır. Yüzlerce çeşit arasından ihtiyacını bulamıyorsa, iki üç dağıtım çeşidi arasından zaten hiç bulamaz.

Tek bir paketleme sisteminin olmasını istiyorsun @Al Arabi, ama hangisi olsun? Rpm dersen ben neden deb değil derim? Herkesin, "hah işte bu olmalıdır" diyebilecek şekilde ikna edilebileceğini düşünüyor musun? Ya da ikna etmek istersen senin gerekçelerin ne olur? Zaman ve emek tasarrufu için bu önerdiğin vakıf aracılığıyla hangi bakımdan x paketleme sistemi kullanılmalıdır da y paketleme sistemi kullanılmamalıdır?

Alıntı Yap
şimdi eski kullanıcılar hemen itiraz edecektir nerede özgürülük ve sınırsız tercih hakkı falan filan....

Olay tercih hakkından daha ileri boyutta. Senin önerdiğin vakıf x paketleme sistemini standart kabul ederse, orada kapı gibi gpl durduğu sürece başka birinin başka bir paketleme sistemi yapmasını nasıl engelleyeceksin? Bu kişi kendi paketleme sistemini yapıp kendi dağıtımını çıkartmak istediğinde ne olacak?

Neler olacağını söyleyeyim. Eğer paketleme sistemi gerçekten hakkını verecek kadar kaliteliyse, oluşturduğu dağıtım da ciddi şekilde kararlı ve ihtiyaçları karşılar düzeydeyse, kendisine kullanıcı bulacak.

Bunları nasıl engellemeyi düşünüyorsun ya da bu ihtimallerin gerçekleşmemesinin önlemini nasıl almalı bu vakıf?

Elbetteki tek bir yolu var, o da gpl kullanmamak.

GPL kullanmayan, kendine has standartları olan, geniş kitlelerce kullanılan bir işletim sistemi var. Bu yüzden de buralardayız ve "bizim de düşüncelerimiz, isteklerimiz, endişelerimiz" var diyoruz.

Son olarak yukarıdaki iletilerde söylendiği gibi, aslında zaman ve emek kaybı zannettiğin kadar büyük değil. @utdmr'in iletisi doğrudan bunu anlatıyor. Ve eğer bugün linux kullanıcı sayısı az ise, gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu konudaki en büyük engel çeşitlilik değil; o kendine has standartları belirleyen ve dışına çıkılmasına izin vermeyen "vakıftır."


Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Al Arabi

@bytan senden başka türlü bir tepki beklemiyordum. :) Herşeyin bir kolayı olduğu gibi benim yazdığım ve savunduğum düşüncelerin kolay bir şekilde yapılması mümkün; iş oraya varmış olsun.  Velev ki dağıtımlar bir vakıf kurup iş hangi paketleme tipine ve dosyalama sistemine kalmış olsun İnterneti olan bütün ülkelerde dağıtımların resmi veya gayri resmi olmayan toplulukları bulunmakta.  Bir duyuru ile büyük katılımlı bir anketle bu iş yapılır olur biter.

Yine tekrarlıyorum, açık yazılım topluluğu bence büyük bir birlik oluşturmalı ve güç kanalize edilerek iş verimliliği artırılmalıdır. Bu durumu en güzel anlatan söz: Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Gelelim gerçeklere, bunun hiçbir zaman olabileceğini düşünmüyorum. Bu sadece güzel bir fikirdir.

bytan

Alıntı Yap@bytan senden başka türlü bir tepki beklemiyordum. :)

Eh, mantıklı olduğum söylenir. :)

Yine tekrarlamışsın, yine tekrarlayayım; zaman ve emek kaybı zannedildiği kadar çok değildir.

Gerek önceki iletimdeki sorular, gerekse diğer iletilerdeki itiraz noktaları ortada durduğu sürece; güzel fikrinin olgunlaşması ve bunları elemesi gerekiyor. Bu yüzden, dediğin gibi bu hayalin gerçekleşmesi mümkün değil.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

eribol

@utdmr; Unity Ubuntu'ya özgü değil. Dileyen dağıtım, paket deposuna ekleyebilir.

Ayrıca hiçbir zaman çeşitliliğin zararlı olduğunu düşünmüyorum.