VINN bağlantım sürekli kopuyor..

Başlatan gauss1777, 17 Haziran 2011 - 12:55:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gauss1777

merhaba..

öncelikle forumda bu konuda arama yaptım ama aradığımı bulamadım, belirteyim (: yada gözden kaçırdım. benim sorunum modemi tanıtmak değil. yani gerekli ayarları yapıyorum, çokta güzel çalışıyor. ama bilgisayarı kapatıp açtığımda modemi takıyorum, bağlanıyor ve 2 saniye sonra bağlantı kopuyor. tekrar bağlanıyor ve tekrar kopuyor. ilk ayarları yaptığımda bu olmuyor, bilgisayarı kapatıp açınca bu sorunu yaşıyorum. ayarları silip tekrar yaptığımda sorun yok. kullanan arkadaşlarda her bilgisayar açılışında yeniden mi ayarlıyor acaba?

ve dikkatimi çeken bir şey var, ağ yöneticisinde ilk ayarları yaptığımda mobil geniş bant etkinleştir seçeneği geliyor, aynı kablosuz ağları etkinleştir seçeneği olduğu gibi ve yine bağlı olan ağ ismi görünüyor, bağlantıyı kes seçeneğide aktif oluyor vınn için. ama kapatıp açtığımda kayboluyor, acaba bunla ilgili olabilirmi?
jfm

Kenzi

Vınn kullandığım zamanlar bu sorun yoktu. Forumda birşeyler karalamıştım bu konuyla ilgili profil dosyası oluşturduğun zaman network manager a da gerek kalmıyordu...

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,17340.msg227325.html#msg227325

milestone

Aynı sorun bende de var, bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra modemi yeniden kurmak zorunda kalıyorum,

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,17340.msg227325.html#msg227325

yukarıdaki linkte verilenleri aynen uyguladım lakin değişen birşey olmadı, hatta vınn'ın içindeki sim kartı telefona takıp sim sormayı iptal ettim ama nafile...  bilgisayarı kapatmadıktan sonra cihazı istediğin kadar tak çıkar bağlantı sağlanıyor lakin ne zaman bilgisayarı kapatıp açınca sürekli olarak önce bağlanıyor bağlantı sağlandı yazısı gelir gelmez "çevrim dışı oldunuz" diyor ve bağlantı kopuyor...

açıkcası bazan ufak tefek birşey için bile olsa internete girmeye çalışmaya çalışmaktan artık gına geldi...

x x x x

10.04 zamanında böyle bi sorun yoktu... 10.10 11.04 de bu tip sorunlar çıktı nedense   önce otomatik oluşan bütün planları silin ve mobil geniş bant altında   yeni bir bağlantı oluşturun protokol ünü mgb  bu şekilde olucaktır pin isteyecek girin.  bu şekilde sorun çözülücektir muhtemelenn

milestone

@xxxx ....  öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim, yaptığım işlemleri noktası noktasına aşağıya yazıyorum, sanırım ben biryerde hata yapıyorum, vaktinizi ayırır okursanız ve nerde hata yaptığım konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum,, gerçekten madur durumdayım...

- Otomatik olan tüm planları sildim,
- Vınn'ın içindeki sim kartı çıkartarak telefonuma taktım ve pin kodu sormayı kaldırdım,akabinde windowstan kalma alışkanlık olsa gerek bilgisayara restart attım,
- Sonra sim kartı vınn'ın içine olması gerektiği gibi takarak bilgisayara bağladım...
- Bir süre bekledikten sonra saatin ordaki ağ bağlntıları simgesine tıkladığımda yeni mobil geniş bant bağlantısı gibi bir yazı çıktı onu tıkladım,
- Şebekemi seçerek devam ettim ve APN yazan yere "mgb" yazarak işlemi tamamladım ve yine saatin yanındaki ağ bağlantıları simgesine tıklayarak "turkcell connection" 'u tıkladım ve internet bağlantım geldi...
- İnternet tarayıcımı açarak birkaç sitede gezdim bağlantı harika.....

Tekrardan sorun olacakmı acaba diyerek bilgisayarı kapattım,bir süre bekledikten sonra tekrar açtım.. bilgisayar açıldıktan yaklaşık 5 dakika sonra ağ bağlantılarımda "turkcell connection" simgesi belirdi ve sürekli olarak denememe rağmen bağlantı önce sağlandı arkasından hemen "çevrimdışı oldunuz" mesajı yazarak bağlantı koptu....

Sonrasında;
- Öncelikle yine planlanmış tüm ayarları sildim,
- Uygulamalar > donatılar > uçbirim'i seçerek,
- Uçbirime "sudo gedit /etc/wvdial.conf" komutunu yazdım, şifremi yazdım, çıkan pencereye
- [Dialer 3g]
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 115200
Init2 = AT+CGDCONT=1,"IP","mgb"
#Init2 = at+cgdcont=1,"IP","apn","mgb"
Phone = *99#
Username = *
Password = *
New PPPD = yes
Auto DNS = 1

[Dialer pin]
Modem = /dev/ttyUSB0
Baud = 115200
Init1 = AT+CPIN=

yapıştırdım,benim vınn'ın sim şifresini kaldırdığım için "Init1 = AT+CPIN= " yazan yeri boş bıraktım.
- Sonra yine uçbirim'e "wvdialer 3g" komutunu verdim,  "wvdialer: komut bulunamadı" yazdı,sanırım sorunum burdan kaynaklanıyor...
- Uçbirim'i kapattıktan sonra yine saatin yanındaki ağ bağlantıları simgesine tıklayarak ilk kısımda yazdığım işlemleri tekrarladım,,

Sonuç olarak bilgisayarı kapatıp açtığımda yine bağlanamama sorunum oldu,
- Belki şifreden dolayı sorun çıkıyordur diye bu denemelerimden sonra, VINN'ın içindeki sim kartı telefona takıp tekrar sim şifresi sormayı aktif hale getirip yukarıda madde madde anlattığım tüm işlemleri titizlikle tekrar yaptım,
- VINN cihazını bilgisayarda mevcut olan 3 adet USB girişinde tek tek denedim, belki cihazla beraber gelen kabloda sorun vardır düşüncesiyle,uzatma kablosunu çıkartarakda denedim sonuç hep aynı oldu.....
- Acaba cihaz bozukmu diye komşumuzun windows 7 home yüklü toplama masaüstü ve windows 7 home yüklü HP marka laptopunda yaptığım tüm denemelerde cihazın her açıp kapamadan sonra sağlık birşekilde çalıştığınıda gördüm...

En başta da dediğim gibi sorunun cihazdan kaynaklandığını sanmıyorum, yukarıda yaptığım işlem sırasında biryerde farkında olmadan hata yaptığımı düşünüyorum,, yardımcı olursanız çok sevineceğim,,ayrıca çok uzun bir yazı oldu çok üzgünüm ama yaptıklarımı tüm detaylarıyla anlatmak istedim, eğer gerekli olursa  bu işlemleri "screen shoot" alarak tekrardan yapabilir ve burada paylaşabilirim,,şimdiden teşekkür ederim...

cagriemer

merhaba,

modeminizi cikarip taktiktan sonra;

sudo service network-manager restart

komutunu verdiginizde baglanti tekrar saglanabiliyor mu? eger saglanabiliyorsa, sistemin ag yonetimi ile ilgili bir sorunu olabilir. mesela modem ayarlarini ilk defa tanitirken, kablosuz aglari devre disi birakip tanitmayi dener misiniz?

milestone

@cagriemer,cevabın için çok teşekkür ederim öncelikle....

Dediğin gibi modemi çıkartıp taktım ve yukarıda yazdığınız komutu uç birime yazdım

axxaya@axxaya:~$ sudo service network-manager restart
[sudo] password for axxaya:
network-manager start/running, process 1700

bu şekilde bir yazı çıktı,,,

Az önce yine önceki kurulumu kaldırıp sıfırdan modemi tanıttım, tabi öncelikle dediğiniz gibi kablosuz ağları devre dışı bıraktım... Bilgisayarı kapatıp açtığımda yine aynısı oldu...

cagriemer

Kablosuz aglari devre disi birakinca baglanamiyor musunuz? Demek istedigim, bilgisayariniz su anda acik ama vinn baglantisi yok. Kablosuz aglari devre disi birakinca baglanti kuruluyor mu? Ikinci sorum onceki yazdigim iletideki komutu girdikten sonra baglanti duzeldi mi?

baran

Merhaba,

3G Modeminizin bağlı olduğu USB portunu bulduktan sonra, bu porta dair yönetim prensiplerini değiştirebilirsiniz. Sanırım bu soruna USB autosuspend integer değeri sebep oluyor.  Öncelikle şu bağlantıdan USB modeminizi bulun:

http://www.lesswatts.org/projects/devices-power-management/usb.php

Daha sonra /sys/bus/usb/devices altında bulacağınız USB portununuzun autosuspend değerini "on" olarak değiştirin.

autosuspend bir dosyasının değerini değiştirdiğinizde bir sonuç alamaz ya da integeri değiştirmenize izin alamazsanız ikinci yolu deneyin.

2. yol: Önereceğim bu yolda da, modemin idle durumuna düşmesini engelleyerek bir çözüm geliştirebiliriz.

Modemin bir adresi belli sürelerde ping etmesi ile çözüm sağlayanlar var. Aşağıdaki kod ile her 9 saniyede bir ping komutu işletilir.

ping -i9 www.google.com

Bende işe yaramadı modemi sürekli ping ile meşgul etmek. Araştırmaya devam ediyorum.

Sonucu bize de bildirirseniz seviniriz.

Selamlar...

Not: Son denediğim kod ile sorun çözüldü gibi görünmekte. autosuspend integer değerini -1 olarak belirledim, bu sürekli on durumunu ifade etmekte. USB portu altında power dizininde tüm durumları gözlemlemeniz mümkün, runtime-status dosyasına şimdiye kadar suspended yazılmadı. Bu, cihazı sürekli on durumuna aldığım anlamına gelmekte. Kod şöyle:

baran@EeePC:/sys/bus/usb/devices/usb1/power$ sudo echo -1 > autosuspend

Deneyelim, görelim sevgili dostlar... :)

heartsmagic

echo'yu o şekilde kullanınca izin hatası vermiyor mu?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

baran

chmod 777  ile izin hatasını aştım sanırım...

Evet, gün itibarı ile bağlantım hiç kopmadı. Sorun yaşayan arkadaşlar da dener ve sonuç bildirirlerse iyi olur.

Sanırım çözülmüş gibi görünüyor.

if

Geri dönüş için teşekkür ederim @baran. Çözülen konulara http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2917.0 bağlantısında anlatılanları uygularsanız seviniriz.

Konuyu açan @baran değilmiş:P

özgürubuntu

Konuyu ilgiyle takip ediyorum, foruma daha öncede yazmıştım, sorunun aynısını her iki bilgisayarda da yaşıyoruz (hatta 3 bilgisayar) düzeldiğine dair geri dönüş gelirse deneyeceğim :)

baran

Açıkçası verdiğim tüm çözümleri ben de denedim, fakat hala bağlantım ara sıra kopuyor. Modemi çıkarıp takmadan da bir daha bağlanmıyor. Modemi çıkarıp yeniden takmak yerine

sudo killall modem-manager

komutunu işletirsem, modemi çıkarıp takmadan yeniden bağlanabiliyorum. USB ile birlikte modem-manager de işin içinde.

Biraz daha araştırmak gerekli sanırım...

if

@baran, modemi çıkarıp takmadan dmesg | tail ne döndürüyor?

BayboraKaan

Bu sorunu bende sadece Vinn ile yasadim. Sorunu su sekilde asiyordum, sistem acildiktan sonra PIN'i soruyor sifreyi giriyordum ve ardindan 3-5 dakika bekliyordum. Sonuc olarak baglantim kopmuyordu. Elimde ayriyetten bir cok 3G modem bulunmakta ve bu sorunu tek Turkcell'in Vinn da yasadim.

baran

Alıntı yapılan: if - 04 Eylül 2011 - 20:38:45
@baran, modemi çıkarıp takmadan dmesg | tail ne döndürüyor?

Bu komutun bendeki çıktısı şöyle:

[  251.096260] usb 2-4: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
[  251.100126] scsi24 : usb-storage 2-4:1.2
[  251.105931] scsi25 : usb-storage 2-4:1.3
[  252.101770] scsi 24:0:0:0: CD-ROM            HUAWEI   Mass Storage     2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[  252.107063] sr1: scsi-1 drive
[  252.107409] sr 24:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
[  252.112583] scsi 25:0:0:0: Direct-Access     HUAWEI   SD Storage       2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[  252.113377] sr 24:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
[  252.116816] sd 25:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[  252.118837] sd 25:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Eylül 2011 - 23:26:20

Ayrıca şöyle bir durumu da tespit etmiş oldum:

/sys/bus/usb/devices/usb2/power/ altında bulunan "autosuspend" dosyasına sudo chmod 777 ile yazma izni açıyorum. Daha sonra, dosyaya "autosuspend" özelliğini iptal ettirecek olan "-1" değerini yazıyorum. sudo echo -1 > autosuspend

Bu durumda yine bu dizin altındaki "runtime_status" dosyasına hiçbir zaman "suspended" yazılmıyor. Dosya değeri sürekli "active" olarak kalıyor. 3G bağlantım koptuğu anda bu dosyayı izlemeyi düşünüyorum. Zira 3G modemi çıkardığınız anda bu dosyaya "suspended" yazılır. 3G modemi taktığımızda da dosya içeriği "active" olarak değiştirilir.

Sanırım şimdi yapılması gereken beklemek. Ağ kopacak ve dosyaya bakacağız. USB autosuspend özelliği midir bizim sorunumuz yoksa modem-manager midir... Göreceğiz...

Aklımdayken, her reboot ile autosuspend dosyasının değeri "2"ye dönüyor, yani autosuspend özelliğini sürekli devre dışı bırakacaksak, buna uygun bir başlangıç betiği yazmamız gerekecek. Zor değil elbet, ama ağ kopsun önce, bakalım dosyada ne yazacak. Şimdilik kopmadı, bekliyorum.

heartsmagic

Bu sorunu yaşayan arkadaşlar PIN'i iptal edip denediler mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

BayboraKaan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Eylül 2011 - 13:30:28
Bu sorunu yaşayan arkadaşlar PIN'i iptal edip denediler mi?

Sadece Vinn'i 3 hafta kadar kullanacagim icin fazla üstüne düsmemistim. Artik deneme sansimda kalmadi :)

baran

Şimdi şöyle bir son duruma ulaştım;

Ubuntu açılışta çevrimdışı oluyor, sonrasında sudo killall modem-manager komutunu uyguluyorum ve bir daha ağ kopmuyor.

dilsever

Yılbaşından bu yana vınn kullanıyorum. Bende de aynı sorun oldu. Pin kodunu kaldırdıktan sonra, sorun çözüldü. Benim önerim, pin kodunu kaldımak...
:)

1han

az önce ubuntu 11.10 yükledim vınn sürekli bağlanıp kopuyor. windows üzerinden yazıyorum şunun kesin bir çözümü var mı?

if

@1han, yukarıda kimi öneriler ve bağlantılar sunulmuş. Onlardan hangilerini denediniz?

1han

UBUNTU 11.04 de türkceli seçip mgb yazınca bağlanıyordu. 11.10 da da aynısını yapıyorum olmuyor. sürekli bağlanıp kopuyor.

if

@1han, yukarıdaki önerilerden hangisini denediğinizi sormuştum ama cevap alamadım. http://forum.ubuntu-tr.net/subdomains/forum/index.php/topic,17340.msg227325#msg227325 bağlantısında anlatılanları deneryip sonucu buraya geçer misiniz?