HTTP üzerinden OGG ses ve video yayını (streaming)

Başlatan aklan, 06 Haziran 2011 - 20:33:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aklan

Ben bilgisayarımda kurduğum yerel sunucu üzerinde İnternet sitesi tasarlıyorum. Bazı İnternet uygulamaları yapmak istiyorum. Bunlardan biri ses ve video yayını yapan, tamamen kendi tasarladığım bir program.

Yazacağım sayfaların YouTube ya da TTNET Müzik örneklerinde olduğu gibi gelişmiş olmasını istiyorum. Program; MP3 ya da AVI gibi popüler biçimlerden OGG'ye dönüştürme yapabilecek. Kullanıcı, ses ya da video tam olarak yüklenmemiş olsa bile, istediği bir bölüme atlayabilecek. Örneğin, kullanıcı bir sesin ya da videonun 50. saniyesine atlamak isterse ve dosya o bölüme kadar yüklenmemişse sunucuya bir istek gidecek: http://localhost/cal/getir.php?id=123&basla=50 gibi... Bu sayfa komutu verip uygulamanın istenen yerden çalmaya başlamasını isteyecek. Uygulama da bu komuta uyarak yayına başlayacak. Dosyalara yetkisiz erişimi engellemek için her seferinde rastgele bir kimlik kodu verilecek.

Kısacası çalmaya başlanacak konum, yayınlanacak biçim ve yayın adresi üzerinde tam denetime sahip olabileceğim bir program arıyorum.

Tasarım ve sayfayı yazmak benim için sorun değil, ancak öncelikle istediğim özelliklere sahip bir program bulmam gerekiyor. Uzun süredir araştırmama rağmen böyle bir program bulamadım. Bu konuyla ilgili bir öneriniz var mıdır?

krwlng

Çözücü paketler kullanacaksınız ve bunlara uçbirim aracılığı ile komutlar göndereceksiniz, başka türlü programla falan olacak gibi görünmüyor bana bu durum. Belki bu iş için ffmpeg kullanılabilir.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

furkankalkan

sunucu isini bilmiyorum ama html5 ile yapılıyor bu tür siteler diye biliyorum
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

aklan

@dewilman, dediğim gibi, sayfayı yazma kısmı benim için sorun değil, HTML5 ile yapıldığını biliyorum :).

@krwlng, zaten program derken demek istediğim sizin dediğiniz gibi bir şeydi :). Bir ara ffmpeg'i denemiştim ama sonra olmayacak diye düşünerek vazgeçmiştim.
Takıldığım yer şu: ffmpeg'e kendi istediğim adres üzerinden nasıl yayın yaptıracağım? Yazdığım sayfaya her defasında yeni bir yapılandırma dosyası oluşturtup ffmpeg'in bununla çalışmasını istemek bilgisayara gereksiz bir yük bindirir, diye düşünüyorum. Doğrusu denemediğimden dolayı, bu işin bu şekilde de olup olmayacağını bilmiyorum.

mcyegen

ses ve video yayını yapmak çok kolay önemli olan live yayın yapabilmek, bu sorun oluyor. amacınız sadece ses ve video yayınlamaksa 10 satırlık bi html koduyla bitirirsiniz işi, ama live yayın yapmak istiyorsanız, başarırsanız bana da haber verin :) bunun için konu açtım forumda ama bilgisi olan yok sanırım
Hello World!

aklan

Birkaç ay önce açtığım başlığı yeniden gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim @mcyegen. Siz ileti yazmasaydınız eskiler arasında kaybolmaması için bu başlığı "bump"layacaktım. :)

Henüz ben de başarabilmiş değilim. Bu tür sitelerin nasıl yapıldığını öğrenmek için İnternet'in altını üstüne getirdim desem yeridir, yine de yararlı bir kaynak bulamadım.

Ancak siz sadece canlı yayın yapmak istiyorsanız, URL'yi özelleştirme gibi bir derdiniz yoksa, FFmpeg ile FFserver'i bir araştırın. Uçbirimden çalışan bu programlarla yapmak istediğinizi yapabilirsiniz.

mcyegen

bakıyorum, red5 ile flash destekli canlı video yayını yapılıyormuş sanırım. onu yüklemeye calısıyordum bi kaç gündür, inat ettim yapacağım, nasıl yapıldığını anlatan da ayrıntılı bi konu açacağım, hiçbiyerde kaynak yok bununla ilgili düzdün. hep yarım yarım anlatılmış
Hello World!

emreseckin

kardeş o bahsettiğin komutlar get ile post komutları ile yaparsın

aklan

Bana mı dediniz? :) Eğer bana dediyseniz nasıl yapacağımı da anlatırsanız sevinirim.

Not: Videonun adresini özelleştirmek istiyorum, videonun bulunduğu sayfanın adresini değil.

cagriemer

Alıntı yapılan: aklan - 06 Haziran 2011 - 20:33:38
sunucuya bir istek gidecek: http://localhost/cal/getir.php?id=123&basla=50 gibi... Bu sayfa komutu verip uygulamanın istenen yerden çalmaya başlamasını isteyecek. Uygulama da bu komuta uyarak yayına başlayacak. Dosyalara yetkisiz erişimi engellemek için her seferinde rastgele bir kimlik kodu verilecek.

Kısacası çalmaya başlanacak konum, yayınlanacak biçim ve yayın adresi üzerinde tam denetime sahip olabileceğim bir program arıyorum.

Fikir yurutelim diye aklima yatmayan bir kisimi soracagim. Medya uzerinde istedigimiz zamana gitmek icin dediginiz gibi sunucuya istek yapildiginda, her seferinde rastgele video id'si ureten bir uygulama, goruntulemek istedigimiz icerigi nereden bilecek? Videolara verilen id'leri zaman asimli mi olusturacagiz?

JW Player ya da Video JS hangi nedenlerden oturu istediginiz isi yapamaz?

aklan

Siz kimlik kodu kısmını bana bırakın, orasını ben hâllederim :). Örneğin video kodunun HTML'sinin bulunacağı sayfada oturum kimliğiyle (session id) Query String'den gelen video kimliğini birleştirir, sonra hiç kimsenin bilmediği bir sözcüğü bunun sonuna eklerim, hepsini SHA1 ile şifreleyip "embed" kodunun URL'sinin Query String'ine yazdırırım. Sonra video yayınının yapılacağı sayfaya da aynı işlemi yaptırır, Query String'den gelen şifrelenmiş verinin bunun aynı olup olmadığına baktırırım. Aynıysa videoyu yayınlama komutunu verir ve ziyaretçinin yayının yapıldığı adrese yönlendirilmesini isterim.

Belirttiğiniz uygulamalarla videonun değil, sadece videonun "embed" kodunun bulunduğu sayfanın adresini özelleştirebilirim, videonun yayın yaptığı adresi (direkt link) değiştiremem. Ayrıca 256 Kbps yükleme (upload) hızı olan bir sunucudaki 10 MB'lik videonun son saniyelerini izlemek isteyen bir ziyaretçi bunun için videonun yüklenmesini beklemek zorunda kalır.