Mageia 1 Final

Başlatan cumali, 01 Haziran 2011 - 21:35:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cumali

Mageia 1 final sürümü kullanıma sunuldu.Resmi duyurusu daha sonra yapılacak.İndirip denemek isteyenler aşağıdaki bağlantılardan yararlanabilirler.

mageia-dvd-1-i586.iso : http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mageia/iso/1/mageia-dvd-1-i586.iso

Bununla kde,gnome,lxde vs.istenilen masaüstü tercihi yapılıp kurulum yapılabilir.

Mageia-livecd 1 Gnome (Türkçe kurulum için)

http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mageia/iso/1/mageia-livecd-1-GNOME-europe1-americas-cdrom-i586.iso

MD5 : 535c53fabfaea25ad6ad49edbbf6ce0a  mageia-dvd-1-i586.iso

Mageia-livecd 1 Kde

http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mageia/iso/1/mageia-livecd-1-KDE4-europe1-americas-cdrom-i586.iso

MD5 : 4977f5a974dec5b937a891e29cce5fdb  mageia-livecd-1-KDE4-europe1-americas-cdrom-i586.iso

Diger yansılar:

http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mageia/iso/1/

http://ftp.mandrivauser.de/mirrors/Mageia/iso/1/

Ana sayfa: http://www.mageia.org/tr/

Mageia Türkiye Forum : http://mageia-tr.org/

Ekran görüntüleri:

amon-ra

mageia 1 live kde indirdim kurdum şuan kullanmaktayım.gayet memnunum.kde severlere tavsiye edilir.

Ubuntgy

indiriyorum bir süre mageia ile devam ederim, sonrasına bakarız. Mandriva ile ciddi değişiklik var mı?

amon-ra

Alıntı yapılan: Ubuntgy - 01 Haziran 2011 - 22:19:19
indiriyorum bir süre mageia ile devam ederim, sonrasına bakarız. Mandriva ile ciddi değişiklik var mı?
mandrivanın yazılımları güncellenmiş hali gibi düşünebiliriz şimdilik.mandriva da olan birkaç sorun giderilmiş derli toplu bir sistem oluşturmuşlar.

cumali

Alıntı yapılan: Ubuntgy - 01 Haziran 2011 - 22:19:19

Mandriva kullanıcısı olmakla beraber şimdi Mageia kullanıyorum( Gnome).Aklıma gelen ciddi bir degişiklik yok.Yalnız Mageia 1 final  sürümünde kurulumu live cd.'yi takıp masaüstünü gördükten sonra 5-6 dk.gibi kısa sürede kuruluyor.

tarakbumba

Mandriva 2010.2 ile Mageia 1 arasında çok bir fark bulunmuyor. Önceki iletilerde belirtildiği gibi daha güncel paketlerin yer aldığı bir Mandriva gibi. Ancak Mandriva 2011 ile arasında hem son kullanıcı yönünden hem de sistem temeli yönünden büyük farklar oluşacak. Mandriva, Rosa İletişim Sistemleri adlı bir şirket ile anlaşarak KDE üzerine yeni uygulamalar geliştiriyor. Bunun en önemli örneği rosa panel adlı bir KDE alt işlem çubuğu. Ayrıca farklı menüler de gelişitiriliyor. Bunun yanında Mandriva, RPM temelli büyük dağıtımlar arasında bir RPM çatallaması olan RPM6' yı kullanmaya başlayan ilk büyük dağıtım oldu. Bu haliyle yakın bir gelecekte, Red Hat RPM paketleri ( aynı sürümü kullanan OpenSuse, PCLinuxOS, Mageia v.b. paketleri) ile uyumluluk ortadan kalkacak. Mageia ise eminim ki Mandriva' dan daha farklı bir yol izleyecektir.

Contempt

Mandriva Yenilenmeye doğru yol aldı. yeni yazılımlar geliştirdiğini blogunda takib ediyorum. Rosa projesinin  yanısıra Yeni Paket yönetcisinide tanıtmıştı videolu olarak.

Herşeye Rağmen...

cumali

Mandriva çatallamaya pek alıştı.Şimdide RPM6 ile ayrı bir yol takip etme düşüncesinde.Farklı uygulamaları, mandriva 2011 final sürümüyle hep beraber görecegiz.Mageia1 final sürümü henüz yeni çıktı.Kısa sürede kullanıcılarından olumlu yönde yorumlar almamız ,gelecekte de mageia'nın güzel şeyler çıkartacağı izlenimini veriyor.Ne diyelim,her iki dağıtıma da başarı dileklerimizi sunmaktan başka bir şey kalmıyor.

tanzer

Uzun zamandır Mandriva kullanmadığım için Mageia ile aralarında  fark varmıdır yokmudur yargıya varmam imkansız.  İlk etapta gözüme çarpan bir kaç şeyi eklemek istedim.

Mageia kurulumu sorunsuz gerçekleşiyor. Fakat bilgisayarda bulunan diğer işletim istemlerini sizin el ile eklemeniz gerekiyor. Mageia ile gelen ''Grup'' paketinde ''grub-update'' yok, sanıyorum paketten çıkarılmış. Yani her şeyi diskdrake den yapmak yada ''menu.lst'' dosyasını elle ayarlamak zorundasınız.  Ben ikinci yol ile başarabildim zira ''diskdrake'' benim girdiğim değerleri ısrarla değiştirerek hatalı bir şekilde ''menu.lst'' ye yazıyordu. Sanıyorum ''diskdrake ilgili bir böcek bu.

Kurulumdan sonra ilk göze çarpan rezalet grafik çalışmaları. Çok fazla bir şeyler yapılmamış ama kdm splash grafikleri falan çok kötü, hele oxygen icon setinde yaptıkları değişiklikler af edilmez. Ancak bu kadar kötü ve yeteneksizce olabilir.

Mageia ile ön tanımlı gelen Amarok doğal olarak MP3 leri çalamıyor. Yine ön tanımlı tarayıcı Firefox da Flash ve java eklentileri kurulu değil. Bu durumu görünce doğal olarak ''rpmdrake'' saldırıyorsunuz.; fakat orada sizi bayağı bir zorluk bekliyor.  Nonfree depoları işaretli değil, bu depoları sizin aktif etmeniz gerekiyor. Aslında hiç bir depo işaretli değil, yani her şey size bırakılmış. Orta seviye bir linux kullanıcısının bile içinden çıkmakda zorlanacağı bir durum yani. Zira depo isimlerine bakıp neyin neye yaradığını anlamak zor. Buna yansıların bazılarının çalışmadığını da eklemek lazım. Ben bunu fark edene kadar bayağı bir ter döktüm. Ne ise sonunda çalışan ve hızlı bir Almanya yansısı bulabildim. Evet ''rpmdrake'' snaptic den yetenekli ama kullanmak için okuluna gitmek gerekir. Hele Mageia'da bu işler dahada zor.

Hemen araya not olarak ekleyeyim yoksa unutacağım, Neopomuk kurulu gelmiyor. Dilerseniz siz kurabilirsiniz, bu ilgimi çekti. Neopomuk için gelecek biraz karanlık görünüyor.

devam edecek

cumali

Grub konusunda linux dağıtımlarının ortak bir metod geliştirmesini arzuluyoruz.Yalnız burda ufak bir ayrıntıya dikkat çekmek isterim.Bilindigi gibi mandriva/mageia (türevleri)grub kullanırken,ubuntu türevleri dağıtımlar grub2 kullanmaktadır.Haliyle uyum sağlayamayacağı ortada.Örnegin sisteminize önce ubuntu kurdunuz.Ardından mageia yada mandriva kurdunuz.Burda son kurduğunuz dağıtım grub kullandığından grub2 kullanan ubuntuyu gruba eklemiyor.Canlı cd.ile açılış yapıp düzenlemelerle sorun gideriliyor.Burda fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.

Yine sisteminize önce mandriva/mageia kurduğunuzu ardından ubuntuyu kurmuş olduğunuzu varsayalım.Burdada ubuntu,mandriva/mageia'yı grubuna dahil edecek ama mandriva/mageia açılmayacaktır.Burdada yapılması gereken ubuntudaki grub.cfg dosysını yeniden düzenleyerek açılışı sağlanmış oluyor.

Uzun bir müddet önce mandriva üzerinde diskdrake ile farklı bir dağıtımı gruba ekleyip çalıştırmıştım.Mageia üzerinde henüz denemedim.Diger bahsettiginiz şeyleri konu uzayacağı için deginmeyecegim.

Bu gerçeklerden yola çıkarsak bir linux dağıtımında kendimize göre çıkan sorundan dolayı "rezalet,kötü,affedilemez" diye ifade etmeniz düşündürücü.Bence bu ifadeyi haketmiyorlar.Alışık olmadığınızdan dolayı bir takım sıkıntı çekmeniz doğaldır.

tanzer

@cumali; ''rezalet'' kelimesi ''oxygen icon seti'' de yapılan değişiklikler için kullanlmıştır, başka bir şey için değil. Takdir edersin ki benim düşünce ve zevklerimi yansıtır ve kimseyi bağlamaz.

Okuduğunu anlamak esastır. Cevap vereceksen ona göre ver.  Anlıyorum boş adamsın, canın konuşmak istiyor. Ama kimseyi kendine güldürme. İşin garibi benide tanımazsın.  Ne ise, bu forumun lanetli olduğuna inanmaya başladım artık.

cumali

Alıntı yapılan: tanzer - 03 Haziran 2011 - 12:48:36
@cumali; ''rezalet'' kelimesi ''oxygen icon seti'' de yapılan değişiklikler için kullanlmıştır, başka bir şey için değil. Takdir edersin ki benim düşünce ve zevklerimi yansıtır ve kimseyi bağlamaz.

Okuduğunu anlamak esastır. Cevap vereceksen ona göre ver.  Anlıyorum boş adamsın, canın konuşmak istiyor. Ama kimseyi kendine güldürme. İşin garibi benide tanımazsın.  Ne ise, bu forumun lanetli olduğuna inanmaya başladım artık.

@tanzer,tabi  düşünce ve zevklerin elbette sizi bağlar.Ama duyurusu yapılmış bir linux dağıtımı için kamuya açık bir alanda haketmedigi ifadelerin için doğru olmadığını ifade etmek istedim.Takdiri izleyenlere bırakıyorum.

Boşmuyum dolumuyum buda beni bağlar sizi degil.İfadelerinize dikkat edin.Kışkırtıcı söylemlerden uzak durun.Evet sizi tanımadığım doğruydu.Ancak mesajınızdan sonra hangi yapıya sahip olduğunuzu anladım.

Aslında "lanetli forum" ifadenizle kendinizi tarif etmişsiniz.Kişi aynaya baktığı zaman kendisini görürmüş.Neyse forum yöneticileri bu ifadenizi dikkate alacaktır.

XRumer

2 gündür kullanıyorum.

- Mandriva'nın kalitesini aratmıyor. Performans ve kararlılık çok iyi. Nedendir bilmem ama diğer dağıtımlarda Xfce'de aldığım performansı bu dağıtımda Kde üzerinde alıyorum.
- Çökme vs. hiç yaşamadım.
- Mandriva'nın muhteşem Kde araçları aynen mevcut ve tıpkı Mandriva gibi %100 Türkçe.
- Donanım desteği çok iyi. Hatta son Linux kerneli kullanan dağıtımlarda xorg.conf dosyası bende oluşmuyordu, Mageia'da bu sorun yok. Yaşadığım tek sorun yazıcının sürücüsünün olmaması ki bu da 64bit'e özgü bir durum. 32 bit'te o sorun da yok.
- Amarok'da problem var mı bilmiyorum, çünkü kurulumdan sonra yaptığım ilk iş Amarok'u kaldırıp Clementine kurmak oldu.
- Eğer CD değil de DVD'den kurduysanız Nepomuk kurulu geliyor.
- Kde dışındaki masaüstlerine destek de en az Kde'ye verilen destek kadar iyi.
- Kısacası şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım tek eksiği, Pardus kadar olmasa da deposu zayıf ama iş görür. Bütün masaüstü ortamları ve onların yazılımları var. Yani zayıflığı çok da büyük boyutlarda değil. Şunu da unutmamak lazım ki bu bir Rpm kullanan dağıtım bu sorun aşılabilir. Hatta belki Mandriva depoları bile eklenebilir (hemen gaza gelip sakın demeyin, bunu ben daha sonra deneyeceğim) Ayrıca zaman içinde Mageia gelişticilerinin depoyu zenginleştireceklerini umuyorum.

Sonuç olarak herkese tavsiye ederim.

tanzer

@cumali; hala okuduğunu anlamadığını görüyorum. O yüzden seninle uğraşmak boş.

Fakat şu 'oxygen icon seti'' için bir kaç kelam etmek isterim. Bence KDE'nin değil Linux camisanın yüz akı bir set.  Oxygen ekibi gerçekten çok emek harcadı. Uzun zamandır hasretini çektiğimiz şeyi sonunda gerçekleştirdiler. Ve baktığımızda  nasıl büyük bir sevgiyle hazırlandığınıda hemen fark ediyoruz.  Adam gerçekten çok heyacanlanıyor.  Ximian iconlarından sonra yapılmış en büyük çalışma ve aynı aşkı taşıyor.

Ben dokunabilirmiydim bu sete? Hayır.. Büyük bir yeteneğim olsa bile  cesaret edemezdim.  Yani yapamazdım bunu; saygı, korku binbir hisle dolardım. Bunları anlatmak zor biraz.

@cumali; son olarak kimseyi kimseye şikayet etme. Kendin gör işini. Hayat boyu heartsmagic  abin gelib seni kurtaramaz.

cumali

Alıntı yapılan: tanzer - 03 Haziran 2011 - 14:18:53

@cumali; son olarak kimseyi kimseye şikayet etme. Kendin gör işini. Hayat boyu heartsmagic  abin gelib seni kurtaramaz.

@tanzer,mesajında hakaret içerikli ifadeler kullanacaksınız, forum.ubuntu-tr.net 'e " lanetli" yakıştırmasını yapacaksınız bizde buna seyirci kalacağız öylemi? Kendi işimi kendim elbet görebilirim.Ancak size,forum yöneticilerinin yapılması gereken görevlerinden birinin de forum kurallarına ters düşen durumlara müdahale edebildigini hatırlatırım.Lütfen konuyu daha fazla uzatmayalım.

tanzer

@cumali, sen dövülmek istiyorsun anlaşılan. Gerçekten zavallısın. Konuyu nerelere getirdin.

Benim için lanetlidr senin için değildir, bu bu kadarda basittir.  Merak etme yöneticiler yapar gereğini, heyacanlanma yahu. Adamlar korkuluk değil ya, sana ne.

Beni nerelere soktun tövbe tövbe. Aptal adamın demogogu da çekilmiyor yahu.

heartsmagic

Alıntı yapılan: tanzer - 03 Haziran 2011 - 14:18:53

Konu neden bana dönmüş onu da anlamadım.

1. Kimsenin ağabeyi değilim.
2. Kimseyi kurtarmak benim işim değil.
3. Cidden boş insanlarla uğraşılmıyor.

Hani @tanzer'in anlatmak istediğini ben anladım, @cumali biraz yanlış anlamış. Simge seti falan filan küçük meseleler aslında, dağıtımın kendisidir esas olan. Fakat bu yanlış anlamayı bu şekilde dile getirmek ardından da bana kadar meseleyi uzatmak?

Evet, gereken yapıldı, korkuluk değiliz haliyle...
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Luna

Yeni başlık açmak istemiyorum belki ilgisiz fakat,

Mageia ın;
-Performansı
-Kararlılığı
-Dili
-Paket yapısı(.deb ise kurmayı düşünüyorum)

Ne durumdadır?
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

cumali

Alıntı yapılan: Luna - 07 Haziran 2011 - 22:37:25
Yeni başlık açmak istemiyorum belki ilgisiz fakat,

Mageia ın;
-Performansı
-Kararlılığı
-Dili
-Paket yapısı(.deb ise kurmayı düşünüyorum)

Ne durumdadır?

Performans ve kararlılık açısından problem yok.Mageia kullanıcılarından bu yönde henüz olumsuz bir tepki gelmiş degil.Dil konusunda yukarıdaki resimlere baktığınızda bir fikir verir sanırım.Yani dil konusundada sıkıntı yok.Kurulum adımları bile Türkçe.Paket  yapısı ubuntu'dan farklı olup RPM dir.Farklı sorularınıza http://mageia-tr.org/forum/index.php adresinden bilgi alabilirsiniz.

BayboraKaan

Konu ile pek alakali olmayabilir. @cumali madrivanTürkiye artik mageia-tr mi oldu?

cumali

Mandriva Türkiye,pazar günü yayın hayatına son verdi.Bilindigi gibi 2010 yılı içinde Mandriva çatallanmış,ayrılan ekip yeni Mageia ekibini oluşturdu.Buna paralel olarak MandrivaTürkiye forum yöneticisi @eMİR arkadaşımız Yeni Mageia Türkiye forumunu kurdu.

BayboraKaan

Hayirli olsun diyelim. Peki Mandriva'ya devam destek verecek misiniz?

karizmaxi

Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız ancak bilindiği üzre Mandriva son sürümü ile bir çok değişikliğe gidiyor bu sebeple bilgimizin yettiğince tabi ki yardımcı olmaya çalışırız :)
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

cumali

Tabi,elimizden geldikçe dilimiz döndükçe destek verecegiz.Bunun için forum alt menülerinde Mandriva ve PCLinuxOS bölümleri oluşturuldu.

decent

Mageia dual ISO dosyasını indirip yükledim.
Çok kısa sürede yükleniyor, kurulum çok basit ve güzel hazırlanmış.

Her şey tamam olduğunda yeniden başlattım.
Masaüstüne geleceği anda yeşil mavi-yeşil tonlarında bir renk ekranda öylece kalıyor ve ordan ileriye gitmedi.
Zaman yetersizliğinden dolayı tekrar Mageia kullanmayı bir sonraki sürüme bırakarak Gentoo tabanlı Calculate indirmeye başladım.