Komut sisteminden ne zaman kurtulacağız

Başlatan thex_yavuz, 13 Mayıs 2011 - 14:35:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 10 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zipco

Alıntı yapılan: emreseckin - 18 Mayıs 2011 - 14:08:54
Alıntı yapılan: heartsmagic - 18 Mayıs 2011 - 01:07:12
Alıntı yapılan: emreseckin - 18 Mayıs 2011 - 00:31:19
Mesela Wİndowsta ki gibi program yüklerken Next Next Finish olabilir :D

Ne gerek var, daha kolayına sahibiz zaten.
Çoğu zaman paket kurarken sorun oluşuyor ben bile bilmiyorum :D
tar.gz yi kuramıyorum mesela

pcbsd verelim size?

gecegezen

Burda insanların karıştırdığı söyle bir şey görüyorum ben Linux deyince bunun windows gibi algılıyorlar. Her linux dağıtımın kendi paketleme sistemi var en kolay program kurma şekillerinden biri bu kaldıkı windowstada her program her sürümde çalışmıyor bençe bu dikkate edilmesi gereken noktalardan biri, bir diğeri ise program boyutları windowsta aynı isi gören veya aynı dosyalar birçok program için tekrar tekrar kopyaları oluşuyor buda benzer programları daha fazla yer tutmasına yol açıyor (blender ~20 3d max yaklasık 1 cd diye biliyorum.) ama kurulumu daha kolay oluyor. sonuçta sorun çıkaraçak bir çok şeyin kendi versiyonları ve kopyaları yaninda kaldıki sende bağzı şeyleri windowstada kurmalısın java için sun java gibi ama bazi linux dağıtımlarında pardus mesala sonradan nerdeyse hiç program kurmadan nerdeyse her işi yapabilirsin windows son versiyonunda bile bunu yapamazsın.(En basitinden doc belgelerini bile açamazsın)
linux tek bir dağıtı kullanıp tüm linux dağıtımlarını ona göre kıyaslamak bence bir hata çok farklı işlere hizmet eden linux dağıtımları var.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

if

Alıntı yapılan: thex_yavuz - 18 Mayıs 2011 - 13:48:08
Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2011 - 13:41:38
Tepki ile kastım o yöntemin kolay mı zor mu; daha iyi mi daha kötü mü; daha anlaşılır mı yoksa anlaşılması zor mu; foruma katkısı ne düzeydedir vs. demekti.

Kolaylık açısından; komut sistem daha iyidir. Tekrar ediyorum, linuxla yeni tanışanlarda bu itici algılanıyor. Duayen diyeceğim forumdaki ileri düzey kullanıcılarla ne yazık ki ortak bi noktada buluşamadık. Ben windowstan gelenlerin linuxa olan yabancılığı üzerine bir fikir üretmeye çalıştım.
İyi-kötü karşılaştırması yapılacağını pek sanmıyorum. Önemli olan çözüm üretmektir.
Anlaşılırlık konusu; * tabi ki görsellik -acemiler için- daha anlaşılırdır.

Bunlar benim yorumlarım :) Çoğunluğun yorumu farklı olabilir.

@thex_yavuz, hüsn-ü zan ile bakmasam bu zamana kadar yazdığınız iletilerin yekununa, sırf birileriyle atışmak için böyle bir konu açtığınızı düşünürdüm. Belki haddimi aşarak, diğer üyelerimizin size anlattıklarını bir cümlede özetlersem, sorunların kendisi bir çok değişkeni içermekle beraber o soruna yönelik çözümler de bir çok değişkeni içermektedir ve bu değişkenlerin çoğunluğu sorunlara uçbirimden yanıt bulmayı gerektirmektedir; lâkin bu 'zorunluluk' isteyenin sorunların çözümünde grafik arayüz kullanmasına engel teşkil etmemektedir.

6ng4n

Niye komut istemine ön yargı var anlamıyorum. Ben windows kullandığım nadir zamanlarda da cmd kullanıyorum.Komut kolaylık sağlıyor bence

zipco

Alıntı yapılan: gecegezen - 18 Mayıs 2011 - 17:25:19

Burda insanların karıştırdığı söyle bir şey görüyorum ben Linux deyince bunun windows gibi algılıyorlar. Her linux dağıtımın kendi paketleme sistemi var en kolay program kurma şekillerinden biri bu kaldıkı windowstada her program her sürümde çalışmıyor bençe bu dikkate edilmesi gereken noktalardan biri, bir diğeri ise program boyutları windowsta aynı isi gören veya aynı dosyalar birçok program için tekrar tekrar kopyaları oluşuyor buda benzer programları daha fazla yer tutmasına yol açıyor (blender ~20 3d max yaklasık 1 cd diye biliyorum.) ama kurulumu daha kolay oluyor. sonuçta sorun çıkaraçak bir çok şeyin kendi versiyonları ve kopyaları yaninda kaldıki sende bağzı şeyleri windowstada kurmalısın java için sun java gibi ama bazi linux dağıtımlarında pardus mesala sonradan nerdeyse hiç program kurmadan nerdeyse her işi yapabilirsin windows son versiyonunda bile bunu yapamazsın.(En basitinden doc belgelerini bile açamazsın)
linux tek bir dağıtı kullanıp tüm linux dağıtımlarını ona göre kıyaslamak bence bir hata çok farklı işlere hizmet eden linux dağıtımları var.

Evet yapamazsin eger win yaparsa tekelcilik olur. neyse konuyu acan arkdas gayet iyi bir yere temas etmisti. bunu prog. kurma bazina indirmeyelim.

heartsmagic

@zipco, neden PCBSD? Zaten elimizin altında güzel bir paketleme sistemi ve bu sistemi kullanan derya kıvamında bir depo var.
@emreseckin, tar.gz neden kuruyorsun? Lütfen, konu cidden çok dağılacak. Olay nerelere gidiyor.

Şimdi, konudan ayrılan iletileri henüz görmedim fakat ben dönüp dolaşıp aynı şeyleri anlatırken, bazı cevaplar ararken bir türlü o cevaplar gelmiyor, fakat kendisi gibi düşünen birini gördüğünde @thex_yavuz "helal olsun" çekiyor. Şimdi, ciddi anlamda bazı şeyleri yazarsam insanlar kırılacak, bu nedenle tüm sabrımı zorlayarak sadece bazı fikirlerimi beyan ediyorum, ardından konu yine çoban salatasına dönerse, bana sorduğum soruların cevapları verilmezse, tartışıp tartışıp başa dönersek gönül rahatlığıyla konuyu kapatacağım.

Ayrıca bazı arkadaşlara da sesleneyim. "Uzman arkadaşlar komut satırının böyle şöyle olmasına karşılar" demeden önce ya tüm başlığı okuyun ya da bir şey demeyin. Komik duruma düşülüyor.

Son defa.

Burada kimse herkesin, kolay olduğunu düşündüğünüz yoldan, yani grafiksel ortamdan iş yapmasına karşı değil. Dileyen dilediği gibi kullanabilir. Fakat bu kadar yoğun bir forumda bizlerden sorunları çözerken grafiksel olarak mı anlatım yapmamızı bekliyorsunuz?

Bu bir.

Bir önceki iletimde sorduğun "X uygulamasını açıyorum ama kapanıyor" konusunu uçbirim kullandırtmadan nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Bu iki.

Bu forumda olmaz, uygun bir başka ortamda, günlükte, hatta bu kadar yoğun olmayan bir başka forumda görsel anlatım olabilir, bizler buna karşı değiliz, siz hâlâ karşı olduğumuzu mu düşünüyorsunuz?

Bu üç.

Bu üç sorunun altını yeterli bir cevapla doldurmayacak hiçbir arkadaş bize itiraz etmesin, dört sayfadır konuştuğumuz şeyleri okumadan yeni ileti geçmesin, kaçamak yanıtlar vermesin, bizi fanatik, eleştiri kabul etmeyenler olarak lanse etmesin. Aksi takdirde gönül rahatlığıyla yapacağım dediğim şeyi cidden hayata geçirmeyi planlıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

İçeri alınan iletileri şimdi okudum.
@thex_yavuz, bana alacağım çok yol olduğunu söylemişsin. Doğrudur, cidden alacağım çok yol var, zira bu uçsuz bucaksız diyarda öğreneceğim o kadar çok şey var ki, kendimi denizde ancak bir damla olarak görüyorum zaman zaman, bunu söylerken de çok samimiyim. Fakat şunu da belirteyim ki, benim alacağım yol ne kadarsa emin ol senin alman gereken yol onun kat ve kat ötesindedir. Bu konuda mütevazı olmaya da ihtiyaç hissetmiyorum. Okuduklarını irdelemeden, ileri geri konuşarak bir yere varamayız.

Sorduklarım gayet net şeylerdi aslında, bir X uygulaması derken X sunucusu dememişim değil mi? Demiş miyim? Ben bakıyorum da göremiyorum. Daha açık yazayım, karışık olmuş sanırım.

"Gedit açılıyor ancak hemen kapanıyor, sorunu nasıl çözebilirim?"

Gedit =! X sunucusu. Yani Gedit X sunucusu değildir.

Neyse, aslında bu iletim aslında bir önceki iletimden ötürü geçersiz kalıyor. Fakat bizler bu kadar şey için uğraşırken, yine fanatik, yine yardım etmeyenler olarak nitelenmişiz @oner arkadaşımız tarafından.

Bazen hiç tartışasım gelmiyor böyle konuları, cidden daha zaman var demek ki. Ancak olur da arada faydalanan birileri çıkar diye ümit ediyorum hep içimden. Zira seviyeyi bırakırsak yerlerde gezinecek, o zaman da ortaya niteliksiz Linux kullanıcısı çıkacak. Bizlere nitelikli olanından lazım. Önce okuduğunu anlamalı, zira Linux için çok çok okumak gerekiyor.

thex_yavuz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 18 Mayıs 2011 - 23:46:01
Ayrıca bazı arkadaşlara da sesleneyim. "Uzman arkadaşlar komut satırının böyle şöyle olmasına karşılar" demeden önce ya tüm başlığı okuyun ya da bir şey demeyin. Komik duruma düşülüyor.
Komut satırının kullanılmasına kimse karşı değil. Ben kendimi ifade edemedim galiba, bi çok sefer söyledim yine söylüyorum. Etrafımda linuxu anlattıklarımda oluşan olumsuz bi algı vardı, hani bunu bi şekilde aşabillir miyiz diye sordum. Gerek görenler azınlıkta olmakla birlikte komut satırını kullanma taraftarı olan arkadaşlar yoğunluktalar. Kimseye benim fikrimi desteklemiyor diye bi şey demiyorum. Demek ki komut satırına bi eğilim var, bizde komut satırıyla yapılanların daha iyi olduğunu öğrenip arkadaşlarımıza ona göre yönlendirme yaparız. Artık kabul ederler etmezler bilemiycem.

Burada kimse herkesin, kolay olduğunu düşündüğünüz yoldan, yani grafiksel ortamdan iş yapmasına karşı değil. Dileyen dilediği gibi kullanabilir. Fakat bu kadar yoğun bir forumda bizlerden sorunları çözerken grafiksel olarak mı anlatım yapmamızı bekliyorsunuz?
Kimse kimseyi zorlayamaz, bunda mutabıkız yanılmıyorsam. O zaman sizler grafik ekranda anlatmayı verin, anlatmak isteyen olursa onlar anlatıverir. Kimse anlatmazsada ciddi bi kayıp söz konusu değil, fikir alış-verişi yapmış oluyoruz.

Bir önceki iletimde sorduğun "X uygulamasını açıyorum ama kapanıyor" konusunu uçbirim kullandırtmadan nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?
O soruya cevap verdiğimi hatırlıyorum ama tekrar söyliyeyim -sizin kadar konuya hakim değilim ama- X uygulaması çöktüyse ve bu konu uç birimden çözülecekse tabi ki komutlarla çözülmeli. Lakin ağdan yazıcı tanıtmayıda tutup komutlarla anlatamayız, yada türkçe dil seçimini komutlarla anlatamayız. Belki komutları vardır ama grafik ekranda daha pratik bi yolla bu sorunlara çözüm üretilir yanılmıyorsam.

Bu forumda olmaz, uygun bir başka ortamda, günlükte, hatta bu kadar yoğun olmayan bir başka forumda görsel anlatım olabilir, bizler buna karşı değiliz, siz hâlâ karşı olduğumuzu mu düşünüyorsunuz?
Ben kendimi bi yere koyup, saçma sapan fikirler ortaya atıp sizleri zan altında bırakmak niyetin hiç olmadım-olmamda, dediğim gibi görsel anlatım denen şey benim için şuraya tıkla, ordan da şuna tıkla gibi yazı ile ifade edilen şeylerdi, resimlere gerek yoktu.

Forumun sorumlusu olarak; sınırları aşmamamızı, bu konunun dallanıp budaklanmaması gerektiğini, yazılarımızda uslübumuza dikkat etmemiz gerektiğini söylemekle iyi yapıyorsun, sanada bizleri uyardığın için şahsım adına teşekkür ederim. Fikirlerimizi ortaya koyarız, gerekli doyuma ulaşında bu konuda arşivdeki yerini alır, ihtiyacı olana kaynak olur belki.

microanaliz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Mayıs 2011 - 01:21:59
İçeri alınan iletileri şimdi okudum.
@thex_yavuz, bana alacağım çok yol olduğunu söylemişsin. Doğrudur, cidden alacağım çok yol var, zira bu uçsuz bucaksız diyarda öğreneceğim o kadar çok şey var ki, kendimi denizde ancak bir damla olarak görüyorum zaman zaman, bunu söylerken de çok samimiyim. Fakat şunu da belirteyim ki, benim alacağım yol ne kadarsa emin ol senin alman gereken yol onun kat ve kat ötesindedir. Bu konuda mütevazı olmaya da ihtiyaç hissetmiyorum. Okuduklarını irdelemeden, ileri geri konuşarak bir yere varamayız.

Sorduklarım gayet net şeylerdi aslında, bir X uygulaması derken X sunucusu dememişim değil mi? Demiş miyim? Ben bakıyorum da göremiyorum. Daha açık yazayım, karışık olmuş sanırım.

"Gedit açılıyor ancak hemen kapanıyor, sorunu nasıl çözebilirim?"

Gedit =! X sunucusu. Yani Gedit X sunucusu değildir.

Neyse, aslında bu iletim aslında bir önceki iletimden ötürü geçersiz kalıyor. Fakat bizler bu kadar şey için uğraşırken, yine fanatik, yine yardım etmeyenler olarak nitelenmişiz @oner arkadaşımız tarafından.

Bazen hiç tartışasım gelmiyor böyle konuları, cidden daha zaman var demek ki. Ancak olur da arada faydalanan birileri çıkar diye ümit ediyorum hep içimden. Zira seviyeyi bırakırsak yerlerde gezinecek, o zaman da ortaya niteliksiz Linux kullanıcısı çıkacak. Bizlere nitelikli olanından lazım. Önce okuduğunu anlamalı, zira Linux için çok çok okumak gerekiyor.
Size bende laf atmıştım ama insan değer verdiği kişilere laf atar .Sevdikleri değerli olduklarından kendilerininde değerli hissetmek isterler Şunu unutmaki buranın alimleri varsa en başında sen gelmen gerekiyor ve öyle buna laf atacak buna dil uzatacak kişi çok biliyorsa kendi bir proje geliştirsinde göreyim lütfen sorumlulara daha fazla saygıyı göstermede kendimizi mecbur hissedelim bir rica bu saygıyı onlara gösterelim...
MicroAnaliz

heartsmagic

@thex_yavuz, aşağı yukarı aynı yerde buluşmuş gibiyiz. Bizler görsel anlatım yapana karşı çıkacak değiliz, zaten mesele ve tartışma buradan çıkmadı. Mesele uçbirimi kullanmak isteyenlere yapılan bir nevi itirazla başladı. Söylediğin üzere bu yardım edecek insana kalmış bir olay. Bizlerse çoğu zaman mecburiyetten bu yola başvuruyoruz. Haliyle eşime dostuma bir şeyler anlatırken birebirde uçbirimden anlatmıyorum. Yazılımı nasıl kuracak normal bir şekilde açıp uygulama üzerinden anlatıyorum. Burada işler değişiyor, dediğim gibi ilerde bizi daha net anlarsın.

@microanaliz, bize kimsenin bizlere saygı duymasını beklemiyoruz, beklesek beklesek bu kadar şeyin arasında en fazla anlayış bekleriz, o da hatalarımıza, yanlışlarımıza karşı.

kalkan1973

Resimlerde de görüldüğü üzere UÇBİRİM kullandığımızda adım adım bilgisayar ne yapıyor ne ediyorsa görmek mümkün. Bu da sistemin temelini anlamaya meraklı olanlar bilhassa benim için artı bir avantaj. Grafik ekranda bunları göremiyoruz maalesef...
Evde İşte her yerde Linux

zipco

@heartmagic : arkadas next next li kurulum olsaydi demis bende oyle olan bir acik sistem onerdim. zira acik sistem olsunda linux olur bsd olur fark edermi?

@mustafa kalkan : burada kimse terminale karsi degil. olan varsada ben degilim. fakat bir elestri oneri olarak arkadasin ve benim fikri one surduk. ne miydi o fikir alinti yaptigim metinden 2 secenegi okurmusun lutfen. linux dunyanin mali ama biz kendi malimiza yon verecek bir elestri yapmayalim mi.

Alıntı yapılan: thex_yavuz - 13 Mayıs 2011 - 14:35:38
Arkadaşlar ben yıllardır ubuntu ve diğer linuxları denerim. Her şey iyi güzel ama 2 konuda klasik problem yaşıyorum

1- Sistemde ufak bi değişiklik yapsak hemen çökebiliyor. Malumunuz 1 haftadır çözümünü aradığım ve hala çözemediğim bir yazıcıdan çıktı alma meselesi bile insanı soğutabiliyor. Bir başka arkadaşımız ekran çözünürlüğünü bile değiştiremiyor vs vs vs
2- Forumdaki konulara bakın, bir çoğunun çözümünde komutlar geçerli. Yıl 2011, neden tıklamayla yapamıyoruz artık bu işleri. Geliştiriciler neden hala komuta bağımlı bırakıyorlar bizi.

Unity geliştirilirse güzel bi masaüstü olacak, Gnome3 gayet güzel bi masaüstü olmuş, geliştirilince o da çok daha güzel olacak. Tam bi ağız tadıyla ubuntuya geçmek istesem löp diye sistem hata verebiliyor.

bu olayin cok boyutu var. sayin magic x programin neden calismadini anlamak icin konsol basvuracagini soylemis. linuxte paket program olmadini(yada daha az oldugu icin?) ve gelistiricilerin kendi zamanlarindan ayirip proje gelistirdikleri icin aninda yada daha kaliteli yapimlar olamadindan sizin gibi yardim sever arkadaslar * tabi ki konsol kullanacak zaten baska cozum yok.

ama benim soylemek istedigimi bende bir ornekle aciklayiyim:
diyelimki grub uctu. makinamda 2. os yok. simdi ben foruma nasil giriyim....  gibi bir cok sebeb sayarim: kisa kesiyim. bir fixmbr - fixboot gibi kisa kolay komutlar olsa... diyorum.

sitem ve elestirim size degil. gelistiriciyedir. dilerim acik olmusumdur

decent

"Ne zaman nasıl kurtuluruz?" değil; "Nasıl daha verimli kullanırız?" fikrini savunanlar için küçük bir konu özeti:

[Nasıl]Ubuntu' da komut satırı ile yazılım yüklemek
http://www.howtogeek.com/63997/how-to-install-programs-in-ubuntu-in-the-command-line/

heartsmagic

@zipco, PCBSD kullanmadığım için bilemiyorum ne nasıldır. Fakat benim de söylemek istediğim aslında elimizin altında olan şeyin Next-Next'ten çok daha kolay olduğuydu.
Grub kurtarma meselesi de aslında çok zor değil, bir komutla Canlı CD ile yapılabiliyor bu. Kaldı ki fixmbr için bile Cd lazım.

Bazı konularda seni haklı görebilirim, ancak kaliteli/kalitesiz şeklinde etiketlemeyelim uygulamaları. Bizim dünyamız çok zengin ve ne yazık ki çok çetrefilli. Forumda da görülebileceği üzere bir Türkçe dil sorunu bile Python uygulamalarını afallatabiliyor. Doğrudur, bunu çözmesi gerekenler de geliştiricilerdir. Ancak başka yerlerde olduğu gibi hata çıktısı alamadığımız bir ortamdansa, hata çıktılarını görebildiğimiz bu tarafı tercih ederim.

canosayan

sorarım size. kaç kere next next install demekten başka seçenekleri kullandınız?
Chmod bizim işimiz.

zipco

@heartmagic: evet elimizdeki program kurma next next den daha kolay. zaten daha onceki msjlarimda dedigim gibi o konu uzerinde durmuyorum problem degil benim icin.
kalite kelimesi dogru secim degildi. soylemek istedigim. acik kaynak programlar zaman icerisinde gelistigi icin(gelistiricinin ne kadar uzerinde calisabilirse)ki program gelistiricisinin veremedegi destegi siz verdigniz icin size tsk etmek gerekir. ben isin program kurma tarafinda degilim.

updateden sonra ekran suruculeri ucmasi , yada grub, yada live cd de calisan wireless suruculerin ,ubuntuyu kurduktan sonra calismamasi, yada uyku moduna girmeyen laptop, laptopun kapani kapttigim zaman bilgisayarin normalden daha cok isinmasi. tabiki her hepsinin cozumu vardir, basit de olabilir . ama islerin biraz daha otomatik olmasini istiyorum.grubun kurtarilmasi 3 satir komutla oldugunu bildigim halde ubuntuyu tekrar kurmak bana daha kolay geliyor. ben linux sadece bir sey kullaniyorum bu ne linux sevdigimden , nede ozellestirilibinden ,nede masaustu effekleri. sadece ve sadece acik kod oldugunu ve toplulugu destek olmak istedigim icindir.

@canosayan , daha oncede dedigim gibi ben olayin program kurma tarafinda degilim 2-3 onceki msjda gorebilirsiniz.

heartsmagic

@zipco, bu şekilde çok sorun sayabiliriz. Bazılarını ise hiçbir zaman çözemiyoruz ne yazık ki. Benim de isteğim bu sorunların olmaması, daha azalması fakat gelişim devinimi çok hızlı bu tarafta ve hâlâ çok eksiğimiz var.

zipco

sayin magic onun icinde bir konu acmistim' 300+uzeri distro var bunu 30 indirelim , acikta kalan dev. projelerin daha hizli gelistirmesi icin calissinlar' gibi bir oneri sunmustum ama destek alamadim. ozgur dunya cikarana cikarma diyemeyiz.

fakat amerikayi 300+ kez kesf etmeyi anlamiyorum. her distro elinden gelse kendi paket sitemi de yapacak, rpm,deb neyimize yetmiyor.
zaman ve emek kaybi, yerinde saymak olarak goruyorum. ayni ornekten devam ediyim fixmbrnin otomatiklesmesini (hhd tarayip partitionlari tesbit edecek,grub ayar dosyasina tekrar aktaracak)yazacak devmiz yok ama 300+ distromuz var. o kadar iyi programci olsam ben yazacam ama ben anlamiyorum o kadar.

cokmu yanlis dusunuyorum?

heartsmagic

Yanlış düşünmüyorsun, fakat pratikte mümkün değil söylediğin. Defalarca söyledim 500 dağıtım bir araya gelse 500+1. dağıtım, 10 tane paketleme sistemi bir araya gelse, 10+1. sistem çıkar ortaya. Kaldı ki herkesin bir araya gelmesi, çalışması da pek pratik hayata uygun değil. Çeşitleme mevcut bizlerde, uzunca bir süre de böyle gidecek gibi.

Xmetalic

bence bunu çözmek tamamen kullanıcının tercihinde gizli mesela kullanıcı kendine has özellikleri olan ve güclü bir camiası olan belli başlı dağıtımlara ilgi gösterirse diğer makyajlama sistemler ortadan zamanla ortadan kalkar.
Baarnah bassah olmuyomu :D  http://mageia-tr.org/forum/index.php

ozz10

Alıntı yapılan: ceylandag - 13 Mayıs 2011 - 18:09:00
Linux dağıtımlarındaki program ve donanım sorunlarının kaynağı üretici firmaların çoğununun ms tekelinde olmasıdır.Uyumsuz parça ve programlar sebebiyle problem çıkması normaldir.
Kod sistemi tüm işletim sistemlerinde mevcuttur.
Linux açık kaynak kodlu olduğundan komut ile müdahale sık kullanılmaktadır.Komutla yapılan işlemlerin %90 ı tıklama ile de yapılabilir.

ms tekelinde olma nedeni de linux dağıtımlarının çokluğu bence ubuntuya yüklenen bir başka linux sistemine yüklenmeyebiliyor donanım şirketlerinin her dağıtım için  sürücü çıkarması ,sistemin içinde win7 starter göndermekten daha pahalı benim kanaatımca ve hala linux ismini hiç duymamış gerekte duymamış insanlar var hatta üniversite öğrencileri  dahil  çünkü zaten cihaz içinde win'le geliyor,internete giriyor çıkıyor,içinde ubuntuyla gelse onu kullanır bilgisayarı eskiyene kadar
bence linux bi yapıda birleşirse (bu özgürlük açısından biraz ters) az çok tek yapıda sistemi kullanan kişiler çoğalmış olur ozaman şirketler hem birsürü sürücü çıkaracağıma hiç çıkarmam düşüncesinden kurtulur hem çoğunluğu gözardı etmez     .bu konuda pek bilgili olmamakla birlikte bir kullanıcı olarak kendi görüşüm
ben daha ubuntu üzerinden wirelessi açıp kapatamıyorum program yükledim kapalı diyor yine çalışıyor,ihtiyacım olduğunda wireless açmak için pc yi yeniden başlatıp bios tan açmam gerekiyor vs. ..çoğu kişi iki tuş kombinasyonuyla yaptığı işi komple sistemi açıp kapayarak yapmak istemez.yoksa bence linuxun program açısından bile eksiği yok fazlası var

@decent not:
@ozz10, metnin tamamı kalın olmasın lütfen.

6ng4n

konuyu hortlatayım. geçenlerde bir arkdaşın belleğine virüs bulaşmış herkes ubuntu kullanmıyor. windowstan düzelticez dosya çok. problem şu virüs klasörleri gizli ve sistem olarak etiketliyor windows üzerinde. windows kullandığımda da komut kullanıyordum. oradan attrib komutunu kullanmama gerekti teker teker klasörlere bash olsaydı döngü eder chmod ile hallederdim ancak nautilusta da aynı çözüm var yani windowsta "ek bir program" yüklemeden komuta kalan işlem linuxta görseldi.
buradaki kullanıcıların kod kullanmasının sebebi sorunu açık göstermesi sonuçta bir çok linux programı hem açık kaynak hem de açık fikirle tasarlandığı için ayrıntılı hata bilgisi elde edebiliyoruz birçok windows programı en faza 0x0123ABC diye hata kodu gönderiyor saçma sapan öneriler oluyor çözmek için hatayı oysaki linuxta bir hata çözmek foruma başvurmadan dahi mümkün.konsol sorunları hızlı halletmeye de yarıyor
her sistemin sorunları olur durumunda ise şöyle bir şey var asıl önyargı donanım üreticilerinde belli başlı firmalar dışında linuxa özel donanım sürücüsü tasarlayan yok. linux foundaitionda genellikle kernel ile birlikte ekleniyor kodlar ya da gönüllüler sayesinde o da donanıma tersine mühendislik(ne kod gönderdim ne yaptı deneme yanılma yolu) ile çözülerek sonradan yazılıyor. durmun zorluğunu kavramışsınızdır elinizde tam bir yapısı olamayınca sürücülerde hatalar da oluyor.

finix

İsteyen kullanir, istemeyen ise görsel yolla yaparsın. Ayrıca temelde olan bir şeyden nasıl kurtulabiliriz ki?

UYARI: Lütfen kullandiginiz kelimelere dikkat ediniz.

gauss1777

hortlayan ve baştan sona kadar nerdeyse taqmamını okuduğum konuya bende yazayım dedim..

sudo (needir?) apt-get (nedir?) install (nedir?) falanca ve yine bilgi almak klasör açmak için kullanılan komutlarda ki ifadeler nedir?

komut ile yapılan anlatımlarda bu nedirleri yeni kullanıcı bilmiyor, genelde kimse açıklamıyorda. kısaca ezbere zorlanıyor yeniler, ve konsol göz korkutuyor. komutları bilsem banda kolay gelirdi heralde siyah ekran. ama bilmiyorum ve biz hala ezberci gidiyoruz..

bana biraz kızacaksınız belki bu şekilde yazdım diye ama; bu nedenden dolayı konsolu ısrarlar savunan, daha kolay olduğunu iddia eden ve en hızlı çözümü sunduğunu söyleyen arkadaşlara katılmamakla beraber tam olarak karşılarında duruyorum..
jfm

bytan

Hızlı olduğu su götürmez bir gerçek. Şayet hızlı olmasaydı çözüm üretirken en çok bu yolu kullanmazdık.

Eğer yeni kullanıcı uygulaması istenen komutun ne olduğunu bilmiyorsa, önünde iki seçenek belirecek:

1- Bu komut nedir? diyerek sorup öğrenmeye çalışacak.
2- Sorununu çözmek için komutu uygulayacak ve çıktıyı buraya paslayacak.

Burada bu kadar zaman geçirdim, kullanıcıların büyük çoğunluğu ikinci seçeneği seçiyorlar. Çok azı komutun ne olduğunu soruyor. Ayrıca kullanıcı sorduğunda ise anlatmam diyeni de görmedim.

Çoğunluğu ikinci seçeneği seçmesine ve sormamasına rağmen, zaman içerisinde, özellikle de sorununu çözdükten sonra bu komutların ne olduğunu araştırıyor. Önünde koca bir forum var, yan tarafta wiki var, indirip okuyabileceği SUDO var. Hatta google var. Eğer kullanıcı halen ezberci gittiğinden yakınıyorsa, kusura bakmasın, dönüp kendisine bakacak.

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST