Komut sisteminden ne zaman kurtulacağız

Başlatan thex_yavuz, 13 Mayıs 2011 - 14:35:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

oner

Bundan tahmini 8-10 yıl önce rethat kurup linuxa merhaba demiştim, donanımları şimdiki gibi hızlı tanımayan ve beni epeyce uğraştıran linuxdan çabuk sıkılıp tekrar windw.döndüm.Umarım bu sefer bende linuxu pekiştirir windowsdan tamamen kurtulurum.

heartsmagic

@oner, yıllardır Linux kullanırım henüz yükleyemediğim bir şey olmadı. Herkes sen değil ama deme, burada yıllardan bahsetmişsin. Haliyle orada biraz dur demem gerekiyor sana. Yıllardır ana sistemi olarak Linux kullanan birisi, eğer boş boş kullanmamışsa bırak uygulama kurmayı, istediği uygulamayı kaynak kodundan bile rahat rahat derler.

Yeni bir kullanıcı Windows üzerinde uygulama üç günde kurabilirse cidden ben şaşırırım. Ona mutlaka ama mutlaka birilerinin göstermesi gerekir. Şimdi bana olan bitenden lafı açtırmayın lütfen :) Hikâye gayet basittir. Windos kurdururlar, sonra hemen sorarlar bana şu lazım bu lazım o lazım. Kuran kişi kurar ve gider. Kurma işlemini de gayet iyi biliyorsunuz. Uygulama lisanslı ve ücretli ise güzelce icabına bakılır. Kurduran kişi muhtemelen olaylardan haberdar bile değildir. Sonra kendisi bir şey kurmak ister ancak uçsuz bucaksız bozkırlarda kaybolur gider.

Bizde ise olay çok ama çok daha basit. Uygulama kurulum yöneticisi Ubuntu kurulan arkadaşa gösterilir, ardından bir iki şey izah edilir. Bu kadar. Arkadaş RSS okuyucu mu kuracak (duymuş bir yerlerden RSS diye bir şey) açar aratır. Gördüğü ilk uygulamayı kurar, beğenirse kalır, beğenmezse aynı arayüzden kaldırır uygulamayı, bir sonrakine bakar. Bir süre sonra normal depolar yetmez kendisine, ek depo diye bir şey duyar. O konuda da biz yardım eder nasıl ek depo eklenir açıklarız.

Şimdi bana Windows'da uygulama kurmanın daha kolay olduğunu söyleme lütfen.

@thex_yavuz, genelde insanların tercihlerine saygı duyarım. Sen bir daha yazmayacağım demişsin fakat bu şekilde yazıp gitmek şık olmuyor. Zira ortada senin de fikir belirttiğin meseleler var ve forumda zırt pırt uçbirimden komut yazdıran başta ben ve benim gibi arkadaşlar zan altında kalıyoruz. Ben hâlâ sorularıma cevap alamamışım, sen de tekrar yazmayacağın için güzelce meseleyi özetleyeyim, zira konular özetlenip bir yerlere bağlanmazsa bizler eleştiriye tahammülü olmayan Linux manyakları gibi görünüyoruz.

1. Linux dağıtımlarında uçbirim muhtemelen bu dağıtımlar var olduğu sürece yerini koruyacaktır.
2. Uçbirim cidden çok büyük bir artıdır.
3. Uçbirimi aynen şu an olduğu gibi dileyen kullanacak, dileyen kullanmayacaktır.
4. Dileyen resimli, görüntülü canlı kanlı anlatım yapacak, yardım edecektir.
5. Benim gibi foruma yetişemeyen arkadaşlar için resimli, cicili bicili anlatım yapmak, yardım etmek hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.
6. Makul hiçbir insan evladı en acemi bilgisayar kullanıcısının bile bu tarafa geçmesine karşı çıkmayacaktır, yeter ki o acemi kullanıcı da cümlenin başındaki insanın sahip olduğu sıfata sahip olsun: Makul. Biz bir şeylere ak derken, o kara demesin.

Söylediğim üzere hiçkimse hiçbir şeyi yapmaya mecbur değildir. Ben resimli anlatım yapmak istemediğim gibi sen yapmak isteyebilirsin. Dediğim gibi ileride insanlara yardım etmeye başladığında şu eleştirdiğin şeyleri yine biliyor olacaksın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

leica

bugün ilk defa hayatımda konsaldan elle kablosuz bağlantı yaptım. insanlık için küçük benim için çok eğlenceli bir adımdı.linuxün en övülmeye değer yanı bu. insanı aptal yerine koymuyor. istediğin an, öğrenme, araştırma yapabilirsin.bazı şeyleri bir kaç tıkla, ne yaptığını bilmeden yapmaktansa hem öğrenerek, bilerek, düşünerek yapmak çok daha sevimli ve keyifli. ne demişler "Linux for Human Beings!" linux seni insan yerine koyar başkası bir robot.  ;)

thex_yavuz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Mayıs 2011 - 01:48:05
Şimdi bana Windows'da uygulama kurmanın daha kolay olduğunu söyleme lütfen.

@thex_yavuz, genelde insanların tercihlerine saygı duyarım. Sen bir daha yazmayacağım demişsin fakat bu şekilde yazıp gitmek şık olmuyor. Zira ortada senin de fikir belirttiğin meseleler var ve forumda zırt pırt uçbirimden komut yazdıran başta ben ve benim gibi arkadaşlar zan altında kalıyoruz. Ben hâlâ sorularıma cevap alamamışım, sen de tekrar yazmayacağın için güzelce meseleyi özetleyeyim, zira konular özetlenip bir yerlere bağlanmazsa bizler eleştiriye tahammülü olmayan Linux manyakları gibi görünüyoruz.

1. Linux dağıtımlarında uçbirim muhtemelen bu dağıtımlar var olduğu sürece yerini koruyacaktır.
2. Uçbirim cidden çok büyük bir artıdır.
3. Uçbirimi aynen şu an olduğu gibi dileyen kullanacak, dileyen kullanmayacaktır.
4. Dileyen resimli, görüntülü canlı kanlı anlatım yapacak, yardım edecektir.
5. Benim gibi foruma yetişemeyen arkadaşlar için resimli, cicili bicili anlatım yapmak, yardım etmek hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.
6. Makul hiçbir insan evladı en acemi bilgisayar kullanıcısının bile bu tarafa geçmesine karşı çıkmayacaktır, yeter ki o acemi kullanıcı da cümlenin başındaki insanın sahip olduğu sıfata sahip olsun: Makul. Biz bir şeylere ak derken, o kara demesin.

Söylediğim üzere hiçkimse hiçbir şeyi yapmaya mecbur değildir. Ben resimli anlatım yapmak istemediğim gibi sen yapmak isteyebilirsin. Dediğim gibi ileride insanlara yardım etmeye başladığında şu eleştirdiğin şeyleri yine biliyor olacaksın.

Linuxta grafik ekranı kullanarak program kurmak windowsa göre daha kolaydır. Sende bu yazında bunu sonunda itiraf etmişsin ki bu zaten bu konuyu açma sebebimdir. Sonunda beni desteklemiş olmana sevindim. Windowstan linuxa geçen o acemi arkadaşlarımıza linuxu sevdirmek için elimizde çok güzel bi alternatif var, linuxun grafik ekranı. İşte tam bu kısımda o o arkadaşlara tutupta komutlarla çözüm ürettiğimizde ister istemez linuxu "komutlardan ibaret olarak" algılıyorlar. Bende diyorum ki grafik ekrandan tarif edelim, zamanla ilerledikçe kendisi komut dünyasına dalsın... Kötü mü diyorum !!!
Ben kaçıp gitmiyorum, tutmuş bana yeni başlayanlara bile komutla işlem yaptırmayı savunursanız diyecek bi şeyim yoktur derim ve çekilirim kenara. İnsanlara grafik ekranı anlatırsınız, bunu resimlerlede yapmanıza gerek yok, resim mi çekecez diye dert yanmışsın, yok kardeşim resim çekerek kendini yormaya uğraşma, direk nerede neye tıklayacağını söylerseniz arkadaşlar zaten orayı zorlanmadan bulurlar. Zaman içerisinde bu acemi kişiler linuxu sevsinlerde ondan sonra komutlarla işlerini daha pratik daha hızlı halletsinler ama ilk etapta SEVDİRELİM.

Linux dağıtımlarında uçbirim muhtemelen bu dağıtımlar var olduğu sürece yerini koruyacaktır.
//Olacak * tabi ki, linuxun güzelliğide burada. Grafik ekran ve konsol sacayağı gibidir sistemde. Vazgeçilmez, vazgeçilmemeli de. Seninde dediğin gibi konsolu isteyen kullanır istemeyen kullanmaz, zaten bunun zorlaması da olmaz. (Ama sen hala benim neden eleştiri yaptığımı anlayamamışsın)

Dileyen resimli, görüntülü canlı kanlı anlatım yapacak, yardım edecektir.
//Bol bol foto çekerek detaylı anlatımla kimse uğraşmaz hocam. Yollarını yazsın yazıyla kafi. Gereken gerektiği gibi anlar.

Benim gibi foruma yetişemeyen arkadaşlar için resimli, cicili bicili anlatım yapmak, yardım etmek hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.
//Sen komutla anlatmaya devam et o zaman. Biz öğrendiklerimizi yazıyla anlatmanın yolunu biliyoruz. Öyle anlatırız, arkadaşlarda resimlere boğulmadan, komutlardan çekinmeden bi şeyler öğrenirler, merak etme.

Makul hiçbir insan evladı en acemi bilgisayar kullanıcısının bile bu tarafa geçmesine karşı çıkmayacaktır, yeter ki o acemi kullanıcı da cümlenin başındaki insanın sahip olduğu sıfata sahip olsun: Makul. Biz bir şeylere ak derken, o kara demesin.
//Kimse elmaya armut demiyor, sadece eleştirilere açık olalaım, insanların bakış açılarına değer verelim, linuxu bi adım daha öteye götürelimin derdini paylaştım ama senle anlaşamadık bi türlü.

Senin yazdıklarına ben samimi cevaplar veririm merak etme. Kaçtığım yok, sadece insanları "gereksiz fikirlerimle" rahatsız etmiyeyim diye daha yazmıyacam dedim. Herkese bol linuxlu güzel günler...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Mayıs 2011 - 09:21:38

Alıntı yapılan: leica - 17 Mayıs 2011 - 02:14:42
bugün ilk defa hayatımda konsaldan elle kablosuz bağlantı yaptım. insanlık için küçük benim için çok eğlenceli bir adımdı.linuxün en övülmeye değer yanı bu. insanı aptal yerine koymuyor. istediğin an, öğrenme, araştırma yapabilirsin.bazı şeyleri bir kaç tıkla, ne yaptığını bilmeden yapmaktansa hem öğrenerek, bilerek, düşünerek yapmak çok daha sevimli ve keyifli. ne demişler "Linux for Human Beings!" linux seni insan yerine koyar başkası bir robot.  ;)

Valla haklısın hocam, komutlarla bi şeyler yapmak gerçekten güzel bi duygu. Bizde zaten bu özelliğini yerden yere vurmadık. "İlk başlayanlar bunu geri kalmışlık olarak algılıyor, bu işlemleri grafik ekranda yaptıralım, bunu yaptırırkende bol bol foto çekmeye gerek yok, sadece yolu yazsak yeterli olur" dedim ama anlayan anladı, anlamayan istediği gibi anladı.

Senin yorumuna sonuna kadar katılıyorum, Son kısmı da çok güzel bağlamışsın :)

Aybek

Linux'la tanışmamın 3. gününde komut satırından yazılım kurmayı başarmıştım. KDE o kadar karışık gelmişti ki, neyi nerde bulacağımı bilememiş, yapmak istediklerimi internetten arayarak komut satırından yapmıştım. Benim için bu korkutucu değildi; çünkü bilmeyen birisinin yapması gereken tek şey verilen kodu kopyalayıp komut satırına yapıştırarak enter'a basmaktı.

Öte yandan, GNU/Linux dünyası özgür bir dünya ve birbirinden farklı dağıtımlar, birbirinden farklı sürümler mevcut. Siz Xubuntu için bir soru sorarsınız, arkadaşımız görsel olarak neyi nasıl yapacağınızı anlatır. Dört ay sonra bir Kubuntu kullanıcısı benzer sorunla karşılaşır, ancak o da nesi! Anlatım Xubuntu için yapılmıştır ve Xubuntu, Kubuntu'ya hiç benzememektedir. Oysa anlatım komut satırından yapılmış olsaydı Kubuntu kullanan kişi de aynı kodlarla sorununu çözebilecekti.

Dediğiniz görsel anlatımlar Windows için çok yararlı olabilir, çünkü Windows'un birbirinden farklı kaç sürümü var ki? Görsel anlatımlar Windows'un çeşitsizliğinin bir göstergesi bence.

Linux'a yeni başlayan kullanıcılar da bir-iki defa komut satırından işlem yaptıklarında görecekler ki komut satırı korkulacak bir şey değil.
Kişisel Blog: http://www.aybek.net || Akademik Blog: http://www.olcme.net

Mitsukuni

Alıntı yapılan: Aybek - 17 Mayıs 2011 - 09:44:52
GNU/Linux dünyası özgür bir dünya ve birbirinden farklı dağıtımlar, birbirinden farklı sürümler mevcut. Siz Xubuntu için bir soru sorarsınız, arkadaşımız görsel olarak neyi nasıl yapacağınızı anlatır. Dört ay sonra bir Kubuntu kullanıcısı benzer sorunla karşılaşır, ancak o da nesi! Anlatım Xubuntu için yapılmıştır ve Xubuntu, Kubuntu'ya hiç benzememektedir. Oysa anlatım komut satırından yapılmış olsaydı Kubuntu kullanan kişi de aynı kodlarla sorununu çözebilecekti.
Yerinde ve güzel bir tespit.

Linux üzerinde komutla işlem yaptırmak bir süre sonra kullanıcının kendi başına çok rahatlıkla yapabileceği bir işken windows üzerinde -çok zor durumlarda kalınmadığı sürece- komutla işlem yapılması anlatılmaz, çünkü windows'taki komut sistemi o kadar da basit değildir. Kaldı ki windows açık kaynak değildir. Bu noktada ayrılıyorlar komut konusunda.

krwlng

GNU/Linux dünyası özgür bir dünya ve birbirinden farklı dağıtımlar, birbirinden farklı sürümler mevcut. Siz Xubuntu için bir soru sorarsınız, arkadaşımız görsel olarak neyi nasıl yapacağınızı anlatır. Dört ay sonra bir Kubuntu kullanıcısı benzer sorunla karşılaşır, ancak o da nesi! Anlatım Xubuntu için yapılmıştır ve Xubuntu, Kubuntu'ya hiç benzememektedir. Oysa anlatım komut satırından yapılmış olsaydı Kubuntu kullanan kişi de aynı kodlarla sorununu çözebilecekti.
+1 bu cevap bence bu konuyu kapatmıştır.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

thex_yavuz

Alıntı yapılan: krwlng - 17 Mayıs 2011 - 13:06:09
+1 bu cevap bence bu konuyu kapatmıştır.
Haklısın hocam, sonuçta fikir alış-verişi yaptık. Önemli olan güzel bi şekilde değerlendirme yapmaktı. Konuya fikir beyan eden herkese teşekkürler.

heartsmagic

@thex_yavuz, bir şey itiraf ettiğim yok. Ben o cümleyi sana değil, senden önceki arkadaşa söylemiştim. Hadi o konuda da fikrimi beyan edeyim de itiraf olsun, uçbirimden uygulama kurmak diğer yollardan emin ol çok ama çok daha kolaydır. Uçbirim her daim açıktır bende. Bir şey kuracaksam gidip uygulama merkezini açıp, uygulamanın ismini yazıp, bulup, kur dedikten sonra onay verme ihtiyacı hissetmem:

sudo apt-get install falanca
demek benim için yeterlidir.

Açıklamaları dahi sakin sakin okuyamadığın için yine her şeyi eleştiri kaldıramıyorlar durumuna sokmuşsun. Arkadaşlar farklı masaüstleri üzerinden nasıl bazı şeylerin mümkün olmayacağını zaten izah etmişler. Ben sana ufak bir soru sorayım, sen bana bunun çözümünü grafik yoluyla göster lütfen. Forumda hemen her gün olan hadiselerden birine örnek vereyim:

"X uygulaması açılıyor ancak hemen kapanıyor, çözümü nedir?"

Buyur, grafiksel olarak yardımcı ol arkadaşa.

Benim elim aşındığı için uçbirimden yaptırıyorum, çok keyfî yani, banane arkadaşların grafik uygulamarını sevip, uçbirimden ürkmesinden falan! Anlayışsız biriyim bu konuda! Ayrıca vaktim de çok ama çok bol!, isteseydim forumdaki bilmem kaç başlığı takip ederken uçbirim yerine grafiksel uygulamaların yerlerini falan adım adım yazardım, çünkü ezbere biliyorum hepsini, tarif etmek için bakmam da gerekmiyor!

Hâlâ neden bazılarımızın grafiksel olarak iş yaptıramadığını anlamıyorsan, daha fazla yazmayayım lütfen. Hiçbirimiz grafiksel anlatımlara karşı değil, isteyen de yapsın itirazımız yok. Fakat sen bazılarımız foruma yetişemezken, hata çıktıları uçbirim haricinde alınamazken tutup "Kolaya kaçın siz de..." dersen o zaman işler değişiyor, işte o zaman sana muhalif oluyorum ben.

emreseckin

Mesela Wİndowsta ki gibi program yüklerken Next Next Finish olabilir :D

heartsmagic

Alıntı yapılan: emreseckin - 18 Mayıs 2011 - 00:31:19

Ne gerek var, daha kolayına sahibiz zaten.

microanaliz

Aslında olay ne biliyormusunuz windowsda da böyle gerçi ama olsun söyleyeyim bir otamatik program yazacaklar her program yazıcı bu programın içine koyacak yazdığı programı deb ister yoksa başka paketlememi o zaman göreceksiniz komut satırı tarih olmaz ama en azından sıradan kullananlar için tarih olur...
MicroAnaliz

gecegezen

Alıntı yapılan: microanaliz - 18 Mayıs 2011 - 05:39:15
Aslında olay ne biliyormusunuz windowsda da böyle gerçi ama olsun söyleyeyim bir otamatik program yazacaklar her program yazıcı bu programın içine koyacak yazdığı programı deb ister yoksa başka paketlememi o zaman göreceksiniz komut satırı tarih olmaz ama en azından sıradan kullananlar için tarih olur...
İlk basta bende öğle düşünüyordum ama linux bence en güzel taraflarında biri bir şeyi yapmak için bir tek yol olmaması, çesit olması yani tamam bu bazen kafa karıştırıçı olabiliyor ama oda özgürlüğün katlanılması gereken zorluklarından biri

Komut satırı olayına gelince komut satırı birçok şeyi çok kolaylaştıryor bu yüzden linux çok seviyorum hatta uzun bir süre önce microsoftunda linux terminallerini karşın kendi terminallini geliştiriğini duydum power shell diye ama göremedim ve kullanma firsatimda olmadı. Yani microsofta komut satırına artık işin içine karıştıracak ama linux teki terminaller kadar başarılı olabilirmi veya olması ne kadar sürer bilmiyorum.

Ama arkadaşın demek istediğini anlayorum bu güne kadar bir gördüğüm insanların hemem hepsi komut girmeni isteyen ekranlardan sanki bir kara deliğe bakıyormuş gibi korkuyordu. Yanlış bir şey yazıp sonunda birşeyleri silmekten veya bozmaktan korkuyorlar ama grafik ekranda yapabileceklerin daha sınırlı olmasına raman ve daha uzun sürmesine raman ne yapılabildiklerini gördükleri için daha rahat hareket ediyorlar Buda onlarda bir süre sonra grafik ekran daha iyi gibi bir yanilgiya götürüyor hali ile.
Sonuçta herşey alışkanlıklar ve öğrenme isteginde bitiyor...
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

eribol

Alıntı YapAma arkadaşın demek istediğini anlayorum bu güne kadar bir gördüğüm insanların hemem hepsi komut girmeni isteyen ekranlardan sanki bir kara deliğe bakıyormuş gibi korkuyordu. Yanlış bir şey yazıp sonunda birşeyleri silmekten veya bozmaktan korkuyorlar ama grafik ekranda yapabileceklerin daha sınırlı olmasına raman ve daha uzun sürmesine raman ne yapılabildiklerini gördükleri için daha rahat hareket ediyorlar Buda onlarda bir süre sonra grafik ekran daha iyi gibi bir yanilgiya götürüyor hali ile.
İşte anlaşılmayan kısım bu. Yanlış bu arkadaşlar, yanlış. Olay bu değil. Olay kişinin yeniyi red etmesidir. Bu tür insanlar xp'den Vista'ya geçişte de türlü türlü sorun yaşayabilecek insanlar. Mevzu komut satırını görüp korkmak değil, aynı kişiye Unity göster yine korkar. Yeni bir ortamdır onları korkutan şey. Siz buna sebep olarak uçbirimi görürsünüz ben ise her türlüsünü görürürüm. Mesela gnome menüsünü bir türlü arkadaşıma anlatamadığımı bilirim ben. Yıllar önce firefox'u gösterdiğimde nerdeyse dilini yutacak arkadaşlarımı gördüm ben. Bu tür insanların bakış açısını özetlemek gerekirse "en kısa yol bildiğim yoldur". Bildikleri yoldan asla şaşmazlar ve ileriye ket vururlar hep. Şimdi bunlar gördükleri her yeniden korkuyorlar diye biz bu kadar önemli ve güzel bir araçtan mı vazgeçelim? Değer mi diye sorarsanız asla ve kat'a değmez. Çünkü bu tür şahısların modemi bozulsa linuxtan bilir. Edecekleri dırdır ise cabası. Bu insanları kazanmak istiyorsak ona 1 kilo demir ile 1 kilo pamuğun aynı ağırlıkta(kütlede) olduğunu anlatmak gerekir. Zira onlar gözlerinde büyüttükleri şeye meyillidirler. Güçlü olan taraf onların daha az düşünmesini sağlayacaktır çünkü. Bu da onları daha huzurlu yapacaktır.

Öte yandan Ubuntu elinden geldiğince tüm işi görselliğe aktarmaya çalışıyor. İyi yapıyor değil mi? Ama iş başa düştüğünde bizler için hiçte iyi olmuyor. Önceden tek bir dosyayı düzenleyip olayı kavrar iken şimdi bir sorun çıktığında bir dünya dosyayı keşfe çıkmak gerekiyor.

En son bir konuda bir deneme yaptım. İki yöntem denedim birinde görsel olarak nasıl yapılacak diye anlattım ama görsel olarak yapılması gereken bir şeyi anlatmak zor aynı şekilde anlamakta zor fakat komut satırından iki komutla olay bitti. O arkadaş komutu bilse ne bilmese ne? Ha zaten zaman geçtikçe farkına varmadan kendi ihtiyaç duyduğu komutları ezberleyecektir ve anlayacaktır ama biz yardım ederken karşı taraftan komutların ne işe yaradığını anlamasını beklemiyoruz zaten. Sanki windowsta resimli anlatımdan sonra adam windows uzmanı oluyor.

Demem o ki oyun, adobe ve autodesk programları, msn messenger bağımlılığı dışında geriye kalan tüm ihtiyaçlar linuxta yeterince iyi. Hatta windows tarafından çok daha iyi çok daha kolay. Bu algı meselesi falan bahane. Minareyi çalan kılıfını bulur. Bunlar insanların kendi korkularına bulduğu gerekçedir(tabii "istiyorum ama" diye başlayan cümlelerle linux kurmayı reddedenler için). Ayrıca linux kurmak istemelerinin en büyük sebebi de linuxun inanılmaz görsel efektleri değil mi? Çelişkiye bak hem görsel efektlere hayran kal(görselliğe) hem de ben işimi görsel yapamıyorum diye bahane üret. Iıh yemezler.

thex_yavuz

Alıntı yapılan: gecegezen - 18 Mayıs 2011 - 06:25:26
Alıntı yapılan: microanaliz - 18 Mayıs 2011 - 05:39:15
İlk basta bende öğle düşünüyordum ama linux bence en güzel taraflarında biri bir şeyi yapmak için bir tek yol olmaması, çesit olması yani tamam bu bazen kafa karıştırıçı olabiliyor ama oda özgürlüğün katlanılması gereken zorluklarından biri

Komut satırı olayına gelince komut satırı birçok şeyi çok kolaylaştıryor bu yüzden linux çok seviyorum hatta uzun bir süre önce microsoftunda linux terminallerini karşın kendi terminallini geliştiriğini duydum power shell diye ama göremedim ve kullanma firsatimda olmadı. Yani microsofta komut satırına artık işin içine karıştıracak ama linux teki terminaller kadar başarılı olabilirmi veya olması ne kadar sürer bilmiyorum.

Ama arkadaşın demek istediğini anlayorum bu güne kadar bir gördüğüm insanların hemem hepsi komut girmeni isteyen ekranlardan sanki bir kara deliğe bakıyormuş gibi korkuyordu. Yanlış bir şey yazıp sonunda birşeyleri silmekten veya bozmaktan korkuyorlar ama grafik ekranda yapabileceklerin daha sınırlı olmasına raman ve daha uzun sürmesine raman ne yapılabildiklerini gördükleri için daha rahat hareket ediyorlar Buda onlarda bir süre sonra grafik ekran daha iyi gibi bir yanilgiya götürüyor hali ile.
Sonuçta * her şey alışkanlıklar ve öğrenme isteginde bitiyor...
Helal sana arkadaşım, aynen dediklerine yakın şeyleri anlatmak istiyorum, acemi kullanıcılar için ilk geçiş aşaması zor oluyor, alışkanlıklarından vazgeçecekler ve bide anlamını bilmedikleri ve araştırmadıkları komutlarla karşılaşınca daha bi vahim hal alıyor. Ben ilk önce sevdirelim sonra onlar zaten komutlarla işlerini çözmeye alışacaklar diyorum lakin anlatamıyorum :)
Linuxun güzelliği işte. Birden fazla alternatifinin var olması, olsun-kullanılsın, komutlarla sistemi kontrol etmenin güzelliğini grafik ekranda bulamasakta yinede yaşanan bu tür bir sıkıntımız var.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Mayıs 2011 - 09:10:35

Alıntı yapılan: eribol - 18 Mayıs 2011 - 09:01:15
Siz önce size söylenileni anlayın sonra böyle büyük laflar edersiniz.
Alıntı YapBuyur, grafiksel olarak yardımcı ol arkadaşa.
Söylenilen bu;
Alıntı YapHocam grafik ekran çöktüğü bir durumda grafik ekrandan bunu nasıl çözeceğimizi sormuşsun
anlaşılan bu. Siz daha grafiksel olarak ile grafik ekranda nedir bunları ayırt edemiyorsunuz ya. Bunu grafik ekranda(X ortamında) anlatın denmiyor resim kullanarak yol gösterin deniyor.

Hocam neden hala resimlerle insanlara bi şeyler anlatmaya odakladın kendini anlamak zor. Kimse senden resimlerle cicili-bicili bi şeyler anlatmanı istemiyor, istemezde
Grafiksel olarak ile Grafik ekran terimlerini sen bi açıkla da bizde aydınlanalım...

decent

Alıntı yapılan: oner - 18 Mayıs 2011 - 11:14:08
...Nede olsa hep win kullandık yıllarca  şimdi yakın birşeyler arıyor ister istemez gözümüz.

Yıllarca süren alışkanlığı iki günde başka yöne çevirmek zaten mümkün değil.
Bir iki haftanın sonunda komutlar ve görsel arayüz kullanma alışkanlığınız ve bilginiz belli bir seviyeye gelmiş olacaktır.

bkz. boyacı küpü

Not: Arkadaşlar, kişileri hedef alan ve konu dışına çıkan cümleler kurmayınız, konu ile ilgili fikirlerinizi ve karşı fikirlerinizi yazınız.

bytan

Bu sefer de ulemalar tarafından despotça konu kapatıldı denmeyecek mi?

Birisi elbette fikrini söyleyecek, başka biri gelip o fikri çürütmeye çalışıp karşı fikri savunacak. Diğer taraf buna yanıt verecek. Sağlıklı bir tartışma ortamı bu oluyor.

Ancak yukarıda belirttiğim gibi, tartışmaya katılmayan olarak biraz önce yapıldığı üzere genelleyerek konuşuyorum, birisi kıvrıla kıvrıla dilediğine yanıt yazar dilediğine yanıt yazmazsa, üst perdelerden nasihatler ortaya atarsa, başka biri gelip saldırmayın derse, hatta ucunu alıp çekiştirerek Türkiye'deki linux kullanıcılarına kadar uzatırsa, kim nasıl saldırmış dendiğinde yanıt veremezse, diğeri de kendisine yapılarak rahatsız olduğunu söylediği şeyi başkasına yaparsa ve sorulduğunda görmezden gelirse zaten orada amacın fikir tartışması olduğuna kimse kimseyi inandıramaz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

zipco

Alıntı yapılan: thex_yavuz - 13 Mayıs 2011 - 14:35:38
Arkadaşlar ben yıllardır ubuntu ve diğer linuxları denerim. Her şey iyi güzel ama 2 konuda klasik problem yaşıyorum

1- Sistemde ufak bi değişiklik yapsak hemen çökebiliyor. Malumunuz 1 haftadır çözümünü aradığım ve hala çözemediğim bir yazıcıdan çıktı alma meselesi bile insanı soğutabiliyor. Bir başka arkadaşımız ekran çözünürlüğünü bile değiştiremiyor vs vs vs
2- Forumdaki konulara bakın, bir çoğunun çözümünde komutlar geçerli. Yıl 2011, neden tıklamayla yapamıyoruz artık bu işleri. Geliştiriciler neden hala komuta bağımlı bırakıyorlar bizi.

Unity geliştirilirse güzel bi masaüstü olacak, Gnome3 gayet güzel bi masaüstü olmuş, geliştirilince o da çok daha güzel olacak. Tam bi ağız tadıyla ubuntuya geçmek istesem löp diye sistem hata verebiliyor.

Dogru diyorsun, ama bu munkun gozukmuyor. Ubuntu unityi gelistirecegine adam akilli bir kontrol paneli gelistirse iyi daha olur dusuncesindeyim.

Deneyimli arkadaslar komut sistemini savunmus, kendileri icin onemini ve kolayligini vurgulamis. dogrudur bende kullaniyorum bazen. Ama herkezinde komut sistemini ogrenmesini beklemeyelim. Sozum program kurmaya degil. Sistemi tekrar ayaga kaldirirmada problem var. Yonetim araclari daginik

thex_yavuz

Alıntı yapılan: zipco - 18 Mayıs 2011 - 12:38:06
Alıntı yapılan: thex_yavuz - 13 Mayıs 2011 - 14:35:38
Arkadaşlar ben yıllardır ubuntu ve diğer linuxları denerim. Her şey iyi güzel ama 2 konuda klasik problem yaşıyorum

1- Sistemde ufak bi değişiklik yapsak hemen çökebiliyor. Malumunuz 1 haftadır çözümünü aradığım ve hala çözemediğim bir yazıcıdan çıktı alma meselesi bile insanı soğutabiliyor. Bir başka arkadaşımız ekran çözünürlüğünü bile değiştiremiyor vs vs vs
2- Forumdaki konulara bakın, bir çoğunun çözümünde komutlar geçerli. Yıl 2011, neden tıklamayla yapamıyoruz artık bu işleri. Geliştiriciler neden hala komuta bağımlı bırakıyorlar bizi.

Unity geliştirilirse güzel bi masaüstü olacak, Gnome3 gayet güzel bi masaüstü olmuş, geliştirilince o da çok daha güzel olacak. Tam bi ağız tadıyla ubuntuya geçmek istesem löp diye sistem hata verebiliyor.
Dogru diyorsun, ama bu munkun gozukmuyor. Ubuntu unityi gelistirecegine adam akilli bir kontrol paneli gelistirse iyi daha olur dusuncesindeyim.

Deneyimli arkadaslar komut sistemini savunmus, kendileri icin onemini ve kolayligini vurgulamis. dogrudur bende kullaniyorum bazen. Ama herkezinde komut sistemini ogrenmesini beklemeyelim. Sozum program kurmaya degil. Sistemi tekrar ayaga kaldirirmada problem var. Yonetim araclari daginik

Bak ne güzel işte. Sende kendi açından olaya yeni bir bakış açısı getirmeye çalışıyorsun :) Bu tür farklı düşünceler değerlendirilmeye illaki alınıyordur, linuxu bir adım daha ileriye götürmek için herkesin eleştirisine ihtiyaç var.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Mayıs 2011 - 12:50:11

Alıntı yapılan: oner - 18 Mayıs 2011 - 12:44:15
İş benim yazdığım yazının imla kurallarına kadar inerse, elbette bende bunları yazmak durumundayım.Siz bildiğinizi yapın ozaman sayın yöneticim  karar sizindir.Kimin haklı olduğu kararını konuyu okuyanlar versin, saygı duyarım.
Size verilen imla kurallarıyla ilgili yazıya bende sizin gibi tepki gösterecektim ama sonunda gülücük işaretini görünce vazgeçtim. Belki arkadaş olaya espiri katmak, ortamı yumuşatmak için o yazıyı yazmıştır diye bi şey yazmadım. Yoksa kimsenin imla kurallarına kadar meseleyi indireceğini sanmam

decent

Konu ile alakası olmayan ve kişisel tartışma içeren iletiler kaldırıldı.
______
Arkadaşlar,
İkili tartışma yapmak isteyenler lütfen özel ileti veya başka bir yoldan yapsınlar bunu.
Eğer bilgi alışverişi yapılan bu ortama az biraz saygımız olacaksa, bu saygının gereği seviyeyi aşağılara düşürmemektir.
İsteyenler konu dışına geçip orada -saygı sevgiyi elden bırakmadan- istedikleri gibi tartışabilir.

Anlayışınız için teşekkür ederim.

if

@thex_yavuz, tavsiye ttiğiniz şekilde insanlara yardımcı olduğunuz takdirde insanların tepkilerini görmeyi arzuluyorum.

thex_yavuz

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2011 - 13:28:42
@thex_yavuz, tavsiye ttiğiniz şekilde insanlara yardımcı olduğunuz takdirde insanların tepkilerini görmeyi arzuluyorum.
Yardım konusunda -az bilgimle- elimden geleni yapmaya çalışırım. Da tepki konusunu anlamadım, biraz açarsan dediğin şekilde yapayım. Gösterilecek tepkileride -makul ölçülerde olduğu müddetçe- olumlu karşılar, eksiklerimi gideririm

Forumda denk geldiğim 2 tane link var, konu ile benzer tedirginlikler için güzel çözümler üretilmiş ve komut sistemden de vazgeçilmemiş, nerede olduğu grafik ekranda anlatılmış ve komut şeklide verilmiş. Beğendim

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14379.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2487.0.html

if

Alıntı yapılan: thex_yavuz - 18 Mayıs 2011 - 13:32:37
Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2011 - 13:28:42
Yardım konusunda -az bilgimle- elimden geleni yapmaya çalışırım. Da tepki konusunu anlamadım, biraz açarsan dediğin şekilde yapayım. Gösterilecek tepkileride -makul ölçülerde olduğu müddetçe- olumlu karşılar, eksiklerimi gideririm

Tepki ile kastım o yöntemin kolay mı zor mu; daha iyi mi daha kötü mü; daha anlaşılır mı yoksa anlaşılması zor mu; foruma katkısı ne düzeydedir vs. demekti.

thex_yavuz

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2011 - 13:41:38
Tepki ile kastım o yöntemin kolay mı zor mu; daha iyi mi daha kötü mü; daha anlaşılır mı yoksa anlaşılması zor mu; foruma katkısı ne düzeydedir vs. demekti.

Kolaylık açısından; komut sistem daha iyidir. Tekrar ediyorum, linuxla yeni tanışanlarda bu itici algılanıyor. Duayen diyeceğim forumdaki ileri düzey kullanıcılarla ne yazık ki ortak bi noktada buluşamadık. Ben windowstan gelenlerin linuxa olan yabancılığı üzerine bir fikir üretmeye çalıştım.
İyi-kötü karşılaştırması yapılacağını pek sanmıyorum. Önemli olan çözüm üretmektir.
Anlaşılırlık konusu; tabiki görsellik -acemiler için- daha anlaşılırdır.

Bunlar benim yorumlarım :) Çoğunluğun yorumu farklı olabilir.

emreseckin

Alıntı yapılan: heartsmagic - 18 Mayıs 2011 - 01:07:12
Alıntı yapılan: emreseckin - 18 Mayıs 2011 - 00:31:19

Ne gerek var, daha kolayına sahibiz zaten.
Çoğu zaman paket kurarken sorun oluşuyor ben bile bilmiyorum :D
tar.gz yi kuramıyorum mesela