Pardustan Memnun Kalmadım

Başlatan greenj, 30 Nisan 2011 - 22:12:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ozgurluk

#25
@karamani, Pardus'da özgürlük için forumlarında gereken cevabın geç gelmesi ile ilgili olarak da bende şöyle bir tahminde bulunuyorum. Ubuntu evrensel bir dağıtım bir sorunun çözümü diğer kullanıcılar tarafından ingilizce olarak nette var. Fakat Pardus'a gelince, sorunun çözümünü forum kullanıcılarının kendi kendilerinin bulması yada çözüm getirmesi gerekiyor. Fakat genede forum olarak tartacak olursak; Ubuntu forum Türkiye'nin en iyisi Linux forumlarının arasında. Yalnız @heartsmagic'i bu gidişle Özgrülük için forumuna kendi böyle pardus başlıklarımızla burada delirtirek gönderirsek :D :D :D bu forumda da cevapları, epeyce bir geç alabiliriz. Sağolsun çoğu kullanıcının sorularını bıkmadan yanıtladığı için kendisine espiriyle karışık bir şekilde teşşekkür edelim... Oppss diğer arkadaşlarıda es geçmemek lazım diye mesajı düzenliyim dedim. Forumda en çok emeği geçenlere diğer isimlerini sayamadıklarımada özür dileyerek onlarada teşşekkür edelim.

Saygılarımla...

karamani44

Evet haklısın ubuntu evrensel ama pardusta diğer linux dağıtımlarını kendine uyarlıyor bence. ama bu işi yapanlardan bir ikisi görevlendirilmesi bu sorunu halleder neticede devlet destekli bir işletim sistemi (her ne kadar devlet kurumlarında kullanılmasa da ) Pardusun gelişmesi için devlet destekli olması lazım bence. Bu arada merak ettim Almanlar opensuse'yi Fransızlar Mandriva'yı kamu kurumlarında kullanıyor mu?

ozgurozturk

#27
Alıntı yapılan: karamani44 - 01 Mayıs 2011 - 11:27:54
Evet haklısın ubuntu evrensel ama pardusta diğer linux dağıtımlarını kendine uyarlıyor bence. ama bu işi yapanlardan bir ikisi görevlendirilmesi bu sorunu halleder neticede devlet destekli bir işletim sistemi (her ne kadar devlet kurumlarında kullanılmasa da ) Pardusun gelişmesi için devlet destekli olması lazım bence. Bu arada merak ettim Almanlar opensuse'yi Fransızlar Mandriva'yı kamu kurumlarında kullanıyor mu?
Fransa ile ilgili http://www.ntvmsnbc.com/id/24945923/ (Haberin en altında Mandriva ile ilgili açıklama var)
Ülkemiz ile ilgili http://www.ntvmsnbc.com/id/24956827/

Ozgurluk

@ozgurozturk bizim paramız çok hocam ne yapıcaz ki 50 milyon tasaruf edip. :D Bizim yerimize başkaları yesin parayı :D :D :D :D Biraz espiri olsun diye yazdım kardeşim.  Yalnız Kuba'da kendi dağıtımını kullanmaya başladı. Daha bir çok ülke var. Ubuntu ile bilgisayar labrotuvarı kuran. tonlarca lira tasaruf eden. Yani illaki pardus'u gelişrtiriyoruz diye pardusda kullanmamıza gerek yok. Paketleri güvenilir olan bir dağıtım seçip kendi bilgisayar lab.larımızı okullara çok uygun fiata oluşturabilirik. :D Lisans sorunları ile karşılaşmadan. PArdus güzel dağıtım tamam ama paket sayısı çok az. yada oturucak birileri sabahlarca paketliycek. :D

Yiğit Ateş

Paket sayısı az ancak bir bahane olabilir, geçmek isteyen kuruluşların ihtiyaç duyduğu paketleri iki-üç günde paketler geliştiriciler. Yeter ki devlet kurumları geçmek istesin. Ancak, Microsoft bir şekilde bağlıyor işi her seferinde :)

xhektor

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 01 Mayıs 2011 - 15:19:20
Paket sayısı az ancak bir bahane olabilir, geçmek isteyen kuruluşların ihtiyaç duyduğu paketleri iki-üç günde paketler geliştiriciler. Yeter ki devlet kurumları geçmek istesin. Ancak, Microsoft bir şekilde bağlıyor işi her seferinde :)

eger paketler öyle çabucak 2-3 günde hazır hale geliyorsa neden hala çok kısıtlı depoları var? gerçekci olmak lazım.
diğer bir konu ise; bana sanki devlet Pardus'u elinde tutarak gelişmesini engelliyor gibi geldi. Aksi bir durum olsaydı şimdiye kadar bir çok paket depolara eklenirdi. Pardus projesi çok ağır aksak ilerliyor. Bu şekliyle devam ederse kısıtlı kullanıcı sayısıyla sürekli yerinde sayacak.

Yiğit Ateş

Devlet kurumları kaç tane uygulamaya ihtiyaç duyacak @xhektor? Yapma Allah aşkına :) Her kurumun kullandığı uygulamalar bellidir, onları paketlerler olur biter. Milli Savunma Bakanlığı, ASAL, RTÜK vb. kurumlar kullanıyor. İstedikleri uygulamalar paketlenmemiş olsa kullanırlar mı sence? Son kullanıcı farklı, kurum farklı.

xhektor

Elbette kurumların kullandığı paket sayısı çok fazla değildir. Ama Pardus'u yaygınlaştıracak kitle son kullanıcılardır. Bunun içinde depoların bir an önce Ubuntu depolarına (evet abartıyorum ama gerekli) yetişmesi gerekir. Dünya çapında kullanılan (hedefleyen) bir işletim sistemi için bunlar şart. Ubuntu gibi devrim niteliğinde bir kararla Unity gibi bir masaüstü yöneticisi oluşturabilir. İşte bütün bunlar benim gönlümden geçenler.
Zaten son kullanıcıya ulaşmış bir işletim sistemi kendi ekonomisini de ouşturur, kendi oyunlarını da ...
Bu haliyle bence (birkaç devlet kurumunda kullanılarak) kısır duruyor. Daha geniş kitleler şart. Bunun içinde büyük depolar... vb.

Ozgurluk

#33
Aslında @yigitateş paket konusunda haklı gibi, illaki pardus'a geçicez diye bir ayet yok. Ubuntu'ya geçelim orada paket sorunuda yok. Microsoft bir şekilde baltalıyor işi. Birde bilgisayarcıların neden linux tavsiye etmediği konusunda ben kendi görüşüme göre şu yargıya vardım. Millet makinasına ubuntu kursa bilinen kaynaklardan yazılımları sistemine eklese, bilgisayarcılara formatlayıp tamir edicek makina kalmaz. Yani özgür olmayan sistemler servisde de ekonomi olarak insanların özgürlüğünü sınırlıyor. :D Gerçi onlara biligsayarcı demeye bin şahit lazım.

Bizim hatamız şu İllaki pardus'u geliştiriyoruz diye, illaki pardus kullanıcaz diye bir şart yok. Devlet daireleri geçsinler başka bir dağıtıma pardus dışında, Ben şuna inanıoyrum ki KDE'yi en fazla türkçeleştiren grup Mandriva Türkiye oldu. Mandrivanın Türkçe desteği  pardusdan daha sağlamdır. Pardus yermiyorum, fakat özgürlük bu pardusda kalıplarını kırıp ulusal dağıtım olma kalıbını aşmalı. Gnu/linux sistemler özgür yazılımlarsa kaynak kodları açıksa neden diğer linuxları kullanmıyalim ki... Pardus geliştirmeye devam edilmeli tabikide Türkiye'nin özgür yazılıma katkısı olarak da algılıyorum ben. Kendimizi geliştirmemiz için pardusun yeri ayrı fakat, işletmelerde okullarda neden ubuntu, yada suse kullanmıyok ki. :D Sonuçta yazılım kaynakları inceleniyorsa güvenilirse, dağıtımın çokda önemi yok. Bugün open suse kullanalım hiç değilse, ne kadar kara geçiceğimizi hesaplayalım.

heartsmagic

@Ozgurluk, Pardus için bile hevesli olmayan kurumlar etinin mi, sütünün mü kullanılacağını (hatta ileri de gideyim adını bile söyleyemeyecekleri) dağıtımları mı kullanacaklar? Lütfen, gerçekçi olalım. Ben bir devlet kurumunun "Pardus istiyoruz" dedikten sonra TÜBİTAK'ın hayır diyeceğini sanmıyorum, demiyor da zaten.

Mesele paketler, depolar değil arkadaşlar. Mesele kurumların kendilerine has var olan uygulamları ve kullanıcı alışkanlıkları, bu kadar.

@xhektor, depoları Ubuntu ile kıyaslamak haksızlık olur. Şu an itibariyle o konuma gelmesi çok zor. Ubuntu'nun arkasındaki destekle bizdeki destek aynı değil ne yazık ki. Sadece paradan da bahsetmiyorum, bilinirlik ve kişisel destekten bahsediyorum. Türkiye'nin kaçta kaçı Pardus dendiğinde destek olur. Ben öyle insanlar biliyorum ki (forumlarda görüyoruz bol nol) Pardus onlar için sadece bir "dalga" konusu. Onlar kendi işletim sistemleri, kırdıkları oyunlar, MSN ve facebook ile mutlular. Gerisi hikâye onlar için.

Ne zaman Türkiye dünya çapında GNU/Linux bilincine sahip olur, işte o zaman Pardus bir Ubuntu olur. Bunun haricinde geliştiriciler de bir yere kadar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

greenj

#35
Konuyu açarken o an yaşadığım gerginliğin etkisiyle olumsuz bir çizgide duygularımı ifade etmiş olabilirim. Ama şunun altını çizmeliyim Pardus ülkemize "bizim de bir işletim sistemimiz var" dedirten bir proje olduğu için eleştirilerim daha iyi bir Pardus görmek istememdendir.

Pardus beni tatmin etse veya Ubuntu'yla aynı seviyede olsa  tabi ki ki Pardus kullanıcısı olmayı isterim. Bununla beraber yine de konuyu açarken yazdıklarımın arkasındayım.
"Son kullanıcı" denilen kitle dünyanın her yerinde çoğunlukla "basit düzeydeki bilgisayar kullanıcısı"nı ifade eder. Bu düzeydeki insanların profili aşağı-yukarı şudur: bilgisayara işleri düştükçe onu kullanırlar, bilgisayar başında devamlı duran insanlar değillerdir. Belki çoğunun evinde bilgisayarı yoktur. Bilgisayar alacakları zaman toplama bilgisayar değil, tek parça satılan markalı bilgisayarlar alırlar. Bilgisayar donanım ve yazılım parçaları hakkında bilgileri yoktur. Düğmeye basınca bilgisayarın açılmasını, "mavi e" harfine basınca internete girmeyi, "mavi e" harfine basınca karşılarına ilk önce google sayfasının gelmesini isterler. İnternette gazetelere bakarlar, (belki) e-postalarına bakarlar, (belki) chat yaparlar. Oyun oynar, film izler, müzik dinlerler. Belki ödev yazmak için word kullanırlar, o ödevin veya bir internet sayfasının yazıcıdan çıktısını alabilirler (ama yazıcı başka biri tarafından bilgisayara daha önceden tanımlanmış olmalıdır). Çektikleri fotoğrafları bilgisayara aktarmayı bilmezler (genç kuşak bunu bilmektedir). İnternet ve bilgisayar demek onlar için bundan ibarettir...

İşte bu kullanıcı düzeyine ulaşmayı hedeflemeli Pardus, bunu söylemek istemiştim. Bu kullanıcı profili neyi gerektiriyorsa Pardus öncelikle onu hedeflemeli. Aslında hedef bellidir: Basitlik, kolaylık, sadelik. Bence KDE'yi öntanımlı masaüstü yapmak pardusun hatasıdır. Ama baktım ki Gnome-Pardus diye bir şey de çıkarmışlar. O hoşuma gitti: http://comak.comu.edu.tr/nisanbir/
Pardus'a destek azlığını anlayabiliyorum (devlet desteği yeterli gelmiyorsa o başka) ama bir ürün kendini mümkün mertebe cazip kılmalı, kendi kitlesini kendi yaratmaya çalışmalı. Basit kullanıcıyı hedeflersen, o profile iyi hitap edebilecek şekilde ürününü yapılandırırsan yavaş yavaş kitlen artar. Sen çekeceksin vatandaşı kendine, etkileyeceksin, bu iş böyle. 

Internet kullanımı ve interneti kullanan genç kuşakların sayısı arttıkça daha iyi olacaktır kuşkusuz. Çünkü ülkemizdeki Pardus dahil Linux kullanıcılarının sayı azlığının en önemli sebebi internet ve bilgisayar konusundaki bilinçsizlik ve bilgi azlığıdır. "İşletim sisteminin ne anlama geldiğini" bilmeyen insanlara işletim sistemi değiştirmeyi teklif ediyor linux toplulukları, bu zor iştir.  Windows'un parayla satıldığını yani ücretli bir ürün olduğunu dahi bilmez ülkemizdeki çoğu insan. Çünkü bilgisayar herşeyiyle kurulu geliyor kendisine, orjinal veya kaçak bilmez. Bu işlerden anlamaz. O yüzden windows işini görüyor, başka şey niye arasın ki? 

Herneyse sözün özü, işi icabı veya hobisi icabı bilgisayarı bilenler "herkesi kendi gibi değerlendirmemeli". Muhataplarının seviyesine inmeli. Sen dns, rootkit, whois çekmek, sudo apt-get derken, bunlar senin için normal sohbet konularıdır ama sıradan vatandaş için hiç de öyle değildir, onların gündeminde böyle şeyler yoktur. Adlarını bile duymamıştır, ihtiyacı da yoktur duymaya. İşletim sistemi geliştiriciler, kendi dünyalarının dışına çıkmayı başarabilmeli, diğer insanların (yani ürettikleri işletim sistemlerini kullanacak, o işletim sistemlerini taşıyacak insanların) gözüyle projelerini geliştirmeye çalışmalıdır. Nihayetinde, onlardır Pardus'u çok kullanılan bir işletim sistemi yapacak olan veya Pardus foruma üye olup yeni ve bilgisiz Pardus'çulara yardım edecek olan veya pardus için gönüllü çeviriler yapacak olan..

Bence bilgisayar ve internet kullanımında bilinç yükseltmenin bir yolu da her evde bilgisayar bulunmasıdır. Sonuçta adam anlamazsa, oğlu veya kızı ileride anlayacaktır işletim sistemi ne demek, format ne demek, web browser ne demek... Kurcalaya kurcalaya, sorunlarla karşılaşa karşılaşa keşfedecektir " aa bir de Firefox diye bir şey varmış, ondan da internete giriliyormuş vs.." Sonra sıra er veya geç klavye-mouse değiştirmeye, diskin kapasitesini artırmaya, ekran kartı ve donanımlara, işletim sistem(ler)ine gelecektir.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Mayıs 2011 - 00:08:09

Bu Konuya Son Bir İlave Yapayım:
Ülkemizin gerçeklerini göz önünde bulundurursak sıradan vatandaşa (bununla kastım işletim sisteminin ne anlama geldiğini bilmeyenlerdir), "Niçin Pardus kullanmıyorsun?" sorusunu sormaya şu an kimsenin hakkı yoktur. Onlar bilgisayar ve internet konusunda belli bir bilinç-bilgi artışı düzeyine eriştikten sonra ancak bu sorunun muhatabı olabilirler. Çünkü şu an bırak pardusun ne olduğunu, linux nedir daha onu bilecek düzeyde bile değiliz.

Biz bu soruyu Türk olup ta Linux işletim sistemi kullanan ama Pardus kullanmayanlara sormalıyız. Yani aslında bu sorunun muhatabı biziz. Neden gücünü, kuvvetini, bilgini, enerjini Pardus'a vermiyorsun? Elin Ubuntu'su için gönlünü veriyor ve gönüllü çalışıyorsun.

Bu mesajın yazarı yazılımcılığı, kodları bilmez, bilgisayarı da o kadar bilmez ama yetkin olanlar bence forum performanslarını Pardus için kullanabilirler.  Evet ülkemiz insanı olup Linux kullanan (yani bu işleri bilen) insanlar neden Pardus kullanmıyor? Aslında Pardus'un araması gereken cevap da budur. Bu cevap Pardusun ilerlemesini sağlayacaktır, bilinçli kullanıcıların eleştirilerine kulak vererek, farklı linux dağıtımlarını kullananlara kulak vererek Pardus kendini geliştirebilir. Önce ülkemizdeki bilinçli ve bilgili Linux kullanıcılarını kendine çekmelidir yerli linux'umuz. Çekebilirse, o insanlar pardus forum başta olmak üzere pek çok yerde birikimlerini pardusun yetkili mercilerine ve pardus kullanıcılarına sunacaktır.

GAREZ

Pardus en iyi KDE kullanan bir kaç Linux dağıtımından birisi... ubuntu'dan üstün yanları var... ubuntununda ondan üstün yanı var bende her ikiside yüklü... Pardus 2011 biraz KDE4 yüzünden sorunlu olabilir ama 2012 versiyonu kesinlikle daha iyi olacak... ozgurlukicin.com adresinde kimse kimseye çemkirmiyor... bende oraya üyeyim... sorulara hızlı cevap alıyorum yeterki haksız eleştiri yapmayın...

enes

Sonuç olarak ortada özgür bir dağıtımdan bahsediliyor. Hiçbir dağıtımın mükemmel bir halde ortaya çıktığını sanmıyorum. Biz kullanmalı, katkıda bulunmalıyız ki gelişsin. Kimse katkıda bulunmazsa, geliştiriciler geri bildirim alamazsa dağıtım nasıl daha iyi duruma gelebilir ki?
Özgür yazılımlarda böyle değil midir. Ne kadar çok kişi destekte bulunursa o kadar gelişme olur. Oluşumda kopukluklar, sorunlar olabilir. Tek çözümü de gelişmesini isteyenlerin katkıda bulunması, görüş bildirmesidir veya başka bir şeydir.
Özgür kalabildiğimiz sürece...

karizmaxi

#38
Alıntı Yap...yeterki haksız eleştiri yapmayın...
Neye ve kime göre haklı veya haksız ? Bence kişi bişey söylüyorsa onun haklı olduğuna inanıyordur diğer kişide katılmıyorsa haksız olduğunu düşünüyordur.

Bence de orada kimsenin en ufak bir eleştiriye tahammülü yok bir de Pardus devlet destekli yani geliştirenler maaşlı eleman, siz hiç duvar ustası yaptığı iş kötü olduğu halde olsun ustam emeğe saygım var diyip kötü bir işçiliğe razı olurmusunuz ? Biz de hatayı eksiği söylediğimizde veya sadece şurası olmamış dediğimizde bize emeğe saygıdan başlayıp hem çok biliyorsan o zaman sen yap diye biten cevaplar alıyoruz.

Mesela çomak gönüllü bir çalışma emeğe saygı orada duyulur çünkü onu geliştirenler öğrenci ve hiçbir maddi çıkar beklemeden yapıyorlar. Ancak Pardus geliştiricileri devlet memuru, diğer bütün devlet memurlarına nasıl yaklaşıyorsanız bence onlara da öyle yaklaşın. Mesela belediye temizlik görevlisi çöpleri topladı ama yerleri süpürmüyor sen; arkadaş bu nasıl iş ortalığı pislik götürüyor dediğinde o da sana emeğe biraz saygın olsun o kadar varillerdeki çöpleri aldık iki parça çöp kalmış yerde onlarıda sen alsan ne olur  mu desin yani ? (Pardus hepimizinse çevre daha çok hepimizin sonuçta)

Forumda da ben hiç bir zaman doğru düzgün bir cevap alamadım ben Compiz kullanmak istiyorum diyorum cevap buna gerek yok Kwin kendi efektleri ile geliyor diyorum onu sevmiyorum Compiz kullanacağım  Compiz kullanamazsın, paketlenmedi (üç sene geçti o kadar istenen bir paket olmasına rağmen halada paketlenmiş değil). Ne zaman paketlenir diyorum ilgilenen paketci yok, çok biliyorsan sen paketlede bizde kullanırız diye cevap alıyorum.

Kimse kimseye çemkirmiyor gerçektende http://www.ozgurlukicin.com/forum/yeni-fikirler/21702/?page=1#post141523  ilk cevapta olduğu gibi ya da http://www.ozgurlukicin.com/forum/yeni-fikirler/21587/?page=1  burada ki 10. mesajda dediğimizi destekler yorumdaki ve sonrasındaki yorumda yapılan çemkirme gibihttp://www.ozgurlukicin.com/forum/yeni-fikirler/20653/?page=1 burdada ilk yorum hiçte çemkirmiyor yeni yeni biraz düzene girme var.

İlk başlarda çok kapalı bir topluluktu her yeni fikre tu kaka diye yaklaşıyorlardı, şimdi baya sakinlermiş, olgunlaşmış gördüm :D :D
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

umutubuntu

Arkadaşlar, oluşturduğunuz uzun mesajları giriş gelişme sonuç ve imla düzenine uygun bir şekilde yazarsanız hem okuyanlar hem de düzenleme yapan bizler için yardımcı olmuş olursunuz.

karizmaxi

Teşekkürler @umutubuntu yazı böyle çok daha güzel anlaşılır ve okunaklı olmuş bundan sonra bende bu şekil yazmaya dikkat edeceğim
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

özgürubuntu

Alıntı yapılan: greenj - 02 Mayıs 2011 - 23:03:28

Biz bu soruyu Türk olup ta Linux işletim sistemi kullanan ama Pardus kullanmayanlara sormalıyız. Yani aslında bu sorunun muhatabı biziz. Neden gücünü, kuvvetini, bilgini, enerjini Pardus'a vermiyorsun? Elin Ubuntu'su için gönlünü veriyor ve gönüllü çalışıyorsun.


:) Ah bu Pardus'a "Milli, Ulusal İşletim Sistemi" denmesinin sonuçları ;"elin Ubuntu'su" GNU/Linux'un bir vatanı yoktur dostum, evrenseldir ve evrensel olduğu için güzeldir. Ben bugün Nova'yı indirip bilgisayarıma kursam Küba'ya mı destek veriyor olacağım :) Debian kendisi için ne diyor? "The Universal Operating System" (Evrensel İşletim Sistemi)

"...Siz kabul etmesenizde, özgür yazılımlar ve Linux sizin kullanmanız için hiç bir karşılık beklemeden size sunulmuş birer hediyedir. Sizin malınızdırlar, ve ona sahip çıkmak ya da çıkmamak özgürlüğü de diğer tüm özgürlükleriniz gibi sizin elinizdedir. Bu akım ve bu akımın ürettikleri, toplumların refah seviyesini yükseltmek için çalışan bilime ve gelecek nesillere bir mirastır..."

Alıntı Kaynağı : Pardus-Linux GNU/Linux Nedir?

heartsmagic

@karizmaxi, çemkirme dediğin şeylerin senin ifadenle "Pardus memurları" ile ne alakası var ben başta bunu anlayamadım. Sen orada çemkiren bir geliştirici gördün mü? Soruları soranlar da kullanıcı, tepki verenler de!

İki başlığa baktım sadece. Birindeki soru klasik: MSN neden görüntülü değil... Eh, tepki veren de sıradan bir vatandaş. Bir diğer soru "Program kurulumları Windows'taki kadar kolay olmalı" Doğru, önce Windows için program bulmalı, bunun için Google'a başvurmalı, eğer lisans sorununu falan düşünmüyorsak "ilacını" bulmalı, ardından kuruluma geçmeli, sonra Next,Next,Next demeli, ardından kurulumu bitirmeli, sonrasındaysa Antivirüs uygulamamızdan gelen "Falan felan programında virüs bulundu" uyarısı ile karşılaşılmalı...

Makul ve bu makul isteklerin seviyeli bir şekilde dile getirilmesini ben de isterim. Zira böyle olmadan ne dağıtım gelişir, ne de topluluk. Fakat önümüze çemkirme diye bu örnekler getirilirse bizler de çemkiririz. Haklı olarak yapılan eleştiriler ve belki de bu eleştirilere kulak asılmayış, istekler ve bu isteklere kayıtsız kalışlar olabilir.

Compiz yok mesela demişsin. Belki hiç olmayacak? Geliştiricilerin hedefinde, onların hedefindeki Pardus'ta belki Compiz düşünülmüyor. KDE ve onun sağladığı Kwin etkileri düşünülüyor belki. Israrla "neden yok, neden yok" demek doğru mu? Denir ki "Pardus'ta Compiz yok, Compiz'in olmadığı bir dağıtımı ben kullanmam". Nokta. Compiz neden yok mesele değildir. Ubuntu'da da gördüğümüz üzere artık Gnome ön tanımlı değil, Unity var.

@greenj, temennilerine katılıyorum kolay kullanım konusunda. Fakat katılmadığım nokta çok büyük. O da şudur, bu mesele Pardus'un özeli değildir, tek başına çözmeye de ne Pardus ekibinin ne de Türkiye'deki mevcut Linux okur/yazarlarının gücü yetmez. Senin karışık dediğin şey KDE. Basit dediğin şey Gnome. Dikkat edersen Gnome'da da senin istediğin, daha doğrusu "olursa kolay olur normal bir bilgisayar kullanıcısı için" dediğin şeyler de yok. Geçecekse bu tarafa bir kullanıcı, ortama alışması gerekmekte. Daha kolay olması konusuna kesinlikle katılırım, fakat Windows'taki gibi olması ne yazık ki mümkün değil, çünkü ortam farklı. İlla ki değişikliğe uyum sağlamak gerekiyor. Uygulama kurmayı öğrenecek ki bence Windows'tan daha kolay, mavi şey yerine "tilki"ye tıklayacak örneğin gibi.

Farkında değiliz ancak Pardus özelinde biz Linux dünyasını eleştiriyoruz, o da lazım fakat mesele Pardus'a bu şekilde indirgenmemeli. Onun eleştirilecek başka yanları vardır, hatta var.

Son cümlelere ise katılıyorum. Düşünmemiz lazım neden Pardus kullanmıyoruz diye.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karizmaxi

#43
Memurlar çemkirmiyor zaten ama çemkirenler hemen geliştiriciler emek harcıyor emğe saygı savunmasına giriyor yani artık bunun arkasına sığınılmaması için söyledim.

msn mevzuuna verilen cevapta şu şekil olabilirdi "arkadaşım yenisin galiba ve bunu yazmanı anlıyorum ancak msn sorunu pardusla ilgili değil microsoft buna engel olmakta bu yüzden sadece size skype kullanmanızı tavsiye edebilirim " (tabi oda depo da varsa depolar ne durumda bilemiyorum) ancak orada verilen cevap direk şu anlama bile çıkabilir kişinin yorumuna bağlı olarak geri zekalı önce biraz araştır her aklına geleni buraya yazıyorsun adamı sinir ediyorsun

"microsofttan gelen kişiler rahat edecek diye program yükleme sistemi değişemez işaretle kur nesi zor anlamıyorum" burda da bir küçümseme ve salak yerine koyma algılarım ben sana çok çok kolay gelen * bir şey banada kolay gelmek zorunda değil vede alışkanlıkların değişmesi zaman alıyor burada da çok güzel açıklanabilirdi fikir güzel ama zaten böyle bir sistem var ve çok daha basiti de mevcut. Öncelikle .pisi uzantılı paketleri indirdiğinizde çiftıklama sonrası şifrenizi girip programı windowstan çok daha basit kurabilirsiniz ve hatta ondanda basiti pisi isimli programı çalıştırıp oradan istediğiniz uygulamaları işaretleyip kur dediğinizde programlarınız çok daha basit bir şekilde kurulmuş olacaktır bu yüzden biraz daha kullandıktan sonra windows il pardus arasındaki program kurma farkını tkrar değerlendirmenizi öneririm sizce hangisi daha güzel ve anlaşılır.

Sonuç olarak bu önerileri yazanlar iyi niyetle gelişim olsun diye yazıyorlar ve azarlamanın bi anlamı yok yeni başladığında herkes linux yada Pardus profesörü olamaz bu zamanla olacak bir şey.

Compize gelince bende zaten öyle yapıyorum compiz olmadığı için Pardus kullanmıyordum artık KDE ve KWin kullansam bile Pardus kullanmıyorum.
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

heartsmagic

Alıntı yapılan: karizmaxi - 03 Mayıs 2011 - 14:28:53
Sonuç olarak bu önerileri yazanlar iyi niyetle gelişim olsun diye yazıyorlar ve azarlamanın bi anlamı yok yeni başladığında herkes linux yada Pardus profesörü olamaz bu zamanla olacak bir şey.

Compize gelince bende zaten öyle yapıyorum compiz olmadığı için Pardus kullanmıyordum artık KDE ve KWin kullansam bile Pardus kullanmıyorum.

Güzel de buradaki eleştiri konusu neden geliştiriciler o zaman? Orada azarlayan da kullanıcı, azarlanan da. Ayrıca daha güzel açıklamasını buraya yapabildiğin gibi, oraya da yapabilirsin @karizmaxi, kısacası ortamı oluşturanlar insanlardır. Burayı oluşturanlar da insan, orayı oluşturanlar da. Benim itirazım çemkirme denirken sanki geliştiriciler çemkiriyorlar gibi lanse ediliyor. Onların da çemkirdiği yerler vardır da, lütfen bu tür örnekler verilmesin bizlere.

Beni yanlış anlama iyi niyetlisin, aslında çoğunuz iyi niyetlisiniz fakat meselenin mutfağı çok karışık ve sizler bunu tahmin bile edemiyorsunuz. Makul isteklere zaten kimsenin gıkı çıkmaz, kabul görür. Compiz gibi illa ki olsun isteklerine ise "git sen paketle" diyenler de geliştiriciler değildir sanırım, verdiğin örneklerdeki gibi sıradan kullanıcılardır.

Çok ama çok defa yazdığım gibi tekrar yazayım, bir kere daha Pardus savunucusu olayım. Üzgünüm ama bizde eleştiri bilinmiyor. Adam Pardus'u eleştirecek, ölesiye eleştiriyor. Bunu yaparken de kılıfı hazır "Eleştiri olmadan iyiye gitmez proje." Tutun siz bu adamın (varsa tabi) yaptığı bir projeyi böyle kıyasıya, ölesiye eleştirin bakalım, söylediklerini ortada oluşacak köpüklerden dolayı duyabilecek misiniz? Gerçekçi olalım, bu tür eleştiri yapanlar aslında eleştiriye tahammül gösteremezler.

Bu türde eleştiri yapanlar acaba o makul! eleştirilerinin yanında, geliştiricilerin azlığından dem vurmuşlar mıdır? Bütün o olumsuzlukları sıralarken acaba Pardus'un bu ekiple "dünyada" bile kabul gören, ana akım paketleme sistemlerinin yanına bir yenisini ekleyen Pisi'den bahsetmişler mi? Pardus için yazılan bilmem kaç tane "özel" araca değinmişler mi? KDE'yi en iyi özelleştiren ve sunan dağıtım olduğunu eklemişler mi? Eleştiri kuru kuru olmaz arkadaşlar, eğer eleştiri projeyi ileri götürür diyorsak, övgü de götürür. Birileri övgüyü es geçerek kıyasıya eleştiriyorsa ben art niyet ararım bunda.

Bahsettiğim şekilde eleştiri yapan herkese de saygım büyüktür.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

karizmaxi

#45
@heartsmagic sizin dediğiniz şekil ben geliştiricileri eleştirmiyorum ve başka kişilerinde yanlış anlamaması için tekrar belirtmek istiyorum Pardus geliştiricileri devlet memuru ve adamlar işini yapıyor Pardus'u savunacam diye çemkirenler lütfen emeğe saygı demeyi bıraksın evet emeğe saygı olmalı ama eksik yanlarıda belirtilmeli sonuçta gönüllü işi değil ki arkadaş bizden bu kadar densin devletin belli bir bütçe ayırdığı (az gelir çok gelir orasını bilemem ama devlet bu işi parayla yaptırıyor) ve bu iş için para harcadığı gerçek ve devletin gelir kaynağıda vergidir eğer çemkirecek kişi kendi adına çemkiremiyorsa geliştiricilerin arkasına sığınmasın.

Bir de herkese bilişim uzmanıymış gibi yaklaşmak çok basitce bir davranış kişi bilmeyebilir illa azarlamak mı lazım.
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

xhektor

En başta kullandığım kelimenin yanlış anlaşılmasını istemediğim için tekrar yazma gereği duydum. Benim o cümlede anlatmak istediğim şey ; '' forumlarda yardım isteyenlere destek verilmiyor. Belki bu eleştirileri yazarsan tepki vermek için cevap yazarlar.'' şeklinde bir düşünce idi.

heartsmagic

Alıntı yapılan: karizmaxi - 03 Mayıs 2011 - 15:29:59
Bir de herkese bilişim uzmanıymış gibi yaklaşmak çok basitce bir davranış kişi bilmeyebilir illa azarlamak mı lazım.

Hayır elbette, ancak insanların tutumları farklı olabiliyor. Bir de bizim forumdaki gibi "aramama" tembelliği hakim olduğundan dolayı, insanların sabırları taşabiliyor.

@xhektor, yanlış anlaşılmak istemem benim eleştirilerim de bu başlıktaki arkadaşlara veya sana karşı değil. Zaten birisine karşı doğrudan bir şeyler söyleyeceksem mümkün mertebe ismi ile hitap etmeye çalışıyorum. Eleştirilerim daha önce forumda karşıma çıkan veya bu forum haricinde gördüğüm yazılara, eleştirilere, insanlara karşı genelde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

greenj

#48
özgürubuntu,
Pardusa "ulusal, milli işletim sistemi" demek bence hiç yanlış değil. Ubuntu veya onunla aynı durumda olan diğer linux dağıtımlarının arkasında bir ülke, bir ülkenin herhangi bir devlet kurumu olmadığından, geliştiriciler ve katkıda bulunanlar her ülkeden insanlar olduğundan onlara evrensel diyebilirsiniz. Ama pardusa bence diyemezsiniz. Bir ülkenin, bir devlet kurumunun resmi olarak desteklediği, böyle bir işletim sisteminin yaratılması ve geliştirilmesi için resmi olarak çeşitli elemanlara ücret (maaş) ödediği bir durumdan bahsediyoruz pardus örneğinde. Pardus böyle ortaya çıkmış bir işletim sistemi.
Dolayısıyla pardusa yaklaşırken ulusal duygularla yaklaşmamız gayet doğal. Ne zamanki pardusu yabancıların da kullandığını görürüz, pardusun forumlarında vb ortamlarda yabancıların acemilere yardımcı olmak için yer aldıklarına şahit oluruz, hatta yabancıların kendi ülkelerinde pardus forumları kurduklarını görürüz, kendi kendilerine pardusun paketlerine kişisel katkılarda bulunduklarını vs görürüz işte o zaman pardus da evrenseldir diyebiliriz. Kullanıcı ve geliştiricilerinin (maaş almayan gönüllü bireysel geliştiriciler) içinde yabancıları görmeden pardusa evrensel diyemem, denilebileceğini de düşünemem.
Linux evrenseldir. Bir linux dağıtımı olarak ubuntu da evrenseldir çünkü kendisini "evrensel kılmayı" başarabilmiştir. Ama pardus henüz evrensel değildir.
*Pardusun ubuntuyu geçmesini yürekten isterim. Bu konuda ulusal tavır almamın nedenini umarım açıklayabilmişimdir.

karamani44

pardus ile ubuntu kıyas kabul edemeyecek farklıdır. ubuntu depolarında abartısız herşey vardır ama pardus depolarında alternatif bir pdf okuyucusu bulmak bile sorundur. pardusun forumu ubuntuforum ile kıyaslanamaz. ben pardusu milli duyguların etkisiyle kullanmaya karar verdim. ama benim bilgisayarı baya kastı. karşılaştığım sorunları çözmemde yardım azdı. bundan dolayı tekrar ubuntuya döndüm. ubuntuyu 3 yıl önce bir ara kullanmıştım. win7 kullanmaya başladım ve gerçekten memnun kaldım. bir yıldan fazla hiç silmeden aynı işletim sistemini kullandım. ama sonradan tekrar ubuntuyu hatırladım. kurdum ve gayet memnun kaldım. diğer linux dağıtımlarından birkaçını denedim ama ubuntunun tadını vermedi. şimdi sadece ubuntu ile yola devam ediyorum ve gayet memnunum.
Pardusu kullanmayı çok isterdim ama maalesef yeterli değil benim için. ayrıca devlet desteğinin olduğu bir sistemin daha gelişmiş olmasını beklerim. ama demek memur zihniyeti her kurumda aynı işliyor. (Gerçi bende memurum ama=)))