USB'de canlı Dağıtımla Çalışmak ve Ayarları Kalıcı Yapmak :LinuxLive USB Creator

Başlatan kelebek333, 10 Nisan 2011 - 07:05:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kelebek333

Hemen hemen her dağıtımda  mevcut bulunan live cd (canlı cd),  kurulum gerektirmeden cd'den çalışan dağıtımlardır. Pek çok kişinin linux'la tanışması bu live cd'ler sayesinde olmuştur, bildiğiniz üzere. Bendeniz de ilk kez bir derginin verdiği Knoppix sayesinde Linux'la tanışmıştım.

LIVE CD'ler pek çok dağıtımın reklam aracı olarak kullanıldı. Sisteme kurmadan önce bir deneyelim babında. Taşınabilir Usb Aygıtlar ise LIVE dağıtımlar için bir dönüm noktası oldu. Slax'ın bu kadar meşhur olmasının altında yatan en önemli nedeni, moduler yapısından çok USB'de taşınabilir işletim sistemi lansmanı diye görmüşümdür (tabii bu benim görüşüm).

Tüm güzelliklerine ve her yere taşınabilmelerine rağmen LIVE CD'lerin en önemli eksiği , Bu CD'ler ile oluşturulan verilerin , belgelerin aynı taşınabilirliklten yoksun olmasıdır. Bu eksikliği ile LIVE CD'ler bir işletim sisteminden çok DEMO görüntüsünün ilerisine geçememişlerdir.

LIVE CD'lerin pek çoğu USB belleğe kurulabilse de CD'den farklı bir işleve kavuşamamaktadır. Bu grubun dışında tutulabilecek en güzel örnek ise slax 'tır bence. USB Belleğe kuruyorsun, mesala iş yerindeki ve ya arkadaşındaki başka bir bilgisayarda usb bellek ile başlatıp çalışmalarını yapıyorsun , kaydediyorsun ve o bilgisayarda hiç bir iz bırakmıyorsun. İhtiyaç duyduğun tüm yazılımlar zaten USB aygıtında. Sonra eve geldiğinde takıyorsun USB Belleğe kaldığın yerden devam edebiliyorsun. Yada eve yeni bir donanım aldın ama donanım desteklemiyor. USB Belleğe kurduğun her driver sanki harddisk'te çalışıyormuşsun gibi , USB Belekte de kalıcı olacaktır. LIVE CD'de olduğu gibi her başlatmanda tekrar yüklemeyeceksin.

(Dilimin Döndüğü) Klavyeme tıklatabildiğim kadarıyla LIVE CD ile devam edebilirlik (PERSISTENCE) arasındaki farkı anlattım.

Slax bu özelliği (tabii usb versiyonu) kendinden desteklemesine rağmen pek çok dağıtımda bu özellik mevcut değil.

İşte LinuxLive USB Creator 'ın, diğer usb'den başlatmaya yarayan (mesala UNETBOOTIN) boot yazılımlarından farkı burada ortaya çıkıyor.

PERSISTENCE özelliği sayesinde yazılımın desteklediği dağıtımların tamamını, USB bellekte taşıyacağınız işletim sistemine çevirebiliyorsunuz. LIVE CD' lerin desteklemediği driverları ve ya LIVE CD'ye sığmayan pek çok yazılımı işletim sistemine sanki hardisk'te çalıyormuş ekleyebilirsiniz. İnşallah tatmin edici bir cevap olmuştur.



muzir

Çok teşekkür ederim, gerçekten son derece özenli ve tatmin edici bir cevap. Bu forumu bu yüzden çok seviyorum insanlar sadece cevap vermek için değil gerçekten öğretmek için cevaplar veriyorlar. Tekrar teşekkürler daha çok bilgi paylaşmak dileğiyle.
Bir Tellioğlu asla geç kalmaz...

kelebek333


GNUbuntu

Önce Saygı...

stef_q

Çok güzel yedekleme programları var Linux tabanlı sistemler için. Artık yapılmadık bir yöntem kalmadı denilebilir. Tüm bu yedekleme programlarını derli toplu şekilde wikide umarım görürüz. Özellikle hala çoğu uzun süreli kullanıcımız dahi remastersys gibi kendi canlı cd lerini sorunsuz yaratabileceklerini bilmiyorlar malesef ... Oysa bu Linuxun en iyi yanı diyebilirim ..

kelebek333

Alıntı yapılan: kelebek333 - 10 Nisan 2011 - 05:24:30
Usb Belleğe format atmak zorunda kalırsanız oluşturulan PERSISTENCE dosyasını başka bir bölüme örneğin hardiske kopyalarsınız. Sonrasında LIVE dağıtımızı tekrar kurup PERSISTENCE dosyasını usb aygıtınıza taşırsınız ve "Nerde Kalmıştık" diyebilirsiniz.

Yukarıdaki açıklamadan dolayı yazılımın kullanım amacı yanlış anlaşımış olabilir. Burada ifade etmek istediğim, kendi tecrübelerimden edindiğim bir kolaylığı paylaşmak ve karşılaşılabilecek benzer bir sorun için yol göstermeydi sadece.

Yani , Yedekleme, bu yazılım ile ne yapabilirizin cevabı değildir.

Bu yazılım ile ne yapabilirizin cevabı;

1. Live CD (yani Cd'den Çalışan Dağıtım Versiyonları) ' lerin taşınabilir usb aygıtlara (Örneğin USB Bellekler) nasıl yüklenebileceği,

2. Yüklenen bu versiyonlara (Live Modlara) sanki harddiske kurulmuş versiyonlar gibi; Program Yükleme , Driver Yükleme ya da yapılan bir ayarın kalıcı olmasını sağlamadır.

Daha önce usb slax kullandı iseniz bilirsiniz, Live CD'leri Usb aygıtlarda SLAX benzeri kullanmak için tasarlanmış bir programdır.

İfadelerimden ötürü yanlış anlaşılma oldu ise kusura bakmayın.

SLAX'ın son versiyonunu incelemek için aşağıdaki link'ten faydalanabilirsiniz. Slax sitesinin türkçe desteği vardır. (Linkin amacı reklam değil konunun anlaşılması içindir.)

http://www.slax.org/


Not: Evet doğru remastersys ile kendinize ait modifiye CD'ler oluşturablirsiniz , başka bir mekanda farklı bir bilgisayarda bu cd ile boot yapabilirsiniz. Ama Bu Cd'leri oluşturduktan, Bu CD'ye yeni bir program yükleyemezsiniz, yada belgelerinizi kaydemezsiniz.

stef_q

Alıntı yapılan: kelebek333 - 10 Nisan 2011 - 20:33:07
...

Not: Evet doğru remastersys ile kendinize ait modifiye CD'ler oluşturablirsiniz , başka bir mekanda farklı bir bilgisayarda bu cd ile boot yapabilirsiniz. Ama Bu Cd'leri oluşturduktan, Bu CD'ye yeni bir program yükleyemezsiniz, yada belgelerinizi kaydemezsiniz.

O zaman usb ye kurulumdan farkı: sadece değişiklikleri tek dosya halinde kaydedebiliyor. Böylece sadece o dosyayı almamız (yedeklememiz) yetiyor. Buda güzel ! :) Dediğim gibi yedekleme sisteminde uygulanmadık şey kalmadı herhalde...

kelebek333

Aslında oluşturduğu bu dosyayı fat32 üstünde ext. dosya formatı biçiminde düzenliyor. Yani işletim sistemi bu dosyayı üzerine kurulduğu hardisk gibi algılıyor ve bütün değişiklikleri bu dosyaya kaydediyor. 

Sistem kurduğun dosyalarda(LIVE CD içeriğine) müdahale etmiyor, hiç bir değişiklik yapmıyor , bütün değişiklikler oluşturulan bu kısımda saklanıyor.

Alıntı yapılan: stef_q - 10 Nisan 2011 - 20:56:47
O zaman usb ye kurulumdan farkı: sadece değişiklikleri tek dosya halinde kaydedebiliyor. Böylece sadece o dosyayı almamız (yedeklememiz) yetiyor. Buda güzel ! :) Dediğim gibi yedekleme sisteminde uygulanmadık şey kalmadı herhalde...

Doğru , bu şekilde oluyor

Fakat usb'ye direkt kurulumdan bir farkı var. Bildiğiniz gibi kurulabilen CD ve live CD'lerin içerikleri aslında sıkıştırılmıştır. Siz bunları direkt harddiske kuruyormuş gibi usb ye de yüklediğiniz zaman şkıştırılmış bu dosyalar açılıyor. Misalen söylüyorum 600 mb.'lık bir cd harddisk'e kurulduğu zaman 3-4 gb. yer kaplıyabiliyor. Bu metodla ise kapladığı alan Cd'nizin büyüklüğü + oluşturduğunuz persistense (yani devam edebilirlik alanı) kadardır.






by_YE

bilgi için teşekkürler unetbootin ile aynı kategoride sanırım bir farkı var mı acaba?

kelebek333

10 Nisan 2011 - 22:38:00[/size]

Alıntı yapılan: by_YE - 10 Nisan 2011 - 22:19:21
bilgi için teşekkürler unetbootin ile aynı kategoride sanırım bir farkı var mı acaba?

Unetbootin syslinux bazlı çalışıyor ,LinuxLive USB Creator grub bazlı.
Unetbootin de devam ettirebilirlik özelliği yok (şu an için)
Unetbootin'in linux versiyonu var, LinuxLive USB Creator'ın yok ama ben wine'da çalıştırdım görsellerin çoğu yok oluyor. Görüntü bayağı karaşıyor.

myefsane

Resimli anlatımlara biraz daha önem versek süper olacak.

Ben de usb den çalışan live ubuntuyu HDDsi bozulan laptop'uma uygulamak istedim ama tam güzel bir anlatım bulamadım. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Edit: Slax ı indirp deneyeceğim.

heartsmagic

Alıntı yapılan: myefsane - 02 Ağustos 2011 - 18:41:26
Resimli anlatımlara biraz daha önem versek süper olacak.

İlk iletideki resimde şunu görüyorum:
Alıntı YapTinyPic (TM) This image or video has been moved or deleted

Süper olmaz bence. Resim uçuyor, yazı kalıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

potasyumsiyanur

konuyu hortlatıcam sanırım ama bir sorum olacak
debian a ait :debian-live-6.0.3-amd64-gnome-desktop.img dosyasını indirdim ve bunu usb belleğe kurmak ve çalıştırdığım zaman kalıcı olmasını istiyorum

usb ye kurmak için Universal-USB-Installer-1.8.8.9 sürüm nolu programı indirdim
gelgelelim işin kolay kısmını hallettim zoruna :)
iso olmadığı için uzantısı program bunu görmüyor yanlış indirmemi yaptım
doğru kalıbı indirmiş olsam usb belleğe kurduğum sistemde değişiklikler kalıcı olur mu (slax da olmamıştı fakat mint de olmuştu ki şuanda usbden mint kullanıyorum)
deniz yanmaz dersin ama...
yanarsada kimse söndüremez.

buzmavisi

konu başlığındaki (PERSISTENCE) kavramı konusuna değinmiyorum ama amaç olarak o tür bir sistem arayanlar için küçük bir not düşeyim

www.porteus.com http://www.ponce.cc/porteus/i486/testing/Porteus-v1.2-rc1/Porteus-v1.2-rc1-i486.iso   

sırf taşınabilirlik için usbde çalışma için yapılmış slakware tabanlı özel linux sürümü. gerekli flash ubuntuda ext4 olarak formatlanıp unetbootin ile iso flash belleğe basılıyor. bundan sonra sistem açılış yapıp flashı sabit disk gibi kullanabiliyor. yapılan değişiklilşer flashta kalır. 250 mb boyutu aldatıcı olmasın ayrıntılıdır.

potasyumsiyanur

Arkadaşımız unetbootin ile iso kalıpları cd yada usbye çekildiğinde live açılış yapabilen distroların çalışmasından bahsetmiş. Çalışıyorlar ama demo gibi yapılan değişiklikleri ( program ekleme masaüstünde ikonu oynatma oluşturma v.s. ) usbye kaydetmiyor ve her direk live açılış aynı açılıyor. O açılışın usb flashı sabit disk gibi kullanıp yapılan değişikliklerin usb flasha sabit diske kaydeder gibi  kaydedilmesinden bahsetmiş.

cümlelerine takılıp kaldım...unetbootin adlı programı çalıştırıp eğer sürüm destekliyorsa persistence ayırmayla alakalı bir bölüm çıkmakta
buradan gereken yeri ayırdığınız zaman değişiklikler kalıcı olmakta yani programları kurabilir,dosya oluşturabilir,...vs ve başka pc lerede taşıyabilirsiniz

fakat debianda göremedim bu seçeneği...bunun sebebi yanlış kalıbı indirmiş olmam dolayısıyla mıdır ?
debianı usb belleğe kursam üzerinde yaptığım değişiklikleri nasıl kalıcı hale getirebilirim
deniz yanmaz dersin ama...
yanarsada kimse söndüremez.

travego0403

iso kalıbını USB belleğe aktarırsanız elinizde bir Canlı Cd (Live Cd) olur. Bunu hem hard diske kurmak için hemde taşınabilir bir sistem olarak kullanabilirsiniz. Ubuntunun kendi başlangıç disk oluşturucu programı ile yaparken USB nin ne kadarının kullanılabileceğinin ayarlandığı bir yer vardı. Hatırladığım kadarıyla da değişiklkler kalıcı oluyordu.

Ama yok ben öyle her başlangıçta Kur- Kurmadan dene seçeneklerini görmek istemiyorum derseniz. Yapacağınız işlem çok basit. Az önce hazırladığınız USB bellek ile sistem kurmaya başlayacaksınız ya da başka bir Cd ile. İçine sistem kurmak istediğiniz USB'yide takın. Sistemin nereye kurulacağının ayarlandığı bölüme geldiğiniz zaman burada kurulacak yeri, taktığınız USB olarak gösterin. Hepsi bu kadar. Dikkat etmeniz gereken nokta ise Grub önyükleyicisini de bu USB diskin başına kurmalısınız yoksa USB sadece kendi bilgisayarınızda çalışır herhangi bir taşınabilirlik söz konusu olmaz. Bir başka noktada ekran kartı sürücüleri, mümkünse hiç bir ekran kartı sürücüsü kurmayın ki başka bilgisayarlarda da çalışabilsin.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

sertreis

Alıntı yapılan: travego0403 - 30 Mart 2012 - 15:15:18

Sistemin nereye kurulacağının ayarlandığı bölüme geldiğiniz zaman burada kurulacak yeri, taktığınız USB olarak gösterin. Hepsi bu kadar. Dikkat etmeniz gereken nokta ise Grub önyükleyicisini de bu USB diskin başına kurmalısınız yoksa USB sadece kendi bilgisayarınızda çalışır herhangi bir taşınabilirlik söz konusu olmaz.


herşey tamam da bu bölümleme işine gelince kafayı yiyom ya. Şimdi lili ile flahsı (8gb) seçtik isoyu seçtik PERSISTENCE boyutunu sonuna kadar çektik (formatlaya tıklayınca daha da  artıyo yaklaşık 4,5gb) Lili de sağolsun flash a attı. Sonra yeniden başlatıp bios ayarını yaptık. install ubuntu yu seçtik sistem açıldıııı. - ne güzel- Sonra işte dil internet filan, sonra varolan sistemin yanına kur- hepsini sil tek bunu kur- BAŞKA BİR ŞEY seçenekleri arasından başka birşeyi seçtik. Sonra da sinir tansiyon nikotin eşliğinde hatalar dinlemekteyiz. Neyi nereye kurcamı bilemedim yav! yok takas allanı bırakmadın bırak yok bölümler 2.7gb dan fazla olsun hele buna yok efendim neymiş disk bölümleme sırasında bir bölüme başka bir bağlantı varmış cdrom. Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı! .. cdromla hiç bir alakam yok garibim kendi kendine içerde bazen duruyo bazen dönüyo. Dedim heralde usb yi cd sandı da beni cd ye kuruyo dedi. Ondan başladık biz usb yi bölümlemeye. yav zaten 8gb usb böl böl nereye kadar. Ayırdım üşenmedim böldüm. Sonra noldu ya yine önceden dürüsttü de sonunda kurulamadı diyodu şimdi kuru da bitirmiyor. SÎSTEM DOSYALARI İNCELÊNÎYÔR. ... sekreterle incelesen bu kadar olmaz be! 6 gündür uğraşıyorum ama hiç bir iilerleme yok. Bi de bi hevesle başladım ki şu Linux neymiş bi de biz görelim bakalım filan böyle artizlik yapmaya devam ederse (büyük konuşmak gibi olmasın ama) önümüzdeki 78.5 sene Linux'a dönüp bakmam.

Yeter bu kadar boş laf yukarda dediğim gibi 8gb flash belleğe Linux Live Creator , Unetbootin , xboot ile kurup kalıcı taşına bilir ubuntu kurmak istiyorum. Herşeyi çözdüm şu disk bölümleme ve grubu flasha kurma işini bi beceremedim. Ben neresinin önemli ayrıntı olduğunu bilmem o yüzden verdiğim bilgiler yeterli ise cevap rica etmekteyim yok ayrıntı istiyorsanız sorarsanız söylerim.

Saygılar

baranbarlas

@sertreis anlatmak istedigin usb ye tam manada kurulum yapamadigin   acikcasi bende ilk denememde yapamamistim ama farkettim ki sistemde hdd takili oldugu müddetce olmuyor ilk basta 2gb lik bi flasha kurulum cd sini hazirla sonra hdd yi cikart 2 gb llik usb den sistemi baslat akabinde sistem baslarken 8 gb lik usb yi de diger slota tak  kurulumu baslat  kulurum esnasinda takas alani olarak 1024 mb ayir ext4 alani olarak 6976mb sisteme geri kalani da takas alanina ayir  hayirli olsun ben deneme yanilma yoluyla yapmistim gayette stabil calisiyor

sertreis

Alıntı yapılan: baranbarlas - 26 Şubat 2013 - 07:37:04
ilk basta 2gb lik bi flash
sonra hdd yi cikart
akabinde 8 gb lik usb

oohooo sen ne çok sey istiyon öyle ya

tek flashla yapan nasıl yapıyor ? 1
laptop hdd yi nasıl çıkartcam ? 2

Alıntı yapılan: baranbarlas - 26 Şubat 2013 - 07:37:04
geri kalani da takas alanina ayir 

1024mb takas alanı + 6976mb ext4 geri ne kaldı kalması mı gerekiyor ? 3

Bu kadar hızlı olduğunuz için de ayrıca teşekkürler yani

Saygılar

baranbarlas

dizüstünde pc nin alt tarafinda iki tane yer var birisi hdd icin digeri ram ler icin
tek usb ile olmayacagini kendi yapmis oldugum denemelerde sabit olarak gördüm ama sana tavsiyem ubuntu yerine usb ye lubuntu yüklemen tüm sistemlerle uyumlu calisir bi kac noktada wifi yi tanimadigina sahid oldum oda güncelleme den sonra normale dönüyor 1024 takas alani ayirdiktan sonra geriye kalan zaten hdd olarak görecek merak etme geriye hic bir sey kalmayacak
ama dedigim gibi 2 adet usb kullan cok rahat kurulum yapacaksin ve daha sonrasinda bu kurmus oldugun sistemi baska pc de deneme sansin var ise hemen dene sonuc olumlu olacaktir takildigin yer olursa seve seve yardim ederim


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Şubat 2013 - 08:42:09

ileri düzeyde kurulum bilgin olmadigi icin hdd yi cikartmani istedim  bunun akabinde sistemi kurarken grub önyükleyici kurmak zorunda eger yanlislik yapar gözden kacirirsan hdd ye kuracaktir ve sistem acilisini zorlastiracaktir bunun önüne gecmek ve ileri düzeye tasimak icin hdd yi sökmeni istedim

sertreis

Alıntı yapılan: baranbarlas - 26 Şubat 2013 - 08:39:15
dizüstünde pc nin alt tarafinda iki tane yer var birisi hdd icin digeri ram ler icin

iyi de abi oralar vidalıya sen ne diyon

Alıntı yapılan: baranbarlas - 26 Şubat 2013 - 08:39:15
sana tavsiyem ubuntu yerine usb ye lubuntu yüklemen

deniyorum...

Teşekkürler...

Saygılar

baranbarlas

@sertreis iyide diyorsunda en basit sekilde anlatmaya calistim baska türlü nasil yapabilirim  bicimlendirme asamasinda alt tarafta grup kurulacagi yeri örnek olarak sda2\8gb olarak ayarla [size=0.85em][/size]


baranbarlas

estagfürullah ne haddime kizmak yok hic bir zaman islemi bitirince haber verirsen konuyu kapatalim

sertreis

sabahtan beri başında değişik değişik aklıma ne geliyosa yaptım buna karşılık aldığım 2 yeni hata





şu cdrom hatasını veriyor sonra da bunlar bunlardan sonra geri döndüğümde bölümleri ayırmış ama tamamlamayı becerememiş. Tekrar müdehale edipte bağlantı / verip devam edince yine bunlar geliyor.

cdrom hatasının yok mu bi çaresi
Alıntı yapılan: Tace - 02 Ağustos 2011 - 18:41:26
Sorunum Çözüldü . Sorunum BİOS ayarlarındaymış , BİOS ayarlarımı sıfırlayıp SETUP DEFAULT  yapınca problem ortadan kalktı. Engin bilgisiyle bana yol gösteren Sayın gufabeye teşekkürler.

bu arkadaşın aldığı hata ileaynı ama ben cd kullanmıyorum biosta load optimized defaults var yaptım yine bi değişiklik yok.

Kurulum programının değişiklikleri bölümleme tablosuna işlemesi gerekiyor ancak bunu yapamıyor çünkü şu bağlama noktalarındaki bölümler dosya sisteminden ayırılamıyor:
/cdrom
Bu bağlama noktalarını kullanan uygulamaları lütfen kapatın