Google Jpeg'i Öldürmek İstiyor! Karşınızda WebP! Nedir? Nasıl Kullanılır?

Başlatan DoGuKaN, 24 Nisan 2011 - 20:20:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DoGuKaN

WebP Nedir?
İnternet üzerindeki görsellerin büyük çoğunluğu JPEG formatında. Ancak Google, bu formatın yerini alacak yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

İnternet devinin üzerinde çalıştığı WebM video teknolojisinin bir uzantısı olarak WebP isimli bir resim teknolojisi geliştiriliyor. WebP de JPEG gibi kayıplı formatlardan birisi. Bu kayıplı formatlar görsel dosyalaı piksel piksel kayıpsız olarak sunmuyor. Görüntüyü, görünüm olarak mümkün mertebe orijinale yakın, ancak ince detaylarda kayıplı olacak şekilde sıkıştırıyor. Bu sayede görselin kapladığı alan büyük oranda düşüyor.

WebP'nin avantajı ise aynı kalitede görselleri JPEG'e göre  %39.8 daha düşük boyutta formatlamaya imkan tanıması oluyor. Bu sayede sunuculara binen yük azalıyor, tepki süresi artıyor. Görsel ağırlıklı internet siteleri ve özellikle de mobil cihazlarda bu büyük önem yaşıyor.

WebP'yi Destekleyen Uygulamalar
WebP, yeni geliştirilmeye başlanan bir teknoloji olduğundan, .jpeg, .png uzantıları gibi her program tarafından desteklenmiyor. Pixelmator, ImageMagick, Leptonica ve XnConvert, WebP uzantısını destekleyen az sayıdaki uygulamalar arasında sayılabilir. Windows Fotoğraf göstericisi ve Adobe Photoshop eklentileri WebP'nin internet sitesinde indirilebilir durumda. İnternet tarayıcılarından sadece Google Chrome WebP destekli bir şekilde geliyor. İstenirse Internet Explorer ve Opera için de Google Chrome Frame plug-in ile WebP desteği eklenebiliyor.

WebP Kullanmaya Başlamak
Şimdi gelelim WebP'yi GNU/Linux altında nasıl kullanabileceğimize. Öncelikle elimizdeki resimleri WebP'ye çevirebilmek için ihtiyacımız olan araçları indirmeliyiz. WebP indirme sayfasından sistemimize uygun olan dosyayı indirerek başlıyoruz. Ardından indirdiğimiz .tar.gz uzantılı dosyayı uygun gördüğümüz biryere çıkartıyoruz (Ben /home/dogukan/ dizini altına çıkarmayı uygun gördüm).

Elimizdeki resimleri WebP formatına dönüştürecek aracıda indirdiğimize göre artık resimlerimizi WebP uzantısına çevirmeye başlayabiliriz. Öncelikle uçbirimden cd komutu yardımıyla .tar.gz arşivinden çıkartığımız dizinin içine giriyoruz. Benim için bu komut:

cd /home/dogukan/libwebp-0.1.2/

Daha önce dizinin içeriğine baktıysanız cwebp ve dwebp isimli iki tane dosya görmüşsünüzdür. cwebp aracını resimlerimizi WebP formatına dönüştürürken, dwebp aracını da WebP formatındaki resimlerimizi .png, .jpeg gibi formatlara çevirirken kullanacağız. Şimdi  /home/dogukan/ altında bulunan Ubuntu.png isimli resim dosyasını WebP formatına çevirmek için:

./cwebp -q 100 /home/dogukan/Ubuntu.png -o /home/dogukan/Ubuntu.webp

Komutunu kullanabiliriz. Bu komutu incelersek

./cwebp: cwebp aracını çalıştırmamızı sağlar
-q: İngilizcedeki quality(kalite) kelimesinin baş harfidir. Oluşacak WebP formatındaki resmin kalitesini belirtmek için kullanılır.
100: Oluşacak resmin kalitesidir. 0-100 arası bir değer verilebilir. Minimum kayıp (En yüksek kalite) için 100 değeri verilmelidir
/home/dogukan/Ubuntu.png: WebP formatına dönüştürülecek resmin konumu ve adı
-o: out file ifadesinin baş harfidir. Oluşacak dosyayı belirtir
/home/dogukan/Ubuntu.webp: WebP formatında oluşacak yeni resmin konumu ve adı

Yukarıdaki komutu verdiğimiz zaman WebP formatındaki yeni resmimiz oluşacaktır. Bu resmi görüntülemenin en kolay yolu Google Chrome (veya Chromium) tarayıcısına sürükle/bırak yapmak olacaktır. Ve işte bu kadar, yeni WebP resminiz hazır :)

Şimdi WebP formatına dönüştürdüğümüz resmi Jpeg formatına dönüştürelim

./dwebp /home/dogukan/Ubuntu.webp -o /home/dogukan/Ubuntu.jpg

Karşılaştırma
Eveet sıra geldi karşılaştırmaya, rakamlar her şeyi anlatıyor :) WebP resminin gözükmesi için Google Chrome veya Chromium kullanıyor olmanız gerekiyor.

Orijinal Resim (.png 102,8 KB)

Orijinal Resmin Jpeg Formatına Dönüştürülmüş Hali (.jpg 59,0 KB)

Orijinal Resmin, Jpeg Formatı ile Aynı Kalitede, WebP Formatına Dönüştürülmüş Şekli (.webp 33,2 KB)

Kaynaklar:
WebP Resmi Sitesi
Chip.com.tr

ComputerSec

Aradaki fark baya baya mükemmel.. Bendemi dönsem diye düşünmüy degilim. :) Anlatım işin ayrıca teşekkürler.  :)
ComputerSec.Net | Python,Pentest,Backtrack Özgün Blog

BrainPaid

JPEG'den gerçekten nefret ediyorum hep :D png varken ne gerek var jpeg'e?

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_celal

nasil baslasam bilemiyorum fakat madem boyle bir teknolojiye sahipler yazilimlar sayesinde bunu yapabiliyorlar neden surekli daha yuksek, daha yuksek ve daha yuksek alana sahip diskler yapiliyor disk ortamini sabit tutup ilgili dosyalari SIKISTIRMAYA ( ingilicze klavye ) yonelik calistirmalar yapmalari beni daha cok mutlu edecektir

ornek vermek gerekirse donanim konusunu ele aliyorum.
crytek firmasinin yaptigi crysis isimli oyunun ilk ciktigi zamani hatirliyormusunuz bilmiyor fakat muazzam bir performans isitoyrdu bir ekran karti firmasi (ATI) ile anlasmali olarak cikarttiklarini dusnuyorum cunki ilgili firmanin bir modelinde kararli bir sekilde oyun oynanabiliyordu gecen zaman zarfinda ilgili oyunun yeni versiyonlari cikti ve nvdia fx5200 ile de oynana bilir hale geldi oyun ?
ticari kaygilar - yeni teknoloji satma cabasi ve git gide buyuyen eski bilgisayarlarin oldugu coplukleri gormek istemiyorum :)
php 'CANDIR'

monthy_python

Resimleri görebilmek için chromium yükledim fakat her üç resim de görünmüyor. bir yerinde bir ayar mı yapmak gerekiyor chromiumun?

Edit: firefox'ta da görünmüyor. (her üçü de.)

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DoGuKaN

Evet bağlantılar ölmüş bunun için özür dilerim. Fakat kendiniz de yazdıklarımı uygulayıp istediğiniz bir resim dosyasını dönüştürüp Chromium'a sürükle bırak yöntemiyle açıp karşılaştırabilirsiniz  :)