The Linux Foundation: Microsoft Köpek Yavrusu Gibi

Başlatan XRumer, 20 Nisan 2011 - 11:16:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Kaynak: http://www.thgtr.com/haber/genel/the-linux-foundation-microsoft-kopek-yavrusu-gibi

The Linux Foundation, "artık onları (Microsoft'u) pek önemsemiyoruz. Eskiden en büyük rakibimiz Microsoft'tu, ama şimdi tekme yiyen köpek yavrusunu gibiler.

Windows'un dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olduğunu düşünebilirsiniz, ama büyük resime baktığımız zaman durum biraz farklı. Aslında ufak bir hobi olarak başlayan Linux, bugün dünyanın en çok tercih edilen işletim sistemi.

Evet, masaüstü ve dizüstü piyasasında Microsoft hala açık ara en gözde oyuncu, ama piyasanın geri kalan kısmına baktığımız zaman hep Linux'i görüyoruz. Aslında Linux'in Microsoft'tan çekindiği günler geride kaldı, Linux Foundation'dan gelen son açıklamalara bakarsak, asıl Microsoft'un durumu kötü.

Network World'e konuşan Linux Foundation yönetici müdürü Jim Zemlin, "artık onları pek önemsemiyoruz. Eskiden en büyük rakibimiz Microsoft'tu, ama şimdi tekme yiyen köpek yavrusu gibiler" diyor.

Bundan 20 yıl önce Linus Torvalds tarafından bir hobi olarak geliştirilen Linux, 20 yıl sonra iş dünyasını şekillendiriyor.

"20. yılımızda nereden geldiğimizi hatırlatmakta fayda var" diyen Zemlin, sözlerine şöyle devam ediyor "Linux Helsinki'de bir üniversite öğrencisinin hobisi olarak başladı, ama bugün global ekonominin %70'i Linux çatısı altında yürütülüyor. Facebook, Google, Amazon gibi internet trafiğinin önemli oyuncuları Linux kullanıyor"

Zemlin, buna ilaveten Android, Chrome OS ve WebOS gibi pazarda bulunan önemli işletim sistemlerinin de Linux kaynaklı olduğunu hatırlatıyor.

"Masaüstü ve dizüstü pazarı hariç diğer tüm işletim sistemi pazarlarında Linux'in birinci olduğunu söyleyen" Zemlin, "iyi haber şu ki, PC'nin önemi her geçen gün azalıyor ama Linux'in güçlü olduğu alanların önemi artıyor" diyor.

Sadece biz rakiplerimize çatmıyoruz ya :)

eribol

PC için de ben fazla bir ömür biçmiyorum açıkçası. Belki 5-10 yıllık bir süre bize uzun bir zaman dilimi gibi gelebilir ama aslında değil. En fazla 10 yıl sonra PC pazarında da durum çok farklı olacaktır diye düşünüyorum. Hatta şu an ki kullanıcılar artık hobi olsun diye değişik türden dağıtımlar kullanack sadece. Kim bilir belki de bizler o zamana kadar linux değil de artık Hurd kullanacağız :)

Al Arabi

Güçlü olunması gereken (Masaüstü) yerde Linux güçlü değil. Onun dışındaki her yerde Linux çok güçlü.

Ama sektör son kullanıcı üzerinde dönüyor.  Tanıtım ayağımız çok eksik ve hala son kullanıcıyı yakalayamadık.

Bence işimiz Microsoft' kaldı. Eğer şu sahte lisans içini sıkı tutarlarsa (ki  böyle stratejik bir hatayı yapacağını sanmıyorum) o zaman insanlar akın akın Linux'a geçerler.

Yoksa kısa vadede büyük toplulukların Linux'a göçü ufukta görünmediği düşüncesindeyim.

XRumer

Alıntı yapılan: Al Arabi - 20 Nisan 2011 - 11:37:57
Güçlü olunması gereken (Masaüstü) yerde Linux güçlü değil. Onun dışındaki her yerde Linux çok güçlü.
Artık değil. Tabletler, telefonlar daha çok önem kazanıyor. Ve orada Linux güçlü.

eribol

Pc pazarının artık hiçte güçlü olduğunu sanmıyorum ben. Bulut sistemleri ve internet uygulamaları artık önemli. Tamam benim için pc önemli fakat şirketler her türlü pazarı artık reklam geliri elde etmek için kullanıyor. Windows olsa dahi windows ortamında reklam gelirleri windowsa gitmiyor artık. Cloud(Bulut) sistemlerde yeni gelir kapısı ve bu alanda da windows hiç iyi durumda değil. Sunucu pazarındaki gelirleri saymaya kalkışırsak durum çok daha farklı olur.

Microsoft'un durumu gerçekten iç açıcı değil. Ben böyle düşünüyorum.

krwlng

eribol'un söylediklerine kanıt olarak, microsoftun daha önce pek düşünmediği reklam stratejilerini hayata geçirmesini örnek gösterebiliriz. Bir zamanlar, sadece ben varım, ben tercih edilirim reklama gerek yok mantığındaki bir şirket, şuan bir dergi kapağında, dizi arası reklamında veya her gün girdiğiniz bir sinema sitesinde reklamını yayınlatıyor, bu sadece masaüstü ve dizüstü için böyle, diğer yönleri ayrıca tartışılacak bir konu. Artık çoğu insan yanında dizüstü taşımıyor çünkü o bile büyük geliyor, netbook diye tabir edilen cihazlar ise sorunları ile insanları çileden çıkarmaya devam ediyor, sonuç tablet ve akıllı telefon pazarının taşınabilir sistemlerdeki hakimiyeti oluyor, bu zamanla daha da artacak gibi, Ipad'i hesaba katmazsanız şuan kullanılan pad'lerin neredeyse tamamı linux kaynaklı hatta ipad bile bir nevi unix tabanlı. İş böyle olunca, ben linux kullanmam arkadaş diyen biri bile evinde ki kablosuz modemin yazılımının linux olduğunu bilmezken microsoft istediği kadar masaüstünde birinciyim desin, başka kapılar kapanıyor arkasına da linux oturuyor, açmak öyle kolay olmaz bu saatten sonra.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

özgürubuntu

Alıntı yapılan: krwlng - 20 Nisan 2011 - 13:28:32
eribol'un söylediklerine kanıt olarak, microsoftun daha önce pek düşünmediği reklam stratejilerini hayata geçirmesini örnek gösterebiliriz. Bir zamanlar, sadece ben varım, ben tercih edilirim reklama gerek yok mantığındaki bir şirket, şuan bir dergi kapağında, dizi arası reklamında veya her gün girdiğiniz bir sinema sitesinde reklamını yayınlatıyor, bu sadece masaüstü ve dizüstü için böyle, diğer yönleri ayrıca tartışılacak bir konu. Artık çoğu insan yanında dizüstü taşımıyor çünkü o bile büyük geliyor, netbook diye tabir edilen cihazlar ise sorunları ile insanları çileden çıkarmaya devam ediyor, sonuç tablet ve akıllı telefon pazarının taşınabilir sistemlerdeki hakimiyeti oluyor, bu zamanla daha da artacak gibi, Ipad'i hesaba katmazsanız şuan kullanılan pad'lerin neredeyse tamamı linux kaynaklı hatta ipad bile bir nevi unix tabanlı. İş böyle olunca, ben linux kullanmam arkadaş diyen biri bile evinde ki kablosuz modemin yazılımının linux olduğunu bilmezken microsoft istediği kadar masaüstünde birinciyim desin, başka kapılar kapanıyor arkasına da linux oturuyor, açmak öyle kolay olmaz bu saatten sonra.

Kesinlikle katılıyorum size :) Önümüzdeki dönemde ChromeOS piyasayı allak bullak edecek, nasıl Android ile şu an tablet ve cep telefonlarında Linux hakimiyeti varsa (ki giderek yükseliyor) ChromeOS ile (üstelik ucuz bilgisayarlarla) durum Linux lehine olacak. Netbooklar ilk çıktığında Linux'un büyüyeceğini düşünenlerin handikapı son kullanıcının alışkanlıklarını es geçmesi olmuştu, hatırlıyorumda o zaman Migros AVM'de Fedora yüklü netbooklar vardı ve alanların neredeyse %99'u XP yüklettiler :D

Ama ChromeOS'da durum farklı çünkü kendisi tamamen cloud-computing teknolojisi üzerine kurulu ve bu herşeyi radikal bir şekilde değiştirecek, bunda en önemli pay bence ucuz bilgisayarlar olacak :)

Al Arabi

Alıntı yapılan: XRumer - 20 Nisan 2011 - 11:48:36
Alıntı yapılan: Al Arabi - 20 Nisan 2011 - 11:37:57
Artık değil. Tabletler, telefonlar daha çok önem kazanıyor. Ve orada Linux güçlü.

Hiçbir sistem masaüstü ve laptopun geniş kullanım alanından dolayı yerini tutamaz.

krwlng

Biraz iddialı bir söz olmuş sizinkisi, ama daha önce söylenmiş birkaç söz de çok iddialıymış.

Alıntı Yap"İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum."
Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp.'un başkanı - 1977

Alıntı Yap"Atlar her zaman kullanılacaktır.Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir."
Henry Ford'un kredi talebi uzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda ekspertiz veren bir banka Müdürü 1903

Alıntı Yap"Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir.İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemez."
Daryik F. Zanuck - Twenty Century Fox'un başkanı 1944

bunun gibi bir çok örnek mevcut.

canosayan

Alıntı yapılan: krwlng - 20 Nisan 2011 - 16:43:02
Biraz iddialı bir söz olmuş sizinkisi, ama daha önce söylenmiş birkaç söz de çok iddialıymış.

Alıntı Yap"İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum."

Alıntı Yap"Atlar her zaman kullanılacaktır.Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir."
Henry Ford'un kredi talebi uzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda ekspertiz veren bir banka Müdürü 1903

Alıntı Yap"Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir.İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemez."

evde bilgisayar yokken bilgisayar almak fark yaratır.
otomobil attan hızlıdır. yorulmaz. konforu yüksektir. taşıdığı kişi sayısı çoktur.
televizyon radyodan daha çok imkan sunar.

bu açıdan bunları karşılaştırmak çok doğru gelmiyor. çünkü birinin diğerine bariz avatajı var.

mesel bu mantıkla bakarsanız neden bugün laptoplar masaüstlerinin yerini almadı? hala sunucular büyük bilgisayarlar. aynı şekilde cep telefonları varken neden hala ev telefonu kullanıyoruz?

o yüzden tabletler ve masaüstlerini karşılaştırmak, at ve otomobili karşılaştırmaktan biraz daha farklı.
Chmod bizim işimiz.

if

Ama hâlâ 'Bug #1'e çözüldü etiketi eklenmemiş:)

barış

PC'ler bence tarihe karışmaz. Sonuçta, oyun firmaları da dahil yüzlerce firma milyon dolarlarca yatırım yapıyor bu işe. Bu firmalar da büyük firmalar.
Masaüstü sistemlere gelince, acaba hiç bir bilgisayar Windows olarak ön tanımlı gelmeseydi boş gelseydi. İnsanlar ne kullanırdı? Bedavası varken para verip kurmak istemezlerdi.
Şimdi öyle mi? Lisans parasını fiyatın içine gömüyorlar, müşterinin ruhu duymuyor.

XRumer

Alıntı yapılan: barış - 20 Nisan 2011 - 17:04:43
PC'ler bence tarihe karışmaz. Sonuçta, oyun firmaları da dahil yüzlerce firma milyon dolarlarca yatırım yapıyor bu işe. Bu firmalar da büyük firmalar.
Masaüstü sistemlere gelince, acaba hiç bir bilgisayar Windows olarak ön tanımlı gelmeseydi boş gelseydi. İnsanlar ne kullanırdı? Bedavası varken para verip kurmak istemezlerdi.
Şimdi öyle mi? Lisans parasını fiyatın içine gömüyorlar, müşterinin ruhu duymuyor.

Elbette masaüstü bilgisayarlar tamamen ölmez ve bir yerde hep lazım olacaktır. Ama ikinci plana düşecektir.

krwlng

@XRummer, tam da anlatmak istediğim şeyi söylemişsin. Orada verdiğim örnekler bir kıyastan ziyade, zamanında bazı durumlar için söylenmiş kesin düşüncelerdi, kesin konuşmak, hele de bu zamanda ne kadar doğrudur orasını vurgulamak istedim.

Al Arabi

Alıntı yapılan: krwlng - 20 Nisan 2011 - 16:43:02

Olabilir, beşer şaşar. :)