ubuntumu kaybetmek istemiyorum.

Başlatan karamani44, 16 Nisan 2011 - 14:45:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

karamani44

arkadaşlar linuxu gerçekten sevdim ve şu an sistemimde windows yok. artık ihtiyac duymuyorum. Geçenlerde mandriva kurdum ne yaptım ubuntuyu açamadım. konuyu dile getirmiştim. Opensuse 11.4 kurdum aynı sorun ve boot ekranından ubuntumu açmıyordu. ama ben hangi sistemi kullanırsam kullanayım ubuntumdan vazgeçemiyorum. şimdi kurmak istediğim iki sistem ve bunları merak ediyorum.
1 debian
2 knoppix
eğer bunları yüklersem ubuntumu yine kaybedermiyim.
Not,: sistemi harddiskten silmiyorum sadece boot ekranından ulaşamıyorum. bu konuda yardım eden olursa sevinirim.
selam ve muhabbetlerimle.

zeitgeist

Hangi dağıtım /sürümü kullanıyorsan onun önyükleyicisine Ubuntu'yu ekleyebilrisin ya da forumda sabit başlığı olan grub2 kurulumunu yapabilirsin. Eğer grub2 yi yeniden kurduğun halde dağıtımlar görünmezse forumda olan örnekleden yaralanarak kendin de gruba ekleme yapabilirsin. Dolayısyla normal şartlar altında farklı dağıtım/sürümleri bilgisayarını yükledikten sonra Ubuntu'yu açamasan bile bir kaç yükleme ve ayarla kolayca ulaşabilirsin Ubuntu'ya.

Ayrıca farklı dağıtım, sürümleri deniyorsan bilgisayarında virtualbox gibi sanallaştırma yazılımları aracılığıyla yapman daha rahat olur senin açından.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

decent

@karamani44,

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0.html

konusundaki yapılan işlemi daha önce görmediyseniz, incelemenizi öneririm.

Ubuntu (veya türevleri) yüklü olan bölümleri silmediyseniz, başka bölümlere ne yüklemişsek farketmez, grub yönetimini yeniden Ubuntu' ya verebiliriz.

bytan

Aynı soruyu 4 gün önce de sormuştun; orada verilen yanıtlar halen geçerlidir:

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,26530.msg318305.html#msg318305
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

karamani44

Alıntı yapılan: bytan - 16 Nisan 2011 - 15:45:31
Aynı soruyu 4 gün önce de sormuştun; orada verilen yanıtlar halen geçerlidir:

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,26530.msg318305.html#msg318305
üstad orada konu farklı burada kuracağım knoppix işletim sisteminin ve debianın boot ekranına ubuntunun doğru eklenip eklenmeyeceğini sordum. sorumu yeterince açıklayamamışsam kusura bakmayın.

bytan

Alıntı yapılan: karamani44 - 16 Nisan 2011 - 14:45:03
1 debian
2 knoppix
eğer bunları yüklersem ubuntumu yine kaybedermiyim.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Nisan 2011 - 19:37:19
Yapacağın şey çok basit. Diskinden Debian için yeterli bölümü ayırıp bu bölüme kendisini kurmak. Grub konusu farklı. Normal kurulumdan sonra Grub Debian'a geçer, sen Ubuntu'nun Grubu'nu tekrar kurarsın.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

karamani44

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Nisan 2011 - 19:37:19
Grub konusu farklı. Normal kurulumdan sonra Grub Debian'a geçer, sen Ubuntu'nun Grubu'nu tekrar kurarsın.
debianı bilmiyorum ama open susede linux diye yazıyordu seçtiğimde ubuntu açılmadı. Öncesinde Mandriva kurmuştum onda da ubuntunun memtest adı verilen yeri geçerli seçenek olarak vermişti yine ubuntuya ulaşamadım ve yeniden yükledim. Bu işletim sistemlerinde de aynı sorunu yaşarsam ne yapacağım. Örneğin Knoppixi kurdum onun boot ekranında ubuntu olacak mı?
Eğer yoksa Knoppix üzerinden nasıl tekrar ubuntuyu ekleyeceğim ya da yeniden ubuntu grub ekleyeceğiö :-[ Cehaletimi bağışlayın

decent

@karamani44,
Ubuntu CD/DVD ile sistemi çalışan olarak başlatıp,
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,13415.0.html
konusunda yazılanları denediniz mi ?

Ubuntu' yu canlı olarak başlattığınızda adım adım ilerleyerek çıktıları buraya aktarırsanız, grubun tekrardan Ubuntu' ya geçmesini sağlayabiliriz..

karamani44

sevgili arkadaşlar öncelikle hepinize teşekkür ederim ama sorunlar sona ermedi.
şöyle ki:
Dün archlinux kurayım dedim bir türlü disk yönetimini yapamadım. bende ben yapamadım o yapsın dedim ve hepsine format attım ama dos ekranı ile ilerlediği için sistemi kuramadım bir türlü masaüstüne ulaşamadım ve vazgeçtim. Ubuntu kurdum ve sistemi kendime göre yapılandırdım. ardından PClinuxOS kde kurdum. Boot ekranında ubuntuya ulaşamadı. bende usb açıp yukarıda decent in verdiği linkle grubu kurdum ve bytan a teşekkür ettim.
Sorun şu grub ekranında PClinuxOS "linux (on /dev/sda6)" diye görünüyor tıklayıp açtığımda sistem kilitleniyor ve en son satırında kernel_thread_helpert 0x6/0x10 diye hata veriyor
nasıl düzeltebilirim yani diğer dağıtımı ekleyebilirim gruba.

barış

O ekran Dos ekranı değil bunu söyleyeyim önce.
GRUB2 düzenlemesine bakın. Aynı şekilde ekleniyor diğer dağıtımlar da. PcOSLinux'da sorun zannedersem.

özgürubuntu

:) Ben de sizin gibiydim ilk zamanlar ha bire dağıtım denerdim.. Tavsiyem 40 GB (veya 20 GB) bir alan ayırın oraya kurun. Daha sonra grup2 kurulumu ile Ubuntuyu yeniden başa yazın.. Bence her dağıtımda işler bu yöntem

cumali

@karamani44,Mandriva ve PClinuxOS ile Debian ,Ubuntu türevleri farklı grub kullanmaktadır.Eger PClinuxOS kalıcı olacak ise "SÜPER GRUB" cd.si ile Ubuntu'ya ulaşıp grubu güncelleyerek sorunu giderebilirsiniz.Konuyla ilgili anlatımı burda bulabilirsin.http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.175

karamani44

yaptım ama olmadı. bir yerde burg diye bir kurulumdan bahsetmişlerdi. onu da kurdum ama yine açılmadı. süper grub isosunu indirdim ancak cd sürücüm olmadığı için ve de usb ye kuramadağım için o da olmadı. please help diyeyim tekrardan.

decent

Basit yöntem olarak Ubuntu' yu en son yüklemek düşünülebilir.
İkinci bir yöntem de Ubuntu dışındaki dağıtımlar yüklenirken "Önyükleyiciyi dev/sdx e yükle" seçeneğini devredışı bırakmak.

Diğer bazı çözümler için fixing-a-few-common-grub-errors-broken-bootloader-and-error-1715 bağlantısına bakabilirsiniz..

karamani44

ls
set prefix=(hdX,Y)/boot/grub
set root=(hdX,Y)
set
ls /boot
insmod /boot/grub/linux.mod
linux /vmlinuz root=/dev/sdXY ro
initrd /initrd.img
boot
The X and Ys are to be filled in with your own HDD information. If you only have one HDD, it'll be X=0, Y=1 and so on.

ne demek istemiş acaba anlamadım zaten ingilizce yok denecek seviyede please help dediğime bakmayın siz.

decent

"X ve Y değerleri sizin sisteminizdeki değerlere göre yazılmış olacak. Sadece bir sabitdiskiniz varsa, bu değer X=0, Y=1 olur... " diye anladım.

karamani44

üstadlar işin özü şu sistemde iki ext4 ile bir swap var. birinde ubuntu yüklü diğerinde pclinuxos. pclinuxos grubundan ubuntuya ulaşamadım. usbden çalıştırıp grub2 yükledim. ubuntu açılıyor ama pclinuxos açılmıyor. dediğim gibi burg kurdum yine yok kernel_thread_helpert 0x6/0x10 yazıp laptoptaki iki ışık yanıp sönüyor.
       soru gayet basit
nasıl ubuntu grub2 ekranına açılabilen pclinuxos eklerim?

decent

Ben hiçbirisi açılmıyor diye anladım.
Eğer Ubuntu açılıyorsa;

sudo apt-get install startupmanager

Menü>Sistem>Yönetim>Başlangıç Yöneticisi uygulamasını açıp kapatmanız yeterlidir, sistemde yüklenmiş olarak bulunan dağıtımlar ve sürümler grub' a eklenecektir.
Tabii isterseniz bu uygulama ile varsayılan işletim sistemi, bekleme süresi gibi ayarları değiştirebilirsiniz.

karamani44

Alıntı Yapsudo apt-get install startupmanager

Menü>Sistem>Yönetim>Başlangıç Yöneticisi uygulamasını açıp kapatmanız yeterlidir, sistemde yüklenmiş olarak bulunan dağıtımlar ve sürümler grub' a eklenecektir.
Tabii isterseniz bu uygulama ile varsayılan işletim sistemi, bekleme süresi gibi ayarları değiştirebilirsiniz.
maalesef olmadı acaba burg kurmamdan dolayı mı  oldu. kaldırayım mı burgu

decent

Olmayan nedir ?
Uygulama kuruldu mu, yoksa açılmıyor mu ?
Burg uygulamasını kaldırdıktan sonra bakabilir miyiz ?

cumali

Anladığım kadarı ile sistemde iki linux dağıtımı var.Biri ubuntu,digeri PClinuxOS.Son yüklenen PClinuxOS olduğundan ubuntu grub.cfg dosysında PClinuxOS yer almamaktadır.Ubuntu açılabildigine göre yapılması gereken şu;Ubuntu masaüstünde iken root hakları ile uçbirimi açıp

sudo update-grub

komutu ile grubu güncellemek.Böylelikle ubuntu grub.cfg dosyası yeniden yazılmış olacaktır.Sistemi yeniden başlattığında ubuntu grub ekranıyla istnilen linux dağıtımı ile açılış yapılabilir. @decent'in mesajında belirttigi yöntemle başlangıç yöneticisi açılıp ilk açılması istenen dağıtım ayarlanabilir.

Deneyip sonucu yazın.Olmaması durumunda başka formülü yazalım.

decent

@cumali,
Başlangıç yöneticisi açılırken mevcut işletim sistemlerini tarayıp gruba eklemekte.
Açıldıktan sonraki işlemler ise diğer sizin dediğiniz detaylardır. Sıralama, bekleme süresi vs.

cumali

Yanlış anlamadı isem başlangıç yöneticisi ilk açıldığında grub.cfg dosysını düzenleyip öylemi açılıyor? Grub.cfg dosyasını düzenlemeye gerek kalmıyormu yani? Eger durum anlattığım gibi ise bu daha kolay.

decent

Alıntı yapılan: cumali - 21 Nisan 2011 - 20:54:04
Yanlış anlamadı isem başlangıç yöneticisi ilk açıldığında grub.cfg dosysını düzenleyip öylemi açılıyor? Grub.cfg dosyasını düzenlemeye gerek kalmıyormu yani? Eger durum anlattığım gibi ise bu daha kolay.
Doğrudur, yükleyip açılıştaki küçük işlem penceresini izleyebilirsiniz.

karamani44

Alıntı yapılan: decent - 21 Nisan 2011 - 20:36:12
Olmayan nedir ?
Uygulama kuruldu mu, yoksa açılmıyor mu ?
Burg uygulamasını kaldırdıktan sonra bakabilir miyiz ?
uygulama zaten kurulu idi. dediğiniz gibi başlangıç yöneticisini çalıştırıp kapattım olmadı
burgu kaldırdım grub2 kurdum yine başlangıç yöneticisini çalıştırdım yine olmadı.
bir günümü aldı bu olay ama çözemedim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Nisan 2011 - 21:23:59

Alıntı yapılan: cumali - 21 Nisan 2011 - 20:54:04
grub cfg dosyasını düzenlemeyi bilmiyorum yani elle nasıl eklenir PClinuxOS anlamıyorum. sistem /dev/sda6 üzerine kurulu.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Nisan 2011 - 21:43:47

mk@mk-ME051:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x86b7a0a0

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1        4742    38084608   83  Linux
/dev/sda2            4742        9729    40061542+   5  Ek
/dev/sda5            4742        4985     1951744   82  Linux takas / Solaris
/dev/sda6            4986        9729    38106148+  83  Linux
mk@mk-ME051:~$

yukarıdaki disklerden sda6 olanda yüklü PClinuxOS bunu elle nasıl eklerim grub2 dosyasına
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/21/12023.jpg
bu başlangıç ekranım şimdi grub2 de de aynı
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/21/12059.jpg
buda verdiği hata. normalde yüklü ancak açılmıyor.