[Çözüldü] Eski /home Dizinini Yeniden Bağlamak Mümkün mü?

Başlatan Mitsukuni, 16 Nisan 2011 - 01:11:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mitsukuni

İki adet sabit diskim bulunuyordu ve bunlardan sdb olanı /home dizinimdi (formattan önce). İçerisinde yüklü miktarda dosya bulunması sebebiyle kurulum esnasında üzerinde hiçbir değişiklik yapmadım. Şu an ayrı bir ext4 disk olarak görünüyor. Sorum şu: Diski biçimlendirmeden yeniden /home dizinine bağlamam mümkün müdür?

heartsmagic

Canlı CD üzerinden fstab dosyasına yapacağın düzenleme ile bunu halledebilirsin. /home bölümünü ayrı bir disk bölümü olarak bağlayacaksın kısacası. Fakat dosya sahiplikleri ve izinler konusunda sıkıntı yaşayabileceğini göz önünde bulundur. Bunları da halletmen gerekebilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Mitsukuni

Öncelikle geç cevap verdiğim için kusura bakmayın abi, bir de 2 gündür foruma giremedim bir türlü, bu da eklenince geç ifadesi daha bir anlam kazandı. :)
Her neyse, abi dediğini yapmaya çalıştım, yaptım diyemiyorum çünkü olmadı.  :-[
fstab'la ilgili belgeleri çok karıştırdım, mantığını kafamda çözdüm ama pratiğe dökemedim. Canlı CD ile fstab dosyasını açtım, sadece bunlar yazıyordu.
aufs / aufs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0

Alt kısmına
# /dev/sdb1
UUID=b7f183d2-20e6-4933-9791-1a5930f50bfc /home ext4 nodev,nosuid,relatime 0 2

ekledim ama sanırım bu yeterli değil. mkdir ile /home dizinini bağlamayı denedim ve sanırım bu kısımda eksikliğim var.

sema

CanlıCD'ninkisine ekleme yapılmayacak. Sisteme kurulu olan bölümden yapılacak.
susema

heartsmagic

@susema'nın düşündüğü gibi Canlı CD ile açtığın dosyada işlem yapmışsan eğer haliyle olmamıştır. Asıl sistem üzerinde çalışman lazım.

Mitsukuni

Önemli bir ayrıntıyı hesaba katmamışım. :)
Canlı CD ile şu an kullandığım /home dizininin bulunduğu bölüm üzerinde aynı işlemi yapınca; yani gksu nautilus ile açtığım /etc/fstab dosyasına
# /dev/sdb1
UUID=b7f183d2-20e6-4933-9791-1a5930f50bfc /home ext4 nodev,nosuid,relatime 0 2
ekleyince sorun çözüldü.
Aslında wiki'deki fstab konusunda her şey yazıyor fakat uygulama sırasında dikkatli olmak lâzımmış. :)

Konu kapanmadan önce müsaadenizle son bir soru sormak istiyorum: Canlı CD ile yaptığım bu işlemi -yanlış yaptığım sıralar- normal oturum açıkken asıl yapmam gereken yere yapmıştım fakat bir değişiklik olmamıştı. Oturum açıkken veya canlı CD ile yapılan işlemin sonuçta ikisi de root değil mi? Aralarında ne gibi bir fark var?

Teşekkürler @heartsmagic ve @susema  ::)

heartsmagic

Soruyu tam olarak anlamadım ancak yanlış hatırlamıyorsam Canlı CD üzerinde de sudo kullanmak gerekiyordu.

Mitsukuni

fstab dosyasını canlı CD ile değil de bilgisayarın açık olduğu herhangi bir zaman düzenlediğimde bağlama işlemi gerçekleşmedi. Yani, ubuntu@ubuntu oturumuyla benim kendi mb@mb-ubuntu oturumum arasındaki farkı soruyorum kısaca.
Umarım şimdi anlatabilmişimdir. Önceki cümlemin karışık olduğunu ben de fark ettim. :)

bytan

Alıntı yapılan: Mitsukuni - 30 Nisan 2011 - 08:38:11
fstab dosyasını canlı CD ile değil de bilgisayarın açık olduğu herhangi bir zaman düzenlediğimde bağlama işlemi gerçekleşmedi.

Tam olarak soruyu anlamadım ancak sadece bu alıntı yaptığım yere değinmek gerekirse;

Eğer düzenlemen gereken fstab dosyasını düzenlediysen ve değişiklikler kaydedilmişse, sonraki sistem başlangıcında etkisini görmelisin. Veya doğrudan alttaki ile eklediğin kısımları sisteme bağlayabilirsin:

sudo mount -a
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Mitsukuni

Yeniden başlatma kısmını atlamışım.  :-[
Dosyayı düzenler düzenlemez diskin yerler menüsünden kaybolduğu gözüme çarptı fakat yeniden başlatıp denememiştim, dosyayı eski haline getirdiğimde yine yerler menüsünde görünen ayrı bir diskim vardı.
Sorumun cevabını aldım öyleyse; fstab dosyasını düzenlemek için canlı CD şart değil, yalnız yeniden başlatma gerekli.

Tekrardan teşekkürler ve size de teşekkürler @bytan.