Ubuntu kullanıcı ve grubları hakkında bilgi?

Başlatan Al Arabi, 12 Nisan 2011 - 19:15:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Al Arabi

Ubuntu ya da genel anlamıyla Linux sistemlerdeki kullanıcı gruplarının ve kullanıcılarının yönetimi ve en önemlisi grupların ne olduğu, ne işe yardı gibiyle ilgili ingilizce dahil elinde döküman olan var mı ya da bilgisi olan arkadaş varmı?

Temel amacım kullanıcı eklerken istediğim sınırlamayı yapmak.

Senaryo: Sisteme Kullanıcı "sudo adduser kullanici" olarak ekledik fakat ben bu arkadaşı, oluşturacağım veya sistem ilk kurulduğunda olan(böyle birşeyin olup olmadığını bilmiyorum) gelen çok sınırlı bir gruba  dahil ederek onun sitemi yeniden başlatmasını egelleme, harddiskin istediğim bölümünü görmeyi engelleme(chmod  ile yapılırmı billemiyorum), gibi. Yani olabildiğince kısıtlayabileceğim bir grup sistemi   yapabilir miyim veya sistemde sistemde hazır varmı?

Sitemdeki tüm grupların tam olarak ne işe yaradığını bilsem belki o da işi mi görecek, bilemiyorum.

heartsmagic

Bu senin yapacağın şeylere göre değişebilir. Şu an senin istediğin şeyleri yeni bir kullanıcı açarak elde edebilirsin. Mevcut kullanıcın admin grubuna dahil olduğu için sudo'yu kullanabiliyor, sen yeni kullanıcıyı bu gruba almazsan sudo kullanamaz, haliyle "reboot" gibi komutları da yürütemez.

Disk bölümlerini görmemesini sağlamak chown, chmod gibi komutlarla sağlanabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Yiğit Ateş

Hiç denemedim ama Ubuntu'da bir konuk oturumu var. Ne kadar işini görür bilemiyorum.

Al Arabi

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Nisan 2011 - 19:20:03
Bu senin yapacağın şeylere göre değişebilir. Şu an senin istediğin şeyleri yeni bir kullanıcı açarak elde edebilirsin. Mevcut kullanıcın admin grubuna dahil olduğu için sudo'yu kullanabiliyor, sen yeni kullanıcıyı bu gruba almazsan sudo kullanamaz, haliyle "reboot" gibi komutları da yürütemez.

Disk bölümlerini görmemesini sağlamak chown, chmod gibi komutlarla sağlanabilir.

@heartsmagic, cevabın teşekkür ederim fakat cevabın benim için yeterli değil. Senaryomu okuduysan tam olarak ne yapmak istediğim anlaşılıyor. Fakat bu sadece kullanıcı ve grup ile yapılamıyorsa onu öğrenmemde yeterli olur benim için.

İngilizce kaynaklarda bu konuda yetersiz. Mesala adam görsel olarak kullanıcıları nasıl ekleyip sileceğini anlatmış fakat yanındaki "ID" numaralarından söz etmemiş.

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 12 Nisan 2011 - 20:40:03
Hiç denemedim ama Ubuntu'da bir konuk oturumu var. Ne kadar işini görür bilemiyorum.

@Yiğit, temel amacım gruplar ve kullanıcılar hakkında bilgi sahibi olmakla birlikte tam olarak yönetmenin  peşindeyim. Kaldı ki sınırlı kullanıcı hesabınıda bilmiyorum. Gerçeği, @heartsmagic oluşturulan kullanıcıyı "sudo grubuna" eklemeyerek bunun yapılabiceğini söylesede, genel geçer bilgiden fazlasına ihtiyacım var.

Üşenmeyip cevap verdiğiniz için ikinizede teşekkür ederim. :)

sema

@Al Arabi, arada verildi mi bilmiyorum, gözden kaçırmış olabilirim. Uçbirime ya da Alt + F2 ile users-admin yazıp karşılaşabileceğin pencerede kullanıcılar ve gruplar var, o pencerede kullanıcı eklemeyi, id değiştirmeyi, isim, şifre değiştirmeyi, izinleri ve daha birçok şeyi deneyebiliyorsun, göz atmamışsan iyi olur senin için, sanırım.
susema

Al Arabi

Alıntı yapılan: susema - 13 Nisan 2011 - 01:17:15
@Al Arabi, arada verildi mi bilmiyorum, gözden kaçırmış olabilirim. Uçbirime ya da Alt + F2 ile users-admin yazıp karşılaşabileceğin pencerede kullanıcılar ve gruplar var, o pencerede kullanıcı eklemeyi, id değiştirmeyi, isim, şifre değiştirmeyi, izinleri ve daha birçok şeyi deneyebiliyorsun, göz atmamışsan iyi olur senin için, sanırım.

@susema, senin söylediğin şekilde değilde menüler aracılığıyla oraya bakarak zaten bilgi istedim.  Oradaki grupların ne olduğu, içerikleri ve yönetilmeleri ile ilgi bilgi edinirsem  zaten yapmak istediğim ortada.Cevabın için teşekkür ederim. Araştırmaya devam... :)

heartsmagic

@Al Arabi, senaryon zaten iki kısıtlamadan ibaret, bunu da aslında konuk oturum veya sınırlı olarak açacağın kullanıcı sağlar. Sen olayı çok genelliyorsun, ne yazık ki bu şekilde genellemeler için hiçbir işletim sistemi yeterli değildir. Eğer yönetici sensen, açacağın ve ayarlayacağın kullanıcıları senin yapılandırman lazım. Sistemdeki gruplar senin isteğini karşılamaz. Kendi senaryona göre neleri istiyorsan, neleri istemiyorsan bunları senin belirleyip buna göre bir yapılandırmaya gitmen gerekiyor. Yabancı dilde kaynak da bulamazsın bu konuda.

Al Arabi

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Nisan 2011 - 10:22:04
@Al Arabi, senaryon zaten iki kısıtlamadan ibaret, bunu da aslında konuk oturum veya sınırlı olarak açacağın kullanıcı sağlar. Sen olayı çok genelliyorsun, ne yazık ki bu şekilde genellemeler için hiçbir işletim sistemi yeterli değildir. Eğer yönetici sensen, açacağın ve ayarlayacağın kullanıcıları senin yapılandırman lazım. Sistemdeki gruplar senin isteğini karşılamaz. Kendi senaryona göre neleri istiyorsan, neleri istemiyorsan bunları senin belirleyip buna göre bir yapılandırmaya gitmen gerekiyor. Yabancı dilde kaynak da bulamazsın bu konuda.

Üstad onun farkındayım. Hiç değilse  sistemde olan grubların ve başlarındaki id numaralarının ne anlama geldiğini,içeriğini detaylı şekilde öğrenebileceğim ingilizce dökümanda olsa işimi görürür düşüncesindeyim. Aslında bir iki site buldum fakat bunlara değinirken pek detaya inmemişler.Ubuntunun yardımı da yetersiz. 

heartsmagic

Ben de diyorum ki :) o grupları öğrenmen sana pek fayda sağlamaz, daha doğrusu istediğin şey için işe yaramaz. Şimdi, pulseaudio (varsa böyle bir grup) grubunu öğrenmen senin ne işini görecek?

Eğer sistemdeki hazır uygulamayı kullanmak istiyorsan @Yiğit Ateş'in dediği gibi konuk oturumunu kullandırtabilir, konuk oturumunu inceleyebilirsin.