Linux server hakkında sorularım var.

Başlatan s7e7v7e7n, 05 Nisan 2011 - 14:26:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

s7e7v7e7n

merhaba VDS server kiralamayı düşünüyorum VDS özellikleri yüksek olacağından bir den fazla iş için kullanmak istiyorum müşterilerim fazla olmadığı için kullanılmayan geri kalan kısımları kullanmak istiyorum.

kullanma amacım ;
1. müşterilerimin sitelerini barındırmak için kullanacağım, yanlız bunun için en ideal linux server sağlamlık güvenlilik açısından tam emin değilim.

2. Download & Upload yapacağım "merak ettigim bir konu var burada" linux server'da indirdigim dosyaları kendi evde kullandıgım bilgisayarıma aktarma imkanım var mı bir şekilde ?

3. server açık olduğu sürece server dan Emesene vb diğer Anlık Mesajlaşma protokollerini kullanabilirmiyim ve sunucu'ya cep telefonu (PDA) ile bağlanılır mı ? İphone ile bağlanan kişiler duymuştum ama Nokia telefonları içinde bir sorun olmaz die düşünüyorum (5800,BlackBerry,6630)..

4. indirdiğim videolara Caps ekran görüntüsü videolardan hangi linux yazılımı ile yapabilirim bu işi ?

5. server da Jdownloader çalışır mı Linux da çalışıyor ama server ları belki desteklemiyordur die soruyorum konu hakkında bilgim yok cünkü.

6. SSH ile uzak masaüstüne hangi yazılımlarla bağlanabilirim ve tüm işlemleri SSH ile yapabilirim değil mi ?

Not : VDS sunucuda Centos 5x sürümü yüklüdür. değiştirebilirim ihtiyaclarımı daha farklı bir dağıtım karşılayabilirse.

Ek : son anda aklıma geldi indirdigim dosyaları indirirken virüs kontrolü yapabilirmiyim (indirilirken)
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

heartsmagic

@s7e7v7e7n, bazı şeyleri söyleyince yanlış anlaşılıyorum fakat söylemeden yapamıyorum ne yazık ki bunları. "Müşterilerim" demişsin, ne gibi bir hizmet sağlayacaksın müşterilerine?

Zira, sorduğun sorulardan sunucuyu geçelim Linux konusunda dahi biraz daha yol alman gerektiği anlaşılıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

andirinli

@heartsmagic yarım saattir. arkadaşın 1. sorusunda ne demek istediğini anlamaya çalışıyorum. sen bişey anladınmı ?

Alıntı yapılan: s7e7v7e7n - 05 Nisan 2011 - 14:26:35
kullanma amacım ;
1. müşterilerimin sitelerini barındırmak için kullanacağım, yanlız bunun için en ideal linux server sağlamlık güvenlilik açısından tam emin değilim.

neye emin değilsin?
olay nedir?
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

heartsmagic

Kabaca soru şu @andirinli:
"Hangi Linux dağıtımının sunucu sürümünü seçmeliyim? Hangisi daha güvenlidir, sağlamdır ..."

Önerim şudur, şimdilik müşteri kazanmaya çalışma. Mümkünse evde sunucu denemeleri yap, Linux'u güzelce sindir @s7e7v7e7n. Bunu da çok matah bir iş yaptığım için söylemiyorum ya da böbürlenmeye çalışmıyorum. Açıkça belirteyim son kullanıcı olarak Linux üzerinde tecrübem gayet yeterli olsa bile mesele sunucu yönetmeye, belirli hizmetleri sağlamaya gelince kendimi ancak çırak olarak görüyorum.

Vakit ayırınca öğrenemez miyim bazı şeyleri? Elbette öğrenirim fakat bu benim en azından güzel bir Linux altyapısına sahip olduğumdan dolayıdır.

s7e7v7e7n

@heartsmagic ; şuan var olan bir müşteri değil olacak müşteriler, web sitelerini barındıracağım onların Server'da yani web sitelerini yayınlıyacağım bir deyişle..

@andirinli ; ideal kararlı çalışan stabil güvenli, esnek bir linux server dağıtımı sormuştum. bunun neresini anlıyamadınız onu merak ettim.

genelde CentOS server kullanılıyor linux da ama debian gibi kararlı mı ubuntu gibi bir çok ihtiyacı giderebiliyor mu yoksa sadece CentOs site barındırma ve yayınlama için mi kullanılıyor yukarı da yazdığım soruların cevaplarını kendisi "CentOs" karşılaya biliyor mu ?

kusura bakmayın ama niye hep tersliyorsunuz beni anlamıyorum !

andirinli

@s7e7v7e7n öncelikle @heartsmagic in dediği gibi sanal makinalarda denemeler yaparak bu işi iyice öğrenmeni öneririm.ve ayrıca kurduğun cümledeki anlatım bozukluğu konusunda takıntım olduğu halde, yine de bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım.

merhaba VDS server kiralamayı düşünüyorum VDS özellikleri yüksek olacağından bir den fazla iş için kullanmak istiyorum müşterilerim fazla olmadığı için kullanılmayan geri kalan kısımları kullanmak istiyorum.

kullanma amacım ;

sunucu işleten firmaların büyük çoğunluğu centos kullanıyor. ama benim işyerimdeki sunucularımız debian.

2. Download & Upload yapacağım "merak ettigim bir konu var burada" linux server'da indirdigim dosyaları kendi evde kullandıgım bilgisayarıma aktarma imkanım var mı bir şekilde ?
rsync ile ftp aracılığıyla senkronize bağlantı sağlayabilirsin

3. server açık olduğu sürece server dan Emesene vb diğer Anlık Mesajlaşma protokollerini kullanabilirmiyim ve sunucu'ya cep telefonu (PDA) ile bağlanılır mı ? İphone ile bağlanan kişiler duymuştum ama Nokia telefonları içinde bir sorun olmaz die düşünüyorum (5800,BlackBerry,6630)..
bu sorudan da pek bişey anlamadım. ayrıca cep telefonlarından anlamam. (halen 3310 kullanıyorum. ona göre hesap edin.) :):)

4. indirdiğim videolara Caps ekran görüntüsü videolardan hangi linux yazılımı ile yapabilirim bu işi ?
masaüstü sistemlerde nasıl oluyor maalesef bilmiyorum. ama web sunucusu üzerinde php ile ffmpeg pakedi aracılığıyla yapılıyordu diye hatırlıyorum.

5. server da Jdownloader çalışır mı Linux da çalışıyor ama server ları belki desteklemiyordur die soruyorum konu hakkında bilgim yok cünkü.

jdownloader in web yönetimi eklentisini aktif edersen web arayüzüyle kontrol edebilirsin.

6. SSH ile uzak masaüstüne hangi yazılımlarla bağlanabilirim ve tüm işlemleri SSH ile yapabilirim değil mi ?
ssh uzak masaüstü kullanımı için değildir. uzaktan konsol kullanımı içindir. yeterli komut bilgin var ise herşeyi yapabilirsin. uzak masaüstü için vnc konusunu araştırmanı öneririm.

Not : VDS sunucuda Centos 5x sürümü yüklüdür. değiştirebilirim ihtiyaclarımı daha farklı bir dağıtım karşılayabilirse.

Ek : son anda aklıma geldi indirdigim dosyaları indirirken virüs kontrolü yapabilirmiyim (indirilirken)

bu soruyu sunucuya indirdiğin dosya olarak ele alıyorum. clamav paketini kurup her indirdiğin dosyayı tarayabilirsin.
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

s7e7v7e7n

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Nisan 2011 - 23:18:32
Kabaca soru şu @andirinli:
"Hangi Linux dağıtımının sunucu sürümünü seçmeliyim? Hangisi daha güvenlidir, sağlamdır ..."

Önerim şudur, şimdilik müşteri kazanmaya çalışma. Mümkünse evde sunucu denemeleri yap, Linux'u güzelce sindir @s7e7v7e7n. Bunu da çok matah bir iş yaptığım için söylemiyorum ya da böbürlenmeye çalışmıyorum. Açıkça belirteyim son kullanıcı olarak Linux üzerinde tecrübem gayet yeterli olsa bile mesele sunucu yönetmeye, belirli hizmetleri sağlamaya gelince kendimi ancak çırak olarak görüyorum.

Vakit ayırınca öğrenemez miyim bazı şeyleri? Elbette öğrenirim fakat bu benim en azından güzel bir Linux altyapısına sahip olduğumdan dolayıdır.

amacım hosting satışı yapmak değil aslında asıl istedigim müşterilerime sorunsuz şekilde hizmet verebilmek.
php,asp,asp.net ile proje geliştiriyoruz. bunları bir sunucu'ya taşımak istiyorum reseller (bayilik) hosting'de sorunlar cıkabiliyor kısıtlamalar desekdaha doğru olur. kendi sunucumda istedigim tüm özellikleri kurup kullanabilmek istiyorum.
örnek vermek gerekirse ;

- Programlama Dilleri: CGI, Fast CGI, PHP 5, Ruby on Rails, Perl, Python
- Programlama Modulleri: Curl, CPAN, GD KÜtüphanesi, ImageMagick

bunları kurmam gerekiyor daha kurmam gerekenlerde var bunlar bazıları sadece.

sağlam bir sunucu alacağım 4gb ramli 4 çekirdekli bir makina.

ama böyle bir makina elimde olunca başka işlerde yapmak aklıma geldi

mesela uzak masaüstüne bağlanıp ordaki ekran görüntüsünü kendi bilgisayarıma aktarmak gibi.

Messenger'ımı 7/24 saat Sunucu üzerinden açık bırakmak ve istedigim zaman sunucu ya bağlanınca kimlerin ne yazdıgını görebilmek.

gerekirse sunucu üzerinden dosya download ederek indirerek sunucu daki dosyaları kendi ev bilgisayarıma çekmek gibi işlerdede kullanmak istiyorum o yüzden böyle uzunca bir soru sorma gereği duydum.

@heartsmagic ; biliyorum baya bir yol almam gerektigini şuanda normal ubuntu günlük işlerimi görmeye yettigi icin fazla kurcalamıyorum gündelik işlerimi hallederek kullanıyorum.

ama dediğin gibi virtualbox ile kurup test ederek deneyerek araştırarak öğrenmeliyim.

yinede verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..

heartsmagic

Virtualbox olur, normal sistemin olur hatta belirli bir hizmet vermeyeceksen kiralayacağın sunucu olur her şekilde deneme yapabilirsin. Benim söylemek istediğim işin ticari/yönetimsel kısmına girmeden önce neyin ne olduğunu daha iyi hazmetmen gerektiğiydi. İnan bana, kendini bu yönde geliştireceksen bir süre sonra sorduğun sorulardan bazılarının aslında ne kadar temel şeyler olduğunu kendin fark edeceksin. Ben bu ana kadar birilerine hizmet verme, önce kendin öğren bazı şeyleri demek istemiştim. Aksi takdirde sunucu/yönetim işine girişme demek zaten yanlış, bu işlere girişilmeden öğrenilmiyor hiçbir şey.