Ekrana takılı kalıp gitmeyen görüntüler

Başlatan yusufsalman, 30 Mart 2011 - 15:36:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yusufsalman

Öncelikle merhabalar, ne burada, ne googleda, ne de ingilizce destek forumlarında böyle bir şey bulamadım, o yüzden bulamasam da böyle bir konu varsa kusuruma bakmayın.

Son birkaç yıldır ubuntu kullanıyorum, fakat 10.10'u yeni yükledim (upgrade değil, taze yükleme). Menülerin üzerine mouse imleciyle geldikten sonra, veya tıkladıktan sonra bazı menüler, hatta sadece menüler de değil bazı sitelerdeki fotoğraflar, vs.ler, yazılar ekranda kalıyor ve gitmiyor. Bazen bir saat içinde falan kendiliğinden kayboluyor, fakat genelde bilgisayarı yeniden başlatana kadar orada duruyorlar. Aşağıdaki ekran görüntüsünde bunun bir örneğini görebilirsiniz. şu anki örnek küçük ama aynı şekilde büyük büyük pencerelerin korkunç bir şekilde gözümün önünde olması neredeyse hiçbir sitede yazılanı görmememi, bilgisayarla ilgili hiçbir işlem yapamamamı sağlayacak. yani bu pencereler, menüler, yazılar ekranda gözüken her şeyin önünde yer alıyorlar. yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler.

[eklenti yönetici tarafından silindi]
"In the beginning there was nothing, which exploded."

tanzer

Aynı sorun bende de var. Sorun 10.10 la geldi ve sadece menüleri etkiliyor. Yeniden başlatmadan yada oturumu kapatıp açmadan da gitmiyor. Sadece Gnome'de görülen bir sorun KDE de bir sorun yok, işin ilginç tarafı kde içinde çalıştırılan  gtk uygulamalarıda sorunsuz. Ben çözemedim sorunu. Niye olduğunu bile bulamadım.

En çok ana menüyü etkiliyor, her zaman değil ama çoğunlukla ana menü görüntüsü donuyor ve ekranda sabitleniyor. Bir diğer ayrıntıda bu donma hadisesinden sonra çalıştırdığınız tüm programların görüntüleri donan resmin arkasında kalıyor. Görülemiyorlar yada yarım yamalak görülüyorlar.

Gtk ile ilgili diyeceğim ama niye KDE içinde sorunsuzlar düşündürücü. Ama belkide KDe içinde ben sorunu tekrarlatamadım yada plasma bir şekilde hal ediyor.

decent

F5 tuşu ile masaüstünü tazelemeyi denedediniz mi ?

Öncelikle Gnome ortamının tam olduğunu bilmemiz gerek;

sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install ubuntu-desktop

ovural43

bende de o sorun çok uzun zamandır var http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=24777.0 bu konuda yazmıştım ..

su an sorun hala devam ediyor .. menülerin gec gelmesi ile ilgili .. hangi menü acılırken o şekilde kalırsa o menüyü tekrar acabilirsen ekrandaki görüntü temizleniyor ..

ama tabi kesin çözüm bu degil  .. sanırsam ekran kartının sağlıklı tanınmaması ile ilgili

yusufsalman

F5 ile bir şey olmuyor. Masaüstü veya hangi program açıksa yenileniyor ama aynı kalıyor. Menülerin geç açılmasıyla ilgili olabilir, genelde o şekilde meydana geliyor bu sorun zaten. ama aynı menüyü tekrar açınca ekranda kalan görüntü kaybolmuyor.

heartsmagic

Madem birden fazla kişiyi aynı başlıkta yakaladık bazı şeyleri irdelesek mi acaba?
Örneğin grafik kartları ve sürücüleri, Compiz'in açıkken/kapalıyken durumu nasıl etkilediği?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ovural43

compiz yüklü degil zaten .. yükselekte calismiyor ..

ekran kartıda http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=23723.0 bu mesajımda yazmıştım ..

benim ekran kartı ati 2100

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: ovural43 - 31 Mart 2011 - 01:01:25
compiz yüklü degil zaten .. yükselekte calismiyor ..

ekran kartıda http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=23723.0 bu mesajımda yazmıştım ..

benim ekran kartı ati 2100

Masaüstü effectlerini tamamen kapatmayı dene. Yine buna benzer sorun yaşarsan şurda önerdiğim şeyi yap :

Alıntı YapBir çözüm buldum diyecem ama açıkcası bu yırtılmaların çözümünün tek bir yolu ve nedeni yok. Çok karmaşık sorun.

ATI HD3650 kart kullanırken "ünlü yırtılma" sorunum vardı. Geçenlerde Nvidia GT430 aldım. Yeni ubuntu kurulumu yaptım. İlk zamanlarda her şey iyidi. Ama sonra videolardaki yırtılmalar ortaya çıktı. Yani bu sorun, Nvidia veya ATI tanımıyor. İki kart sorunlu. Aslında kartlarda bu sorun yok. Bence sorun tamemen Xorg temelli(özellikle compiz). Şu çözümü denedim. Ve sorun ortadan tamemen kalktı.

gconf-editor'u terminalde çalıştırın.

Burada görütülenen /apps/metacity/general/'dır.

Bu ayarları deneyin. Bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek yok. En çok kayan videonuz varsa onu oynadın durumu test edin. Umarım bu çözüm yolu sizin işinize yarar.

Not: Tüm efektler kapıyken ve bu gconf ayarı ile sorunu çözdüm.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

yusufsalman

benim için compiz bir gençlik hevesiydi :) o yüzden bilgisayarda compiz yüklü değil şu an. yani -hem zaten yeni dün yaptım kurulumu- benim bahsettiğim sorun compiz'den kaynaklanıyor olamaz. ki doğru ATI driverını kurduğumdan da eminim + 10.04'te (veya 8'li sürümlere kadar diyelim) ne bu bilgisayarda, ne önceki bilgisayarlarda sorun yaşamamıştım. aynı "ekran donuyor, ne klavye, ne mouse çalışıyor, yeniden başlatmak gerekiyor" sorunu gibi, bu da büyük ihtimalle 10.10 ile ilgili bir sorun. ve -yanlış anlamayın, tartışmak çok güzel oluyor ama- bundan kurtulmamız için gerçekten -tabirimi mazur görün- sapına kadar ubuntu abisi bir insana ihtiyacımız olabilir. zira upgradeler arasındaki farkı anlayacak kadar kod bilgim, vs.m yok... neyse, konu açık, bekliyoruz =)

decent

@yusufsalman,
Efektleri -Görüntü menüsünden- kapatıp denediniz mi?

ATI sürücüsünü kendiniz değil de, sistemin sunduğu şekli ile yüklemeyi denediniz mi?
Çünkü ben ne zaman ATI sürücüsünü (ATI HD 4200 Integrated) kendim yüklemeye çalışsam hep bir anormallik başladı.

yusufsalman

@decent

ATI sürücüsünü sistem kendisi yükledi zaten. Yani kendisi yükledi derken, "kısıtlanmış sürücüler var" gibi bir uyarı geliyor ve onu aktif hale getirip otomatik yüklüyoruz ya, ondan bahsediyorum. Efektler de tamamen kapalı.

decent

Alıntı yapılan: yusufsalman - 31 Mart 2011 - 02:31:13
@decent

ATI sürücüsünü sistem kendisi yükledi zaten. Yani kendisi yükledi derken, "kısıtlanmış sürücüler var" gibi bir uyarı geliyor ve onu aktif hale getirip otomatik yüklüyoruz ya, ondan bahsediyorum. Efektler de tamamen kapalı.
Peki KDE Masaüstünü yükleyip değişiklikleri görme şansımız var mıdır ?
sudo apt-get update
sudo apt-get install kubuntu-desktop

yusufsalman

yani gnome'dan kaynaklanan bir sorun mu diye kde yükleyip denerim ama, kde kullanarak devam etmek gibi bir niyetim yok... Şu an dışarıdayım, birkaç saat içinde deneyip buraya sonucu yazıyorum.

decent

Tabii ki sadece deneyip görmek adına;

sudo apt-get remove kubuntu-desktop
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-desktop

şeklinde istediğimiz zaman kaldırırız gider..

heartsmagic

@decent, KDE masaüstü o şekilde kalkmaz, ayrı ayrı paketleri yazmak lazım. Forumda örnekleri vardı.
@yusufsalman, sürücü yüklemeden önce böyle bir durum var mıydı?

decent

@heartsmagic,
Şu anda ilk önceliğimiz o arızanın devam edip etmeyeceğini görebilmek.
KDE masaüstünün kaldırılması bu arızaya göre çok çok basit.

tanzer

Compiz yok.
Kernel 2.6.35.22
Nvidia 173.14.28
libGtk 2.22.0

yusufsalman

Alıntı yapılan: heartsmagic - 31 Mart 2011 - 02:48:51
@decent, KDE masaüstü o şekilde kalkmaz, ayrı ayrı paketleri yazmak lazım. Forumda örnekleri vardı.
@yusufsalman, sürücü yüklemeden önce böyle bir durum var mıydı?

kurar kurmaz yükledim zaten sürücüyü. bir iki güncelleme yüklemesinden sonra bir iki yeniden başlatmadan sonra çıktı bu olay.

heartsmagic

Hatayı daraltmamız lazım biraz, aksi takdirde çok geniş bir alan içinde koşturmak zorunda kalırız. Örneğin Canlı Cd ile böyle bir sorun var mı? Eğer yoksa sürücüye bağlayabiliriz belki olayı. Bir ihtimal de sürücüyü kaldırıp deneyebilirsin

Fakat şimdi fark ettim @tanzer bir ileti geçmiş ve onun kartı Nvidia. Mesele farklı bir noktaya kayacak sanırım. Ancak genel bir Gnome hatası olsa hepimizde olması lazım. Sizin ortak bir şeylerinizin olması gerekiyor.

yusufsalman

birkaç tema yükledim, ayarlarıyla oynadım ama... bunun bir etkisi olabilir mi? hani olamaz gibi görünüyor başta da... temaları yükledikten sonra kullanmadım zaten, vazgeçip var olan temalara döndüm.

decent

Alıntı yapılan: yusufsalman - 31 Mart 2011 - 03:39:12
birkaç tema yükledim, ayarlarıyla oynadım ama... bunun bir etkisi olabilir mi? hani olamaz gibi görünüyor başta da... temaları yükledikten sonra kullanmadım zaten, vazgeçip var olan temalara döndüm.
İlk aklıma gelenlerden biri de bu idi :)
Başlangıç dizini altındaki .klasör ismi şeklinde bulunan klasörleri silmeyi deneyebiliriz.
Oturumu kapatıp açarak son durumu görebiliriz.
Tema vs. ayarlar varsayılana dönecektir.

yusufsalman

home'daki tüm gizli ve sistem dosyalarını kaldırayım mı yani? başka bir sorun çıkmasın. tema önemli değil de... bu arada bunları hemen yapıcam, şu an bilgisayar başına geldim.(beklemeyeceksiniz yani diye söylüyorum)

heartsmagic

Silmek yerine isimlerini değiştirebilirsin. Ctrl+h ile gizli dizinleri gördükten sonra özellikle .gnome, .gnome2, .gconf varsa .themes, ayrıca .config gibi dizinlerin isimlerinin sonuna .yedek ekleyip oturumu kapatıp çıkarsan ayarların birçoğu sıfırlanmış olur.

Eğer sorun düzelmezse yeni oluşanları siler, eskilerinin isimlerini düzeltirsin.

Bunun yerine, uğraşmak istemiyorsan kendine yeni bir kullanıcı açıp sistemi bir süre onunla da deneyebilirsin.

yusufsalman

öneriler için teşekkürler. klasörlerin isimlerini değiştirip oturumu kapatıp açtım... bilgisayar biraz açık kalacak ve yapabildiğim kadar işlem yapacağım. bakalım bir sorun çıkacak mı...

Gombrich

Alıntı yapılan: yusufsalman - 31 Mart 2011 - 03:39:12

Bahsettiğiniz sorun gnconf-editor den "show desktop" duvar kağıdını gösterme öğesini kaldırdığınızda oluşan duruma benziyor. Yüklenen ve kaldırılan tema ile birlikte değişen ayarlar sebeb olmuş olabilir.