Sizce hangi dağıtım hangi masa üstünde daha uygun

Başlatan open2, 08 Mart 2011 - 21:42:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

open2

Demek istediğim şu mesela ben

GNOME deyince benim aklıma ilk Ubuntu gelir çünki program açısından zengin ve gün geçtikçe zenginleştriliyor

Sizden istediğim yukardaki gibi kriterlere sahip bir sıralama oluşturmanız ben çok çeşitli masa üstleri denemedim siz deneyimli kullanıcılarrın bu sıralamayı daha rahat yapacağınızı düşünüyorum XFCE - KDE ...   v.s hangi dağıtım hangi masa üstünde daha kararlı daha şık daha estetik daha çok rağbet gören daha çok tercih edilir durumda

heartsmagic

@open2, bu mesele forumdaki birçok başlıkta, birçok ileti ile konuşulmuş durumda. Bu tür başlıkların gidişatı belli: Dağıtım ve masaüstü savaşları. Ne yazık ki senin soruna tam ve kesin bir cevap yok. A dağıtımında bir kullanıcı B masaüstünü çok güzelce kullanırken, bir diğer kullanıcı aynı dağıtımda bu B masaüstünü verimsiz kullandığından yakınıp, ardından verip veriştiriyor bu masaüstüne. Çok hazzettiğimiz, konuşulmasını pek istediğimiz konular değil bunlar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ssahin

Merhaba

Ben, bir firmada IT yöneticiyim.

Bundan dört yıl önce Linux'a geçmeye karar verdik.
iki yıl süren özgürlük mücadelesinden sonra masa üstü sistemlerde %80 Linux'a geçmeyi başardık.

Şu an 74 kullanıcı masa üstünde Linux kullanıyor.

Bu süreç içerisinde  bir çok Linux dağıtımını üretim ortamında standart iş yükleri ile test ettik.

Pardus, Ubuntu, Centos, Fodora, Suse ve diğerleri.

En başarılı olanlar, GNOME masa üstüne sahip sistemlerden çıktı.

KDE bizi bazı durumlarda çok zorladı.

yer yer XFCE  de kullandık.

her ne kadar GNOME kullansak da KDE nin güçlü uygulamalarından da vazgeçemedik.

İlk iki sene dağıtımlar arasın da ki sıkı çatışmadan GNOM ve Ubuntu zaferle çıktı. Her ne kadar Pardus özgürlük mücadelesini başlatan dağıtım olsa da sonraları Linux'un kendi arasındaki çatışmalarına yenik düştü.

Kuşkusuz Openoffice org bu mücadelenin kahramanlarındandı. Office tarafım MS'in en güçlü olduğu tarafıydı. Tam her şey bitti derken Ooo'un güncellemeleri mücadeleye yeniden hayat verdi.

Thunderbird'inde hakkını vermek lazım.

En büyük generallerimiz  sunucu tarafında FreeBSD lerdi. Samba inanılmaz hız ve performans gücü ile File Server tarafındaki tüm rolleri üstlendi.
Q-Mail le birlikte Q-sheff Exchange'in yerine o kadar sağlam yerleşti ki bu sunucuların yerini bile unuttuk.

Firewall tarafında yine FreeBSD güçleri vardı. pf ve Squid ikilisi yanlarında DansGuardian ile sınırda harika işler çıkardılar.
OpenVPN uzak şubelerdeki mücadelelerimizde bize sorunsuz iletişim sağladı.

Bu gün muhasebe yazılımı haricinde MS'e bağımlılığımız kalmadı. O tarafta da  Openoffice ve Thunderbird yerini aldı bile.

Şu sıralar tek sorunumuz Maliyenin web sitelerinin beyannamelerde Openoffice  ile hazırlanan xls formanını kabul etmemesi. Her ne kadar durumu yetkililere anlatmaya çalışsak da uygulamayı hazırlayanlar MS'in ofisinden başka ofis kullanılmaz zihniyeti bizi çıldırtıyor ve anlamıyorlar.

Konu iyice dağıldı. Lütfen kusura bakmayın. Başladım devam ediyorum. Belki bir admin arkadaş bu yazıyı "ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ" adında bir başlığa aktarmayı uygun görür.

Bence Ubuntu için keisnlikle GNOME. Redhat ailesinede KDE uygun.

Her dağırım bir masa üstü ile büyüyor.  hangi dağıtım hangi masa üstü ile büyürse yakışığıda o oluyor. farklı masa üstleri garip duruyor.

GNOME mu KDE mi ? Bu  tartışma Linux formlarının hepsinde mutlaka 3-5 kez açılmıştır.

Alex mi Baroş mu ? Tartışmasını hatırlatır bana. E bence tatbikide Alex :)

evet Özgürlük mücadelesine dönecek olursak şöyle bağlayalım konuyu

Siz bu mücadelenin neresindesiniz ?
Yoksa siz herhangi bir mücadele içerisinde değil misinizi ?

Öncelikle neden bu mücadele  içerisinde olmalıyız ?

MS ürünleri hazır paketlerdir. İnsanlar alır ve kullanır.  MS'i öğrenmek insana Bir şey kazandırmaz çünkü uygulamalar her yıl değişir farklılık gösterir. MS sadece bilgisayarlar üzerinde çalışır.

Ya Linux ?

Bu günün teknolojisinde akıllı elektronik cihazların çoğunun aklı Linux tur.
Uydu alıcıları, televizyonlar, Telefon santralleri, Asansörler, helikopterler, uçaklar, uydular, modemler telefonlar vs.. sabaha kadar sayabiliriz. Ve bu gidişle bu hızla artacak. Çünkü Linux'un 1 mb lık çekirdeği ile mucizeler yaratmak mümkün.

Eğer Ülkemizin gençleri hazır sistemler kullanarak yetişir ise, gelecekte bir şeyler geliştirmekte ve üretmekte zorlanacaklardır. Linux'la yetişen, büyüyen nesil, gelecekte tendi teknolojisine kendi aklını vermesi içten bile değildir.

Dönelim Özgürlük mücadelemize,
eğer bu mücadelenin içinde bulunma ihtiyacı duyuyorsanız size naçizane şunları önerebilirim

1- Kişisel Mücadele :
     Önce Bilgisayarınızdaki Özgür yazılımı özgür bırakın. Ubuntu Ya da bir başka Linux'u  MS'in esaretinden kurtarın, onları kafeslerden çıkartın (SanalPC programları )

Onlara bir şans verin ve en azından diskinize yan ,yana kurun. Uzmanlaştıktan sonra bir gece yarısı devrim ( Format)  yaparak sizde özgürleşin.

Her ortamda, Linux dan sık sık bahsedin. Arkadaşlarınızı teşvik edin. Yerli yazılım firmalarının kulaklarına su kaçırın. Cevabını bilseniz de şu soruyu onlara sorun "Linux da çalışır mı ?"  bu soruları ne kadar sık duyarlar ise Platform bağımsız uygulama geliştirme ihtiyacını o kadar çok hissedeceklerdir.

Sorunların üzerine gidin. Korkmayın. "Özgür yazılımda çareler tükenmez"

2- Kurumsal Mücadele :

Bu konuda birkaç cephede mücadele göstermek zorundasınız

1- Yöneticileriniz
2- Kullanıcılarınız
3- Bağımlılıklar
4- Destek Gücünüz

Bu cepheleri açmadan önce yapmanız gereken iyi bir strateji hazırlamaktır. Öncelikle Bağımlılıkları inceleyin. Diğer platforma

Ben tam bu noktada müsaadenizi istemek durumundayım.  Eğer talep olur ise tecrübelerimi aktarmaya bu havada devam edebilirim.

Sevgiler.


karizmaxi

Alıntı YapYerli yazılım firmalarının kulaklarına su kaçırın. Cevabını bilseniz de şu soruyu onlara sorun "Linux da çalışır mı ?" 
bazen özellikle tekno marketlere gidip bu bilgisayarı linux ile alabilirmiyim diye konuya başlayıp neden ms'a mahkumedildiğimi soruyorum ve biraz daha uzayan konu linux ile kullanmak istiyorsanız size toplama pc yapalım olarak dönüyor burda toplamak mesele değil hazır sistemlerde artık ms mecburiyetinden vazgeçmeli yoksa sadece ms reklamı yapıp duracaklar ancak seçenek sunması durumunda daha fazla kişi ms kullanmak zorunda olmadığını anlayacak yada korsan kullanmak için takla atmak yerine linux kullanmanın konforunu farkedecek
Cesaret akıldan gelirse cesarettir,
Bilgisizlikten gelirse cehalettir...

Erdem

Eğer Arch Linux tabanlı bir dağıtıma geçmek isterseniz Arcolinux D sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Elektronik

if

Bu tür soruları konuşmak için yeni bir başlık açılmıştır: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29219.0

O başlıktan devam edelim lütfen. Bu konuyu kilitliyorum.