Klavyeye farklı yazı karakteri kısayolu atayacak bir program

Başlatan tuzuncem, 28 Şubat 2011 - 19:56:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tuzuncem

Arkadaşlar merhaba, forumda aramama rağmen bu konuyla ilgili bir başlık göremedim, eğer varsa da mazur görün. Yaklaşık iki hafta önce Ubuntu kullanmaya başladım, henüz çok yeniyim ve alışmaya çalışıyorum. Ancak çok önemli bir sıkıntım var. Bazen İspanyolca bir şeyler yazmam gerekiyor fakat Türkçe klavyede olmayan karakterleri yazarken zorlanıyorum. Uzun bir şey yazmam gerektiğinde de Wİndows'a geçiyorum her ne kadar daha Wİndows kullanmak istemesem de buna mecbur kalıyorum. Bu yüzden yardımınıza ihtiyacım var.
Windows'ta Autohotkey adında bir program kullanıyordum. Örneğin "ñ" harfine ulaşmak için "alt+n" kısayolu atamıştım, İspanyolca bir şey yazmak istediğimde bu ufak programı açıyordum ve devreye giriyordu. Aynı şekilde bütün karakterlere de alt tuşu ile bir kombinasyon sağlamıştım. Ubuntu'da ise buna benzer Autokey diye bir program buldum, ancak bana yararı olmadı. Çünkü atadığım karakter için tuşa bastığımda ekrana harf seçeneği geliyor ve bunu bir de mouse ile seçmek zorunda kalıyorum. Haliyle bu beni çok yavaşlatıyor.
Sorum ise bunun dışında bana çözüm olabilecek bir program var mı? İstediğim karakterler ve Wİndows'ta Autokey ile ulaştığım kombinasyonlar şunlardı:

alt + ! = ¡
alt + ? = ¿
alt + n = ñ
alt + a = á
alt + ı = í
alt + o = ó
alt + u = ú

Şimdiden çok teşekkür ederim.

hitokiri

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
import gtk
import gtksourceview2 as edit

class dene():
def __init__(self):
self.w = gtk.Window()
sw = gtk.ScrolledWindow()
sw.set_policy(True,True)
self.edit = edit.View()
self.tbuffer =  edit.Buffer()
self.edit.set_buffer(self.tbuffer)
self.edit.set_size_request(600,400)
sw.add(self.edit)
self.vbox = gtk.VBox()
self.w.connect("key-press-event",self.key)
self.w.connect("delete-event",gtk.main_quit)

self.sozluk = {"1" : "¡", "0" : "¿", "n": "ñ", "a": "á", "idotless" : "í", "o" : "ó", "u" : "ú"}
self.vbox.add(sw)
self.w.add(self.vbox)
self.sta = gtk.Statusbar()
self.vbox.pack_end(self.sta,False,False,1)

self.w.show_all()

self.sec = None

def key(self,w,event):
keyname = gtk.gdk.keyval_name(event.keyval)
print keyname
if keyname in self.sozluk:
if event.state & gtk.gdk.MOD1_MASK: 
  self.tbuffer.insert_at_cursor(self.sozluk[keyname])

dene()
gtk.main()      

fikir benim hoşuma gitti program olarak eğer böyle bi şey yoksa yapabilirm müsait bi zamanda ,
Şimdilik yukarıdaki kodu kullanarak deniyeblirsin
alt ! yerine alt 1
alt ? yerine alt sıfır olarak değiştrdim =)

heartsmagic

İsteğini bir nebze karşılayabilecek bir uygulama var: Autokey. Küçük bir geliştiricinin uygulaması. Bir iki deneme yaptım, iş görür gibi kendisi. Sadece ters soru işaretini kullanamadım. Bir de uygulama ne yazık ki klavyenin ? gibi kısımlarını görmüyor. İngilizce olarak görüyor diyeceğim ama öyle de değil.

Kurulumu ve kullanımı şurada:
http://www.youtube.com/watch?v=4KV_B6dBFHA
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tuzuncem

Hitokiri çok teşekkür ediyorum ve çok özür dileyerek cehaletimi bağışlamanı diliyorum :) Dediğim gibi henüz çok yeniyim Ubuntu'da ve anlamaya çalışıyorum, fakat bu verdiğin kodu nereye ve nasıl ekleyeceğim hususunda en ufak bir bilgim yok. Bu konuda da beni aydınlatırsan minnettar olurum :)

Heartsmagic hocam, yukarıda da dediğim gibi Autokey'i denedim ama bende şöyle oluyor. Mesela "ñ" karakterine ulaşmak için kombinasyonu girmem yetmiyor, bir de üstüne mouse ile seçmem gerekiyor. Sen de hak verirsin ki hızlı bir şekilde yazarken bir de mouse ile ilgilenmek zaman kaybettiriyor. Eğer sadece kombinasyonla hard geliyorsa sen de benim cehaletimi bağışla :)

heartsmagic

Autokey'i ilk iletide hızlıca okumuştum ancak araştırırken bulunca hiç fark etmemişim senin bulduğun uygulama olduğunu :)
Bende Autokey fare gerektirmiyor. Onun için ayrıca bir yapılandırması var, seçersen fare istiyor sanırım. Ben doğrudan klavye ile ñ yapabiliyorum, az önce yaptığım gibi :)

Ayarlama yaptığın yerde "Paste using: Keyboard" seçili değil mi?

ironic

Bu tür başka alfabelere ait özel karakterler için ibus kullanılıyordu. Ubuntu da yüklü olarak geliyor.

Kullanımı için

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7922032

tuzuncem

Alıntı yapılan: heartsmagic - 01 Mart 2011 - 00:08:48
Autokey'i ilk iletide hızlıca okumuştum ancak araştırırken bulunca hiç fark etmemişim senin bulduğun uygulama olduğunu :)
Bende Autokey fare gerektirmiyor. Onun için ayrıca bir yapılandırması var, seçersen fare istiyor sanırım. Ben doğrudan klavye ile ñ yapabiliyorum, az önce yaptığım gibi :)

Ayarlama yaptığın yerde "Paste using: Keyboard" seçili değil mi?

Çok teşekkür ederim, bu dediğin şekilde oldu. Ama bu sefer de başka bir sorunla karşılaştım.

Bunlardan tam sonuç alıyorum:

alt + a = á
alt + ı = í
alt + o = ó
alt + u = ú

Ancak bunlara ulaşamıyorum:

alt + ! = ¡
alt + ? = ¿
alt + n = ñ

Bir de bir bilgi vereyim, belki de sorun bununla ilgilidir. Ulaşabildiğim karakterler birer harf değil, üzerinde bulunan tırnak gibi şeyler aksan olduğunu belirtir. Yani bunlar alfabede yer almaz, kelime yapısına göre aksan alır ya da almaz.
Ancak ulaşamadıklarımda yer alan harf alfabede yer alır. Ters soru işareti ve ünlem ise zaten harf değildir ancak aksan da değildir, cümlenin sonunda soru ya da ünlem varsa başına koyulması gereken işaretlerdir.
Acaba bu klavye düzeneği içinde aksanları atayabilmeme olanak sağlayıp da diğerlerine mi izin vermiyor?

heartsmagic

Ben "ñ" karakterine ulaşmıştım aslında. Sende basmıyor mu?

tuzuncem

Yok hocam o üç karaktere de ulaşamıyorum. Kısayol sorunu olabilir diye değiştiriyorum fakat hiçbir türlü elde edemiyorum. Saçma olabilir ama acaba sistemin bu karakterleri tanımama sorunu olabilir mi?

heartsmagic

Karakterleri tanımama sorunu olacağını sanmam, zira uygulamada en nihayetinde ben kopyala yapıştır yaparak belirledim ben o karakteri. Açıkçası bende çalışıyorken sende çalışmaması nedendir bir fikrim yok ne yazık ki. Gerçi dediğim gibi ters soru işareti bende de basmıyor. Sanırım sendeki ñ karakteri için olan sorunla aynı şey, fakat biri çalışıyorken diğeri neden çalışmıyor bilmiyorum açıkçası.

eribol

Bende şapkalı "n" hariç hepsi basılıyor ama sonuçta soru işareti SHift tuşuyla birlikte olduğu için AltGr+Shift+?= ¿ oluyor. hakeza ¡ işareti de bu şekilde elde edilebiliyor ama şapkalı "n" olmadı bende de.

En azından sistem tanıyormuş.

tuzuncem

Çok garip, "always prompt before pasting this phrase"i seçtim denemek için. Kısayola bastığımda mouse ile seçilmesi için ufak bir buton geldi. Onu seçtiğimde ise karakteri metnin içine atamadı. Anlamadım gitti neden böyle yapıyor.

Gene de ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim :)