[Çözüldü] Ubuntu yazılım merkeziyle kurulan progrmları deb paketi olarak saklama

Başlatan badboy55tr, 26 Şubat 2011 - 23:35:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

badboy55tr

Herkese merhabalar,

Öncelikle bu benim Ubuntu Forumu'nda ilk kez konu açışım. Windows'tan sıkılıp Linux'a geçmeye karar verdiğimde ilk olarak Pardus denedim. Daha sonra Ubuntu ve Kubuntu denedim. Velhasıl kelam KDE masaüstüyle bir türlü anlaşamadım. Sonuç olarak Ubuntu ile linux yolculuğuma devam etmeye ve bunun yanında diğer dağıtımları da fırsat buldukça denemeye karar verdim.

Asıl konuya gelecek olursam Pardus'ta paket yöneticisinde yapılan bir ayar ile paket yöneticisi ile kurulan programlar "*.pisi" şeklinde depolanabiliyordu. Kotalı interneti olanlar ve benim gibi Vodafone cepnet paketi kullananlar için harika bir şeydi. Pardus'u yeniden kurmak  isteyince internete eskisi kadar ihtiyaç kalmadan bu paketler tekrar kurulabiliyordu. Maalesef bu tarz herhangi bir şeyi Ubuntu'da göremedim. Ubuntu yazılım merkezi ile kurulan programları "*.deb" şeklinde depolayamaz mıyız?

Cevap yazacak olan herkese teşekkür ederim.

Özgürlük İçin'de konuyla ilgili bir forum sayfası:
http://www.ozgurlukicin.com/forum/diger/17324/?page=1

heartsmagic

Forumda bir iki yerde anlatılan bir istek aslında bu. Paketler normal şartlar altında /var/cache/apt/archives altında yer alır ve sen elle temizlemedikten sonra burada kalır. İstersen bu dizin altındaki .deb paketlerini elle yedekleyebilirsin.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/APTonCD
Bu da görsel arayüzü olan bir uygulama. Forumda aratırsan bir iki başlık daha görebilirsin APTonCD hakkında.

Fakat istediğin şet "ben .deb paketlerini sildim, bir uygulama olsun ve bunları tekrar oluştursun" ise ne yazık ki doğrudan mümkün değil bu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

badboy55tr

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Şubat 2011 - 23:48:10
Forumda bir iki yerde anlatılan bir istek aslında bu. Paketler normal şartlar altında /var/cache/apt/archives altında yer alır ve sen elle temizlemedikten sonra burada kalır. İstersen bu dizin altındaki .deb paketlerini elle yedekleyebilirsin.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/APTonCD
Bu da görsel arayüzü olan bir uygulama. Forumda aratırsan bir iki başlık daha görebilirsin APTonCD hakkında.

Fakat istediğin şet "ben .deb paketlerini sildim, bir uygulama olsun ve bunları tekrar oluştursun" ise ne yazık ki doğrudan mümkün değil bu.

Anladığıma göre Pardus'ta elle yaptığımız bu ayar Ubuntu'da kendiliğinden var, değil mi?
Ayrıca söylediğiniz APTonCD programı kurulmuş programlar ile birlikte yapılmış güncellemeleri de yedekleyebilir mi?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Şubat 2011 - 00:29:28

Verdiğiniz dizine baktım da; güncellemeler de "*.deb" şeklinde depolanmış zaten.  Ancak daha sonra bütün uygulama ve güncellemeleri depoladık diyelim. Daha sonra sistemi yeniden yükledik ya da başka bir bilgisayara yükledik. Sonra bu deb paketlerini tek tek yüklemektense topluca yükleyebileceğimiz bir yöntem var mı?

Yiğit Ateş

.deb paketlerini aynı dizine attığınızda buna gerek kalmaz sanırım. Örneğin güncelleştirmeleri yükle dediğinizde doğrudan dizinden alarak yükler, yine aynı şekilde uygulama kurmak istediğinizde de.

heartsmagic

Yalnız şunu belirteyim, bu her ne kadar bize yarar sağlayan bir yöntem gibi görünse de, Linux tarafındaki hızlı gelişme ve uygulamaların sık güncellenmesi ortadaki bu yararı ne yazık ki atıl hale sokuyor. Hatta bazen toplu paket yüklemelerinde sistemin kafası bile karışabiliyor. Çok yakın bir zaman için sistemi yeniden kurma düşünülmüyorsa bence yedek alma gibi bir şeyle uğraşma.

badboy55tr

Alıntı yapılan: Yiğit Ateş - 27 Şubat 2011 - 01:43:19
.deb paketlerini aynı dizine attığınızda buna gerek kalmaz sanırım. Örneğin güncelleştirmeleri yükle dediğinizde doğrudan dizinden alarak yükler, yine aynı şekilde uygulama kurmak istediğinizde de.

Sistem bu konuda tam olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum ama şöyle diyebilir miyiz? Ubuntu'da herhangi bir ortamda (Ubuntu Yazılım Merkezi, Synaptic Paket Yönetici, Terminal, Güncelleştirme Yönetici...) program ya da güncelleme yüklerken sistem önce /var/cache/apt/archives dizinine bakar aranan .deb paketi yoksa internet ile depodan arar.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Şubat 2011 - 01:49:30
Yalnız şunu belirteyim, bu her ne kadar bize yarar sağlayan bir yöntem gibi görünse de, Linux tarafındaki hızlı gelişme ve uygulamaların sık güncellenmesi ortadaki bu yararı ne yazık ki atıl hale sokuyor. Hatta bazen toplu paket yüklemelerinde sistemin kafası bile karışabiliyor. Çok yakın bir zaman için sistemi yeniden kurma düşünülmüyorsa bence yedek alma gibi bir şeyle uğraşma.

Kullandığım internet Vodafone cepnet paketi saniyede 96 kilobit indirme hızı sunuyor. Olur da ileride sistemi yeniden kurmak zorunda kalırsam, her ne kadar yeni güncellemeler de gelmiş olsa benim açımdan büyük zaman tasarrufu olacağı muhakkak.

heartsmagic

Alıntı yapılan: badboy55tr - 27 Şubat 2011 - 04:10:28
Sistem bu konuda tam olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum ama şöyle diyebilir miyiz? Ubuntu'da herhangi bir ortamda (Ubuntu Yazılım Merkezi, Synaptic Paket Yönetici, Terminal, Güncelleştirme Yönetici...) program ya da güncelleme yüklerken sistem önce /var/cache/apt/archives dizinine bakar aranan .deb paketi yoksa internet ile depodan arar.

Aynen böyle. Eğer kuracağın şeyin .deb paketi söylenen dizindeyse depodan çekmez, ta ki depodaki sürüm daha güncel olana kadar.

Alıntı yapılan: badboy55tr - 27 Şubat 2011 - 04:10:28
Kullandığım internet Vodafone cepnet paketi saniyede 96 kilobit indirme hızı sunuyor. Olur da ileride sistemi yeniden kurmak zorunda kalırsam, her ne kadar yeni güncellemeler de gelmiş olsa benim açımdan büyük zaman tasarrufu olacağı muhakkak.

Dediğim gibi aradan bir süre geçtikten sonra bu toplu geri dönüş meselesi daha sancılı olabilir. Bunun yerine ben RemasterSYS ile toplu bir yedekleme öneririm. Elini hiçbir şeye sürmezsin bunun sayesinde. Kendisini doğru yapılandırıp, doğru dizinleri yedeklettirdikten sonra RemasterSYS ile güzel bir ISO oluşturur, ardından da normal Ubuntu kurulumu yapar gibi bu ISO'dan kurulum yaparsın.

badboy55tr

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Şubat 2011 - 04:32:09
Dediğim gibi aradan bir süre geçtikten sonra bu toplu geri dönüş meselesi daha sancılı olabilir. Bunun yerine ben RemasterSYS ile toplu bir yedekleme öneririm. Elini hiçbir şeye sürmezsin bunun sayesinde. Kendisini doğru yapılandırıp, doğru dizinleri yedeklettirdikten sonra RemasterSYS ile güzel bir ISO oluşturur, ardından da normal Ubuntu kurulumu yapar gibi bu ISO'dan kurulum yaparsın.

RemasterSYS programına forumda rastlamıştım. Bence de en matıklısı o şekilde uygulamaları ve güncellemeleri de içinde yeni bir kurulum dvdsi oluşturmak daha hoş geliyor.

Şimdilik bu konuda başka bir sorunum yok. Daha doğrusu bilgi eksikliğim bir miktar giderildi diyelim. Her şey için çok teşekkür ediyorum.

Sanırım konuyu "[Çözüldü]" olarak işaretlemem gerekiyor. Ne bilim millet öyle yapmış. :D