Yeni Başlayanlar İçin Ubuntu E-Kitabı

Başlatan XRumer, 21 Şubat 2011 - 15:54:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Arkadaşlar, Ubuntu'yla hatta genel olarak GNU/Linux ile yeni tanışan arkadaşlara yol göstermek, onların yaşadığı zorlukları en aza indirebilmek için bir e-kitap hazırlamaya başladım. Biliyorsunuz kimi insanlar Windows'tan sonra GNU/Linux'a zor alışıyor. Hatta bazıları hiç alışamayıp bırakıyor ve etrafta GNU/Linux'u kötü anlatıyor. Amacım bunun önüne geçmek. Kitabın yazılışı son sürat devam ediyor. Aşağıdaki bölüm başlıklarının yaklaşık yarısı yazıldı. 2-3 güne kadar tamamı da yazılmış olacaktır.

Önsöz
Bazı Yanlış Bilgiler
Ubuntu Türkiye Topluluğuna Başvurun
Alışkanlıklarınızı Bir Kenara Bırakın
Kurulum Rehberi
Donanım Yapılandırması ve Güncellemeler
Yazılım Kurmak ve Kaldırmak
Windows Yazılımlarının GNU/Linux'taki Karşılıkları
Hazır Gelen Yazılımlar
Size Bir Kaç Yazılım Önersek?
Sistem Ayarları
Temel GNU/Linux Komutları
Masaüstü Tasarlamak
Bir Kaç Masaüstü Görüntüsü
Gnome ve Diğer Masaüstü Ortamları
Ubuntu Türevleri
Ubuntu One'ı Tanıyalım
Canonical ve Ubuntu'ya Kısa Bakış
Stallman'dan Özgür Yazılım Üzerine Bir Yazı
Sık Sorulan Sorular

E-Kitabın tamamı özgür yazılımlarla oluşturuluyor. Yazıları özgür yazılımlarla yazıyorum, tasarımının da özgür araçlarla olması en büyük arzum. E-kitap tamamlandığında ücretsiz indirilebilir olacak ve özgür bir lisans altında yayımlanacak. Hatta isteyenler kaynak dosyalarını da indirebilecekler. Ubuntu'nun her yeni sürümüyle e-kitabı güncelleyeceğim.

Her türlü görüşe açığım, yardıma da ihtiyacım olduğunu itiraf etmeliyim. Scribus kullanmayı biliyorum ama tasarım konusunda yardıma ihtiyacım olabilir. Aslında şu ana kadar ki dosyaları internet üzerinden indirilebilir yapacaktım ama her değişiklikte tekrar tekrar bir indirme sitesine yüklemek gerekiyor. Ama Ubuntu One ile klasör sürekli otomatik eşitleniyor. Eğer yardım etmek isteyen arkadaşlar olursa ve Ubuntu One hesapları varsa onların paylaşımına açabilirim.

Şu ana kadar kendimce bir kapak tasarımı bile yaptım, ama bu kesin bir tasarım değil. Kapak da dahil her konuda görüşlerinize ihtiyacım var.


Yiğit Ateş

Çok güzel bir düşünce, yeni başlamasam da heyecanla bekliyorum :) Kapak tasarımı da çok hoş olmuş.

heartsmagic

Güzel bir çalışma olacağını düşünerek tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

XRumer

İlgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Yazıların bitmesine az kaldı. Sonra da tasarım var. Yeni başlayanlara yardımcı olmasının yanı sıra başlamayı düşünenler için de iyi bir tanıtım kitapçığı olacaktır.

gkhnt

XRumer harika. Başlığı görünce çok heyecanlandım. Böyle bir çalışma çok faydalı olacak. Bitmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Kolay gelsin. Ayrıca kapak stili de çok güzel. Tasarımı da oturdu mu süper olacaktır ;)
Model: Hp Compaq Mini 731ET
İşlemci: Intel® Atom™ CPU N270 @ 1.60GHz × 2
Grafik: Intel® 945GME x86/MMX/SSE2
Hafıza: 2,0 Gb İşlemci Tipi: 32-bit

jayw

İçerik ve kapak harika olmuş. Sabırsızlıkla bekleyenler listesine beni de ekleyin :)

Ozgurluk

Linux dünyasında etkinliğin ve yaygın kullanımın artması için bu tarz çalışmalar gerçekten ilaç olucaktır. Emeğinize sonsuz teşşekkürler!  Bende çıktığı gün sabırsızlıkla göz atmayı bekliyorum. Saygılar...

travego0403

Bende sabırsızlıkla bekliyorum ve bende kendi çapımda teşekkürlerimi sunuyorum.
İnşallah bu arzunuz ve şevkiniz her zaman ilk günkü gibi devam eder.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

XRumer

#8
Sayenizde ilk günkünden daha hırslıyım. Oldukça hızlı gidiyorum.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Şubat 2011 - 17:23:11

Arkadaşlar Sık Sorulan Sorular sayfası için soru önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

sema

İlk soru benden gelsin, saçma demeyin :P

1) Ubuntu nedir, yenilir mi, içilir mi?
susema

XRumer

Alıntı yapılan: sema - 22 Şubat 2011 - 20:15:58
İlk soru benden gelsin, saçma demeyin :P

1) Ubuntu nedir, yenilir mi, içilir mi?

Güzel soru. Hatta soran da çoktur bunu. Kitaba cevabıyla birlikte ekliyorum.

sema

Peki o hâlde, ikinci soru geliyor?

Linux nedir, yenilir mi içilir mi :P Hehe şaka tabii, ciddisi şu;

Windows'ta yaptığımız her şeyi Ubuntu'da da yapmamız mümkün mü?

3. soru;

Ubuntu'nun, Windows'tan farkı nedir?

4. soru;

Bilmediğim bir sisteme geçmem benim için sorun oluşturmaz mı (burada Ubuntu'ya verilen destekten bahsedebiliriz, bu gibi forumlarda).

Bir tane daha;

Linux'ta virüslerle başımın belaya girmeyeceğini duymuştum, doğru mudur? Nasıl (kısa öz cevaplar verilebilir).
susema

reis33

En başlara aşağıdaki gibi bir yazı yerleştirilebilir :)

Alıntı YapLinux
Linux, (telaffuz: Amerikan İngilizcesi'nde: linək/ Lin-əks, Avrupa ve Kanada'da lɪnʊks / Lin-uks) Unix'e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunaraktan geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.

Linux, hemen her bilgisayar platformunda sorunsuzca kullanılabilmektedir. Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux; netbook, dizüstü bilgisayar, sunucu bilgisayarlar, iş istasyonu, akıllı telefon, masaüstü bilgisayarlar gibi hemen her platformda tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir. Ağırlıklı olarak sunucu ve iş istasyonu platformlarında tercih edilse de taşınabilir ve masaüstü sistemlerde de kullanım oranını günden güne arttırmaktadır.

Tabi bu durumda açık kaynak kod yapısının ve özgür yazılım anlayışının etkisi büyüktür. Eşdeğeri sistemlere (Microsoft Windows, MacOS) göre çok daha kullanışlı bir yapıya sahip olan Linux, özellikle sunucu pazarında kullanım oranı ile rakipleriyle arasına ciddi bir mesafe koymuştur. Masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlar için ise durum biraz farklı olmakla beraber Mint, Ubuntu, openSUSE, Pardus, Mandriva gibi son kullanıcıya hitap eden, pratik değeri yüksek dağıtımlar sayesinde Linux, her geçen gün kullanıcı kazanmaktadır.

Linux, bir çekirdek olarak son kullanıcı için bir anlam ifade etmemektedir. Bunun sebebi grafiksel ortam (X), web tarayıcı, ofis gibi temel yazılımların çekirdek içinde sunulmamasından kaynaklanmaktadır. Özgürce dağıtılan Linux çekirdeği, dağıtım ekipleri tarafından dağıtımın hitap ettiği kitleye göre hazırlanmakta ve son kullanıcıya bir paket olarak sunulmaktadır.

Son kullanıcıya hitap etmek amacıyla geliştirilmekte olan dağıtımlarda Mozilla Firefox Web tarayıcı, KDE veya Gnome masaüstü ortamı, OpenOffice.org ofis yazılımı, Gimp gibi yazılımlar tercih edilir. Orta ve üst düzey kullanıcılar için hazırlanan dağıtımlara ise dağıtımcılar, bu yazılımlara ek olarak MySql, PostreSql, Apache gibi yazılımları da dahil etmekte, bu şekilde paketleyip, son kullanıcıya sunmaktadır.

Bir kısım kitle tarafından "Linux" kelimesiyle ifade edilen çekirdek, bir kısım kitle tarafından da GNU Projesi yazılım ve araçlarını içermesi nedeniyle "GNU/Linux" diye ifade edilmekte, bu söz grubu ile adlandırılmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux

tnhn213

bahsi geçen e kitap yayınlandı mı acaba ? Çok yararlı bir çalışma olacağa benziyor...

XRumer

Ne yazık ki vazgeçmek zorunda kaldım.

Destek vereceğini söyleyen bir kaç arkadaşım ne yazık ki desteği veremediler, tek başıma da zor oluyor bu iş. O nedenle vazgeçtim.

Ki zaten yeni başlayanlar için belge çok, gerek yok zaten böyle bir projeye.

tnhn213

ben ubuntuyla geçen hafta tanışan birisi olarak(benim böyle bir kaynaktan yararlanmam hiç önemli değil) sizin adınıza üzüldüm... tabiki tercih sizindir ancak böyle düzenli bir kaynağı yapsaydınız eminim iyi bir iş çıkardı ortaya ve çok da tutardı yine de çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin..