samsung n150 ekran parlaklığı ayarı

Başlatan fruko, 19 Şubat 2011 - 22:07:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fruko

Öncelikle merhaba,aranıza yeni katıldım ve linux kullanmaktan cok memnunum..Ama ufak bir sorunum war.bilgisayarıma jolicloud (galiba ubuntu netbook editiondan üretilmis) bulut işletim sistemini yükledim.cok güzel bir sistem,hersey normal,fn tuslarıda(ses)calısıyor ama ekran parlaklığını ne fn ile nede güç ayarlarından ayarlayamıyorum.güç ayarlarında ibreyi hareket ettirsemde bir değisiklik olmuyor..ekran parlaklığı pcyi fisle kullanırken full,pille kullanırken en düşük oluyor ve doğal olarak pille kullanırken ekranda neredeyse karanlıktan birsey göremiyorum.acemi olduğum için forumda konu ile ilgili bulabildiğim kodları girdim ama beceremedim...

Linux konusunda yeniyim ve tecrübeli arkadasların yardımlarını bekliorum..

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

fruko

öncelikle cevabınız için tesekkürler.. depoyu ekle derken paket yöneticisindenmi işlem yapmam gerekiyor ??
ben alt+f1 ile acılan pencereye verdiğiniz linklteki komutları tek tek yazdım ve su hatalar *çıktı :

[sudo] password for fruko:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/add-apt-repository", line 40, in <module>
    sp = SoftwareProperties(options)
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 90, in __init__
    self.reload_sourceslist()
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 538, in reload_sourceslist
    self.distro.get_sources(self.sourceslist)   
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/aptsources/distro.py", line 90, in get_sources
    raise NoDistroTemplateException("Error: could not find a "
aptsources.distro.NoDistroTemplateException: Error: could not find a distribution template
fruko@*bilgisayar:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
E: /var/lib/apt/lists/lock kilit alınamadı - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Liste dizini kilitlenemiyor
fruko@*bilgisayar:~$ sudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti       
E: samsung-tools paketi bulunamadı

eribol

Alıntı Yapfruko@pc:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
E: /var/lib/apt/lists/lock kilit alınamadı - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Liste dizini kilitlenemiyor
Gördüğünüz gibi güncellemeyi yapamamış. Aynı anda iki program, paket kuramaz. Synaptic açık iken apt-get kullanılamaz.

fruko

peki ne yapmam gerekiyor?? synaptici kapatmam gerekiorsa nasıl kapatabilirim ??

eribol

Alıntı yapılan: fruko - 21 Şubat 2011 - 00:05:09
peki ne yapmam gerekiyor?? synaptici kapatmam gerekiorsa nasıl kapatabilirim ??
Şu an sorduğunuza göre kapalıdır zaten :) Aynı komutları aynı sırayla tekrar işletip sonucu aktarabilirsiniz.

fruko

*bağlantıda yazan komutlar:

sudo add-apt-repository ppa:voria/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight
sudo reboot

1komutta cıkanlar :

sudo add-apt-repository ppa:voria/ppa
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/add-apt-repository", line 40, in <module>
    sp = SoftwareProperties(options)
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 90, in __init__
    self.reload_sourceslist()
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 538, in reload_sourceslist
    self.distro.get_sources(self.sourceslist)   
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/aptsources/distro.py", line 90, in get_sources
    raise NoDistroTemplateException("Error: could not find a "
aptsources.distro.NoDistroTemplateException: Error: could not find a distribution template

2.komutta cıkanlar :

birseyler yüklüyor ve sonunda

2dk 10sn'de 1.454kB alındı (11,1kB/s)                                                                                                         
0 yükseltildi, 0 yeni kuruldu, 0 kaldırılacak ve 0 yükseltilmeyecek.

yazıyor..

3.komutta cıkanlar :

sudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight
E: samsung-tools paketi bulunamadı

yardımlarınızı bekliyorum,ekranda karanlıktan birsey göremiyorum...

eribol

Şu anda sistemde başka bir sorun var ama bunu görmezden gelebiliriz şu aşamada. Siz gksu gedit /etc/apt/sources.listkomutu ile dosyayı açın ve dosyanın en altına şu iki satırı yerleştirin.
Alıntı Yapdeb http://ppa.launchpad.net/voria/ppa/ubuntu maverick main
deb-src http://ppa.launchpad.net/voria/ppa/ubuntu maverick main
Dosyayı kaydedip kapatın ve şu iki komutu tekrar işletin.sudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight

fruko

paketler yüklensinmi dedi evet deyim enterladım,paketler doğrulanmıyor diye uyrı verdi yinede kur dedim ve islem sürüyor..paketler doğrulanmadı demesi sorun yaratırmı ???

eribol

Hangi paketlerden bahsettiğini görmemiz iyi olurdu ama yine de sorun çıkarmaz. Kurulum bittikten sonra sistemi yeniden başlatmanız gerekecek.

fruko

tekrardan baslattım,samsung tools  yüklenmiş fn tusu ayarlanabiliyor ama parlaklık sorunu cözülmedi :(

eribol

Panelden açabiliyor olmanız lazım.
Alıntı Yapnede güç ayarlarından ayarlayamıyorum.güç ayarlarında ibreyi hareket ettirsemde bir değisiklik olmuyor.
Bu yöntemle arttırmayı deneyin.

frtxyz

Samsung R530 Dizüstü Bilgisayar
Nvidia Geforce 310M
Intel i3 2.1 GHZ

Windowsta neymiş :D hayata pencerelerden bakma; dışarı çık. Hayat sokaklarda. UBUNTU...

necromencer

ben bir çözüm buldum kesin çözüm gibi. artık sorun donanımsalmı yazılımsalmı orası önemli deil aynı sorunu yaşayan olursa belki işine yarar.

şimdi ilk olarak bu yöntem samsung bilgisayarlarda işe yarıyor. diğer bilgisayarlar içinde googleda çözümler mevcut ordan ulaşabilirsiniz samsung biraz daha zor bulunuyordu ben daha yeni buldum neyse şudur yöntem:

Alıntı Yap"Here's what I did:

in synaptic package manager go to settings, go to settings>repositories and chose other software tab.
Add the following repository: ppa:voria/ppa
click reload on the main package manager screen then search for samsung
check the boxes by samsung-tools AND samsung-backlight
click apply and load the packages. close package manager and reboot

in the terminal run:
sudo gedit /lib/udev/rules.d/95-keyboard-force-release.rules
in the samsung section you will see a line with *N130*|*N140* etc. add |*N150* there
also do the same for:
sudo gedit /lib/udev/rules.d/95-keymap.rules

substitute your model for N150 above if it isnt already there.

The first part loads the samsung tools and backlight utility. this will also get some of your other function keys working. you can see the mappings in system>samsung tools preferences.
The second part gets the mappings working for the fn-up and fn-down keys. it also keeps the fn-keys from going crazy by forcing them to release after being pressed.

so far so good.
beside the steps posted above there is one final step missing ;)
you have to add "acpi_backlight=vendor" to grub to get a working brightness control:

sudo gedit /etc/default/grub

add "acpi_backlight=vendor" to the line GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
so it looks like: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"

save and then update grub:

sudo update-grub

reboot.

özet olarak diyorki:

synaptic package manager'a girip ayarlardan depoya girip ordanda diğer yazılımlara girip şunlar eklenecek:

ppa:voria/ppa

daha sonra ana menüden sayfa tazelenecek. ordan aramaya samsung yazılacak. sonuçlardan samsung tools ve samsung backlight indirilecek.

sonrasonda terminale girip şu kodlar yazılacak:

sudo gedit /lib/udev/rules.d/95-keyboard-force-release.rules

sudo gedit /lib/udev/rules.d/95-keymap.rules

burdan

*N130*|*N140* şeklinde *dizüstü bilgisayar modelleri yazıyor iki dosyada. eğer yoksa buraya aynı formatta model no girilecek kaydedilip çıkılacak.

yeniden başlatıp bu sefer terminale

sudo gedit /etc/default/grub

ordan açılan sayfadan

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash satırı

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
olarak değiştirelecek

son işlem olarakta

sudo update-grub

yazıp yeniden başlatılacak.

bu bende yaradı diğer samsunglarda da yarıyor sanırım. dediğim gibi bu sorunu yaşayan olursa samsung modeller için durum böyle. diğer markalar için ise çözümler aç çok mevcut biraz araştırmak lazım. ubuntudan devam...

forum.donanimhaber.com  onurbass adlı kullanıcıdan alıntıdır...

necromencer

bassnjazz

burk

Bir çözüm önerisi de ben sunayım; Samsung r510 kullanıcısıyım; kabaca Intel anakarta ve Nvidia ekran kartına sahibim, Ubuntu 11.10 kullanıyorum. O ekran parlaklığını ayarlayamamak benim için de sorundu. Kurulu Nvidia sürücüsünü sildiğimde sorunum düzeldi.

sudo apt-get purge nvidia* 

ile sürücüleri kaldırdım, burada devreye Nouveau girdi, çalıştığını ise ;

burak@Samsung:~$ lsmod | grep nouveau
nouveau               663211  3
ttm                    65224  1 nouveau
drm_kms_helper         32889  1 nouveau
drm                   192226  5 nouveau,ttm,drm_kms_helper
i2c_algo_bit           13199  1 nouveau
mxm_wmi                12859  1 nouveau
video                  18908  1 nouveau 

sağlamasıyla anladım. Kurulu ekran kartı yüzünden açılış-kapanış sorunu yaşayan, ekran aydınlatmasını yapamayan veya sistemi çok fazla zorlanan benim gibi arkadaşlar bu yolu deneyebilirler.