[Çözüldü] 3 işletim sistemi (win7 +winxp + UBUNTU ) Grub sorunu !!!

Başlatan aLiqueL, 15 Şubat 2011 - 22:10:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aLiqueL

seLamLar herkese....

öncelikle konu açmadan önce çok araştırdım bunu belirteyim...derdime derman olabılecek benzer konular vardı fakat tam olarak ıstedıgımı bulamadım...

sorunuma gelecek olursak :

grub sorunum var şöyle ki ; PC de 3 tane işletim sistemi var  UBUNTU , win7 ve winxp

kurulumu şöyle yaptım :

. 320 gb HDD yi 5 parçaya böldum 

1. C : 100 gb ( win7 yüklü )
2. D: 30  gb   ( win xp )
3. E: 20 gb    ( UBUNTU )
4. F: 150 gb  ( depo )
5. G: 1-2 gb  ( swap alanı )

kurulumu ise şu sırayla yaptım :

1. D bölumune WİNXP  kurdum
2. C bolumune WİN7 kurdum..
3.E bolumunu gelınce burdan 1-2 gb lık alan alıp Gyi yarattım swap yaptım ve  E bolumune UBUNTUYU kurdum....

hersey sorunsuz kuruldu hepsının drıverları tamam....
PC yı yedıden baslatıp grub seçeneklerıne gelınce  WİNDOWS 7 ve ubuntunun seceneklerı gorunuyor WİN XP ortalıkta yok....

sanırsam  WİN XP kurulumda BOOT.ini dosyasını C.ye attı ve C ye win7 kurunca boot.ini dosyası gitti...bundan olabılır dıye dusunuyorum....
kurulum sırasını böyle tarıf ettıler bende C:ye win xp yerıne  7yi kurdum...

bunun en kolay  ve sorunsuz yolunu anlatabılırmısınız.   :-[

birde grub seçeneklerınde gereksız gorunenlerı nasıl kaldırabılırım....

MEM TEST ,REECOVERY , VS GİBİ...

AÇILIŞ SEÇENEKLERINI SÖYLE YAPMAK ISTIYORUM....

1.WİNDOWS 7
2.WİNDOWS XP
3.UBUNTU ....

XP GEREKSIZ gorunuyor olabılır ama cok gereklı zira  TURBO C ,visiual stdio vs yuklemem gerekıyor...

eğer UBUNTU uzerınde WİNE ile turbo c calıstırabılırsın dıyosanız xp yı hıc kurmayayım...

ve son olarak   bende asus x64 vg280dv notebook var

netten ubuntu note book edition indirdim fakat gordugum kadarıyla 64 bit yok notebook editionlarda ...

sizce bunumu kullanayım yoksa ubuntu desktop 64 bitmi yukleyeyım ... PC im 64 bit....

şimdiden herkese çok teşekürler... ;)))
Yorqun her diL kaLmamış FERT, haLimi sen biL içimde bin DERT  !!!!

sema

Kurulum sırası anlatıldığı gibi mi? Yani en son Ubuntu mu kurdun? Ubuntu'dan şunu dene bir;

sudo update-grub2

Diğerleri için de fikir sorduğun için söyleyeyim, XP'de çalışan Win7'de de çalışır sanırım. Denedin de çalışmadı mı?

Açılış seçeneklerini değiştirme konusunu forumdan aratarak bulabilirsin, çok geçen bir konu, örneğin Burg diye arama yapabilirsin.

64'bit ile ilgili bir anket olacaktı forumda, 64 bit kullanmalı mıyım diye, yine o başlık sana fikir verecektir.

Bu arada şahsi fikrimi de söyleyeyim, Win7 ve XP'den biri gereksiz bence :)

Wine için de arama yapabilirsin :) Forumda mevcut çoğu, burada ilk soruna yoğunlaşabiliriz.
susema

aLiqueL

...sevgili SEMA kuruLum sırası aynen anlattığım qıbı  fazLası eksiqi yok  :))

ve verdiğin sudo update-grub2 koduna qelecek olursak  çıktısı :

Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.35-25-generic-pae
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.35-25-generic-pae
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Windows 7 (loader) on /dev/sda1
done

bu şekilde ... sanırsam XP yine yok piyasada :)

win 7 ve winxp ye qelince  vallahi meraklısı değilim... elimde olsa windowsun yanından qeçmem özellikle xp nin...
malesef KOD YAZMAM gerekiyor bunu ıcınde TURBO C  lazım ...ki oda lanet şey XP 32 bitte çalısıyor...windows / yi sadece  UBUNTU nun desteklemedıqı programlar ıcın ıstıyorum... winE  ile ubuntu üzerinden tam veriö alacagımı sanmıyorum baslıca programlarım....

1. ADOBE MASTER COLLECTION CS5
2. AUTOCAD
3.3D MAYA
4.CINEMA 4D
5.OFFİCE 2010
6.EDİUS  VS.   BUNLAR SADECE BELLI BASLILARI...

OYUNLARI SAYMIYORUM BILE :d

eger ubuntu TURBO  C calıstırır ise win xp kurmama gerek kalmaz...win 7 ıle ubuntu yeterde artar bıle... ;)

GRUB sorununa donecek olursak..buyuk ıhtımal dedıqım qıbı ılk kurulumu XP ıle yapıp Kurulum yerınıde D: surucusunu secmemdı....
en mantıklısı şöyle :

64 bit ubuntu cdsi ile  ;

XP cd sı ıle tekrar partitionları ayarlamak  ve ;

1. C ye xp
2. Dye WİN 7

3 .E:ye UBUNTU
4. F Swap alanı
5. G DEPOLAMA ALANI (bolumlemeden arta kalan )

en temizi bu qibime qelıyor ;)

teşekür ettim ilgine SEMA ;)

Mitsukuni

@aLiqueL öncelikle hoşgeldin :)
Rahat duramadım bir kaç ek bilgilendirmede bulunayım dedim.
Grubta XP'nin görünmemesinin nedeni Windows 7 kurulduktan sonra XP'yi kendi açılış yöneticisine almasından dolayıdır. Yani grubtan Windows 7 yazanı seçersen oradan iki seçenek karşına gelecektir: "Older versions of windows" seçeneği senin için XP mânâsına gelmekte.
Grub'u elle değiştirebilirsin, forumda bununla ilgili bir sürü konu var. Fakat değiştirdiğin grub, genel bir güncellemeden sonra eski hâline dönecektir. Her seferinde uğraşmam dersen @sema'nın dediği gibi burg'la ilgili arama yapabilirsin.

Son olarak da küçük bir hatırlatmada bulunayım: Burası Türkçe'nin imlâ kurallarına uyularak kullanılmasına özen gösteren bir forumdur. Daha sonraki iletilerini imlâ kurallarına itibar gösterek yazarsan forumda göreceğin ilgi artacaktır.

reis33

Alıntı yapılan: aLiqueL - 16 Şubat 2011 - 03:21:25
...
malesef KOD YAZMAM gerekiyor bunu ıcınde TURBO C  lazım ...ki oda lanet şey XP 32 bitte çalısıyor...
...

Benim önerim;

Windows 7
+
Ubuntu

Windows 7  ya da Ubuntu da Virtualbox vasıtası ile 32 bit XP yüklerseniz her şey tamam olur.
Böylece boşu boşuna iki ayrı Windows sürümü yüklemekten ve idare etmekten kurtulmuş olursunuz.

aLiqueL

Öncelikle hoş bulduk ve cevaplar için teşekürler herkese ;)

@SEMA :
Pc açıldığında grub ekranı gelince seçenekler ;
1.ubuntu
2.ubuntu (recovery)
3.memtest felan filan...
4memtest x86 vs.v.s

5. WİNDOWS 7  ve bunu seçince ek olarak eski sürümleri gösteren ilgili bi yer gelmiyor XP yi felanda göstermıyor...direk win7 acılıyor... ;)

(ayrıca yazı uzun olunca yazım hataları illaki olabılıyor... eger  G yerine Q kullanmama takıkldıysan  çok sevdigimden değil sadece hızlı yazarken cok pratik oluyor...ayrıca
bir cok ınsan bırakın sanalı kagıt uzerınde yazarken bile   G leri  q seklnde kuyruğunu uzatmadan yazar ...ki bende onlardan bırıyım :D  yoksa TÜrkçeyi katletme gibi bi niyetim yoktur.... şu emo memo tarzı yazan zppeler  gibi o niyetle yazmıyorum yani :D )
yinede Uyarın ıcın sağol ;)

@REİS33

dostum eyvallah yorumun için ancak dediğim gibi benim XP kurmam ŞART !
WİN7 TURBO C calıstırmıyor  XP MODE ilede denedim program calısıyor fakat cogu karekter cıkmıyor....o yuzden bıseye yaramıyor...VİRTUAL BOX da aynı ;))

önerileriniz için teşekür ettim...sanırsam en temizi herseyi sil baştan yapıp C:ye XP kurmak olacak ;))

sağolun ;))

reis33

Alıntı yapılan: aLiqueL - 17 Şubat 2011 - 01:26:01
...
@REİS33

dostum eyvallah yorumun için ancak dediğim gibi benim XP kurmam ŞART !
WİN7 TURBO C calıstırmıyor  XP MODE ilede denedim program calısıyor fakat cogu karekter cıkmıyor....o yuzden bıseye yaramıyor...VİRTUAL BOX da aynı ;))

önerileriniz için teşekür ettim...sanırsam en temizi herseyi sil baştan yapıp C:ye XP kurmak olacak ;))

sağolun ;))

Başka türlüsü olmuyorsa o zaman Windows 7 den vazgeçmen gerek ki zaten son kararın o yönde.
Virtualbox ile çalışmak istemiyorum dediğine göre:
Bu durumda sadece XP ve Ubuntu yüklemek daha doğru :)

Not:
O makinada hepsi (7+XP+Ubuntu+...) çalışır.. fakat programcıya işletim sisteminin fazlası değil; zamanın fazlası gerek :)

jayw

Düzenleme: Yanlış anlama sebebiyle yorum silindi.... :)

ulusoyab

Ben grubla ilgili başka bir konudan bahsedeceğim.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Yeniden_Grub2_Kurulumu
bu sayfayı hazırlayan arkadaşlara teşekkürler. Pardus kurayım dedim. ne kuruldu nede grubta ubuntuyu bıraktı. Bu sayfa can simidim oldu.

Mitsukuni

Normal şartlarda sağlıklı bir kurulum yapıldığında XP'nin Windows7'nin yükleyicisinde görünmesi gerekir. Yani daha önce de dediğim gibi XP, Vista veya Win7'nin de yüklü olduğu bir sistemde grub menüsünde görünmez. (Şartların ne olduğunu bilmediğim için normal şartlar yazdım :) )

Türkçe konusunda da uyarıyı dikkate aldığın için sevindim, zira kolayımıza gelse dahi hiç bir yerde kelimeleri biçimi bozulmuş şekilde kullanmamamız gerekir. Yoksa g/q meselesi değil. :) Mesele herhangi bir şekilde olması gerekenden farklı olarak kullanılması. Sebebine gelince; dilimizi korumak vatandaşlık görevimizdir bir nevî, tarihin bize öğrettikleri arasında dilini kaybetmiş toplumların ne duruma geldikleri de var. Afrika'da sayısız örneği mevcut mesela. İstediğimde düzgün yazabiliyorum diyebilirsin. Fakat zamanla bu durum alışkanlık hâlini aldığında kelimelere ve dolayısıyla Türkçe'ye tam hükmedememeye başlarsın. Kendimden örnek vereyim: Bundan 5-6 sene evvel özellikle mesaj (SMS) yazarken kelimeleri ağzıma geldiği gibi ya da saçma sapan şekillerde kısaltarak kullanıyordum ve düzgün yazı yazmak istediğimde düzgün yazıyordum (yazdığımı düşünüyordum). Fakat zamanla alışkanlık vasfı kazanan bu hâl; önceleri yazı yazarken tereddüt etmeme, sonralarındaysa kelimeleri yanlış kullanmaya başlamama sebep olmuştu. Şükür ki durumu farketmemden beridir (farkedilmeyecek gibi de değildi) yazı yazdığım neresi olursa olsun, noktalama işaretlerine varıncaya kadar özen göstermeye çabaladım. Anlatmaya çalıştığım şey alışkanlık kolay kazanılır fakat zor bırakılır, dil kolay kaybedilir kolay kazanılmaz. Ben de görüyorum yoksa internette her gün acayip acayip yazılar yazanları ve -ne yazık ki- alıştım görmeye. Önemli olan niyettir tabi, inatla "ben istediğim gibi kullanırım, sana ne" diyen insanlar da var, ki bu grubun içerisinde arkadaşlarımız bile olabiliyor. Biraz fazla uzattım galiba ama önemli bir husus olduğundan dolayı. Buraya kadar sabredip okuduğun için de teşekkür ederim ayrıca.

Son olarak
Alıntı YapDili bir kelime daha fakir kılmak, bir ulusun düşüncesini bir kavramdan yoksun kılmak demektir.  Arthur Schopenhauer
sözünü aktararak bitireyim.

Ubuntu'ya dönersek tekrar forumda gezindikçe, wiki'deki yazıları okudukça, sistemi kurcaladıkça vs. yani zamanla alışacağın için herhangi bir sorunla karşılaştığında yılma ki bu konularda deneyimli olduğuna göre fazla söze de gerek yok zaten. :) Sonuçta Ubuntu'da sınırları sen belirliyorsun.

İyi geceler de diyerek, şimdiden kolay gelsin diyorum. ;)

zeitgeist

Ben de daha önce Win7/Xp/Ubuntu işletim sistemlerini birlikte kullandım. Denildiği üzere Xp grub'ta gözükmemişti, Win7 ön yükleyicisinde bir seçenek olarak yer almıştı. Burada Win7 önyükleyicisi çalışıyor görüldüğü kadarıyla yani bu durumda grub görevini yerine getiriyor, sonrası Windows tarafına ait bir durum.

Not:@Mitsukuni'nin yazım kurallarıyla ilgili samimi düşüncelerini okumak keyifli oldu  ;)
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

Mitsukuni

@zeitgeist birazcık utandım desem yeridir, teşekkür ederim yorumunuz için. :)
Ne yalan söyleyeyim, kasıtlı olsun ya da olmasın böyle bir durum görünce müdahale edebilecek konumdaysam rahat duramıyorum.

@aLiqueL yanlış anlama, senin üzerinden yazmak zorunda kaldım ama genel bir yazıdır, yüklenme bâbında algılama lütfen.
Kişi ya da kişileri hedef almadım. :)

heartsmagic

@aLiqueL, Turbo C için özel bir nedenin var mı?
Hani eğer kütüphane değişikliklerini bir miktar aşabilirim diyorsan Linux üzerinde de C ile uygulama kodlayabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aLiqueL

Alıntı yapılan: zeitgeist - 17 Şubat 2011 - 13:10:46
Ben de daha önce Win7/Xp/Ubuntu işletim sistemlerini birlikte kullandım. Denildiği üzere Xp grub'ta gözükmemişti, Win7 ön yükleyicisinde bir seçenek olarak yer almıştı. Burada Win7 önyükleyicisi çalışıyor görüldüğü kadarıyla yani bu durumda grub görevini yerine getiriyor, sonrası Windows tarafına ait bir durum.

işte benim asıL sorunum o ;)  yani Grub seçeneklerinde XP'nin windows 7 nin altında görünmesi daha hoş olabilir ama ne windows 7 ye ek seçenek olarak nede GRubta görünmüyor....

daha önce yazıdığım gibi  tekrar sölüyorum sanırım bunun sebebi WİNXP 'yi D: sürücüsüne kurmam CYede  WİN/ kurmam  kurulum sırası :

1.XP   D:
2.WİN/ C:  olunca WİN 7 sonradan cye kuruldugu ıcın ve önceden kurulan XP BOOT.ini dosyalarını C:ye attığı için (öyle tahmin ediyorum) sonradan kurulan WİN 7 C biçimlendirdiği için BOOT.ini gidiyor ve XP nin açıısını Bozuyor...

en azından ben öyle tahmin ediyorum bu sadece teori gibi bişey diyelim :)) hala uygulamaya geçiremedim...en kısa zamanda WinXP yi C: ye kuraraktan tekrar baslıcam ve bu vesile ile UBUNTU 64 bite geçecm ;)  duruma göre yazarım artık  ;)

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Şubat 2011 - 23:22:55
@aLiqueL, Turbo C için özel bir nedenin var mı?
Hani eğer kütüphane değişikliklerini bir miktar aşabilirim diyorsan Linux üzerinde de C ile uygulama kodlayabilirsin.

Dostum TURBO C kullanmamın özel nedeni yok ...da mecburiyetim var diyelim elim ayağım bağlı
BİLGİSAYAR PROGRAMCILIGI okuyorum ve  ilk senem  hala tanımlardayız 1-2 tane uygulama yaptık yapmadık....
yani şu C/C++ kodlama TURBO C vs programlarına henüz aşina değilim :)) meraklıyım ama henüz öğrenme aşamasıdnayı ...bildiğin çömezim yani :D

derste turbo c görüyoruz yada visual stdio ve bunları kullanmak zorundayım... ;)

önerim için sağol ve UBUNTU üzerinde C kodlama ve programları diye araştırmıstım  ...şlu an ıcın uğraşamam onla malesef ılerleyen zamanlarda olabılır ;))

teşekürler herkese ....

ekremsenturk

Windows7 açılış seçeneklerine sysconfig'ten ulaşabilirsin ve açılış için bekleme süresini düzenleyebilirsin. Muhtemelen süre sıfır olduğundan, hiç bir seçenek göstermeden doğrudan Windows7 açılıyor. Grub'daki gereksiz gördüğün seçenekler, Kurtarma seçeneği ve donanım test seçeneği. Bence gereksiz değiller. C için Ubuntu'da Terminal'den GCC kullanabilirsin. Veya Anjuta IDE kurabilirsin.

nebiaydogdu

xp bootunu windows 7 bootundan ayırıp direk grub2 menüde göstermek mümkünmü acaba?

Mitsukuni

Windows kendisini MBR'ye yüklerken Linux ve türevlerini tanımadığı için sadece kendi arasında önyükleyici oluşturur. Bu sebeple ne kadar Windows adı altında işletim sistemi varsa kurulum esnasında aynı yeri kullanır ve dolayısıyla Linux tarafında tek bir işletim sistemi gibi algılanır.

Yani mümkün değildir kısaca.

linuxchu

Bende @reis33 gibi düşünüyorum

ve turbo c konusu, win 7 ile enterge edilebilir, olmazsa sanal makina
library konusunuda internette biraz araştırın göreceksinizki xp ile uğraşmanıza hiç gerek yok.

turbo c nin birçok muadili de mecuttur ki turbo c artık kullanılmamaktadır denilebilir. (2001 yılında teknik lisede kullanıyordum ki o zamanlardada eskiydi :) )

nebiaydogdu

aslında şöyle bir anlatım buldum ama translate pek başarılı olmadı ingilizcesi iyi arkadaşlar çevirirse öğreniriz
Alıntı YapTriple Boot Grub2 Ubuntu Karmic 9.10, XP, and Windows 7
I looked all over for this solution, and couldn't find it anywhere. Sorry if this is a repost.

I found a solution to get XP and Windows 7 both into Grub menu by trial and error. I started with Grub only showing Windows 7 boot loader, so I had to go there and then choose legacy OS to get to XP. The boot loader was actually on the XP partition since I had installed XP first. To fix it, all you do is (in ubuntu)
1) move (delete after copying) "bootmgr" and the "boot" folder to the Windows 7 patition from the XP partition.
2) sudo update-grub - it should find both the Windows 7 boot loader and winXP
3) Restart and choose Windows7 boot loader and start Windows 7
4) Right click My Computer -> Manage -> Disk Management
5) Make the Vista Partition Active (if you don't, you can't edit the boot manager)
6) start menu, right click on command promp and run as Administrator
7) starting in c:\windows\system32 type bcdedit.exe, then bcdedit /time 0 - this will make it boot almost directly to Windows 7 so you don't have to hit enter every time (0 seconds to choose default) - WARNING - if you have edited this before to make default XP, then make sure you edit it back.

You could also to try delete the xp entry, you can do this by typing bcdedit /delete <xp name> /f (usually it's bcdedit /delete /{ntldr} /f) .To be safe, read details by typing bcdedit /? - this will give instructions about your options. Get all the boot options like the xp name by just typing bcdedit.exe

Now you can choose Ubuntu (or your flavour), XP, or Windows 7 right from Grub2. Enjoy

As always, if you don't back up first....keep your install discs handy

bytan

Alıntı Yapİlk olarak xp'yi kurduğum için win önyükleyicisi xp bölümünde bulunuyor.

1- bootmgr dosyasını ve boot klasörünü Win xp kısmından win 7 kısmına taşı.
2- update-grub komutunu yürüt ve hem xp hem 7 bölümünü görsün.
3-Makinayı yeniden başlat, grub menüsünden önce win 7'yi seç, karşına gelen menüden xp'yi seçip aç.
4-My Computer -> Manage -> Disk Management
5-Vista bölümünü etkinleştir.
6-Başlat menüsü -> Komut istemcisine sağ tık ve admin olarak çalıştır
7-bcdedit.exe'yi çalıştır.  bcdedit /time 0 komutunu çalıştır.

7. adımda yaptığınla win 7 doğrudan açılır hale gelecek. Alternatif olarak bcdedit /delete ile xp tarafını da silebiliyormuşsun.

Yalnız ilk adımda taşımak yerine kopyalansa daha iyi olurdu gibi geliyor bana.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

aLiqueL

uzun süredi  yoktum bazı arkadaşlar cevap vermiş öncelıkle onlara teşekürler ;)

şimdi benım sorunumLa ilgili son gelişlemeri aktarayım sizlere :

öncelıkle herşeyi sil baştan yaptım bu sefer  NETBOOK EDİTİON  x86 Yerine  X64 DESKTOP kurdum (Laptobum 64 bit )
kuruLumuda şu şekıL yaptım :

diskimi 5 parcaya böLdüm, c,d,e,f,g !!!

1. C:/winxp
2. D:/WİN7
3. E:/ubuntu ext4
4. F:/ubuntu swap
5. G:/DEPO

XP yi kurdum nolur nolmaz grub qorunmez dıye driver bile yukelemden dırek win 7 kurdum hemen sonra ubuntu kurdum hiç bi  sorun olmadan direk

GRUB SECENEKLERINDE :

ubuntu 10.10
ubuntu recovery vsvss
windows 7  ( ve win 7 altında tekrar  WİN7 +WİNXP )

seçeneklerim  çıktı ...demek ki en baştan beri tahmin içime dogan dogruymus :))

belkı de ben  öyle sanıyorum ama XP yı D ye kurunca BOOT.iniyi  C:ye attı diye ve C yede Win7 kurunca boot ini yi formatta ucurdu diye tahmın ettımişsim... herneyse sonucta herseyı sıl bastan yapıcna hersey yoluna qirdi ... ;)

ayrıca herseyı kurduktan sonra win 7 yı cracklemem qerekti :D  işe yaramayan bi ton crack deneyince windows  7 berbat hale qeldı dönusunu bulamadıqın ıcın yenıden formatladım bu sefer grub gitti :S 

neyse ki ubuntu wikiide      http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Yeniden_Grub2_Kurulumu   yazanları uygulayınca tekrar grubu kazanmıs oldum :))

neyse neticede herşey hallolmuş bulunuyor arkadasLar
herkese çok teşekür ettim ilgisinden doLayı ;)

heartsmagic

Türkçe ve yazım konusunu tekrar hatırlatarak :) başlığı kapatıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.