Exe tarzı otomatik yükleyiciler yapmak

Başlatan gokhun, 10 Şubat 2011 - 16:18:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gokhun

merhaba

konuyu bir örnekle açıklamak benim için daha kolay olacak sanırım.

ben:arkadaşlar benim müzik  oynatıcıçalışmıyor

gönüllü: hmm ilginçmiş !konsolu aç  instal dırı vırı dırıvı yaz sonra su dırı vırı dırıvı yaz düzelir

ben:off nereden çıktı ki bu kodlar şimdi alt tarafı  kahtalı mıçı dinleyeceğiz.

linuxda bir sorun ile  karşılaştığımızda bu diyalogun yaşanmaması imkansız sanırım.bir sorunla karşılaşınca foruma bakmaya korkuyorum valla birisi kod yazacak diye:D

bunun yerine ;

gönüllü: hmm ilginçmiş  şu dosyayı aç konsol çıkacak kodlar otomatik herşeyi halledecek

ben:oh be dünya varmış gayet güzel çalışıyor artık :D

şeklinde bir diyalog olması için exe gibi 2 tıklayınca kodları kendi giren bir yükleyici yapılamaz mı acaba?çünkü bazı kod dizileri çok uzun ve karışık ayrıca bir bir tane kod değil ard arda 3-4 kod girmek gerekiyor.son kullanıcı olarak zor oluyor açıkcası yanlış yazıyorsun falan bir sürü terane.

şimdi şöyle diyenleri duyuyorum herkesin sistei aynı yerde kurulu değil kiminde sda1 kiminde sda5.onun içinde altına not düşülür .open office gibi bir düzenleyicide dosya açılır kendine göre dizayn edilir.hoş olur diye düşündüm

Gunef

Girilecek kodları zaten gönüllü kişi size veriyor zor olan kopyala yapıştır yapmak mı?
Özgür bir platformda kısıtlama cezası almak ne kadar ironik...

Al Arabi

Linux dağıtımlarında bu sistem zaten vardır fakat Yazılım Merkezleri, Synaptic  ve özellikle konsol olduğu için  çift tıklanıp yüklenen dosyalar pek tercih edilmez.  Debian, Ubuntu ve türevleri .deb uzantılı  .exe gibi çift tıklanarak kurulabilir. Redhat ve türevleri ise .rpm uzantılıları da çift tıklanark kurulabilir.

DoGuKaN

Tabi ki yapılabilir, bu iş için elimizde .sh uzantımız var :) Size örnek olması açısından bir .sh uzantılı dosya oluşturdum. Bu dosyayı çalıştırdığınızda LibreOffice depolarını ekleyip,apt-get update çekip LibreOffice paketlerini kuruyor. Denemek için dosyayı indirip, konsoldan dosyanın bulunduğu yere gelip sh LibreOfficeKurucu.sh komutunu verebilirsiniz. Merak etmeyin root olarak çalıştırmadıkça hata verecektir :)

.sh uzantılı dosyayı indirmek için: http://hotfile.com/dl/103493937/4e95178/LibreOfficeKurucu.sh.html

heartsmagic

@gokhun, sırayla bazı şeyleri düzeltmeye çalışayım.

1. Verilen şeyler kod değil, komut. Gözün korkmasın fazlaca yani, kodlama yapmıyoruz.

2. Bu şekilde vırı vırı diyerek yapmak zorunda değiliz aslında, kolayımıza gidiyor. Aksi takdirde sana "Paket yüklemek için Uygulamalar-Ubuntu Yazılım Merkezini aç, şu bu paketlerini arat, bul yükle" de diyebiliriz. Bunu istemiyoruz zira hem daha zorumuza gidiyor hem de ola ki bir hata meydana geldiğinde uçbirimde çıktısını almanı, bize göstermeni istiyoruz. Kısacası yine seni düşünüyoruz.

3. Söylediğin şey zaten makul değil, bizim hazırlayacağımız şey zaten sana verdiğimiz komutla aynı işi görecek. Uçbirimi açıp komut vermeye lütfen erinme, gözün de korkmasın.

4. Güvenlik açısından ben çok makul karşılamam zaten bu olayı. Kimse kötü niyetli değildir diye düşünmek istiyorum, fakat mesela @DoGuKaN'ın senin için yazdığı betiğin sakıncalı bir yapıda olmadığını biz nereden bilebiliriz :) Hotfile'dan dosyayı indirmem, içine bakmam ve incelemem lazım. Ancak foruma doğrudan verilirse herkes görür, yorumlar.

Tekrar edeyim, meselenin özü aslında üçüncü maddedir. Sana verdiğimiz komutlar zaten kurulum işlemlerini tek başına yaptırır. Kaldı ki başlığın konusu ile bu sorduğun şey arasında fark var. Bizlerde paketler zaten mevcut, onu da @Al Arabi yazmış.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

DoGuKaN

Alıntı yapılan: heartsmagic - 10 Şubat 2011 - 22:15:09
4. Güvenlik açısından ben çok makul karşılamam zaten bu olayı. Kimse kötü niyetli değildir diye düşünmek istiyorum, fakat mesela @DoGuKaN'ın senin için yazdığı betiğin sakıncalı bir yapıda olmadığını biz nereden bilebiliriz :) Hotfile'dan dosyayı indirmem, içine bakmam ve incelemem lazım. Ancak foruma doğrudan verilirse herkes görür, yorumlar.

Aslında iyi fikir, sonuçta paket kurmak için kullanıcı root hakları ile çalıştıracak betiği, betiğin içine rm -rf /boot gibisinden bir şey sıkıştırılabilir  :D

furkankalkan

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 10 Şubat 2011 - 22:21:19

Aslında iyi fikir, sonuçta paket kurmak için kullanıcı root hakları ile çalıştıracak betiği, betiğin içine rm -rf /boot gibisinden bir şey sıkıştırılabilir  :D
güzel fikirmiş aslında :D
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

Ozmo

Alıntı yapılan: gokhun - 10 Şubat 2011 - 16:18:14
merhaba

konuyu bir örnekle açıklamak benim için daha kolay olacak sanırım.

gönüllü: hmm ilginçmiş !konsolu aç  instal dırı vırı dırıvı yaz sonra su dırı vırı dırıvı yaz düzelir

ben:off nereden çıktı ki bu kodlar şimdi alt tarafı  kahtalı mıçı dinleyeceğiz.

linuxda bir sorun ile  karşılaştığımızda bu diyalogun yaşanmaması imkansız sanırım.bir sorunla karşılaşınca foruma bakmaya korkuyorum valla birisi kod yazacak diye:D

bunun yerine ;

gönüllü: hmm ilginçmiş  şu dosyayı aç konsol çıkacak kodlar otomatik herşeyi halledecek

ben:oh be dünya varmış gayet güzel çalışıyor artık :D

şeklinde bir diyalog olması için exe gibi 2 tıklayınca kodları kendi giren bir yükleyici yapılamaz mı acaba?çünkü bazı kod dizileri çok uzun ve karışık ayrıca bir bir tane kod değil ard arda 3-4 kod girmek gerekiyor.son kullanıcı olarak zor oluyor açıkcası yanlış yazıyorsun falan bir sürü terane.

şimdi şöyle diyenleri duyuyorum herkesin sistei aynı yerde kurulu değil kiminde sda1 kiminde sda5.onun içinde altına not düşülür .open office gibi bir düzenleyicide dosya açılır kendine göre dizayn edilir.hoş olur diye düşündüm

basit bir winzort mantığı

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 10 Şubat 2011 - 22:21:19

aynen güzel bir fikir ben şahsen indirdiğim bir betiği kontrol ederek kullanıyorum

gokhun

@gokhun, sırayla bazı şeyleri düzeltmeye çalışayım.

1. Verilen şeyler kod değil, komut.

Tekrar edeyim, meselenin özü aslında üçüncü maddedir. Sana verdiğimiz komutlar zaten kurulum işlemlerini tek başına yaptırır. Kaldı ki başlığın konusu ile bu sorduğun şey arasında fark var. Bizlerde paketler zaten mevcut, onu da @Al Arabi yazmış.

*tamam abi güzel ezdin :D
*kötü niyet olayında haklısınız da onunda bir şekilde kontrolu olur diye düşündüm.belki sizin servere yüklerler kontrolu kolay olur.sadece bir fikirdi :D

klasik vinzort mantığı ama kolay sonuçta  ;D

heartsmagic

İşte, güvenlik konusunu da bir kenara bırakacak olursak neden olmayacağı aslında 2 ve 3. maddelerde gizli.
Ayrıca belirtmek isterim ki, ezmek için değil bilgi vermek için yazdım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sem

Kolaylık da tartışılır tabii burada... =)

Diyecek arkadaş... Tabii bu sırada ilgili kodları dosyaya kaydedip dosyayı da bir yere yüklemesi ve bağlantısını paylaşmış olması gerekecek... Bu işlemleri yapacağı sırada 3 başlığa [Çözüldü] etiketi yapıştıracak kadar yardım edebilen kişiler var forumda... =)
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

barış

Eğer konsoldan uğraşmayacaksak, kendimizi nasıl ilerleteceğiz? Benim de ilk Linux deneyimimde gözümün korkmuşluğu var. "Ne uğraşacağım şimdi yaa!" demişliğim var. İşlerimi olduğunca arayüzden hallediyordum. Şimdiyse arayüzden kaçıyorum. Konsoldan halletmek hem daha hızlı oluyor, hem sistem kaynaklarını daha az tüketir, gözü yormaz, daha rahat takip edilebilir, sistem sana ne yapacağını söyleyebilir, müdahale olanağın artar, ayrıca daha özgür olursun bir şeyleri silip kaldırma konusunda. Root hakları isteyen bir bölüm üzerinde oynama yaparken (diyelim sileceğiz) şöyle yapman gerekir arayüzden:
sudo nautilus (ya da dosya yöneticisi neyse) daha sonra burdan dizine girip o dizini elle bulup ondan sonra silmek. Bir de şu var:
sudo rm -rf /dizin
:)

furkankalkan

Alıntı yapılan: barış - 13 Şubat 2011 - 10:19:20
Eğer konsoldan uğraşmayacaksak, kendimizi nasıl ilerleteceğiz? Benim de ilk Linux deneyimimde gözümün korkmuşluğu var. "Ne uğraşacağım şimdi yaa!" demişliğim var. İşlerimi olduğunca arayüzden hallediyordum. Şimdiyse arayüzden kaçıyorum. Konsoldan halletmek hem daha hızlı oluyor, hem sistem kaynaklarını daha az tüketir, gözü yormaz, daha rahat takip edilebilir, sistem sana ne yapacağını söyleyebilir, müdahale olanağın artar, ayrıca daha özgür olursun bir şeyleri silip kaldırma konusunda. Root hakları isteyen bir bölüm üzerinde oynama yaparken (diyelim sileceğiz) şöyle yapman gerekir arayüzden:
sudo nautilus (ya da dosya yöneticisi neyse) daha sonra burdan dizine girip o dizini elle bulup ondan sonra silmek. Bir de şu var:
sudo rm -rf /dizin
:)

root haklarıyla dosya üzerinde çalışırken sudo nautilus kullanmayı yeğlerim ama özellikle ayarlarla oynarken (özellikle birine anlatmak zorunda kalırsam) ben de konsolu kullanmayı yeğlerim. Hatta bazen canım sıkıldığı zaman lynx komutu ile internete girip irc komutuyla konsoldan chat yapmak daha eğlenceli geliyor bana :D
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1