Chrome Web Store'dan Masaüstüne Yazılım Eklemek

Başlatan XRumer, 09 Şubat 2011 - 00:59:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Şimdi diyeceksiniz ki Chrome Web Store'daki uygulamalar Google Chrome OS için değil mi? Evet, öyle oldukları söylenir. Aslında bunlar bir işletim sistemine ait uygulamalar değiller. Linux'ta prism olarak bildiğimiz şeyler. Biraz daha açalım bu konuyu:

Bildiğiniz üzere internet üzerinde çeşitli uygulama siteleri mevcut. Ofis uygulamaları, resim işleme falan filan. Bu siteler üzerinden bu işler görülebiliyor. Bir nevi web tabanlı yazılım. Sizin Chrome Web Store'dan eklediğiniz uygulamalar aslında bir nevi yer imi. Tıklayıp bu uygulama sitesine gidiyorsunuz.

Gelelim Prism'e. Prism ise Ubuntu deposunda da örneklerini bulabileceğiniz, web uygulamalarını masaüstüne taşıyan uygulama pencereleri. Bilgisayara kurulu bir yazılımmış gibi menüye, panele ya da masaüstüne kısayolu ekleniyor. Tıkladığınızda ise açılan pencerede web sayfası görüntüleniyor. Kısacası web uygulamaları masaüstüne taşınıyor, bilgisayara kurulu yazılımmış gibi çalışıyor. Fakat internet bağlantısı şart.

Bu web uygulamaları sadece Chrome OS için değil aynı zamanda Google Chrome'da da çalışıyor. Aldığınız bütün uygulamalar Chrome giriş sayfasında da görüntülenebiliyor. Bunları sağ tıkladığınızda masaüstüne, başlat menüsüne ya da görev çubuğuna kısayolunu yerleştirebiliyorsunuz. Böylece bilgisayara yeni yazılım kurmuş oluyorsunuz. Örneğin ben Windows'a Adobe Photoshop ya da Gimp kurmakla uğraşacağıma Pixlr kurdum. Bilgisayara kuruluymuş gibi çalışıyor. RSS okuyucu kurmadım, Google Reader kurdum. Microsoft Office'in deneme sürümü lisansı bittiğinde Zoho, Google Docs ya da MS Office Web Apps kurabilirim.

Bu tarz bir yöntem yazılım ihtiyacımızı kolay yoldan karşılayabilir. Tabii bunların çoğunlukla özgür yazılımlar olmadığını unutmayalım. Ben zaten Windows'ta denedim. Linux'ta özgür yazılımlardan faydalanıyorum. Ayrıca Linux'ta Chrome kullanmadığım için Linux'ta deneme imkanım olmadı. Deneyen arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Aybek

Linux altında da benzer şekilde masaüstüne kısayol oluşturabiliyoruz. Ancak bazı simgelerin yeterince büyük olmaması sebebiyle masaüstünde güzel bir görüntü oluşmuyor. Bu yüzden Chrome'un kendi içindeki bağlantıları kullanmayı tercih ediyorum.

Chrome'un mağazasında oldukça yararlı uygulamalara rastlamak mümkün, ancak benim kafamı karıştıran sorulardan en büyüğü şu: Ben fotoğraflarımı düzenlerken, belgelerimi yazarken, sunumlarımı hazırlarken gizliliğime ne kadar saygı duyulacak? Sırf bu yüzden döküman ve fotoğraf düzenleme yazılımlarına pek yaklaşamıyorum.
Kişisel Blog: http://www.aybek.net || Akademik Blog: http://www.olcme.net

XRumer

Alıntı yapılan: Aybek - 09 Şubat 2011 - 09:44:37
Linux altında da benzer şekilde masaüstüne kısayol oluşturabiliyoruz. Ancak bazı simgelerin yeterince büyük olmaması sebebiyle masaüstünde güzel bir görüntü oluşmuyor. Bu yüzden Chrome'un kendi içindeki bağlantıları kullanmayı tercih ediyorum.

Chrome'un mağazasında oldukça yararlı uygulamalara rastlamak mümkün, ancak benim kafamı karıştıran sorulardan en büyüğü şu: Ben fotoğraflarımı düzenlerken, belgelerimi yazarken, sunumlarımı hazırlarken gizliliğime ne kadar saygı duyulacak? Sırf bu yüzden döküman ve fotoğraf düzenleme yazılımlarına pek yaklaşamıyorum.

Sorun da burada. Bir gün sunucu şirket sizin bilgilerinizi satabilir. Ayrıca sizin çok gizli kalmasını istediğiniz şeyler varsa onların zaten internet ortamına koymamanız gerekir. Başka şeyler de olabilir. Onların elinde bilgileriniz kaybolabilir, sunucuları çökebilir. (Elbette Google gibi büyük şirketlerde bunlar sorun olmaz) Veya "biz bundan sonra bu hizmeti ücretli hale getiriyoruz, bundan sonra faydalanmak için ya da sunucumuzdaki dosyalarınıza erişebilmek için para ödemelisiniz" diyebilir.

Elbette büyük ve güvenilir şirketler daha güvenilir olacak ve bu sorunlar asgari düzeyde yaşanacaktır ama orada bile bu ihtimal vardır. Kullanıp kullanmama tercihi ise bize ait. Ben çok özel şeylerimi bulutta depolamıyorum. Diğer her şeyi ise bulut üzerinden yapmakta bir sakınca görmüyorum.

Aybek

Evet bu konuda haklısınız. Paranoyaklaşacak olduktan sonra her şey hakkında bir teori üretmek mümkün oluyor. :) Bu tür uygulamaların sağladığı kolaylıklar yadsınamaz derecede büyük. Ancak yine de çok güvenmemeli ve dediğiniz gibi, önemli ya da gizli olan dosyalarla yapılacak işlemler bulut uygulamalarında değil de kendi bilgisayarımızda yapılmalı.
Kişisel Blog: http://www.aybek.net || Akademik Blog: http://www.olcme.net

FıratikUS

Post Post uygulamasına bayıldım.
"washington post" okur gibiyim :)
"Yok boşluktan başka bir şey toz nereye konacak"

XRumer

Alıntı yapılan: FıratikUs - 09 Şubat 2011 - 13:44:35
Post Post uygulamasına bayıldım.
"washington post" okur gibiyim :)

Ben de bilgisayarımdaki RSS okuyucuyu sildim ve Google Reader'ı sistemime ekledim. Daha iyi oldu.

Bu uygulamalarda bir de şifreyi hatırlama seçeneğini işaretlerseniz çok daha iyi oluyor, bilgisayara kurulu yazılımmış gibi anında açılıyor.

XRumer

Chrome Web Store'dan Google Chrome'a yükledikten sonra uygulamayı sağ tıklayıp masaüstüne ya da menülere yerleştirilebiliyor. bugün Ubuntu'da da denedim. Oradan da istediğiniz Dockbara yerleştirebiliyorsunuz. Böylece çevrimiçi bir uygulama bilgisayara kuruluymuş gibi geliyor, sadece çok dikkatli bir insan onun web uygulaması olduğunu anlayabilir. Çok büyük kolaylık sağlıyor.

FıratikUS

@XRUMER kullandığımız ve beğendiğimiz uygulamaları bu başlık da yazsak nasıl olur!?
"Yok boşluktan başka bir şey toz nereye konacak"

XRumer

Genellikle zaten Çevrimiçi Uygulamalar bölümünde çok uygulama tanıttığım için buna ihtiyaç duymadım, ama isterseniz yazabiliriz.

XRumer

Alıntı yapılan: FıratikUs - 18 Şubat 2011 - 14:18:36
@XRUMER kullandığımız ve beğendiğimiz uygulamaları bu başlık da yazsak nasıl olur!?

Gerçekten istiyorsanız Kullandığımız Çevrimiçi Uygulamalar adında bir başlık açalım.