ubuntu yedek alma

Başlatan Gunef, 02 Şubat 2011 - 00:27:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gunef

Ubuntuda kurduğumdan bu yana değiştirdiğim compiz ayarları olsun icon tema tarzı her şey kendi keyfime göre düzenledim bunları yarın bir gün sorun çıkarsa direk aynı şekilde tekrar kurabileceğim bir yedek alma şekli var mı acaba?
Özgür bir platformda kısıtlama cezası almak ne kadar ironik...

furkankalkan

remastersys kullanabilirsin :)
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

Gunef

teşekkürler :) deneyeyim bakalım bu tüm ayarları hazır bir şekilde kuruyor değil mi bir sorun olma ihtimali var mı

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Şubat 2011 - 00:35:19

açıklaması yapılmış konu başlığı mevcutmuş tekrar sağol :)

furkankalkan

ayarlar genelde dosyalar biçimde yazıldığından sorun çıkacağını pek sanmıyorum
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

bytan

Salt kullanıcı yapılandırmalarsa istediğin, kullanıcı dizinini yedekleyebilirsin.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

msek

Gunef

dün direk programı kurup backup dedim 1 saat bir şeyler yaptı ama hiç bir şey olmadı msek verdiğin linklerden halletmeye çalışacağım :) sağol

pwl

@Gunef denedikten sonra buraya geri bildirim yapabilir misin ? bende aynı şekilde backup alıp gerektiğinde oradan recovery yapmak istiyorum.
seviyorum ubuntu dünyasını yahu.. ;)

msek

Katılıyorum.Bu konudaki deneyimleri paylaşmamız gerekiyor. Denemek isteyenleri cesaretlendirmemiz gerekli bence. Ben bir kez daha yedek alacak olursam eğer ekran görüntülerini koymayı düşünüyorum.

Gunef

arkadaşlar dener denemez buradan bildireceğim derslerden giremiyorum bir türlü hafta sonu halletmiş olurum sanırım

mgokay

Home dizinini tarlayın sonra o tar dosyasını yedekleyin. Tekrar kurulumdan sonra o tar dosyasını home dizinine açın:D

Gunef

@mgokay direk kurulum yapmak varken işi uzatmak yersiz olur kanaatindeyim hem bir sorun da çıkabilir senin dediğin yolu yaparsak

ciddi anlamda mı söyledin yoksa şaka amaçlı mı anlayamadığım için açıklama gereksinimi duydum

mgokay

Alıntı yapılan: Gunef - 03 Şubat 2011 - 21:39:13
@mgokay direk kurulum yapmak varken işi uzatmak yersiz olur kanaatindeyim hem bir sorun da çıkabilir senin dediğin yolu yaparsak

ciddi anlamda mı söyledin yoksa şaka amaçlı mı anlayamadığım için açıklama gereksinimi duydum
Sonuçta tüm işlemleri root olarak yapınca sorun çıkacağını sanmıyorum. Bununla ilgili bir blog vardı. Bir betik yazılmış.
Betik açılışta çalışıyor ve daha önceden tarlanmış şekilde home dizinini tekrardan home dizinine açıyordu. Bir nevi deepfreeze.. Denemedim ama teoride çalışması gerek. Zaten terminal varsa yapabileceklerin senin becerin ve bilginle sınırlı..

edit: Eğer o blog girdisini bulabilirsem eklerim.

edit 2 : Blog girdisini buldum.. http://www.birseyler.org/2010/10/linux-icin-basit-deep-freeze/    Amaç farklı ama yol aynı..

Gunef

böyler olunca ilk dediğim şeye tekrar gelmiş oluyoruz tek bir dvd ile kurup kullanmak var iken neden uğraşalım

msek

Gunef'e katılıyorum. Daha sağlıklı olması açısından DVD tercih edilmeli. Hatta şöyle bişey söyleyim mümkünse tekrar yazılabilir yada çift katman dvd kullanmayın. tekrar yazılabilir dvd kullanıp bir zaman sonra aldığım yeni yedeği onun üstüne yazdım daha doğrusu öncekini silip yenisini yazdım. görünüşte işlem başarıyla sonuçlanmıştı ama hiçte öyle değildi. çift katmanda da başarılı sonuç alamadım sebebini ise hala anlamadım.

Gunef

Alıntı yapılan: msek - 04 Şubat 2011 - 00:19:16
tekrar yazılabilir yada çift katman dvd kullanmayın.

önerini dikkate alacağım :) dediğim gibi zamanım olmadığından henüz başlayamadım cumartesi akşamı açıklamamı buradan paylaşırım arkadaşlar :)

Gunef

The compressed filesystem is larger than the iso9660 specification allows for a single file. You must try to reduce the amount of data you are backing up and try again.

hatasını aldığımdan başaramadım araştırdığım ve anladığım kadarı ile 4 gb ı geçmemem gerekiyormuş yanlış anlamışta olabilirim yani emin değilim biraz daha kurcalayacağım

jayw

Evet doğru anlamışsınız :) Boyutu küçültmeniz gerektiği söyleniyor ve bunun için Internet'teki önerilerden birkaçı aşağıdaki gibi;

1. /var/cache/apt/archives/ dizini içindeki deb dosyalarını temizleyin. --> En kolay yol: sudo apt-get clean
2. /tmp dizini içindeki herşeyi silin.
3. Ailirus, Ubuntu-tweak gibi yazılımlar yardımıyla sisteminizi temizleyin.

Remastersys forumlarındaki bir yoruma göre en fazla 2.5 GB olur diyor, tabii ben buna katılmıyorum. Kurduğunuz yazılımlara göre büyüyebilir bu boyut. Sisteminizde en çok yer kaplayan 10 dosya/dizini bulmak için aşağıdaki komuttan faydalanabilirsiniz.

sudo du -a / | sort -n -r | head -n 10

Fakat bu şekilde komutu uyguladığınızda sisteme bağlı diğer disk bölümleri de bu listede olacaktır. Eğer bu listeye katılmasını istemiyorsanız ya tek tek dizinlerinizi kontrol edecekseniz; örneğin ev dizininiz için komut:
sudo du -a /home | sort -n -r | head -n 10

ya da sisteminize bağlı diğer diskleri umount komutu sistemden ayıracaksınız. Yani diğer disk bölümleri sisteme bağlı olmayacak. Bu sayede sadece sisteminizde fazla yer kaplayan dosya/dizinleri tespit etmiş olacaksınız.

heartsmagic

Böyle ufak tefek yedekler için Remastersys hem uğraştırıcı hem de gereksiz olur. Basit yedekler için ev dizinindeki gizli bir iki dizin iş görebilir.
Firefox için: .mozilla
Pidgin için: .purple
Temalar için: .themes (tabi sistem geneline kurulmadıysa)
Compiz için: .compiz
gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

msek

Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Şubat 2011 - 01:52:10
Böyle ufak tefek yedekler için Remastersys hem uğraştırıcı hem de gereksiz olur. Basit yedekler için ev dizinindeki gizli bir iki dizin iş görebilir.
gibi.

sistemde yüklü ve kullanılan her program için bu tarz dosyalar varmıdır ? yani ben bazı özel programlar kullanıyorum işimle ilgili. Onlarında tutulduğu benzeri klasörler mevcutmudur ve eğer mevcutsa sadece onların taşınması yeterli olacakmıdır ?

Gunef

@heartsmagic ben compiz chrome temalar iconlar awn falan herşeyi aynı anda almak istiyordum yani tekrar yüklediğimde hiç bir şey için uğraşmak istemiyorum ama sanırım bu mümkün değil

bytan

Alıntı yapılan: msek - 07 Şubat 2011 - 15:00:44
Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Şubat 2011 - 01:52:10
gibi.

sistemde yüklü ve kullanılan her program için bu tarz dosyalar varmıdır ? yani ben bazı özel programlar kullanıyorum işimle ilgili. Onlarında tutulduğu benzeri klasörler mevcutmudur ve eğer mevcutsa sadece onların taşınması yeterli olacakmıdır ?

@msek,

Kullanıcı yapılandırmaları çoğunlukla gizli dosyalarla tutuluyor. Kullandığın programa ait gizli dosyayı taşıman istediğin şeyi sağlar. Örneğin tomboy kullanıyorsan .local/share dizini altındaki tomboy klasörünü yedeklemelisin.

Alıntı yapılan: Gunef - 07 Şubat 2011 - 16:27:37
@heartsmagic ben compiz chrome temalar iconlar awn falan herşeyi aynı anda almak istiyordum yani tekrar yüklediğimde hiç bir şey için uğraşmak istemiyorum ama sanırım bu mümkün değil

@Gunef,

Elbetteki mümkün. Her şeyi aynı anda almak için kullanıcı dizini altındaki tüm yapılandırma klasör ve dosyaları yedekleyebilirsin. Bu yöntemle yukarıda örneğini verdiğim şekilde yapılandırmalar ister uygulama uygulama, ister bütün halde aktarılabiliyor.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ironic

Arayüz kullanarak yedekleme yapılabilen basit bir uygulama . Ev dizini yedekleme için remastersys'e göre daha uygun.

http://www.ubuntugeek.com/back-in-time-1-0-6-released-and-ubuntu-ppa-installation-instructions-included.html

nebiaydogdu

aklıma şöyle bir şey geldi ilk ubuntuyla uğraşmaya başladığımda birisi 10gb part oluştur /home dizinine bağla demişti bu şekilde yapılandırma olursa yeniden kurulumda ayarlar uçuyormu? yani yeniden kurulum yapılınca /home üzerine mi yazıyor?

XRumer

Deja Dup ile ev dizinini otomatik olarak günlük yedekleyebilirsin.