Web server kurulumu

Başlatan kuzgun, 01 Şubat 2011 - 16:01:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kuzgun

Merhaba,
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım, son bir aydır linux kullanıcısıyım (ubuntu 10,10 maverick). Okulumuzda yerel ağda çalışacak bir server kurmaya çalışıyorum. Php ile ufak tefek scriptlerle işimizi görmeye kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Milli eğitimin verdiği imkanlar malumunuz. Teknik detayları kendimiz halletmeye çalışıyorum maalesef ve bilgimizin yetmediği yerlerde forumumuzdan bolca faydalarıyorum.

Umarım konuyu yanlış yere açmamışımdır. Affola. Ubuntuyu (yukarıda yazdığım versiyonu) kurdum. Apache,php5,mysql,phpmysql ve webmini kurdum. Local olarak herşey çalışıyor. Fakat ağımıza bağlı diğer windows bilgisayarlar localhosta bağlanamıyor. Günlerdi uğraşıyorum ne yapmam lazım, hangi kaynaktan faydalanmam lazım, çaresiz kaldım. Buraya yazana kadar inanınki herşeyi denedim. Samba da kurdum acaba onunla alakalımı diye. Yardım ederseniz, yol gösterirseniz çok sevineceğim.

plymouth

Merhaba. Herşeyi denediğinizi belirtmişsiniz ama yaptıklarınızın ne olduğunu bilmediğimiz için bazı şeylerin bi daha üzerinden  geçmek gerek.
Önce network problemi olup olmadığına bi' balkalım.
-Ping  atabiliyor musunuz? ubuntudan --> Win  / Winden --> Ubuntuya
-Kullandığınız windows makinalaradan ubuntuyu pingleyebiliyor fakar web tarayıcısı üzerinden bağlanamıyor musunuz?
Hangisi size tam uyuyor?
This life is not the real thing.
It is not even in Beta.
If it was, then OpenBSD would already have a man page for it

kuzgun

evet ubuntudan win makinaları, windende serverı pingleyebiliyorum.  dediğiniz gibi web tarayıcı üzerinden bağlanamıyorum ama

plymouth

Peki halihazırda çalışan bi' firewall var mı ? Firestarter veya ufw&gufw ?
It is not even in Beta.

kuzgun

Hayır yok. Şöyle bir şey yaptım yarı yarı düzeldi gibi. Modemden 80. portu server yaptığımız pc ye yönlendirdim. Local ağda şuan için sorun yok.
Fakat; okulumuzda iki ağ var . IP adresleride sabit. Serverın kurulu olduğu makinanın ip adresini diğer ağdaki herhangi bir pc ye yazınca tarayıcı tarafından görüntülenemiyor. Şimdide o sorunu halletmeye çalışıyorum.

plymouth

Peki bu iki ağ birbirlerine nasıl bağlılar?

Diğer ağın üyelerinin siz görebilmeleri için sizin ağınıza açılan bir kapı olmalı(Gateway). Bunun anlamı o ağdaki paketleri sizin ağınıza bir router ile veya bir router rolü üstlenecek bir makina ile ulaştırmanız gerekli. Bunun Linuxda nasıl yapıldığını biliyorum ama microsoft için bir fikrim yok...

Web sunucunuzda kaç adet ethernet interface var? 
It is not even in Beta.

kuzgun

Kusura bakmayın, konuya tam olarak hakim olamadığım için sizide yoruyorum. Sanırım derdimi tam olarak anlatamadım. Diğer ağdaki pc lerin servera direk bağlanmalarını istemiyorum. İnternet üzerinden sadece serverda kurulu olan web servera bağlanmaya çalışıyorum. Aynı şekilde dışarıdan da ip adresini yazıp localhostda kurulu olan siteye bağlanmasını yapamadım

plymouth

Direkt bağlanmak konusunda hemfikir değiliz sanıyorum.  Network için; bir makinadan diğerinde bulunan bir hizmete veya servise (mesela web servisi) bağlanmak istiyorsanız bu direkt bağlanmaktır. Ama sadece belli bir hizmete bağlanmak isteniyor, diğer servis veya portlar bu ağa kapalı olsun istiyorsanız bu yapılabilir ama bu da bağlanmaktır  ve sunucunuz üzerinde bazı ayarlamalar yapmak gerekir.

Dışarıdan bağlanmak konusuna gelmeden önce mevcut ağınıza ait konfigurasyonu değerlendirelim.  yasaklı olmasını istediğiniz ağa bakalım önce. Yasaklama yapabilmek için bile önce bu ağdaki makinaların server makinayı pingleyebiliyor olmaları gerekli. Bunu yapabiliyor iseniz sorun yok. Devam edebiliriz.
It is not even in Beta.

heartsmagic

@plymouth'un dediği gibi mesele aslında ağ geçidine bakıyor burada. Fakat sen dışarıdan herkes ulaşsın bize diyorsan bu durumda da 80. portu (interneti dağıtan makinedeki) tamamen bu sunucuyu sunan makineye yönlendirmelisin. Sen bir iletinde yaptım bunu demişsin, bu durumda dışarıdan IP üzerinden ulaşılabiliyor olması lazım bu sunucuya.

Not: @plymouth arada bir cevap daha vermiş.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

plymouth

Tüm Networkünüz fiziksel olarak Server'a bağlı mı? Yani tüm ağ aynı kablo sisteminin bir üyesi ise kolayca web servisine bağlayıp diğer servis ve hizmetlere uzak olmasını sağlamak mümkün.
Eğer tüm ağınız aynı ağ altyapısını kullanıyor ve ağları birbirinden yalnızca ip adresleri ve netmask yardımıyla ayırıyorsanız kolayca her iki ağı da bu web sunucuya  yönlendirmek mümkün.
It is not even in Beta.